CARTIERELE Barboşi şi Fileşti intră în secolul nostru | INVESTIȚII în infrastructura de apă şi canalizare
Foto: Foto ”Viața liberă”, Florin Răvdan

CARTIERELE Barboşi şi Fileşti intră în secolul nostru | INVESTIȚII în infrastructura de apă şi canalizare
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

"Cele două cartiere uitate până în momentul de faţă, Barboşi şi Fileşti, unde oamenii, pe bună dreptate, îşi strigă nemulţumirea de ani buni, vor intra în sfârşit în secolul al XXI-lea. De la anul, avem un proiect european pentru aducţiunea apei şi pentru rezolvarea canalizării celor două cartiere. În 2018 - 2019 vom putea vorbi de două cartiere civilizate”, a anunţat, la recenta şedinţă extraordinară a Consiliului Local, primarul Galaţiului, Ionuţ Pucheanu.

Aleşii locali au aprobat Masterplanul actualizat pentru infrastructura de apă şi apă uzată, lista prioritară de investiţii pe termen scurt, şi indicatorii tehnico-economici pentru obiectivul "Proiectul Regional de Dezvoltare a Infrastructurii de Apă şi Apă uzată în Judeţul Galaţi, în perioada 2014-2020".

Concret, potrivit documentelor, din valoarea totală de 151.524.782 de euro, municipiul Galaţi va beneficia de investiţii de 25.752.500 de euro. „Vor fi investiţii în infrastructura de apă şi apă uzată din cartierele Fileşti şi Barboşi, reabilitarea staţiei de tratare apă Fileşti, respectiv două rezervoare şi inelul de aspiraţie şi refulare al staţiei de repompare, aflată într-un grad foarte avansat de uzură, reabilitarea aducţiunii în zona Vadu Roşca, o staţie de pompare apă pluvială în zona Valea Oraşului, pentru a elimina riscul unor inundaţii în zonă”, a precizat managerul de proiect, Carmen Condurache.

Creşteri de tarife la canalizare

Întrebată dacă aceste investiţii modifică preţul pentru utilizatorii casnici, reprezentanta Apă Canal a declarat: „Şi pentru acest proiect va trebui să facem un împrumut de la o bancă, împrumut care va trebui rambursat, iar ratele şi dobânzile se vor regăsi în strategia de rambursare impusă de finanţator. Din rezultatul preliminar al analizei cost-beneficiu, strategia de tarifare prevede creşteri în 2018 şi 2019 doar pentru apă uzată, la canalizare; pentru 2017 există deja o creştere, prin împrumutul anterior, de cinci la sută. Din 2018, în următorii cinci ani vor fi creşteri mici în comparaţie cu cele care au fost”.

Citit 4653 ori Ultima modificare Luni, 12 Iunie 2023 20:23

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.