Berlinul de la marginea Galaţiului | Nevoile unui cartier care nu este nici în Galaţi, nici în Brăila (REPORTAJ)
Foto: Foto ”Viața liberă”, Marius Prisacariu

Berlinul de la marginea Galaţiului | Nevoile unui cartier care nu este nici în Galaţi, nici în Brăila (REPORTAJ)
Evaluaţi acest articol
(14 voturi)


"Nu avem magazin, farmacie, grădiniţă, nimic. Doar câteva autobuze şi o biserică într-un cort. Acum se face alta, mai frumoasă. Un părculeţ într-un colţ, pădure pe o parte şi multă, multă păşune pe cealaltă. Suntem ai nimănui. Suntem Berlinul de la marginea Galaţiului. Un ghetou şi cam atât. Până şi adresa noastră e pe strada Berlin"


La începutul lunii noiembrie 2003, demarau lucrările pentru construirea primului bloc de locuinţe, destinate tinerilor cu vârsta până în 35 de ani, din cartierul „Dimitrie Cantemir”. 40.000 de locuinţe era scopul final al proiectului, astfel că speranţele erau mari. Ce s-a ales, însă, de cartierul de la marginea Galaţiului? Ultima vizită a reporterilor "Vieţii libere", de joia trecută (n.r. - 22 decembrie) a scos la iveală câteva probleme cu care cetăţenii din zonă se confruntă zilnic, de mai bine de zece ani.

Staţia de epurare a apei, doar pe hârtie


"Vedeţi aici? Asta e haznaua cartierului. Dacă se strică pompa asta, ne umplem de rahat în câteva ore. Eu mai vin pe aici să văd cum merge treaba, dacă creşte nivelul în groapă, să ştiu să sun unde trebuie. Nu de alta, dar stau la parter şi nu vreau să mă umplu de rahat", ne-a explicat Florea Gabriel, unul dintre primii locuitori ai zonei.

Cum se deschide poarta de intrare în zona pompei? Simplu. Lacătul, ruginit de vreme, nici măcar nu se mai închide, astfel că toată lumea are acces acolo. Accidente încă nu au fost, dar copiii din cartier pot fi predispuşi la o situaţie de acest gen.

Unul dintre proiectele Primăriei Galaţi pentru cartierul Cantemir a fost staţia de epurare a apei, care, însă, a rămas doar pe hârtie. "Vedeţi dumneavoastră staţia aia pe aici? Că eu sigur nu o văd. Este necesară, da, pentru că apa nu e chiar bună, dar, ca mai toate proiectele pentru această zonă, a rămas şi ea pe hârtie", ne-a mai spus Gabriel Florea.

În 2005, Primăria încheia un contract cu firma Unicom pentru realizarea unei staţii de epurare pentru cele 15 blocuri ANL din cartierul "Siret". Lucrările trebuiau finalizate în 36 de luni, însă Primăria Galaţi, condusă pe atunci de Dumitru Nicolae, a pus terenul la dispoziţia constructorului abia la sfârşitul anului 2006. Într-un final, lucrările au început în 2007, dar, în 2012, când Marius Stan a devenit primar, acesta a realizat că Primăria, la a cărei cârmă a ajuns, a plătit aproape 23 de miliarde de lei vechi pentru o lucrare care nu exista. Încă nu s-a schimbat nimic în privinţa staţiei, deşi licitaţii au mai fost, anulate şi acelea pentru că nu s-a prezentat nicio ofertă.

Primul magazin, la 20 de minute distanţă


Pentru că magazinul Economat din cartier este deschis doar când şi când, oamenii din cartier care vor să îşi cumpere cele necesare trebuie să meargă până în oraş pentru asta. Iar în cazul celor care nu au maşină şi nici nu vor să aştepte autobuzul câte 20 de minute în frig, singura soluţie este mersul pe jos. "Nu există trotuar până la universitatea "Danubius", pe care să poţi merge fără să îţi fie teamă de maşinile care trec cu viteză. Cred că Primăria ar putea să facă acel tip de pasarelă, cu gărduţ, care să îi protejeze pe oamenii ce parcurg această distanţă la pas", ne-a explicat, prin e-mail, Elena Isaia, o locuitoare cu state vechi în cartier. 

Angajaţii Ecosal îşi fac treaba


În ceea ce priveşte gunoiul, nu există probleme în cartierul Dimitrie Cantemir. În preajma containerelor este curăţenie, ceea ce arată că angajaţii serviciului public de salubrizare îşi fac treaba, iar în preajma blocurilor totul depinde de oameni. "Acolo unde există oameni gospodari, se vede. Mai sunt probleme, că mai există cetăţeni care aruncă sacul de gunoi unde văd cu ochii, dar în general este curăţenie. Suntem oameni cu bun simţ, iar aici oricum ne cunoaştem aproape toţi cu toţi. Nu vrea nimeni să fie arătat cu degetul, aşa că se păstrează curăţenia", ne-a mai spus Gabriel Florea. Există, însă, gunoaie aruncate în iarba dintre blocuri şi calea ferată, însă oamenii spun că şi maidanezii din zonă contribuie la împrăştierea gunoiului. Maidanezii şi oamenii străzii...

Loc de agrement improvizat


În partea dreaptă a cartierului, între blocuri şi calea ferată, câţiva cetăţeni cu iniţiativă au improvizat un mic loc de agrement, cu masă de tenis, cu grătar, mese şi băncuţe, chiar şi un mic foişor, unde se pot adăposti de ploaie cei care decid să iasă la un picnic în aer liber. Cu toate astea, spun oamenii, există şi răuvoitori, care, nu o dată, au furat grătarul şi au stricat mesele şi băncuţele.

Probleme de infrastructură


Una dintre problemele semnalate de Gabriel Florea, cetăţeanul cu care am vorbit în cartierul Dimitrie Cantemir, este legată de starea precară a blocurilor mai vechi din cartier. "Deşi e impropriu să spui că blocurile sunt vechi, cred, totuşi, că trebuie intervenit. Din cauza solului, fundaţia suferă, şi deja se văd crăpături pe la baza blocurilor, ba, în unele locuri, şi pe la etajele superioare. O să ne trezim într-o zi că se rupe o bucată de bloc şi nu o să ştim de ce", ne-a explicat bărbatul.

Din spusele acestuia, problemele sunt ştiute de către autorităţile locale, care au fost deja informate, dar nu s-a luat nicio măsură. "Vedeţi blocurile noi cum arată? Au alt tip de fundaţie, altă structură, parterul este un pic ridicat de la sol. La blocurile iniţiale, unul dintre ele fiind cel în care locuiesc şi eu, nu există aşa ceva. Parterul este pe pământ, iar fundaţia e crăpată rău de tot. Se infiltrează apă la fiecare ploaie, la fiecare ninsoare, nu e în regulă. Oameni suntem cu toţii şi cred că merităm şi noi un pic de atenţie din partea autorităţilor, chiar dacă suntem la margine de oraş", a conchis Gabriel Florea.

Despre această problemă ne-a vorbit şi o doamnă, care a ţinut să rămână anonimă. "Eu am făcut, personal, către Primărie, o scrisoare în care avertizam despre această problemă. S-a luat vreo măsură? Normal că nu. Ne lasă să ne scufundăm cu blocurile în mlaştina asta şi abia apoi vor veni şi vor spune că nu au ştiut nimic şi că trebuie să reconstruiască mai bine", ne-a explicat gălăţeanca.

Parcare fără asfalt


În spatele blocurilor mai noi, chiar în zona în care este construit şi noul lăcaş de cult al cartierului, se află o parcare mai mult goală. Motivul? Lipseşte şi minimul de condiţii din zonă, adică asfaltul. "Cum poţi să le dai oamenilor casă aici, să le zici că au parcare şi, de fapt, să le pui la dispoziţie un petic de iarbă, denivelat, pe care să îşi lase maşinile? Când plouă, nici nu poţi să te dai jos din maşină, că înoţi pe aici. Vin oamenii şi trag maşinile în parcările de la celelalte blocuri. Nu e normal aşa ceva", ne-a mai spus Gabriel Florea.

Oamenii speră, însă, că odată cu finalizarea bisericii se va trece şi la asfaltarea străduţelor din spatele blocurilor. "Poate se va turna asfalt cândva, cine ştie. Până atunci, ne luptăm cu noroaiele, dar poate se va schimba situaţia. Noi avem speranţă", ne-a explicat o gălăţeancă. 

Transport din 20 în 20 de minute!


Pentru cetăţenii din cartierul „Dimitrie Cantemir” singura cale de a ajunge în oraş este să aştepte minute bune în staţie. Drumul la serviciu, şcoală sau spital depinde de orarul autobuzelor. Oamenii cu care am discutat ne-au spus că aceasta ar fi cea mai gravă problemă cu care se confruntă. Au la dispoziţie doar două autobuze, 10 şi 17, dar care circulă prea rar. „Autobuzul vine din 45 în 45 de minute. Ne programăm activităţile după programul lui. Se întâmplă să ajungem cu câteva minute mai târziu şi stăm în staţie aproape o oră. S-a tot semnalat această problemă, însă fără rezultat. Ar fi bine să existe şi câteva microbuze”, ne-a precizat o altă locuitoare a cartierului.

Există, însă, şi cetăţeni mulţumiţi. "Din punctul meu de vedere, transportul în comun este foarte ok. Avem traseul 10, traseul 23 şi traseul 17, care ne deservesc şi pleacă la ore rezonabile. Sigur, există oameni care nu sunt mulţumiţi, asta este. Mereu vor fi. Dar eu nu ţin minte să fi aşteptat vreodată mult în staţie", ne-a spus Gabriel Florea.

În ora pe care am petrecut-o în cartierul Dimitrie Cantemir, am văzut toate cele trei autobuze, trecând la intervale nu mai mari de 20 de minute, fiecare cu cel mult 10 persoane. "Problema mai mare este la ieşirea din cartier, unde stă autobuzul şi câteva zeci de secunde aşteptând culoarul potrivit, pentru că circulaţia în zonă este destul de intensă", ne-a explicat şi Elena Isaia.

Un singur loc de joacă pentru copii


Chiar dacă oamenii din zonă nu consideră lipsa locurilor de joacă o problemă foarte importantă, sunt câţiva care spun că prichindeii zonei ar merita un parc mai mare, cu mai multe leagăne şi balansoare. Momentan, însă, aceştia sunt nevoiţi să se descurce cu cel pe care îl au, a cărui stare nu este chiar cea mai bună. Există, însă, şi cetăţeni cu iniţiativă. Gabriel Florea a amenajat, acum ceva timp, un teren de fotbal pe porţiunea de iarbă dintre blocuri şi calea ferată, însă a întâmpinat probleme. "Porţile au fost furate, iar de tuns iarba, dacă nu m-am ocupat eu, nu s-a mai ocupat nimeni. Aşa că terenul de fotbal e acum plin de bălării. E păcat, pentru că s-ar fi putut îngriji şi aveam şi noi condiţii. Dar, asta este. Unde nu se vrea, nu se vrea!", ne-a explicat bărbatul.

Mai multe canalizări au rămas fără capac


Spre capătul îndepărtat al cartierului Dimitrie Cantemir sunt câteva canalizări care au rămas fără capace, iar acest lucru este considerat un pericol de către cei din zonă. "Pe aici trec maşini, trec copii, mergem cu toţii. E periculos, pentru că o maşină poate rămâne suspendată, se pot întâmpla diverse accidente sau poate cădea cineva într-o groapă. Cine plăteşte atunci? Cine este tras la răspundere? E drept, de vină sunt şi oamenii care fură capacele, dar...", ne-a spus un domn. 

Citit 16829 ori Ultima modificare Luni, 26 Decembrie 2016 18:14

11 comentarii

 • postat de Gabriel
  Joi, 29 Decembrie 2016 06:10
  5.13.255.***
  Buna Dimineata la toti Comentatorii.In primul rand cand se comenteaza un anumit subiect pe orice forum,ziar,orice toti muschiulosii acestei tari trebuie daca nu stiu sa-si arate adevarata identitate,NU SA SE ASCUNDA SUB UN NUME DE ALIAS FALS.DE CE FACETI asta?PTR CA NU AVETI TUPEU SI VA ESTE FRICA.Intradevar cand vrei sa pui mana la munca reusesti DC VREI, NU SA TE ASCUNZI CU CAPUL IN NISIP SI SA DAI DIN GURA.E FOARTE USOR SA PALAVRAGESTI,numai sa ai bucuria de a te vedea la un comentariu.Domnilor eu sunt aici in Cantemir de la inceput,problema cu buletinele sta asa..putea sa-mi puna si adresa de Japonia pe buletin nu ma interesa pe mn m-a interesat sa-mi dea casa sa am unde sta ptr ca dormeam pe jos intr-o camera cu chirie prin oras.Aici sa stiti dvs sunt alte jocuri de culise cu acest teren dintre Galati si Braila,este un potential f.mare de investitie intre aceste doua orase frumoase,numai ca acum nu se vrea.Nu se vrea din varii motive,v-am spus ptr ca e mina de aur terenul acesta.Mai trageti sforile si informati-va.Implicati sunt si smecheri de Galati si Braila dar eu ii stiu,si am sa rezolv problema dar intradevar nu m-am zbatut pana acum tot din cauza a multe pe care le fac si din cauza timpului care nu ne mai ajunge.Sunt un om simplu cu serviciu ca toata lumea dar va spun nu mai suport sa vad atata nerusinare si nepasare.Sunt multe probleme de finete care se pot rezolva cu ajutorul tuturor si a galatenilor si a brailenilor,nu numai a mea...singur.Domnilor aici s-au spalat bani foarte multi in toate constructiile.Sunt masckate in acte...Banii,ma refer.si terenul acesta e ok ptr investitii multe.DAR NU SE VREA ACUM DE AIA NU SE FACE NIMIC PTR CA SA PUNA CINEVA MANA PE TOT SI SA FACA SAMSAREALA CU ACEST TEREN..DE AIA,sa stiti si voi stimati concetateni de la Braila si Galati,este un bun teren de campanii electorale,de ridicat numele ca si Brand ptr cei ce vor voturi.Asa ca dc ma ajutati si voi si va implicati ..implicativa,puteti sa ma gasiti in acest cartier,este numele meu public,este poza mea publica,ma gasiti care vreti intradevar sa va implicati.Asa ca datul din gura e vax albina ce v-ati dori voi sa fie aici.GANDESTE,VORBESTE SI FA..ASTA E DEVIZA MEA.Toate aceste 3 elemente trebuie imbinate ca sa-i dai forma la un lucru.Daca le faci pe primele 2,degeaba.nu reusesti nimic.Sper ca pe viitor sa-mi ajute Dumnezeu intradevar sa-si merite numele acest Cartier de capitala europeana.Un An nou 2017 cu multa sanatate la toti care intradevar vor sa faca ceva pentru noi ca oameni si pentru acest Cartier Cantemir.
  0
  0
  Raportează
 • postat de felicia katz
  Miercuri, 28 Decembrie 2016 09:05
  176.228.41.***
  Ce le trebuie gradinita?:)au biserica.Acolo sa-si lase parintii copii in timp ce merg la muncva:)Sa vina "coana"Preoteasa sa-i supravegheze:).De tot rasul(ca de fapt este de plans.Sa nu ai un complex comercial intre blocuri vi se pare normal?sa mergi pentru o paine pana ametesti?Copii vor creste,scoala se va construi?sau devin atleti din fasa?Apa?ce va trebuie apa si statie de epurare?Ninge:)luati zapada si descurcati-va.Mare rusine,mare dezorganizare.Indiferent de cine apartine,ar trebui sa se miste .
  1
  1
  Raportează
 • postat de Marius Ionascu
  Marți, 27 Decembrie 2016 14:32
  213.218.53.***
  Aici nu este problema construirii sub nivelul Dunarii !!!
  Este o problema de INCOMPETENTA a Guvernului Romaniei, orasulelor si judetelor Galati si Braila !!

  O incompotenta si o impotenta PUR ROMANEASCA care nu are nimic de a face cu nivelul apelor Dunarii.


  Olanda (cum o denumim noi) are o parte considerabila 26% este SUB NIVELUL Marii Nordului / Atlanticului !!!
  Si acolo sunt si maree, flux - reflux, nu un fluviu ca Dunarea !


  Pentru rezolvarea imediata, ar trebui trecut cartierul sub administrarea Vadeni si pe judetul Braila si sa fie terminat experimentul inceput si terminat prost.
  1
  10
  Raportează
 • postat de geo
  Marți, 27 Decembrie 2016 14:10
  86.121.255.***
  Așa vă trebuie dacă locuiți în județul Brăila și aveți buletine de Vădeni.
  Ați votat acolo ...acolo să vă duceți să cereți...
  12
  7
  Raportează
 • postat de abcd
  Marți, 27 Decembrie 2016 12:50
  62.193.41.***
  nu am inteles asta cu berlinul...ce termeni de comparatie mai aveti si voi...macar sa fi fost galatiul ca perferiile oricarui oras din germania...
  4
  10
  Raportează
 • postat de silviu
  Marți, 27 Decembrie 2016 12:04
  5.13.128.***
  Foarte bine ca s-a construit, dar zona e ramasa asa indeosebi datorita bunei colaborari dintre Galati si Braila.
  3
  12
  Raportează
 • postat de asdas
  Marți, 27 Decembrie 2016 10:51
  79.116.110.***
  Ce? e foarte frumos. Mie imi place
  2
  11
  Raportează
 • postat de Turelta
  Marți, 27 Decembrie 2016 09:02
  89.137.139.***
  Asta e crunta realitate ptr. acest cartier care nu a avut, nu are si nu va avea nicio sansa de mai bine.,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,va ramane ceva izolat cum e Badalanul, Asta pentru ca un COMUNISTOID ca Dumitru Nicolae nu a inteles ca nu se poate construi sub nivelul Dunarii (apei) Acum cine plateste toti banii imprastiati aiurea ?Daca piere beleauagalatiului sa plateasca consilierii care nu l-au impiedecat NU-i normal oameni buni! Lat timpul respectiv specialistii au intervenit, dar , va aduceti ce spunea ca e dobrogean.... El a impidecat dezvoltarea orasului spre N-V unde oamenii au locuri de case si ar fi dezvoltat zona pe banii lor cu putin sprijin. Uitati-va ce s-a construit spre nord , ce avant a luat zona Filesti cu toate ca e ingradita si astazi. Ce s-a realizat din Planul integral de dezvoltare din 2008! si cat a costat partea asta cu dezvoltarea zonelor? Stan construia tunelul, ceva nerealizabi ptr puterea unui oras in decadere vcare se sprijina doar pe pensionari. Sa fim realisi, prieteni!
  5
  16
  Raportează
 • postat de Aurelian
  Marți, 27 Decembrie 2016 08:51
  82.137.14.***
  Bine ca au biserica.....
  7
  15
  Raportează
 • postat de Goe
  Marți, 27 Decembrie 2016 06:15
  5.13.154.***
  Promisiuni electorale PSD. Dar câte se mai construiau acolo : universitate,mall......Este bine ca PSD a câștigat covârșitor de data aceasta si ca imediat după ce orologiul ,in noaptea de revelion,va bate ora 12:00 viața romanilor se va schimba ca intr-o poveste cu Moș Crăciun. Păcat ca la vârsta voastră mai credeți in povesti .....
  4
  18
  Raportează
 • postat de PSD-istul Dumitru Nicolae..
  Marți, 27 Decembrie 2016 00:09
  89.137.225.***
  nu spune nimic? . Este opera lui .
  5
  20
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.