DE LA 1 IULIE! Pacienţii riscă să rămână fără servicii medicale gratuite
Foto: Foto-arhivă ”Viața liberă”

DE LA 1 IULIE! Pacienţii riscă să rămână fără servicii medicale gratuite
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Anunţarea noului Contract Cadru pentru anii 2016-2017 a stârnit nemulţumirea medicilor de familie, care spun că nu au fost chemaţi la negocieri * În consecinţă, medicii ameninţă că nu vor accepta să semneze actele adiţionale pe marginea acestui document, situaţie în care nu vor putea acorda consultaţii gratuite şi nici elibera reţete compensate sau trimiteri


Medicii de familie au anunţat că refuză să încheie contractele prin care serviciile medicale vor fi decontate începând cu 1 iulie, pentru că, susţin ei, nu au fost chemaţi la consultări de către autorităţi pe marginea noului Contract-cadru, aprobat de Guvern în urmă cu exact o săptămână. În aceste condiţii, bolnavii care contribuie lună de lună la Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate vor fi puşi în situaţia de a scoate bani din buzunar pentru trimiteri, reţete şi consultaţii.

În timp ce medicii ameninţă cu proteste şi arată că anul acesta nu au fost respectaţi paşii dialogului social, reprezentanţii asociaţiilor de pacienţi afirmă că o parte din bolnavi, de teamă că vor rămâne fără medicamente, solicită reţete medicale în avans şi îşi fac stocuri din farmacii, în timp ce alţii cer bilete de trimitere pentru analize. Fiind însă sfârşitul lunii, pacienţii constată că biletele de trimitere nu pot fi folosite, pentru că plafoanele acoperite de casele de sănătate s-au epuizat deja din primele zile ale lunii.

"Jumătate din medicii de familie vor da faliment"

„L-au trecut fără să urmeze paşii legali, vom recomanda nesemnarea lui pentru că nu a stat în transparenţă decizională, cum era normal, nu am fost la dezbateri şi nici la negocieri. Este un document complet diferit de cel pe care l-am văzut în luna martie“, a precizat doctorul Rodica Tănăsescu, preşedintele Societăţii Naţionale de Medicina Familiei (SNMF).

Şi medicul de familie Gabriel Munteanu, citat de “Adevărul”, atrage atenţia că riscul ca documentul să nu fie semnat de doctori este foarte mare. Astfel, sunt şanse ca, începând cu 1 iulie, doar pacienţii grav bolnavi să fie consultaţi de medicii de familie şi doar ei să primească trimiteri sau reţete medicale.

„Dacă vor semna Contractul-cadru, în forma actuală, jumătate din medicii de familie vor ajunge să dea faliment. Avem de suferit şi noi, dar şi pacienţii, care vor fi nevoiţi să plătească serviciile din propriul buzunar câtă vreme noi nu vom avea contract cu casele de sănătate. Faptul că medicii nu au fost chemaţi la consultări denotă o neglijare totală a Codului civil. Cerem negocierea acestui contract, nu aplicarea lui în forma actuală“, a explicat medicul de familie.

Oficialii din Sănătate nu îşi fac însă foarte multe griji, ba, mai mult, arată că noul proiect, aprobat de Guvern în şedinţa de joi, aduce servicii în plus pentru asiguraţi şi reglementează situaţia în care sistemul care gestionează cardul de sănătate nu funcţionează în parametri optimi.

Pacienţii îşi iau medicamente în avans

Unii bolnavi cronic au mers deja în avans la medicul de familie pentru a-şi lua reţeta pentru următoarele trei luni. “Noi suntem solidari cu medicii de familie, în protestul lor, pentru că cererile medicilor vin, de fapt, în interesul pacienţilor. Nu este normal ca autorităţile să anunţe modificarea Contractului Cadru, fără a-i întreba, în prealabil, pe medici şi pacienţi. Sunt deja bolnavi cronic care şi-au făcut provizii de medicamente, de teamă să nu ajungă în situaţia de a nu mai putea urma tratamentele indicate. Dacă nu se va realiza un consens între medicii de familie şi autorităţi, nu ştiu unde se va ajunge. Sigur este însă că bolnavii vor avea de suferit cel mai mult”, a explicat, pentru “Viaţa liberă”, Vasile Barbu, preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Pacienţilor.

Tensiuni între medicii de familie şi autorităţi au existat şi în anii trecuţi. În anul 2011, spre exemplu, medicii de familie au refuzat timp de nouă zile să semneze contractele pe baza cărora ar fi putut acorda consultaţi decontate şi reţete compensate şi gratuite. Situaţia a fost rezolvată atunci printr-un compromis făcut de ministrul Sănătăţii, care a hotărât să cedeze unora dintre solicitările medicilor de familie.

Ce prevede Contractul Cadru pe 2016-2017

Noul Contract Cadru are în vedere suplimentarea valorilor plăţilor pentru medicina de familie şi tratamentul ambulator. În ceea ce priveşte asistenţa medicală primară, Contractul-cadru reglementează acordarea gratuită a avizelor epidemiologice pentru re(intrarea) în colectivitate şi a adeverinţelor medicale pentru preşcolari şi elevi. De asemenea, medicii de familie nu vor mai putea face spirometrii, acestea urmând să fie efectuate strict de către medicii specialişti.

Contractul-Cadru introduce două noi proceduri diagnostice, respectiv electromiograma şi evaluarea cantitativă a răspunsului galvanic al pielii. Totodată, se introduce în ambulator tratamentul fracturii amielice fără deplasare a coloanei vertebrale. Noul Contract-cadru prevede că, printre serviciile decontate, se află şi RMN-ul de sân cu sau fără substanţă de contrast, dar se renunţă la decontarea examenului fungic de urină, dat fiind faptul că el este considerat irelevant pentru patologia pacientului. În ceea ce priveşte asistenţa medicală din cadrul spitalelor, cele care nu funcţionează în regim de spitalizare continuă vor fi obligate să asigure prezenţa unui medic de specialitate pentru un program de activitate de minimum şapte ore pe zi.

Pentru a consulta lista completă a modificărilor ce vor intra în vigoare începând de luna viitoare, puteţi intra pe pagina de internet ms.ro şi accesa rubrica "Noul Contract Cadru".

Citit 3666 ori Ultima modificare Marți, 03 Ianuarie 2023 06:29

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.