Meşteri din toată ţara la târgul de Sfântul Andrei
Foto: Foto: Marius Prisacariu

Meşteri din toată ţara la târgul de Sfântul Andrei
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Ieri, 30 noiembrie, a avut loc, pe esplanada din fata Casei de Cultură a Sindicatelor, deschiderea oficială a Târgului de Sfântul Andrei. Este vorba despre cea de-a XVI-a ediţie, care se va desfăşura în perioada 30 noiembrie - 20 decembrie.

Daruri tradiţionale, vase din ceramică, sticlărie de Turda, ţesături tradiţionale, bucate de post şi de dulce; asta este doar o parte din ce puteţi cumpăra de la negustorii veniţi din toată ţara.

Elena Negu are 70 de ani, este din Tulcea şi vine la târg de ani de zile, cu ţesături deosebite.

„Am învăţat să ţes de la mama, de pe vremea când eram doar o copilă. Oamenii pot cumpăra ii din bumbac sau borangic la preţul de 250 de lei, ştergare la 200 de lei sau trăistuţe din lână la 30 de lei. De exemplu, pentru o ie, lucrez aproximativ două săptămâni, de dimineaţa până seara. Din păcate, oamenii sunt tot mai puţin atraşi de lucrurile făcute manual”, ne spune femeia.

Mergând mai departe am întâlnit o altă femeie, care confecţiona lumânări personalizate şi păpuşi. Feţe zâmbitoare, lucrate care mai de care mai ingenios, mi-au atras atenţia şi m-au făcut să mă opresc.

„Păpuşile sunt confecţionate din materiale textile şi ipsos. Îmi place să „mă joc” cu feţele lor. La fel este şi în cazul lumânărilor. Mă gândesc la un anumit personaj şi la căldură mare, mânuiesc ceara după voia mea. Puteţi cumpăra păpuşi la 15 lei, care sunt mai micuţe, dar şi la 35 de lei, de dimensiuni mai mari. Şi preţurile lumânărilor variază între 15 şi 35 de lei” ne pune în temă Dana Constantinescu, meşteriţa din spatele tarabei.

Un alt stand care vă va cuceri cu siguranţă este cel al lui Mircea Sin din Turda, meşter sticlar, care poate confecţiona aproape orice din sticlă, transformând obiectele în adevărate opere de artă.

„Tot ce vedeţi aici este confecţionat din sticlă termo-rezistentă. Am învăţat să „modelez” sticla la şcoala profesională. Am hotărât să merg pe acest drum din anul 2008 şi sunt foarte mulţumit. Vă pot confecţiona pahare, flori, suporturi pentru lumânări şi accesorii. Puteţi cumpăra paharul îndrăgostiţilor cu 25 de lei sau un suport de lumânări personalizat la 15 lei”, ne mărturiseşte meşterul.

Citit 2758 ori Ultima modificare Miercuri, 14 Iunie 2023 23:27

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.