Trei ani de închisoare pentru TRAFIC DE PERSOANE în dosarul privind furtul de cocs

Trei ani de închisoare pentru TRAFIC DE PERSOANE în dosarul privind furtul de cocs
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Magistraţii Tribunalului Galaţi au pus punct dosarului intitulat de presă „sclavagism în Galaţi”. Este vorba despre un dosar de trafic de persoane instrumentat de Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) - Serviciul Teritorial Galaţi, în care au fost trimişi în judecată Ali Daniel Zamfir, zis „Lulu”, şi Gicu Dobrin, zis „Bodo”.

Cei doi au ajuns în atenţia DIICOT după ce procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Galaţi i-au trimis în judecată pentru alte fapte şi au disjuns ancheta privind săvârşirea infracţiunii de trafic de persoane.

Astfel, Ali Zamfir Daniel şi Gicu Dobrin au fost condamnaţi la câte trei ani închisoare cu suspendare pentru şantaj, distrugere în formă continuată şi asociere pentru săvârşirea de infracţiuni. Mai mult, Gicu Dobrin mai are o condamnare de trei ani şi două luni de închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de lovire şi alte violenţe. Aceste pedepse au fost luate în calcul şi contopite cu pedepsele primite în dosarul de sclavagism.

Ce a stabilit Tribunalul Galaţi

După ce au audiat martorii şi au studiat toate probele depuse la dosar, judecătorii Tribunalului Galaţi au decis să îl condamne pe Ali Daniel Zamfir la trei ani şi patru luni închisoare pentru trafic de persoane în formă continuată. La acestă pedeapsă se aplică şi cea complementară a interzicerii mai multor dreptuir pe o perioadă de doi ani.

„Dispune anularea suspendării executării sub supraveghere a pedepsei de trei ani închisoare aplicată inculpatului Ali Daniel Zamfir prin sentinţa penală nr. 1150/18.06.2013 a Judecătoriei Galaţi, definitivă prin nerecurare la 8.07.2013, şi dispune contopirea acesteia cu pedeapsa de trei ani şi patru luni închisoare aplicată prin prezenta sentinţă, astfel încât, inculpatul Ali Daniel Zamfir va executa pedeapsa cea mai grea, aceea de trei ani şi patru luni închisoare, sporită la trei ani şi zece luni închisoare”, se menţionează pe portalul instanţei de judecată.

În acelaşi dosar şi acuzat de aceleaşi infracţiuni, Gicu Dobrin a primit tot trei ani şi patru luni închisoare. Şi în cazul lui, judecătorii au luat în calcul celelalte pedepse, care au fost contopite ţinând cont de faptul că „infracţiunea obiect al prezentei cauze, săvârşită de inculpatul Dobrin Gicu, este concurentă cu infracţiunile sancţionate prin sentinţa penală 2059/2.10.2014 a Judecătoriei Galaţi, definitivă prin neapelare la 21.10.2014”. Astfel Gicu Dobrin va executa pedeapsa cea mai grea, aceea de trei ani şi patru luni închisoare, sporită cu opt luni închisoare, în total urmând a executa patru ani închisoare.

Instanţa de judecată a constatat faptul că Gicu Dobrin este arestat într-o altă cauză şi a emis un nou mandat de executare pe numele lui. De asemenea, judecătorii au menţinut măsura preventivă a controlului judiciar adoptată în privinţa inculpatului Ali Daniel Zamfir.

Daune pentru victime

Pe lângă pedepsele cu închisoarea, cei doi inculpaţi au fost obligaţi să plătească şi daune morale. Astfel, instanţa a decis obligarea, în solidar, a inculpaţilor la plata către cele cinci părţi civile a câte 5.000 de lei (pentru fiecare parte vătămată) cu titlu de daune morale. „Obligă pe fiecare inculpat la plata cheltuielilor judiciare statului după cum urmează: pe inculpatul Ali Daniel Zamfir la plata sumei de 1.440 de lei, iar pe inculpatul Dobrin Gicu la plata sumei de 1.000 lei”, au mai reţinut judecătorii.

Sentinţa din prezenta cauză nu este definitivă ea putând fi atacată cu apel atât de procirori, cât şi de cei doi inculpaţi.

Poveste din 2012

Vă reamintim că Ali Daniel Zamfir şi Gicu Dobrin au fost acuzaţi că „recrutau şi cazau, fie ca urmare a exercitării a diferite forme de constrângere, fie prin oferirea de diferite foloase (de natură locativă sau pecuniară), diferite persoane, pe care ulterior le exploatau, obligându-le să participe la furtul de cocs din vagoanele aflate în trecere sau staţionare" în zona staţiei de cale ferată "Cătuşa-Culbutori", din imediata apropiere a SC ArcelorMittal SA.

Folosind acte de violenţă fizică şi psihică de natură să le înfrângă orice încercare de rezistenţă şi, de asemenea, orice urmă de demnitate umană, persoanele racolate erau constrânse să participe la furturi de cocs din incinta Combinatului Siderurgic Galaţi, în folosul aproape exclusiv al inculpaţilor. Procurorii au reţinut faptul că, în 2012, cei doi inculpaţi şi alţii "au atacat 184 de trenuri încărcate cu cocs, iar în acţiunile de respingere a membrilor grupării 116 agenţi de pază au suferit diverse leziuni şi traumatisme, înregistrându-se trei accidente de muncă".

Ancheta a arătat faptul că în urma furturilor au fost valorificate 389.680 de kilograme de cocs, obţinându-se un profit de 260.000 de lei.

Citit 5467 ori Ultima modificare Joi, 08 Iunie 2023 23:51

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.