Program prelungit încă zece ani - 3.000 de angajaţi ai ArcelorMittal Galaţi se vor putea pensiona anticipat

Program prelungit încă zece ani - 3.000 de angajaţi ai ArcelorMittal Galaţi se vor putea pensiona anticipat
Evaluaţi acest articol
(13 voturi)

Plecările voluntare prin intermediul schemelor de prepensionare în combinatul ArcelorMittal Galaţi vor continua şi în următorii zece ani, urmând ca în paralel să se facă noi angajări prin programul Şcolii de Ucenici. Numărul celor care vor pleca va fi, însă, mai mare decât numărul celor care vor veni pe platforma siderurgică, a declarat în cadrul unei conferinţe de presă directorul general al ArcelorMittal Galaţi, Bruno Ribo.

"Acest sistem de prepensionare este un sistem de tip win-win (în care toată lumea are de câştigat - n.r.) şi permite acelor angajaţi care au lucrat în condiţii mai dificile, cum sunt mulţi dintre actualii noştri colegi, să se pensioneze ceva mai devreme. Dacă ne uităm pe piramida vârstelor constatăm că circa 3.000 de colegi vor fi eligibili pentru această schemă de prepensionare. Pe de o parte este o oportunitate pentru noi să ne întărim productivitatea, dar este şi o provocare, pentru că oamenii care pleacă prin acest program sunt oameni pricepuţi, cu experienţă, au competenţe foarte bune. Prin urmare, trebuie să fim pregătiţi să compensăm plecarea acestor angajaţi. Sigur, raportul nu va fi „unul la unul” - un om care vine, un om care pleacă. Dar o bună parte a celor care vor pleca va fi înlocuită cu angajaţi tineri. Este şi motivul pentru care deschidem o Şcoală de Ucenici pentru aproape 100 de absolvenţi de liceu în fiecare an. Şi vrem să continuăm în fiecare an cu cel puţin 100 de oameni. Asta înseamnă înseamnă că, în următorii 10 ani, vom recruta 1.000 de tineri”, a explicat directorul general al ArcelorMittal Galaţi, Bruno Ribo.

Schemele de prepensionare au fost aplicate începând din anul 2014, în fiecare an câteva sute de angajaţi optând să părăsească combinatul. În paralel, angajările au fost relativ restrânse, astfel că, dacă în 2013 combinatul a avut un număr mediu de angajaţi de 7.115 persoane, în 2014 a ajuns la 6.750, iar în prezent mai are 6.338 de angajaţi.

Beneficiile financiare acordate în cadrul schemei de prepensionare vor rămâne şi pe mai departe aceleaşi, respectiv o sumă fixă de 22.000 lei şi un bonus constând în cel mult 12 salarii compensatorii, acordat în funcţie de numărul de luni pe care l-ar avea până la împlinirea termenului pentru pensionare.

Citit 11919 ori Ultima modificare Miercuri, 11 Ianuarie 2023 05:42

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.