DATORI la ANAF pentru a acoperi AFACERI ILEGALE. ”Am de dat la stat câteva roabe de bani”
Foto: Sursa foto: catavencii.ro

DATORI la ANAF pentru a acoperi AFACERI ILEGALE. ”Am de dat la stat câteva roabe de bani”
Evaluaţi acest articol
(10 voturi)

După cum aţi putut citi în paginile ziarului „Viaţa liberă”, comuna Ghidigeni a ajuns cunoscută la nivel naţional, după ce ANAF a publicat lista datornicilor persoane fizice. Şi asta pentru că unul dintre cei mai mari datornici ai României, situat pe locul cinci în topul naţional al ruşinii, este Viorel Cotigă, în vârstă de 47 de ani, care are de dat la stat nu mai puţin de 9.854.370 de lei.

Ai crede că Viorel Cotigă este un mare om de afaceri, care a uitat să mai treacă şi pe la Fisc. Ei bine, nu e nici pe departe aşa. Bărbatul, care locuieşte de când se ştie în Tălpigi, sat component al comunei Ghidigeni, abia îşi duce traiul de pe o zi pe alta. Lucrează cu ziua pe unde apucă şi trăieşte în aceeaşi casă cu mama sa, în vârstă de 80 de ani.

Viorel Cotigă (Foto Marius Negri)

Cum a ajuns să acumuleze o datorie aşa de mare la stat, am aflat chiar de la el. "Am făcut o firmă de achiziţii de animale, cu vaci. M-au ajutat alţii să o fac, mi-au spus că voi câştiga şi eu o pâine. M-au făcut şi buletin, ca să pot să fac firma. La Vaslui am făcut-o. Firma a mers, eu scoteam TVA-ul şi nu îl dădeam la stat. Eu eram în acte şi scoteam banii pe numele meu, dar apoi îi dădeam lor. Abia apoi îmi dădeau şi mie, cât voiau ei. Ei mă duceau cu maşina, scoteam banii din bancă şi apoi îmi luau banii. La un miliard şi ceva scos din bancă, mie îmi dădeau 1.500 de lei. M-au îmbătat şi m-au prostit să fac firma. Lucrau cu un abator de la Botoşani. Le-am spus că trebuie să dăm bani la stat, că eram conştient de asta, dar Cristea Paraschiv mi-a spus că şi el are datorii de 37 de miliarde (n.r. - lei vechi) şi că este în libertate şi că nici eu nu o să păţesc nimic. La un moment dat, mi-au dat bani ca să plec în Serbia. Dar acolo nu am găsit de lucru şi m-am întors acasă. Acum stau pe baza mamei şi ce mai câştig eu, pe la oameni, cu ziua”, ne-a explicat Viorel Cotigă.

"Mi-e şi frică să pronunţ suma asta"

Bărbatul a primit mai multe hârtii de la ANAF, prin care era înştiinţat că are bani de dat la stat, dar nu prea înţelege cât înseamnă suma respectivă. "98 de miliarde am de dat? Nu mă pot gândi cât înseamnă asta. Cred că sunt câteva roabe de bani. De unde să dau eu banii ăştia la stat? Mi-e şi frică să pronunţ suma asta", ne-a mai spus datornicul.

Viorel Cotigă spune că a fost încântat atunci când i s-a propus să facă firma cu pricina, mai ales că oferta a venit chiar de la un văr, Paraschiv Cristea.

Situaţia a întristat-o foarte tare şi pe mama bărbatului, care nu înţelege cum a căzut fiul său într-o aşa capcană. „Nu am văzut niciodată atâţia bani. Eu nu am vilă, am muncit cu palmele la colectiv şi am crescut 12 copii. Unul dintre ei este Viorel. El trăieşte din ce câştigă pe ici, pe colea. De unde să plătească atâţia bani? A fost păcălit de nepotul meu, Cristea Paraschiv. El a început, că al meu nu ştia ce face, că i-au dat să bea”, ne-a spus Ghiniţă Cotigă, mama datornicului.

Şi-a băgat şi soţia la înaintare

Culmea este că şi soţia lui Paraschiv Cristea, Liliana Cristea, apare pe lista datornicilor la ANAF, cu aproape patru milioane de lei. „Am avut în 2013 o firmă de achiziţii animale. O să contest amenda, nici nu ştiu cât am de dat. Firma nu a funcţionat, am ieşit în gaură şi asta este. Am fost şi prin Italia, am muncit, am mai strâns nişte bani şi i-am investit. Dar asta este, nu am mai reuşit să ducem firma mai departe. Să vină să ia alocaţia copiilor, că am doi copii cu alocaţie. Eu mă duc cu ziua ca să mă pot întreţine. Mai am şi soacra bolnavă. O să vină şi cumnata, să mă dea afară din curte. Am mai primit hârtii de la stat, dar am plătit cât am avut posibilitate. Nu suntem rău-voitori, vom încerca să plătim”, ne-a explicat Liliana Cristea, care locuieşte în satul Gârbovăţ, tot în comuna Ghidigeni.

Liliana Cristea (Foto Marius Negri)

În aceeaşi comună locuieşte şi Ion Archiri, care se află pe locul şapte în lista ANAF, cu o datorie de 9.535.743 de lei. Deşi Ion Archiri nu este de găsit în localitatea natală, oamenii ne-au spus că şi el a fost implicat în aceeaşi afacere ca şi Cotigă. Astfel, o firmă înfiinţată în urmă cu trei ani a reuşit să facă mai multe victime deodată.

Paradoxal, susţine Viorel Cotigă, firma înfiinţată în anul 2013 nici nu a fost închisă. „Firma nici măcar nu este închisă. Trebuie să mă duc la Vaslui să o radiez”, ne-a spus bărbatul.

Sumele care ar trebui plătite la stat de cei trei locuitori ai comunei Ghidigeni reprezintă bugetul localităţii pe zece ani. Asta într-o comună în care, din cei aproximativ 7.000 de locuitori, peste 600 trăiesc din ajutor social de la stat.

Chiar dacă la baza acestor datorii stau de fapt nişte oameni care au fost induşi în eroare şi folosiţi drept paravan, soluţia este departe de a fi găsită de sărmanii satului Ghidigeni. Ei speră că într-o zi vor scăpa de aceste datorii şi chiar vor să meargă la poliţie pentru a cere ajutor în acest scop.

Citit 8081 ori Ultima modificare Vineri, 20 Mai 2016 12:49

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.