POTOP în comunele judeţului Galaţi. Sute de CASE INUNDATE, mii de oameni EVACUAȚI (FOTO și VIDEO)

POTOP în comunele judeţului Galaţi. Sute de CASE INUNDATE, mii de oameni EVACUAȚI (FOTO și VIDEO)
Evaluaţi acest articol
(15 voturi)

Ploile anunţate încă de marţi de către meteorologi au făcut ravagii în judeţul Galaţi. Conform celor de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Galaţi, precipitaţiile masive au afectat nu mai puţin 17 localităţi.

Primele probleme create de ploi au apărut încă de la primele ore ale dimineţii, când în Gara CFR s-a anunţat că niciun tren nu va circula, din cauză că macazurile au fost inundate. Gălăţenii care urmau să plece către Bucureşti, Iaşi, Braşov şi Bârlad erau foarte supăraţi pentru că nimeni nu le-a spus câte ore au de aşteptat. "Vin din tura de noapte şi nu ştiu când voi ajunge acasă. Diseară trebuie să mă întorc la muncă. Cred că nici nu mă mai duc acasă, rămân în gară", ne-a spus nervos un navetist.

Situaţia s-a reglemantat după aproximativ două ore, circulaţia trenurilor fiind reluată cu restricţii importante de viteză.

Drumuri şi case sub ape

În jurul orei 11,00, când în municipiul Galaţi ploaia se potolise, în judeţ a început prăpădul. Prima localitate lovită crunt de inundaţii a fost Pechea. Aici, în jurul orei 15,00, fuseseră deja evacuate peste 250 de persoane. Conform datelor furnizate de Prefectura Galaţi, la Pechea erau afectate de inundaţii aproximativ 100 de case, în care apa ajungea la un metru şi jumătate.

Drumul Judeţean 251 a fost închis din cauza apei, localitatea Pechea fiind împărţită practic în două. Oamenii erau transportaţi cu bărci, vole şi tractoare, motiv pentru care nu au ezitat să îşi arate nemulţumirea şi să solicite intervenţia armatei. "Nu am cum să ajung acasă. Vin de la serviciu şi am copiii în casă. Nu ştiu ce este acolo, pentru că nu am cum să ajung. Se tot promite şi nu se face nimic", ne-a spus un localnic.

Primarul localităţii, Mihăiţă Măncilă, a fost adus cu vola, pentru a sta de vorbă cu cei care doreau să ajungă acasă şi erau blocaţi la intrarea în localitate dinspre Galaţi. „Este mai rău ca în 2013. Am început deja evacuarea populaţiei, pentru că apele nu scad. Din păcate, se anunţă în continuare ploi şi, cel mai probabil, situaţia se va înrăutăţi. Am solicitat ajutor la Prefectură şi la Consiliul Judeţean şi ne-au fost trimişi pompieri şi jandarmi”, ne-a explicat primaul din Pechea.

Foto Marius Prisacariu

Conform datelor furnizate de Prefectură, la Pechea s-a acţionat cu 40 de pompieri şi 10 jandarmi pentru evacuarea populaţiei şi pentru a fi scoasă apa din gospodăriile indundate.

Probleme grave sunt şi la Slobozia Conachi, unde au fost afectate de inundaţii 150 de case, 28 dintre ele fiind deja evacuate, în total fiind vorba despre 60 de persoane. Alte 20 de persoane au fost evacuate în localitatea Negrea. Şi la Cuza Vodă au fost deja raportate 100 de locuinţe inundate, fiind evacuate 200 de persoane. La Cuza Vodă şi Slobozia Conachi au intervinit, pe lângă pompieri, şi militari din Garnizoana Galaţi.

Petrica Paţilea, purtătorul de cuvânt al Prefecturii Galaţi, ne-a informat că şi în localitatea Suhurlui au fost inundate trei case, iar alte zece gospodării au fost cuprinse de ape la Costache Negri.

Toate persoanele evacuate, din localităţile afectate, au fost cazate fie la rude, fie la unităţile de învăţământ din zonă.

Sursa video: Jandarmeria Galați

Conform unui comunicat al ISU Galaţi, "au fost inundate peste 530 de locuinţe individuale şi peste 153 curţi şi grădini. Au fost afectate patru segmente de drum judeţean şi anume 251, 253, 255 şi 255C, prin colmatarea cu aluviuni, două segmente din drumul naţional DN 24D, în dreptul localităţilor Bursucani şi Crăieşti, şi DN 25, pe sectorul Vameş - Tudor Vladimirescu. De asemenea, au fost inundate peste 80 de hectare de suprafeţe agricole".

Cod roşu pe Geru şi Suhu

Toate aceste date erau în continuă schimbare la închiderea ediţiei, fiind anunţat un Cod roşu de inundaţii pe pârâurile Geru şi Suhu, fiind aşteptate în continuare viituri puternice, din cauza ploilor abundente.

"Ca urmare a precipitaţilor au fost înregistrate creşteri de niveluri şi debite pe majoritatea cursurilor de apă din spaţiul hidrografic Prut - Bârlad, fiind atinse cotele specifice de inundaţii şi pericol, cele mai mari valori fiind înregistrate pe râurile din judeţul Galaţi. La ora 12,00, s-au înregistrat următoarele cote: pe râul Suhu, la staţia hidrometrică Pechea, +81 cm peste Cota de Pericol, pe râul Berheci, la staţia hidrometrică Feldioara, +96 peste Cota de Atenţie, şi pe râul Geru, la staţia hidrometrică Culdabi, +55 cm peste Cota de Atenţie. În toate zonele afectate de ploi, se află în teren specialiştii de la A.B.A. Prut-Bârlad şi de la SGA Galaţi, pentru monitorizarea situatiei hidrologice şi a intervenţiei operative", se arată într-un comunicat al A.B.A. Prut - Bârlad.

În jurul orei 15,00, autorităţile au decis să spargă controlat un dig la Slobozia Conachi şi să închidă Drumul Naţional 25, care leagă Galaţiul de Tecuci, carosabilul fiind inundat de apă pe raza localităţii Vameş.

Cum situaţia nu era deloc roz şi meteorologii anunţau ploi în continuare, în cursul după-amiezii a fost solicitat ajutor şi în alte localităţi. Astfel, autorităţile din judeţele Călăraşi şi Ialomiţa au anunţat că vor trimite în judeţul Galaţi mai mulţi angajaţi ai MAI, iar cele din Ciolpani (Ilfov) au trimis mai multe motopompe de mare capacitate, pentru evacuarea apei din curţi.

Care este situaţia exactă a drumurilor şi care sunt pagubele produse de inundaţii în judeţ puteţi afla urmărind site-ul www.viata-libera.ro, unde datele sunt actualizate periodic.

Citit 25592 ori Ultima modificare Marți, 18 Octombrie 2016 12:04

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.