Noi acuzaţii de fraude electorale/ PNL Galaţi cere anularea şi reluarea alegerilor pentru funcţia de primar

Noi acuzaţii de fraude electorale/ PNL Galaţi cere anularea şi reluarea alegerilor pentru funcţia de primar
Evaluaţi acest articol
(31 voturi)

Nicuşor Ciumacenco, liderul organizaţiei municipale PNL Galaţi şi candidatul acestui partid la Primărie, a ieşit ieri în conferinţă de presă pentru a aduce noi acuzaţii legate de scrutinul din 5 iunie. Potrivit lui Ciumacenco, PNL Galaţi a cerut Biroului Electoral Central anularea şi reluarea alegerilor pentru funcţia de primar al municipiului Galaţi. Pe lângă neregulile sesizate deja, pe care le-aţi putut citi ziarul „Viaţa liberă”, politicianul a acuzat acum fraude majore.

„Din analiza proceselor verbale întocmite în peste 20 de secţii de votare din Galaţi, se observă existenţa unui număr de peste 9.200 de buletine de vot nejustificate - în plus sau în minus - diferenţă faţă de numărul buletinelor de vot înmânate în secţiile respective. Spre exemplu, la Secţia de Votare nr. 7 din Galaţi, sunt înscrise în listele electorale 954 de persoane şi ar fi trebuit înmânate, conform articolului 60 din Legea 115/2015, 1.049 de buletine de vot. Din procesul verbal privind predarea-primirea buletinelor de vot necesare desfăşurării votării rezultă că au fost predate 1.000 de bucăţi. Din procesul verbal privind consemnarea rezultatului votării pentru primar rezultă că au fost înmânate în secţia de votare respectivă 2.190 de buletine de vot, fără a se oferi vreo explicaţie cu privire la diferenţa uriaşă de 1.190 de buletine de vot.

Numărul total al buletinelor de vot consemnate ilegal în sistem doar în aceste 20 de secţii este de aproximativ 9.200, un număr de natură să răstoarne diferenţa între primele patru poziţii ale ierarhiei pentru funcţia de primar al Galaţiului”, acuză Ciumacenco.

Alte nereguli

Potrivit lui Ciumacenco, în urma analizei datelor centralizate şi publicate de Biroul Electoral Central, la alegerile pentru funcţia de primar al Galaţiului au fost 93.198 voturi valabil exprimate. Cu toate acestea, cei 12 candidaţi însumează, tot conform BEC, doar 92.130 de voturi, existând o diferenţă de 1.068 de voturi care nu poate fi justificată, susţine candidatul.

„Având în vedere că între primii doi candidaţi diferenţa este de 1.105 voturi, considerăm că şi această eroare este de natură a vicia rezultatul alegerilor.

Legalitatea se poate restabili doar prin reluarea procesului electoral. Din aceste motive am solicitat Biroului Electoral Judeţean şi Biroului Electoral Central anularea şi repetarea scrutinului electoral pentru funcţia de primar al Municipiului Galaţi. De asemenea, vom depune o plângere penală în ceea ce priveşte organizarea şi desfăşurarea alegerilor locale din municipiul Galaţi”, a anunţat Ciumacenco.

Vezi aici documentele prezentate de Nicuşor Ciumacenco privind neregulile de la cele 20 de secţii de votare.

Citit 15183 ori Ultima modificare Marți, 03 Ianuarie 2023 06:55

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.