Ce TERMEN de valabilitate au biletele de trimitere şi reţetele de la MEDIC

Ce TERMEN de valabilitate au biletele de trimitere şi reţetele de la MEDIC
Evaluaţi acest articol
(12 voturi)

În cele mai multe dintre cazuri, pacienţii trebuie să folosească biletele de trimitere primite de la medicii de familie în maximum 30 de zile de la data eliberării * Sunt însă şi situaţii în care valabilitatea biletelor este de 60 până la 90 de zile


Fie că vrem să mergem la un control la medicul specialist sau să facem o serie de analize medicale decontate de către Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Galaţi, în ambele situaţii avem nevoie de o trimitere din partea medicului de familie.

Potrivit CJAS Galaţi, biletul de trimitere pentru specialităţi clinice este un formular cu regim special, unic pe ţară, care are o valabilitate de maximum 30 de zile calendaristice de la data emiterii. Ca o excepţie, biletele de trimitere pentru specialităţi clinice pentru afecţiunile cuprinse în unele programe naţionale de sănătate (diabetul şi bolile de nutriţie precum şi cele pentru afecţiunile oncologice) au valabilitate de până la 90 de zile calendaristice. Pentru celelalte boli cronice, valabilitatea biletului de trimitere pentru specialităţi clinice este de până la 60 zile calendaristice. Biletul de trimitere pentru specialităţi clinice recomandate de medicul de familie, care are evidenţiat „management de caz”, are o valabilitate de 90 zile calendaristice.

Pentru paraclinic, situaţie asemănătoare

Biletul de trimitere pentru investigaţiile paraclinice (analize de laborator şi imagistică – n.r.) este tot un formular cu regim special, unic pe ţară, care are o valabilitate de maximum 30 de zile calendaristice de la data emiterii. Prin excepţie, biletele de trimitere pentru efectuarea de investigaţii paraclinice specifice pentru afecţiunile cuprinse în unele programe naţionale de sănătate (diabetul şi bolile de nutriţie precum şi cele pentru afecţiunile oncologice) au valabilitate de până la 90 de zile calendaristice. Pentru celelalte boli cronice, valabilitatea biletului de trimitere pentru investigaţii paraclinice specifice este de până la 60 zile calendaristice.

Biletul de trimitere pentru investigaţii paraclinice - examinări histopatologice şi citologice are termen de valabilitate 90 de zile calendaristice, având în vedere specificul recoltării şi transmiterii probei/ probelor către un furnizor de servicii de anatomie patologică.

Biletul de trimitere pentru investigaţii paraclinice recomandate de medicul de familie/ medicul de specialitate din ambulatoriu, care are evidenţiat „management de caz”, are o valabilitate de 90 zile calendaristice.

Pe ce perioade sunt prescrise medicamentele

Perioadele pentru care pot fi prescrise medicamentele sunt de maximum şapte zile în afecţiuni acute, de până la opt - zece zile în afecţiuni subacute şi de până la 30 - 31 de zile pentru bolnavii cu afecţiuni cronice. Pentru bolnavii cu boli cronice stabilizate şi cu schemă terapeutică stabilă, medicii de familie pot prescrie medicamente pentru o perioadă de până la 90/91/92 de zile, inclusiv pentru bolnavii care sunt incluşi în "Programul pentru compensarea în procent de 90 la sută a preţului de referinţă al medicamentelor acordate pensionarilor cu venituri realizate numai din pensii de până la 700 lei pe lună", medicul de familie prescrie inclusiv medicamente ca o consecinţă a actului medical prestat de alţi medici de specialitate aflaţi în relaţie contractuală cu casele de asigurări de sănătate, pe baza scrisorii medicale, pentru o perioadă de până la 90/91/92 de zile, perioada fiind stabilită de comun acord de medicul prescriptor şi de asiguratul beneficiar al prescripţiei medicale.

Valabilitatea reţetelor eliberate de medicii din spitale

Prescripţia medicală eliberată de medicii din spitale, la externarea bolnavului, în urma unui episod de spitalizare continuă/spitalizare de zi, cuprinde medicaţia pentru maximum 30/31 de zile. Prescripţia medicală pentru afecţiunile cronice este valabilă maximum 30 de zile de la data emiterii acesteia, iar în afecţiunile acute şi subacute prescripţia medicală este valabilă maximum 48 de ore. Prescripţia medicală electronică on-line pentru o perioadă de până la 90/91/92 de zile pentru care medicul prescriptor are semnătură electronică extinsă, şi care se eliberează de mai multe farmacii, atât în ceea ce priveşte numărul, cât şi cantitatea din fiecare medicament, este valabilă maximum 120 zile de la data emiterii acesteia, în funcţie de numărul de zile pentru care s-a făcut prescrierea.

În concluzie, în cazul în care aveţi un bilet de trimitere sau o prescripţie (reţetă) medicală care nu mai sunt valabile, este necesară o nouă vizită la medicul de familie sau la cel specialist pentru eliberarea unui nou formular.

Citit 129351 ori Ultima modificare Miercuri, 29 Iunie 2016 00:19

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.