Evaluaţi acest articol
(13 voturi)
8 comentarii

O elevă care avea nota 8,20 la istorie s-a trezit că teza i-a fost notată cu 5, în urma contestaţiei * La polul opus, un candidat cu 4,30 a ajuns la 8,65, fără ca teza lui să merite punctajul


O absolventă a Colegiului Naţional "Spiru Haret" din Tecuci a trăit o adevărată dramă când s-au afişat listele cu notele la contestaţiile de la Bacalaureat. Cristina Buruiană obţinuse iniţial 8,20 la istorie. Pentru că la celelalte discipline avea note mari - 9,80 la română şi 9,15 la geografie - şi pentru că ştia că făcuse mai mult în teză, a depus cerere de contestaţie, în speranţa că va primi punctaj în plus. După trei zile de aşteptare, cu emoţiile până în gât, era să leşine când a văzut listele. Primise nota 5,00! Cu 3,2 puncte mai puţin. Cum e copil deştept şi se autoevaluase bine, după primele momente de şoc s-a dezmeticit şi  le-a spus părinţilor că aşa ceva nu e posibil, ceva nu este în regulă cu nota ei.

În paralel, la Galaţi, într-o altă familie care avea candidat la Bacalaureat anul acesta, era bucurie mare. Daniel Cosmin Buruiană, absolvent al Seminarului Teologic "Sf. Andrei", primise în urma contestaţiei 4,35 de puncte în plus! De unde nici nu promovase iniţial, ajunsese să ia notă de premiant, după contestaţii, de la 4,30 la 8,65.

Încurcături ca-n piesele de teatru


Însă, nu prea de durată i-a fost fericirea. Familia din Tecuci a discutat cu directorul colegiului, apoi s-a sunat la Inspectoratul Şcolar Judeţean, pentru a semnala că este posibil ca pe undeva să se fi strecurat o greşeală. Inspectoarei generale Mioara Enache, şefa comisiei judeţene de Bacalaureat, i s-a părut plauzibilă plângerea tecucenilor: "Ştiam că aveam două diferenţe foarte mari între prima şi a doua notă la istorie, una în plus, una în minus. Ne-am uitat şi la numele candidaţilor. Ambii erau Buruiană, unul după altul în aplicaţia de la Ministerul Educaţiei. Aşa că am sunat colegii din judeţul unde s-au corectat tezele la contestaţii şi le-am cerut să verifice borderourile. Anul acesta, atât corectarea lucrărilor, cât şi contestaţiile s-au rezolvat în judeţe diferite. Noi nu am avut niciun amestec în notarea elevilor din Galaţi. Colegii din judeţul respectiv, pe fondul oboselii şi al timpului destul de scurt, au încurcat punctajele între cei doi elevi. Astfel, în loc să-i pună 5,00 candidatului de la Seminar, i-au adăugat diferenţa  de punctaj până la 8,65, cât obţinuse fata după contestaţii. Iar ei, i-au pus nota 5, cât obţinuse băiatul. Imediat s-a sunat la Bucureşti pentru deblocarea aplicaţiei şi pentru modificarea notelor. Doar cei de la Bucureşti pot face modificări în aplicaţie. În acelaşi timp, i-am sunat şi pe cei doi elevi, ca să le explicăm ce s-a întâmplat şi care sunt, de fapt notele lor", ne-a declarat Mioara Enache.

În final, Cosmin Buruiană, absolventul de la Seminar, a savurat totuşi bucuria că totuşi a promovat Bacalaureatul, obţinând, de la 4,30, nota 5,00 după contestaţii.

Cum un necaz nu vine niciodată singur, tecuceanca, pe lângă sperietură, a constatat că nici nota nu i-a fost mărită, pentru că reevaluatorii au considerat că merita în plus doar 0,45 de puncte (de la 8,20 la 8,65), nu 0,5 puncte, cât ar fi fost necesare ca nota să se modifice, aşa cum prevede metodologia. Prin urmare, la istorie a fost punctată tot cu 8,20.

Topul liceelor, după rezolvarea contestaţiilor - CLICK AICI pentru DETALII

Citit 14798 ori Ultima modificare Luni, 18 Iulie 2016 18:53

8 comentarii

 • postat de Horia Neacsu Miercuri, 20 Iulie 2016 09:27 92.86.135.*** Link la comentariu
  0
  5

  Foarte bine este scris articolul. Din pacate nu se pot descrie in cuvinte hohotele de plans ale copilului, in acel moment parca i-a fugit pamantul de sub picioare si s-a prabusit la pamant. Au fost cinci ore de agonie. Luni avea de sustinut tot la istorie examenul de admitere la facultate. Pe cat este de sensibila, pe atat este de puternica si a reusit sa se remonteze si sa obtina luni nota 9,80. Inspectoratul Judetean Galati a actionat foarte prompt.
  In aplicatia de pe edu nota finala a ramas tot 5, deoarece ,,nu se mai umbla in aplicatie". Consider ca ar trebui sa existe in metodologia de la bac si o procedura pentru cazuri de acest fel, precum greseala umana si sa se permita corectia.

  Raportează
 • postat de marinarul Miercuri, 20 Iulie 2016 09:15 78.96.59.*** Link la comentariu
  0
  3

  Ce se putea intimpla daca viitorul "POPĂ" nu lua nota de trecere ? S- au gindit cei ce au gresit? La drama fetei ?
  E usor sa ne scuzam si sa cautam motivati.

  Raportează
 • postat de George Marți, 19 Iulie 2016 21:31 84.117.219.*** Link la comentariu
  0
  0

  Pentru anonimul @nota de la bacanie esti un prost. Nota de la bacanie are dreptate. Ce spui tu da au primit cu executare in urma contestatiei partii adverse. Dar in propria cale de atac NU AU VOIE SA ITI AGRAVEZE SITUATIA

  Raportează
 • postat de Nota de la băcănie2 Marți, 19 Iulie 2016 21:15 82.137.14.*** Link la comentariu
  0
  2

  Ba sa mai citim legea nitel! Aia de au luat mai mult la recurs sau apel decat la fobd au furat-o fiindca nu DOAR ei ei au facut recurs, ci si partea adversa. Adesea parchetul adica... Deci, io-te ca exista acest principiu in drept, n-am venit cu el de-acasa... :)

  Raportează
 • postat de bogdan Marți, 19 Iulie 2016 19:15 79.116.114.*** Link la comentariu
  0
  9

  Fetita a luat 9.8 nota admitere proba istorie la facuttate SNSPA

  Raportează
 • postat de Galatean Marți, 19 Iulie 2016 17:19 5.13.144.*** Link la comentariu
  0
  1

  De-a rasu' plansu'...

  Raportează
 • postat de @Nota de la bacanie Marți, 19 Iulie 2016 10:32 5.13.129.*** Link la comentariu
  0
  5

  Da, ar fi frumos asa sa nu poata scadea notele la contestatii, dar iti dai seama ca atunci ar contesta toti toate notele, ar creste timpul si costurile, etc. Nu stiu ce spui cu principiile de drept, tu nu ai vazut oameni care au facut recurs si au primit pedepse mai mari? Ba chiar din suspendare au primit cu executare, deci NU EXISTA ce visezi tu...

  Raportează
 • postat de Nota de la băcănie Marți, 19 Iulie 2016 09:04 82.137.14.*** Link la comentariu
  1
  5

  Bre, da' o chestie simpla si legala nu s-a putut incetateni in invatamantul asta plin de itemi, proiecte si proceduri la ti hia ca un colac de veceu in curte? Ceea ca NU i se poate inrautati /defavoriza/degrada-cum vreti sa-i spuneti - nimanui situatia in propria cale de atac. Nu -i voie, e un principiu in drept, nu se poate cobcepe asa ceva! Pai., daca s-ar putea ca in urma unei contestatii sau in urma unui recurs sa iei nota mai proasta, amenda mai mare, pedeapsa mai lunga etc. din start nimeni nu s-ar mai plange de prima apreciere/judecata ca sa nu si -o fure mai rau. Ar fi, din start, o prejudiciere, prin intimidare, a persoanei intr-un drept fundamental al sau. Si doar plecand de la premisele astea, corectorii de la cobtestatii nici nu trebuiau sa ajunga sa comunice rezultatele gresite la Galati. Daramite ca acestea sa mai si fie listate, comunicate galatenilor, iresit cu scandal etc. Deci inteligenti de bubuie nu sunt doar in judetul unde s-a corectat... Iar apoi e pe-atat de hilar si modul in care s-a rezolvay situatia: in epoca computerelor inclusiv la toaleta, a trebuit sunat ca pe vremea razboiului de independenta, mers din om in om ca sa se afle greseala, gasit o alambicata justificare la prpstia crasa... In loc sa se poata semnala si regla totul dintr-un ecran de computer, a trebuit sa se ajunga, vezi Doamne, la doamna viceprimareasa (doar intamplator si inspector general, nu c-ar fi PSD-ul partid-stat, organizat pe famiglii...) si apoi sa se ridice osanale prin ziare despre cum s-a reparat coada de lla matura... Te doare mintea!

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.