Proiect al Îmbunătăţirilor Funciare: Irigaţiile mai ieftine la Matca

Proiect al Îmbunătăţirilor Funciare: Irigaţiile mai ieftine la Matca
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Agenţia Naţională pentru Îmbunătăţiri Funciare (ANIF) proiectează un nou sistem de alimentare cu apă pentru irigaţii care să deservească întreaga zonă Corod – Matca. Potrivit directorul filialei gălăţene a ANIF, ing. Aurel Zamfir, proiectul ar putea finalizat în mai puţin de un an şi jumătate. „În acest moment, cu infrastructura pe care o folosim, apa pentru irigaţii pleacă de la Galaţi, de la Staţia de Pompare a Apei (SPA) Dunăre, pe canalul magistral Luncă, până la Vânători, unde este pompată prin Staţia de Punere sub Presiune (SPP) Vânători la o înălţime de 96 de metri.

De la Vânători trebuie să mai parcurgă încă circa 65 de kilometri, până în zona bazinului legumicol de la Matca”, precizează ing. Aurel Zamfir. ANIF lucrează, în prezent, la întocmirea unui proiect de infrastructură care să permită organizaţiilor utilizatorilor de apă pentru irigaţii (OUAI) din zona Corod-Matca să îşi alimenteze sistemele din lacul de acumulare de la Movileni. „În acest fel, apa va trebui pompată la o înălţime de doar 49 de metri, iar distanţa pe care o va parcurge până la exploataţiile agricole va fi mai scurtă. Evident, preţul apei pentru irigaţii va fi mai mic.

Prin realizarea acestui proiect s-ar putea ieftini apa pentru irigaţii pentru o suprafaţă de 14.000 de hectare, cu posibilitatea de extindere pentru încă 14.000 de hectare. Astfel, se va putea acoperi toată regiunea Corod – Matca”, a precizat directorul filialei locale a Agenţiei Naţionale pentru Îmbunătăţiri Funciare, ing. Aurel Zamfir.

Citit 2818 ori Ultima modificare Joi, 28 Iunie 2012 16:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.