TRAGEDIILE oamenilor loviţi de INUNDAȚII. Al doilea COȘMAR în ultimii trei ani (FOTO)
Foto: Foto ”Viața liberă”, Marius Negri

TRAGEDIILE oamenilor loviţi de INUNDAȚII. Al doilea COȘMAR în ultimii trei ani (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(10 voturi)

O săptămână de coşmar. Asta a fost pentru locuitorii din Slobozia Conachi, Cuza Vodă şi Pechea săptămâna care tocmai s-a încheiat. Coşmarul continuă însă pentru mii de oameni care şi-au văzut casele inundate în urma viiturii din data de 12 octombrie. În fiecare comună găseşti poveşti tragice, oameni care nu mai au lacrimi să îşi plângă necazul. Pe orice uliţă te întâmpină priviri triste, iar fiecare om parcă ar vrea să îţi spună prin ce trece.

„Nu veniţi şi la mine? Să vedeţi cu ce am rămas după ce s-au retras apele?”, sunt întrebările pe care le auzi la fiecare poartă. Oamenii nu îţi cer nimic, vor doar să mai vadă cineva cu ce se confruntă şi să îşi descarce sufletul. Încerci să găseşti o vorbă bună pentru fiecare şi îţi dai sema că nu poţi decât să le asculţi poveştile şi să le transmiţi mai departe, în speranţa că se va găsit o mână de ajutor şi pentru ei.

Tocmai de aceea, vă prezentăm mai jos o mică parte dintre cazurile întâlnite în comunele din judeţul Galaţi după inundaţii.

Lacrimi de neputinţă la Slobozia Conachi

La Slobozia Conachi i-am cunoscut pe Liliana şi Alexandru Neagu. Liliana plânge şi încearcă să îşi ascundă lacrimile. Nu mai are putere să vorbească despre ce i s-a întâmplat. Cu greu reuşeşte să spună că acum dorm sub cerul liber. „Ne-a distrus şi în 2013, acum ne-a distrus iar. Am muncit toată viaţa şi ne-a distrus într-o fracţiune de secundă. Am reuşit să salvăm doar nişte cereale. Dormim sub cerul liber, ca nişte câini”, povesteşte Liliana Neagu. Lacrimile îi năpădesc pe obraz, aşa că că soţul îi vine în ajutor. „Suntem nespălaţi de o săptămână. Suntem mai rău decât câinii vagabonzi. Apa a fost foarte mare şi ne-a stricat tot. Am fost inundaţi şi în 2013. Ne-am refăcut casa, am betonat-o, am turnat ciment, dar degeaba. Au apărut o mulţime de fisuri, pereţii se înclină. Avem şi modulul de atunci în curte. Şi el a fost inundat, dar l-am curăţat deja şi lucrurile care mai erau bune le-am depozitat acolo. Cred că la iarnă o să dormim în modul. Ne cumpărăm un calorifer şi dormim acolo”, ne-a explicat Alexandru Neagu.

Mobila din casa celor doi soţi este plină de noroi, pereţii sunt fisuraţi, iar hainele sunt depozitate pe prispă. Deşi li se citeşte neputinţa pe chip, Liliana şi Alexandru se străduiesc să îşi cureţe casa, pentru a se întoarce la viaţa normală pe care o duceau înainte de 12 octombrie.

Salvaţi în mansardă

Aceeaşi situaţie am întâlnit-o şi la familia Pelin, din Pechea. Aici, după inundaţiile din 2013, oamenii s-au chinuit să îşi reconstruiască imobilul, ba chiar au ridicat o aripă nouă, din bolţari. Nu au reuşit să o termine, dar se bucură că au construit mansarda şi acoperişul, pentru că altfel nu ar fi avut unde să se refugieze atunci când a venit apa. „Ne-am refugiat în pod. Am avut noroc, că altfel ne lua apa. Totul a venit foarte repede, ca şi în 2013, dar acum fost mult mai rău”, ne-a spus Dumitru Pelin.

Acum stau la lumina lumănărilor, pentru că nu mai au lumină, iar hainele cu care ar fi trebui să meargă la serviciu sunt ude. „S-a luat până şi curentul. În casă este totul distrus. Am reuşit să ridicăm şifonierele pe nişte scaune, în rest totul e plin de apă şi noroi. Apa a fost mai mare cu vreo 40 de centimetri decât în 2013”, ne povesteşte Dumitru Pelin, în timp ce ne arată crăpăturile de pe pereţi. Un perete al casei este deja înclinat, iar pe jos totul este umflat. Până şi şapa de ciment a fost distrusă. „Pe sub şapă izvora apa. Trebuie să scot tot afară şi o reconstruiesc. Am probleme de sănătate, dar vom face tot ce putem. După 2013, am făcut un brâu de ciment la casă, dar apa tot a intrat. Îmi e teamă că vor cădea pereţii. Am reuşit, cu ajutorul vecinilor, să spălăm pe aici şi să curăţăm noroiul, dar nu se poate dormi încă în casă”, a completat bărbatul.

În aripa nouă de casă, care nu are nici geamuri şi nici nu este încă tencuită, stau la uscat lucrurile familiei Pelin. „Am băgat şi porcii în casă, că altfel îi lua apa. Atât am reuşit să salvăm, în rest nu am avut timp de nimic. Găinile nici nu ştiu unde sunt, probabil le-a luat apa. Nici documentele cred că nu le mai avem”, a adăugat Dumitru Pelin.

Trei copii lăsaţi fără nimic

Situaţia este şi mai dramatică la Nicuţa Călin, mamă a trei copii. În curtea ei, câţiva pompieri lucrau la îndepărtarea noroiului. În casă, femeia se chinuia să facă curăţenie. Cu mâinele pline de noroi, nemâncată, Nicuţa Călin roboteşte tot timpul. Ne-a arătat casa, iar când a ajuns în camera în care unul dintre pereţi stă să se dărâme, ochii i s-au umplut iar de lacrimi. Un alt perete este crăpat şi devine din ce în ce mai nesigur. „Şi în 2013 am păţit la fel. Nu mai pot, dar ce să fac? Totul este plin de mâl, a intrat peste tot. Am tencuit pereţii afectaţi de apele din 2013. Cu ce mai recostruisec eu acum o casă?”, se întreabă, mai mult retoric, femeia.

Apa a intrat şi în dulapurile în care copiii îşi ţineau rechizitele, dar şi în modulul pe care îl aveau în curte. Acesta a fost curăţat pentru ca femeia să îşi poată depozita lucrurile pe care le spală. „Nu am nici unde să fac mâncare pentru copii. Ne-au mai adus cunoştinţele câte o farfurie de mâncare”, ne-a mai spus Nicuţa Călin.

Oboseala i se citeşte pe chip, dar nu se opreşte din muncă. Îşi doreşte ca autorităţile să o ajute să îşi recosntruiască o cameră, în care să-şi poată ţine copiii, pentru ca aceştia să nu se îmbolnăvească din cauza umezelii. Momentan, singurul ajutor pe care l-a primit a fost cel de la pompieri. Ei au ajutat-o să scoată nămolul din curte şi să evacuaze apa din casă.

Cazaţi în şcoală

Tot pentru o cameră se roagă şi o familie din Cuza Vodă. Nu au rămas cu nimic după inundaţii, iar el este cazat într-o sală de clasă în şcoala din localitate. Are cancer pulmonar şi nu se mai poate ridica din patul improvizat. Soţia sa se vede neputincioasă în faţa celor întâmplate, mai ales că trebuie să stea lângă soţul ei mai tot timpul, acesta fiind imobilizat la pat.

Tot în şcoli au fost cazaţi şi alţi localnici, dar aceştia au preferat să se întoarcă în gospodării, pentru a încerca să îşi cureţe imobilele şi să îşi reia viaţa.

Mai e mult până la normal

Acestea sunt doar câteva dintre poveştile tragice ale oamenilor din comunele afectate de inundaţii. În paginile ziarului nostru aţi putut citi şi altele, la fel de impresionante. Din păcate, însă, după primele evaluări, s-a stabilit că inundaţiile au afectat 743 de imobile, 35 dintre ele (13 locuinţe din Cuza Vodă, 20 locuinţe din Pechea şi două din Slobozia Conachi) fiind grav avariate. Mulţi dintre cei care şi-au văzut casele distruse au fost nevoiţi să doarmă la rude, la vecini sau chiar în sălile de sport din localităţile de domiciliu.

Primarii din fiecare comună au făcut comisii, care merg din casă în casă pentru a evalua situaţia. Este posibil ca numerele prezentate până acum de autorităţi să crească, mai ales că nu toţi cei afectaţi de ape au ajuns la primării pentru a anunţa ce li s-a întâmplat.

Între timp, au fost trimise alimente şi apă de la rezerva de stat, iar cei de la Crucea Roşie s-au implicat şi ei în diferite campanii de strângere a alimentelor. Mai mult, în zonele afectate au fost aduşi saci de dormit, saltale, pături şi lenjerii. Unul dintre donatori este chiar Gigi Becali, care, după ce a adus 500 de saltele şi două TIR-uri cu alimente, a decis să mai trimită alte două TIR-uri cu saltele şi pături.

Viaţa nu poate reveni încă la normal în localităţile afectate de inundaţii. Autorităţile recunsoc că totul a fost mult mai rău decâât în 2013, dar că acum au mai multă experienţă şi sunt mult mai organizate, aşa că totul ar trebui să reintre în normal mult mai repede. Până atunci, însă, mai este mult de muncă şi este mare nevoie de ajutor.

Proporţiile dezastrului, în cifre. Estimări

Cifrele vehiculate momentan de autorităţi arată proporţiile dezastrului de săptămâna trecută din judeţul Galaţi: 22 de localităţi afectate, 743 de case inundate, 1.270 de persoane evacuate (600 la Slobozia Conachi, 400 la Cuza Vodă, 250 la Pechea şi 20 la Schela), 35 de lociunţe grav afectate, 3,5 milioane de metri cubi de apă adunaţi pe Drumul Naţional 25, pe raza localităţii Vameş.

Citit 4367 ori Ultima modificare Miercuri, 11 Ianuarie 2023 05:38

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.