Revoluţia, în dezbaterea studenţilor

Revoluţia, în dezbaterea studenţilor
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Comunism, Revoluţie şi postcomunism. Acesta a fost subiectul dezbaterii organizate ieri de Casa de Cultură a Studenţilor şi găzduită de „Viaţa liberă”.

Au participat studenţi de la diverse organizaţii, precum Liga Studenţilor Gălăţeni (LSG), Asociaţia Studenţilor Creştin Ortodocşi din România (ASCOR), Asociaţia Internaţională a Economiştilor şi Studenţilor Economişti (AIESEC), dar şi preşedintele gălăţean al Asociaţiei Urmaşilor Revoluţiei, Ştefan Grigoraş.

Discuţiile au pornit de la ce înseamnă comunismul şi revoluţia pentru tinerii studenţi de astăzi, care nu erau nici măcar la şcoală atunci când dictatorul Nicolae Ceauşescu era răsturnat de la putere, iar istoria României lua o altă turnură.

„E greu să apreciezi cu adevărat libertatea atunci când te naşti cu ea, când ai trăit doar în libertate”, a spus unul dintre participanţii tineri la dezbatere, care a sintetizat astfel opinia tuturor celor născuţi prea târziu pentru a mai prinde pe viu ororile regimului dictatorial.

Cei mai mulţi dintre tineri îşi mai amintesc doar că părinţii şi bunicii lor ascultau noaptea, pe întuneric, posturile de radio Europa Liberă sau Vocea Americii.

Alţii, care s-au născut după 1989, au aflat despre Revoluţie de la părinţi, din cărţile de istorie, din presa scrisă sau de la televiziune.

Niciunul însă nu poate spune că are o imagine clară asupra evenimentelor de atunci. De altfel, nici nu ar avea cum, de vreme ce nici măcar cei care au participat activ nu au aflat adevărul  până astăzi.

Cel puţin aceasta a fost concluzia dezbaterii, care s-a axat apoi pe o serie de relatări pline de emoţie ale lui Ştefan Grigoraş. Acesta i-a impresionat pe tinerii studenţi prezenţi cu povestea morţii fiului său în acele evenimente şi despre cum nici astăzi nu ştie ce s-a întâmplat, nu a reuşit să desluşească misterul decesului copilului.

Discuţiile s-au mai purtat apoi pe tema postcomunismului, despre idealurile din decembrie ’89 şi despre cum au fost transformate ele în cei 20 de ani de democraţie originală românească.

Citit 862 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.