Poliţişti de frontieră acuzaţi de contrabandă cu ţigări

Poliţişti de frontieră acuzaţi de contrabandă cu ţigări
Evaluaţi acest articol
(9 voturi)

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) - Serviciul Teritorial Galaţi au finalizat ancheta într-un nou dosar de contrabandă, în care sunt implicaţi poliţişti de frontieră. În urma investigaţiilor, procurorii au dispus trimiterea în judecată a opt inculpaţi. Astfel, Vasile Bogdan Petrea, Costel Năvălici, Dică Nelu Hurduc, Mircea Scîntei, Elena Petrea, Aurelian Ciprian Costache, Marius Gerard Iuraşcu şi Adrian Marius Alexa vor da socoteală pentru faptele comise în faţa judecătorilor de la Tribunalul Galaţi.

În rechizitoriul întocmit de procurorii DIICOT se arată faptul că din ce în ce mai multe persoane sunt atrase de un posibil câştig din vânzarea ţigărilor aduse din Republica Moldova pentru că între preţul de cumpărare şi cel de comercializare diferenţa este semnificativă. Având la bază această premisă, Bogdan Vasile Petrea, agent de poliţie de frontieră în Punctul de Trecere Oancea, a organizat un grup infracţional în aprilie 2014. Pentru constituirea grupării, agentul a avut ajutorul lui Costel Năvălici, referent la Primăria Băneasa, Dică Nelu Hurduc, adminsitrator al unei societăţi comerciale din Băneasa, dar şi a lui Mircea Scîntei, agent de poliţie de frontieră la Oancea. Acestora li s-au alăturat ulterior şi ceilalţi inculpaţi.

„Membrii iniţiali ai grupului infracţional aveau rolul de a organiza introducerea în România din Republica Moldova a cantităţilor de ţigări, prin trecerea acestora, în mod fraudulos, prin punctul de trecere a frontierei de stat Oancea, disimulate în mijloace de transport. De asemenea aceştia se preocupau de recepţionarea ţigărilor pe teritoriul României, de împărţirea şi distribuirea către beneficiari, precum şi de încasarea sumelor de bani obţinute ca urmare a valorificării ţigărilor”, se arată în rechizitoriul procurorilor DIICOT.

Lider şi ajutor din sistem

Conform anchetatorilor, Vasile Bogdan Petrea era liderul grupării infracţionale şi cel care oferea banii şi decidea ce cantităţi de ţigări se cumpără din Republica Moldova. De asemenea, el era cel care organiza şi participa efectiv la transporturile ilegale de ţigări, care se făceau prin Punctul de Trecere a Frontierei Oancea. După ce ţigările ajungeau pe teritoriu românesc, acestea erau depozitate în locuri special amenajate, în localităţile Băneasa, Oancea şi Bereşti. Cel care permitea intrarea în ţară a ţigărilor transportate de membrii grupării era Mircea Scîntei, care lucra  în Punctul de Trecerea a Fronteirei Oancea, având atribuţii directe pe linia efectuării controlului de frontieră pe sensul de intrare în România.

„În urma cercetărilor efectuate s-a stabilit că în perioada 1 iunie 2014 - 28 iunie 2014, membrii grupării infracţionale au efectuat un număr de şase transporturi ilegale de ţigări din Republica Moldova în România, în urma cărora au introdus în circuitul comercial ilicit, cantitatea totală de 43.006 pachete de ţigări fără timbru de accizare sau cu timbru emis de Republica Moldova, în valoare de 503.906 lei, din care un număr de 2.553 de pachete de ţigări, în valoare de 27.742 de lei au fost reţinute de organele de urmărire penală, în urma activităţilor de constatare directă”, se mai arată în rechizitoriul DIICOT.

Bani confiscaţi, maşini sechestrate

Pe 29 septembrie 2014, procurorii au efectuat şi percheziţii la domiciliile inculpaţilor. În urma acţiunilor, anchetatorii au ridicat în vederea consfiscării mai multe pachete de ţigări, dar şi bani proveniţi din activitatea ilegală. Mai mult, procurorii au pus sechestru asigurator pe mai multe autoturisme folosite în transportul ţigărilor de contrabandă.

La finalul anchetei, procurorii DIICOT au dispus şi clasarea faptei pentru anumite persoane, dar şi disjungerea cauzei pentru continuarea cercetărilor faţă de alte persoane implicate în contrabanda cu ţigări. Disjungerea a ajuns pe masa procurorilor de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgu-Bujor, unde vor continua cercetările.

Procurorii au solicitat instanţei de judecată, pe lângă tragerea la răspundere penală, ca inculpaţii să plătească şi cheltuielile efectuate în timpul anchetei. Astfel, Vasile Bogdan Petrea, Costel Năvălici, Dică Nelu Hurduc şi Mircea Scîntei au de plătit câte 1.500 de lei fiecare,  Elena Petrea şi Aurelian Ciprian Costache - câte 750 de lei fiecare, iar Gerard Marius Iuraşcu şi Marius Adrian Alexa - câte 500 de lei fiecare.

Citit 12091 ori Ultima modificare Joi, 15 Iunie 2023 02:04

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.