Proiect al Îmbunătăţirilor Funciare: Irigaţiile mai ieftine la Matca

Proiect al Îmbunătăţirilor Funciare: Irigaţiile mai ieftine la Matca
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Agenţia Naţională pentru Îmbunătăţiri Funciare (ANIF) proiectează un nou sistem de alimentare cu apă pentru irigaţii care să deservească întreaga zonă Corod – Matca. Potrivit directorul filialei gălăţene a ANIF, ing. Aurel Zamfir, proiectul ar putea finalizat în mai puţin de un an şi jumătate. „În acest moment, cu infrastructura pe care o folosim, apa pentru irigaţii pleacă de la Galaţi, de la Staţia de Pompare a Apei (SPA) Dunăre, pe canalul magistral Luncă, până la Vânători, unde este pompată prin Staţia de Punere sub Presiune (SPP) Vânători la o înălţime de 96 de metri.

De la Vânători trebuie să mai parcurgă încă circa 65 de kilometri, până în zona bazinului legumicol de la Matca”, precizează ing. Aurel Zamfir. ANIF lucrează, în prezent, la întocmirea unui proiect de infrastructură care să permită organizaţiilor utilizatorilor de apă pentru irigaţii (OUAI) din zona Corod-Matca să îşi alimenteze sistemele din lacul de acumulare de la Movileni. „În acest fel, apa va trebui pompată la o înălţime de doar 49 de metri, iar distanţa pe care o va parcurge până la exploataţiile agricole va fi mai scurtă. Evident, preţul apei pentru irigaţii va fi mai mic.

Prin realizarea acestui proiect s-ar putea ieftini apa pentru irigaţii pentru o suprafaţă de 14.000 de hectare, cu posibilitatea de extindere pentru încă 14.000 de hectare. Astfel, se va putea acoperi toată regiunea Corod – Matca”, a precizat directorul filialei locale a Agenţiei Naţionale pentru Îmbunătăţiri Funciare, ing. Aurel Zamfir.

Citit 2713 ori Ultima modificare Joi, 28 Iunie 2012 16:00

6 comentarii

 • postat de Stoica A
  Duminică, 01 Iulie 2012 14:03
  Cine este Zamfir A, cine il sustine pe el acolo la conducerea Anif-ului, cei cu irigatiile. Toate cate se zice despre el sunt de o negativitate extrem de nefavorabila agricultorilor galateni. Cine sa rupa pisica in doua ,caci el este contestat si ca politician coropt prin implicarea sa la finantari de lucrari neefectuate pentru pusculita PDLului si ca nepregatit profesional .El este considerat PARIA irigatiilor in jud Galati.Si nu de un doi si de toti.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Victima a Secetei
  Duminică, 01 Iulie 2012 08:18
  Pe vremea asta de canicula unde este ANIF ul ,ce face ZAMFIR? Auziti Irigatiile nu mai trbuie sa se mai faca ca pe vremea lui Ceausescu ca pamantul este al fermierilor.Asta este clona perfecta a lui BOC.Cum sa mearga irigatiile bine cand el si toata echipa lui de conducere sunt intr o continua CAMPANIE ELECTORALA s a terminat una si a inceput alta.Iata conducerea ANIF -ULUI: Director tehnic Galben V, subinginer, secretar PDL Tg Bujor ,Seful Resurse umane,Oprea I. pensionar militar, secretar PDL Galati.Contabil Sef Sumurduc E.,fara studii superioare, neam cu Oprea de la Sivita.Inspector sef de specialitate in irigatii,Roman G, subinginer care nu e de specialitate , membru PD..Seful consilierilor de IF ,SAVA I,inginer care nici el nu este de specialitate membru PDL Galati si soferul lui Zamfir este seful unei org PDL dintr o comuna de pe linia Bujorului.Toti au fost si sunt implicati in campanii electorale in colegiul directorului ZAMFER cu logistica umana si materiala de la ANIF si in timpul programului de lucru.Cum sa mai mearga irigatiile in situatia asta ? Pana cand s ai mai suporte fermierii pe acesti incompetenti ?
  0
  0
  Raportează
 • postat de Arbitru fost Coleg
  Vineri, 29 Iunie 2012 18:39
  MECI MARE.Lupta inegala :Stroila demis de Zamfir ca stie prea multe si este PSD-dist si Zamfir Director de mana a VII a, marca forte PDL.Cititi " ANIF le face actele de angajare celor care au trecut testul ".E ce ziceti?A
  0
  0
  Raportează
 • postat de I. Dicu Ionescu
  Vineri, 29 Iunie 2012 18:19
  Ma baiatule, ma STROILA , ma. Nu te pune cu PROSTUL.Esti in minoritate cu toate doctoratele tale. Asta ZAMFIR AULEL ,cum zici tu, director moare ca a fugit la PNL.HALAL politica de cadre!
  0
  0
  Raportează
 • postat de Mihai Stroila
  Vineri, 29 Iunie 2012 16:55
  Citesc si ma minunez,am mai zis, cu cata iresponsabilitate bate campii ZAMFIR asta director ,inca ,la ANIF.De unde sa stie asta despre IF si in special despre IRIGATII.Singura lui legatura cu acesta activitate a fost tatal sau ,om de toata isprava,priceput cu activitate deosebita in acest domeniu.El ,odrasla, un golanas dezinteresat total de aceasta activitate,acum DIRECTOR si face politica irigatiilor in judet.Experienta: a manat de la spate detinuti si militari ce au facut lucrari de mantuiala in C . Covurlui ,mai decurand a condus o ampla lucrare de scos buturugi din zone inundabile.Specialist in IF ,nu gluma.De aici direct director.Citesc "irigatiile, mai ieftine la Matca "si tare imi este teama ca va fi si crezut. In loc sa se preocupe de modernizarea,retehnologizarea,intretinerea si eficientizarea Amenajarii pt Irigatii C.Covurlui,conceptie si relizare unicat in Europa si nu numai , ajunsa de tot rasul si de ocara in ultimi 3-4 ani decand este ei director,vine cu aceasta unica varianta,foarte costisitoare,fara studii si module de laborator cu risc major tehnologic si functional.Varianta gandita doar pentru castigul FIRIMELOR CLlIENTELARE P D L cand erau pe cai mari,ca si parcurile in mijlocul padurilor si patinoarele in campia Romana.El, ZAMFIR AUREL,nu realizeaza pericolul ca vara nu se pot uda cele 14000 ha din cauza lipsei de apa.Hidromodulul de udare pentru culturile irigate nu poate fi asigurat de debitul mediu al SIRETULUI(sa se retina debitul mediu, ori vara Siretul nu are debitul mediu).Apoi conducta de refulare foarte lunga -de ordinul km- cu randamente foarte mici datorita rugozitatii si frecarilor din conducta si cheltuieli imense de intretinere. Nu mai vorbim de randamentele energetice foarte reduse. De asemenea, numai vorbim de turbiditatea foarte ridicata a Siretului (cea mai mare dintre raurile interioare ),cu volume foarte mari de lucrari si foarte costisitoare facute an de an pentru decolmatarea prizei de captare.Dar pericolul principal ramane LIPSA de APA VARA.Acuma ,fara astea 14 000 ha, apa este insuficienta pt amj. de irigatii de le Tecuci ,Liesti ,Vames si Barbosi, Ceea ce conteaza la ZAMFIR nu este ce se spune ci ceea ce nu trebuie spus.Nu pricepe ca o activitate care nu te face sa gandesti nu e nimic.De fapt, vina nepriceputului ( sa nu zic altfel) este ca se crede intotdeauna destept.Ca specialist mai trag inca UN SEMNAL de ALARMA sa vedem cine tine cont de el.Caci eu consider ca este mai bine sa fi sceptic decat pacalit pentru ca totdeauna sfarsiturile curg linesi spre origini.Dar ,desi sunt optimist, cat privesc irigatiile pt agricultura,repet ca masura de precautie :Omule , in asa hal ,nu pleca la drum !
  0
  0
  Raportează
 • postat de un agricultor
  Vineri, 29 Iunie 2012 07:14
  Domnul ziarist de la Viata Libera nu te-ai saturat de minciunile lui Zamfir.Unde sa faca el o noua infrastructura de irigatii? Pe proprietatile private? Mai bine si-ar proiecta incompatibilitatea cu functia care o detine atat cea legala cat si cea morala.
  0
  0
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.