Cum evitaţi combinaţiile periculoase de MEDICAMENTE

Cum evitaţi combinaţiile periculoase de MEDICAMENTE
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)


Antibioticele nu sunt bune în asociere cu diverse alte medicamente * Până şi banala aspirină poate pune în pericol sănătatea, dacă este luată concomitent cu unele produse farmaceutice


Sunt situaţii în care trebuie să luăm în acelaşi timp tratamente pentru diverse boli. Uneori, aceste combinaţii de medicamente pot avea unele efecte adverse greu de bănuit. Farmacistului Florina Bonifate a explicat, pentru "Viaţa liberă", cum pot fi evitate asemenea cocteiluri dăunătoare.

Mereu trebuie să pornim de la premisa că nu există boală, ci doar bolnav, este de părere Florina Bonifate. Medicul trebuie astfel să individualizeze fiecare tratament, chiar dacă pe fişa bolnavului este poate trecut acelaşi diagnostic. Pacientul are dreptul să fie informat în privinţa scopurilor şi a efectelor tratamentului pe care îl urmează. Contează apoi să ştie modul de administrare a medicamentului, precauţiile, contraindicaţiile şi reacţiile adverse. Astfel de date le putem afla atât din prospectul medicamentului, cât şi de la medic sau farmacist.

"Automedicaţia (practica de a lua un tratament fără a consulta un medic - n.r.) are în unele cazuri avantaje evidente, cum sunt începerea tratamentului în timp util de la debutul simptomelor, câştig de timp şi costuri mai mici, atât pentru pacient, cât şi pentru medic, care nu mai trebuie să acorde consultaţii şi să scrie reţete. Acest lucru se aplică însă doar în cazul afecţiunilor minore. Pe de altă parte - şi aici apare adevărata problemă - automedicaţia poate antrena, din păcate, abuzul de medicamente. Ca regulă generală, combinaţiile periculoase de produse farmaceutice pot fi evitate prin limitarea abuzului. Pacientul trebuie să se adreseze medicului sau farmacistului pentru orice nelămurire, să evite să ia un medicament despre care nu are informaţiile necesare şi să revină pe prospect ori de câte ori este nevoie, pentru a clarifica o problemă", a explicat Florina Bonifate, preşedintele Colegiului Farmaciştilor Galaţi.

Fără statine şi antibiotice în acelaşi timp


Statinele sunt folosite pentru reducerea nivelului colesterolului din sânge, cu precădere în cazul pacienţilor care au o predispoziţie spre ateroscleroză (boală cronică degenerativă produsă prin depunerea de grăsimi şi colesterol pe peretele intern al arterelor, determinând sclerozarea acestora - n.r.). Dincolo de beneficiul adus, aceste medicamente au însă şi numeroase efecte adverse dovedite. După o perioadă mare de administrare, pot apărea rabdomioliza (un fel de rupere a muşchilor - n.r.), miopatia (fibrele musculare nu mai funcţionează normal - n.r.) sau neuropatia periferică (afectarea permanentă a nervilor aflaţi cu precădere la extremităţile picioarelor şi mâinilor - n.r.). Pot apărea, de asemenea, pierderi de memorie, depresie, tulburări de somn, disfuncţii sexuale, insuficienţă renală, probleme pulmonare.


În foto, farm. Florina Bonifate, preşedintele Colegiului Farmaciştilor Galaţi

Un studiu de specialitate arată că asocierea statinelor cu antibioticele poate provoca diverse complicaţii, precum afecţiunile musculare sau leziunile acute ale rinichilor. Specialiştii au descoperit că pacienţii care urmează un tratament cu statine pentru reducerea nivelului de colesterol şi unul cu antibiotice, în mod simultan, riscă să sufere complicaţii rare, dar serioase, care le pot pune viaţa în pericol. "O alternativă demnă de luat în calcul este suspendarea tratamentului cu statine pe perioada în care bolnavul urmează tratamentul cu antibiotic, vreme de cinci-zece zile", a spus specialistul citat.

Antibioticele şi anticoncepţionalele, combinaţie neinspirată


Există mai multe studii care atrag atenţia supra riscului combinării acestor două categorii de medicamente. Antibioticele pot împiedica anticoncepţionalul oral să acţioneze eficient în prevenirea sarcinii sau pot cauza sângerări neaşteptate. Principalele antibiotice cu care interacţionează anticoncepţionalele sunt Griseofulvina, penicilinele şi tetraciclinele. "Prin urmare, pacienta care necesită tratament cu antibiotic în timp ce foloseşte un anticoncepţional oral, trebuie să folosească pe timpul curei (cinci - zece zile) cu antibiotic o măsură în plus de contracepţie, pentru a evita apariţia unei sarcini nedorite. Măsura nu trebuie urmată numai în cazul antibioticelor mai sus menţionate, ci este bine de folosit în cazul oricărui antibiotic", a adăugat Florina Bonifate.

Alte pericole


Diureticele (ex: furosemid) interacţionează cu aminoglicozidele (amikacina, gentamicina, kanamicina, streptomicina) ducând la creşterea reacţiilor adverse a antibioticelor, motiv pentru care trebuie evitată asocierea acestora.

Analgezicele (medicamente împotriva durerii - n.r.), antipireticele (medicamente împotriva febrei - n.r.) şi antispasticele (medicament care combate spasmele - n.r.) interacţionează cu sulfonamidele antibacteriene (clasă de antibiotice - n.r.) ducând de la leucopenie (scădere peste limită a numărului globulelor albe din sânge) şi agranulocitoză (scăderea sau dispariţia din sânge a agranulocitozelor, celule albe cu mai multe nuclee - n.r.) până la un risc crescut de deces.

Aspirina, bună la toate, dar nu şi cu toate


Luarea concomitentă a aspirinei şi a anticoagulantelor (medicamente care împiedică coagularea sângelui - n.r.) poate fi periculoasă pentru pacient, motiv pentru care este interzisă asocierea lor. Combinarea de anticoagulante orale cu acid acetilsalicilic (aspirină) duce la creşterea efectului de anticoagulare, putând duce frecvent la apariţia hemoragiilor şi a sângerărilor digestive. "Pacientului îi va fi recomandată o altă substanţă în locul aspirinei, cum ar fi paracetamolul, în cazul în care bolnavul nu are boli ale ficatului sau intoleranţă la paracetamol", a mai explicat preşedintele Colegiului Farmaciştilor Galaţi.

Aspirina este contraindicată şi în combinaţie cu tratamentele împotriva astmului bronşic, deoarece poate duce la agravarea simptomelor acestei boli.

O problemă arzătoare


Medicamentele luate împotriva refluxului gastroesofagian pot modifica absorbţia gastrică sau intestinală a altor produse farmaceutice. Absorbţia antibioticelor de tipul tetraciclinei poate fi îngreunată de antiacide sau de alimentele lactate. În alte cazuri, pot apărea chiar şi hemoragii. Antiacidele diminuează din efectul digoxinului (medicament folosit în tratamentul anumitor boli cardiace), aspirinei, cimetidinei (medicament pentru afecţiuni gastrice), prednison (medicament pentru bolile reumatice) etc. Pe de altă parte, intensifică efectul teofilinei (medicament folosit pentru afecţiunile de tipul astmului bronşic).

Citit 4062 ori Ultima modificare Luni, 07 Noiembrie 2016 18:31

1 comentariu

 • postat de Alexx
  Marți, 08 Noiembrie 2016 17:44
  82.78.252.***
  Fără publicitate la medicamente pe orice cale, adevărat genocid pentru populaţie!!!! Recomandarea şi modul de administrare al oricărui medicament este dreptul exclusiv al medicului serios. Din păcate, chiar şi unii medici prescriu medicaţia având drept scop vânzările farmaciilor ai căror asociaţi au devenit.
  0
  0
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.