UNDE şi CUM se lucrează în oraş. COȘMARUL noroaielor pe şantierele Galaţiului (FOTO)
Foto: Foto ”Viața liberă”, Marius Negri

UNDE şi CUM se lucrează în oraş. COȘMARUL noroaielor pe şantierele Galaţiului (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Pe strada Mihai Bravu modernizarea ar fi trebuit să fie gata pe 22 martie * Lucrările de pe strada Anghel Saligny stârnesc deja nemulţumire în rândul gălăţenilor * Strada Traian, un coşmar!


Chiar dacă primăvara încă se joacă de-a alba neagra cu temperaturile din termometru, şantierele de investiţii ale Galaţiului ar fi trebuit deja să se "dezgheţe". Tocmai de aceea, marţi am făcut un tur prin oraş, să vedem cum şi mai ales dacă se lucrează.

Întârziere pe Mihai Bravu

Dacă luăm de bun ceea ce scrie pe panoul de lucrări, modernizarea străzii Mihai Bravu ar fi trebuit să fie gata pe 22 martie 2016. Suntem deja pe 31 martie. Dar dacă luăm în calcul faptul că, în Galaţi, investiţiile mari au, în medie, o întârziere de cel puţin o lună, cum a avut, de exemplu, modernizarea Orăşelului Copiilor, suntem… în grafic. Mai ales că, încă de luni, Primăria a anunţat trafic restricţionat total pe segmentul cuprins între străzile Gării şi Alexandru Ioan Cuza. Din păcate, Primăria nu s-a încumetat să precizeze şi termenul…

Reamintim, modernizarea este executată de firma Tancrad, costă 4.846.576 de lei, fără TVA, bani împrumutaţi de la Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD).

Nemulţumiri pe strada Saligny

„Din 29 februarie s-au început lucrările pe strada Anghel Saligny. Este de apreciat acest lucru, dar nu s-a avut în vedere faptul că în zona aceasta funcţionează o şcoală şi o grădiniţă. De aproape trei săptămâni nu se poate intra decât pe o alee de pământ, care pe timp ploios este impracticabilă”, este mesajul care circulă pe Facebook, ilustrat cu dovada unor încălţări pline de noroi.

Cu tot respectul pentru constructor, firma Tancrad, importanţa lucrărilor nu scuză „daunele colaterale”. Mai ales că lucrările vor dura 12 luni şi vor costa 17,9 milioane de lei. Banii provin tot din creditul făcut de municipiul Galaţi la BERD.

Lucrări şi pe Tecuci

Tot muncitorii Tancrad lucrează şi pe strada Tecuci, pe tronsonul cuprins între strada Traian şi intersecţia IC Frimu. La fel ca Saligny, strada va beneficia de înnoirea reţelei subterane de apă şi canalizare (conducte, racorduri, branşamente), lucrări de refacere a suprastructurii drumului, lucrări de asfaltare a carosabilului, trotuarelor, înlocuire a bordurilor, refacerea marcajelor şi semnalizării rutiere, înnoirea instalaţiilor electrice destinate iluminatului stradal, înnoirea mobilierului urban. Plus reabilitarea Parcului Unicom! Mai trebuie spus că lucrările pe strada Tecuci ar trebui să dureze 14 luni şi vor costa 24,8 milioane de lei, tot de la BERD.

Contra cronometru

Fără exagerare, aşa ar trebui să se lucreze la investiţiile programate să fie gata la finele anului trecut, pe fonduri europene, desigur dacă termenele ar fi fost respectate. Dar nu au fost! Vom începe cu blocurile de locuinţe Y5, Y6 şi Y7 din Micro 20 cărora trebuie să le crească performanţele energetice până pe 30 iunie, altfel Primăria va fi silită să dea înapoi şi banii pe care Uniunea Europeană i-a decontat pentru ceea ce s-a realizat până la finele anului trecut.

Vestea bună este că, marţi, când le-am vizitat, firma constructoare, RBX Electric, din cauza căreia lucrările n-au fost gata la timp, era la datorie. Iar progresul era vizibil. De peste stradă, blocul G10 privea invidios cum se lucrează. În reabilitare termică ar trebui să fie şi el, şi blocul X4, dar deocamdată nu a fost desemnat constructorul care să finalizeze restul lucrărilor rămase de executat. Că fondurile europene oricum s-au pierdut!

Hai cu hotelul săracilor!

Marţi se lucra şi la „Centru comunitar de servicii sociale din strada Ştiinţei nr.26”, hotelul pentru nefericiţii sorţii. Dacă nu va fi gata pe 30 iunie 2016, Primăria Galaţi va fi obligată să returneze şi finanţarea europeană primită până pe 17 decembrie 2015. Că oricum pentru ce se realizează anul acesta nu-i mai decontează nimeni nimic. Faţă de finele anului trecut, când construcţia avea doar un nivel, acum a ajuns la aproape nivelul al treilea şi se amenajează mansarda. Lucrările sunt executate de firma Pallegrini, care a câştigat licitaţia cu o ofertă de 7.009.562 de lei fără TVA.

Of, Traian…

„Strada Traian arată groaznic, în afară de intersecţia cu Basarabiei, nu s-a asfaltat nimic”, protesta un gălăţean printr-un mesaj primit la redacţie. Termenele avansate de Primărie pentru finalizarea lucrărilor variau, la finele anului trecut, în jurul datei de 30 aprilie. Dar cine mai poate garanta ceva? Ah, desigur, dacă s-ar fi lucrat în ritmul susţinut în care Tancrad construieşte noua Primărie, probabil că artera Traian ar fi fost, la ora actuală, finalizată de mult!

Citit 3302 ori Ultima modificare Luni, 02 Ianuarie 2023 11:43

14 comentarii

 • postat de Silviu
  Joi, 31 Martie 2016 23:35
  88.66.67.***
  Nu am mai fost de trei ani la Galati (sunt din alta parte a tarii, dar de 5 ani am in dreapta mea o galateanca) si nu stiu ce modernizari s-au facut, dar Str-Brailei (principala strada, am interes) trotuarele erau SUB ORICE CRITICA! Cunosc bine orasele din Ro dar borduri si trotuare mai distruse ca la Galati, nu am vazut! Daca o persoana cu handicap, care se deplaseaza in scaun cu rotile, doreste sa parcurga centrul orasului.....nicio sansa! Se pare ca primari alesi de Dvs, dupa '89 au furat mai mult ca si colegii lor de prin alte parti! Sa auzim de bine!
  2
  1
  Raportează
 • postat de @cel care-l lauda pe Stan
  Joi, 31 Martie 2016 20:39
  5.13.183.***
  Pai Stan se lauda cu strada Otelarilor sau cu Gradina Publica, obiective ptr care s-a semnat contractul si s-a efectuat o buna parte din lucrari de catre Dumitru Nicolae? Chiar ne ia de prosti? Inseamna ca nu are cu ce se lauda daca isi trece in contul sau si proiectele anteriorului primar.
  O fi facut niste stradute obscure(Unirii) sau tronsonul de Basarabiei care a avut intarziere de 1 an de zile ptr o portiune de 100m, penibil.
  Ptr mine, locuitor la Gara CFR unde se afla strada MARAMURESULUI, cea mai proasta strada din Galati s cred ca intra lejer in topul celor mai rele strazi din tara. Totusi Gara e o poarta de intrare in oras, totusi zona e incadrata in prima categorie de impozitare ca si Centrul, totusi am scris sesizari peste sesizari in care am rugat nu sa asfalteze complet strada, asa cum ar fi normal, ci doar sa plombeze vreo 5 gropi, si...NIMIC? Nici sa plombeze 5 gropi mari nu a catadicsit in 4 ani de zile? Nu are bani sa plombeze cateva gropi mari, dar are de concerte idioate? A cheltuit sute de mii de euro cu concerte de 2 lei, si nu catadicseste sa plombeze 4-5 gropi? De trebuie sa schimb eu prematur piese la masina?

  Cu parere de rau, ptr zona in care stau, nu s-a facut NIMIC! Sunt profund dezamagit de actualul primar, care dupa ce ca nu a facut nimic 4 ani de zile, pe ultima bucata a mandatului a aratat ca e un personaj oportunist(cu trecerea la unpr) si un tip conflictual, de cateva luni o tine numai in certuri si acuzatii cu toti directorii de pe la servici locale/viceprimari/consilieri, incercand sa-i scoata pe toti tapi ispasitori pentru esecul pe toata linia a mandatului sau.
  1
  1
  Raportează
 • postat de Andrei
  Joi, 31 Martie 2016 20:37
  89.123.32.***
  Va invit si pe strada Alexandru Ioan Cuza,s-a inlocuit conducta de apa rece in vara anului trecut, in zona caselor. piatra cubica nici pana in ziua de azi nu s-a mai refacut , dupa fiecare ploaie noroiul e la el acasa. Cand oare va fi refacuta aceasta strada?
  2
  0
  Raportează
 • postat de pentru toti astia care habar nu au ce s-a facut in oras
  Joi, 31 Martie 2016 17:29
  5.13.138.***
  strada revolutiei ,strada basarabiei (un tronson ),strada unirii,strada otelarilor ,strada frunzei,,strada traian ,Modernizarea si Reabilitarea Scolii nr. 38,Modernizarea cladirilor Caminului pentru Persoane Varstnice "Sfantu Spiridon" Galati,Modernizarea si Echiparea Ambulatoriului de Specialitate al Spitalului Clinic de Urgenta pentru Copii "Sf. Ioan" Galati,Extinderea Colegiului de Industrie Alimentara "Elena Doamna" si modernizarea utilitatilor existente,Centrul de Zi Copii (Parohia "Sf. Spiridon" in parteneriat cu Consiliul Local Galati),Modernizarea si reabilitarea Grupului Scolar Gh. Asachi din municipiul Galati,Modernizarea Parcului Rizer din municipiul Galati,Parcare drum centura in municipiul Galati,Modernizare Gradina Publica Galati, parcurile de copii facute prin toate cartierele orasului ........etc.....etc....si cate mai sunt in curs de realizare .....E putin sau mult ,pentru un mandat ????????
  3
  8
  Raportează
 • postat de @gaby
  Joi, 31 Martie 2016 16:24
  5.13.244.***
  Nu-l mai lauda pe Stan degeaba! Au fost santiere si inainte, de ex Otelarilor-Stadionului-Frunzei e facuta in mandatul lui Nicolae, stan doar a taiat panglica. Stan nu se poate lauda din pacate cu vreo alta portiune de strada de anvergura similara, in afara de Basarabiei pe care a tinut-o 1 an de zile inchisa in capatul dinspre cosbuc ptr 100 m de sine. In rest, ce ma deranjeaza pe mine ca locuitor in Gara CFR este ca acest Stan , in toti cei 4 ani de mandat nu a pus un petec de asfalt pe gropile si denivelarile de pe str Maramuresului, strada care arata ca dupa razboi, desi de ani de zile tot trimit sesizari la primarie. In mod clar niciun cetatean din gara CFR nu te va mai vota Stane. Apropo, la impozitare suntem in zona 1...
  8
  4
  Raportează
 • postat de replica pentru babacul
  Joi, 31 Martie 2016 15:48
  79.116.126.***
  ""Câinele moare de drum lung şi prostul de grija altuia.""Nu-i asa babacule ? "Si ne mai miram ca nu merge treaba in orasul asta . "Pai de aia nu merge ca pe unii nu-i intereseaza daca se face ceva , ci care firma face .
  4
  8
  Raportează
 • postat de babacu
  Joi, 31 Martie 2016 15:21
  78.96.59.***
  Nemultumirile sunt legate de lentoarea cu care se lucreaza, nu de praf in mod special. Pe placa de la capatul strazii scrie ca lucrarile au inceput pe 5 ianuarie (!!!!?????). Faptul ca firma Tancrad a dispus blocarea strazii pe A.Saligny abia pe 29 februarie, te cam pune pe ganduri. Alta enigma este legata de inscrisurile de pe salopetele muncitorilor. Cei care lucreaza intre Doja si casieria RENEL au salopere pe care scrie TANCRAD, iar cei care lucreaza pe tronsonul cuprins intre Doja si stadionul Otelul, LEMACONS. Intrebare : cate firme lucreaza pe aceasta strada? In articol vad ca scrie numai de Tancrad. Tancrad pare sa fi pus mana pe majoritatea lucrarilor de infrastructura din oras. Le-a inceput pe toate si nu le mai termina pe niciunele.....Si ne mai miram ca nu merge treaba in orasul asta....
  8
  5
  Raportează
 • postat de gaby
  Joi, 31 Martie 2016 14:34
  5.13.141.***
  Chiar daca sunt noroaie , este bine ca exista santiere . Daca exista santiere inseamna ca se lucreaza . Daca se lucreaza , se lucreaza pentru noi. Chiar daca sunt si intarzieri , lucrul bun, este ca se face ceva acolo unde este santier . Lucrul anormal ,este faptul ,ca pana a ajunge Stan primar , santiere nu prea au existat prin Galati (cu mici exceptii ). Din nefericire , la noi unii inteleg exact invers .
  2
  12
  Raportează
 • postat de victor
  Joi, 31 Martie 2016 13:55
  5.13.196.***
  Vad ca se incearca prin orice metoda sa se minimalizeze si sa se critice ,tot ce sa facut in 4 ani de mandat al lui Marius Stan .Auzi tu titlu de ziar " serios " .....'COSMARUL NOROAIELOR PE SANTIERELE DIN ORAS "...Pai bine ca sunt santiere mai ziaristilor, ca unde sunt santiere , inseamna ca se lucreaza , deci se face ceva in oras ...Aceste santiere cu noroaie au lipsit cu desavarsire zeci de ani din Galati ...cu exceptia perioadelor cand se dadeau autorizatii pentru bombele de garaje si chioscuri care au impanzit si stricat acest oras , pe care acum tot voi il plangeti ca arata, cum arata .Pentru mine este clar ...Cat sa facut in acest mandat , nu sa facut in trei mandate anterioare lui Stan .
  3
  11
  Raportează
 • postat de CATA NESIMTIRE
  Joi, 31 Martie 2016 13:29
  5.13.186.***
  NESIMTIREA UNORA NU ARE MARGINI !! LUCRARILE CARE SE FAC PRIN GALATIUL ASTA STARNESC NEMULTUMIRI !! PAI DE CE NU AU STARNIT NEMULTUMIRI, 26 DE ANI ,CAT A STAT ORASUL ASTA FARA APROAPE NICI O MODERNIZARE ??
  2
  13
  Raportează
 • postat de Coman
  Joi, 31 Martie 2016 11:58
  81.12.149.***
  Dar de ce oare se trage tare numai in ani electorali?
  De ce ECOSAL nu a reparat nimic in ultimii ani pe bulevardele principale care erau ciuruite de dale si pavele lipsa pe trotuare, iar acum niveleaza in draci cu asfalt prin zona bancilor?
  De ce numai in ani electorali "se vopseste gardul"?
  12
  7
  Raportează
 • postat de satul...
  Joi, 31 Martie 2016 09:21
  5.13.196.***
  Bine ca se face ceva...in 8 ani cat Drubaca nu a facut nimic...in 12 ani cat Niciolae nu a facut nimic...era mai bine??
  2
  34
  Raportează
 • postat de corleone
  Joi, 31 Martie 2016 08:25
  5.13.201.***
  Parandaraturile.... pardon, spagile s-au luat , ce mai conteaza cand se termina lucrarile la NOUL GALATI ! votati-l in continuare pe CAP DE MINGE ca de la bordul TUAREG-ului personal nu vede ce-i prin oras. P.S. Abia astept pe BRAILEI panselutele ,palmierii si bordurile proaspat varuite in alb si rosu !
  30
  8
  Raportează
 • postat de Grija unora
  Joi, 31 Martie 2016 00:52
  46.166.188.***
  Cica "Lucrările de pe strada Anghel Saligny stârnesc deja nemulţumire în rândul gălăţenilor" hai ca asta-i culmea. Deci exista si unii care comenteaza chiar si atunci cand se face o modernizare, atunci cand se face ceva pentru ei. Asta-i culmea nesimtirii din partea unor cetateni, daca intradevar au existat voci cicalitoare in legatura cu modernizarea strazii Anghel Saligny. Pai nici nu au inceput bine acea modernizare iar pe unii ii deranjeaza? Dar intrebarea este care-s cei ce comenteaza aiurea si tocmai ce sa vezi...pe facebuc? Cine sunt nemultumitii? Le-ati facut un examen psihologic inainte? Cum ii alegeti de tot scrieti despre ei si parerile lor "tehnocrate" bineinteles? Auzi replica la unul sau la una pe facebuc:

  „Din 29 februarie s-au început lucrările pe strada Anghel Saligny. Este de apreciat acest lucru, dar nu s-a avut în vedere faptul că în zona aceasta funcţionează o şcoală şi o grădiniţă. De aproape trei săptămâni nu se poate intra decât pe o alee de pământ, care pe timp ploios este impracticabilă”, este mesajul care circulă pe Facebook, ilustrat cu dovada unor încălţări pline de noroi.


  Dar care scoala? Care gradinita? Vorbesti cumva de scoala Generala nr. 42? Ca alta scoala langa zona unde se lucreaza nu exista. Pai tanti, doamna, domnule revoltat dar matale stii ca poti ajunge la scoala respectiva si pe strazile adiacente? Matale esti culmea. Cred ca era mai bine pentru dumneata si pentru cei ca tine sa nu se modernizeze nimic, dar apoi ai fi strigat ca de ce nu se face, de ce nu se modernizeaza nimic. Pai stimata doamna, stimate domn este un santier in lucru, doar ce vroiai sa fie? Vroiai sa se lucreze cu manusi si sa-ti aspire muncitorii si praful de pe strada din urma excavatorului? Mai oameni buni ganditi inainte de a fi carcotasi. Dar unii vorbiti si comentati doar ca sa va aflati in treaba. Auzi la respectivul/respectiva cica "de aproape trei săptămâni nu se poate intra decât pe o alee de pământ, care pe timp ploios este impracticabilă", probabil vroiai sa-ti puna muncitorii pe santierul in lucru un covor din petale de trandaviri ca sa treaca Maria ta facebucista cu pantofii de la Dolce Y Gabana. Unii chiar nu v-ati conectat creierul sau daca il aveti conectat il folositi doar pentru a carcoti la orice. Doamna, domnule care scrii pe facebook sa stii ca e un santier in lucru bre. Nu stii ce e acela santier? Se face mizerie, se face praf inainte de a rezulta ceva frumos. Era o vorba "sufera baba la frumusete". Mai rabdati si voi ca doar se face pentru noi cetatenii aceasta modernizare. Uitati-va si voi ce grija au unii si de ce nu dorm noaptea, ca cica se face praf pe un santier in lucru si cand ploua se face noroi. Nu, ca la altii pe santierele lor se face lapte si miere. Doamne Dumnezeule.
  1
  37
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.