"Cu o floare nu se face primăvară, dar măcar miroase frumos". Ţiglina IV a rămas doar cu promisiunile electorale
Foto: Foto ”Viața liberă”, Marius Prisacariu

"Cu o floare nu se face primăvară, dar măcar miroase frumos". Ţiglina IV a rămas doar cu promisiunile electorale
Evaluaţi acest articol
(15 voturi)

Zarzavaturi, pepeni, fructe, legume, carne, brânză, lapte, ouă, ţigări, băuturi date pe sub mână, lanterne, becuri, prize, butoane, gropi, garaje dărâmate, ghene de gunoi care dau pe-afară, maşini parcate care încotro, trotuare sparte, vechi de când e cartierul, câini, pisici.

Astea sunt primele lucruri cu care iau contact gălăţenii care se duc în Piaţa Ruşilor, fie cu treabă, fie în trecere spre altă zonă a oraşului, lucruri despre care scriam şi în urmă cu doi ani, când am ajuns prima dată în acest cartier. De atunci nu s-au schimbat multe lucruri. Nu se mai văd atât de mult ruinele garajelor, iar unele străduţe au mai primit o mână de asfalt, însă problemele majore au rămas. "Cu locurile de parcare e jale. Aici, lângă chioşcul dumneavoastră, se îngustează foarte mult strada, din cauza maşinilor parcate aiurea. Iar când vine câte un camion sau o autospecială, nici nu are pe unde trece. Singurul lucru bun e parcul. Cu o floare nu se face primăvară, dar măcar miroase frumos", ne-a spus Mihai Dimitrov, un cetăţean de 48 de ani.

Trotuarele, curse cu obstacole

Pe străduţele adiacente sau printre blocuri, orice trotuar este un adevărat drum de munte pentru bătrâni sau pentru invalizi. De altfel, cartierul Ţiglina IV este unul dintre cele mai puţin tranzitate de persoanele în scaunul cu rotile, nu pentru că nu şi-ar dori, ci pentru că le este imposibil să meargă pe acolo. De pe trotuare nu doar că lipseşte asfaltul, bitumul sau piatra, ci lipsesc şi rampele de urcare şi coborâre ale cărucioarelor. Unde să mai pui faptul că pe multe dintre ele sunt parcate maşini care blochează, astfel, accesul oricui? Şi despre lipsa unor trotuare decente, pe care să poată circula atât oamenii normali, sănătoşi, întregi, cât şi persoanele cu handicap, mai ales locomotor, s-a mai scris în nenumărate rânduri. Însă, după cum o spun chiar locuitorii cartierului Ţiglina IV, autorităţile rămân surde la adevăratele probleme ale oraşului. "Nici unui primar nu i-a păsat vreodată de problemele noastre. S-au afişat toţi prin campanii, au promis, şi la revedere!", ne-a mai explicat Mihai Dimitrov. 

Parcul, refăcut, dar neîngrijit

În ceea ce priveşte reabilitarea cartierului, pe listă putem adăuga şi parcul din Ţiglina IV, chiar lângă hipermarket-ul din cartier, pe locul a ceea ce fusese, cândva, o baterie de garaje. "Da, e foarte frumos, că mai poţi sta pe o băncuţă, bătrânii pot juca şah, copiii se pot da în tiribombele astea. Dar nu e îngrijit. Numai când mă uit la covorul ăla moale de pe locul de joacă, mi se face ruşine de ruşinea lor. Da, tot copiii trag de el, e adevărat, dar, dacă  nu ai pază în parc, normal că se întâmplă din astea", ne-a mai spus Mihai Dimitrov. 

Lipsa de simţ civic am surprins-o şi noi în câteva fotografii, iar puţinii oameni care erau prezenţi în parc la ora dimineţii ne-au spus că primăria ar trebui să facă ceva. Dar ce? Pentru că educaţia de acasă nu o face primăria...

Piaţa din cartier, în transformare

O veste bună pentru cei din zonă vine şi în ceea ce priveşte aşa numita piaţă a ruşilor. Aceasta a intrat într-un proces de refacere, iar cei din cartier se vor putea bucura, în sfârşit, de condiţii civilizate. "Sper să nu mai fie ca înainte, cu pepeni pe trotuar şi alte minuni. Cred că merităm şi noi un loc adecvat din care să ne facem cumpărăturile. E bine că încă se mai stimulează micii producători şi că nu se face alt supermarket pe aici", ne-a explicat un cetăţean.

Strada Leonida Zamfirescu, o uliţă uitată de autorităţi

Promisiuni electorale, multe proiecte rămase doar pe hârtie, toate astea în timp ce praful şi bălţile pline de noroi încă fac parte din viaţa zecilor de familii care îşi duc traiul pe strada Leonida Zamfirescu, din marginea oraşului. 

Am scris şi eu, dar şi colegii mei, despre acest colţ de pământ de mai multe ori. Despre nevoia oamenilor de a avea asfalt, canalizare şi tot ce trebuie pentru a putea spune că locuiesc la oraş. Autorităţile, însă, au rămas surde şi, cu excepţia unor promisiuni aruncate la întâmplare, dar neîmplinite, nu s-a realizat nimic. 

Mult a fost, destul va mai trece

Documentaţia de avizare a lucrărilor de intervenţii la obiectivul „Modernizare strada Eliza Leonida Zamfirescu” şi indicatorii tehnico-economici, în valoare de 7,9 milioane de lei, au fost aprobaţi în octombrie 2015, de către aleşii locali. Potrivit hotărârii aprobate, strada, cu o lungime de 877 metri, se încadrează la categoria III de străzi şi dispune de reţele hidroedilitare numai în zona blocurilor ANL, pe care le deserveşte. În rest, are reţea de apă, dar fără canalizare. „Pentru aducerea străzii în condiţii normale de exploatare se impune refacerea ei, pentru aducerea platformei carosabile la un nivel optim, realizarea unui sistem de colectare şi dirijare a apelor pluviale, înlocuirea conductei de apă, introducerea reţelei de canalizare”, se arată în proiect. La finalul lucrărilor, artera va avea trotuare şi un sistem rutier corespunzător unui trafic mediu (beton asfaltic), iar în zonele unde spaţiul permite, de pildă la blocurile ANL, se vor executa spaţii de parcare.

Teoretic, lucrările ar trebui să dureze 12 luni, dar depinde de momentul în care se va încheia licitaţia şi de startul lucrărilor. Deci e greu de spus că până la finele anului strada va fi modernizată! Iar oamenii nici măcar nu mai speră. Şi aşa, de fiecare dată când şi-au pus speranţele în câte o promisiune, au rămas cu buza umflată şi cu cizmele de cauciuc ridicate până la genunchi.

Câinii vagabonzi, încă o problemă

Aşa cum era de aşteptat nici în Ţiglina IV, cunoscut şi ca  Micro 17, nu s-a rezolvat problema câinilor comunitari. 

Cu toate că nu sunt atât de mulţi ca în alte cartiere, locatarii tot au semnalat incidente din cauza haitelor aciuate fie pe lângă blocuri, fie pe la ghenele de gunoi care dau pe dinafară. Una dintre plângerile primite de la un gălăţean din zonă a fost despre gălăgia pe care o fac câinii, mai ales noaptea, făcând imposibil somnul. De asemenea acesta mai ţinut să puncteze şi faptul că există pericolul să fie atacaţi de aceştia pe nepusă masă deoarece câinii şi-au format teritorii. Din păcate, autorităţile nu au reuşit să facă nimic până acum ca să rezolve chestiunea câinilor fără stăpân iar situaţia s-a înrăutăţit în mai toate cartierele oraşului, nu numai în Ţiglina IV. 

Nemulţumirea locatarilor din zonă e cu atât mai mare cu cât ei plătesc o taxă de ecarisaj tocmai în scopul acesta. Taxă care se pare că e în van deoarece nu se observă nici o schimbare de când am venit ultima dată în cartier. 

Gălăţenii mai păstrează încă speranţa că într-o zi vor putea merge liniştiţi pe străzi fără frica că vor fi atacaţi de haite de câini, aşa cum se întâmplă deja în alte oraşe.

Căutătorii în gunoi, prezenţi şi aici

Indiferent de cartier, căutătorii în gunoi îşi au locul lor, iar Ţiglina IV nu face rabat. Pe câţiva i-am surprins chiar joia trecută, când am mers în cartier. De vorbit cu ei, însă, nici nu se pune problema, dat fiind că sunt ba temători, ba recalcitranţi. Oamenii din zonă spun, însă, că s-au obişnuit, chiar dacă rămâne dezastru la ghenă în urma lor.

Grămezi de crenguţe, pe mijlocul trotuarelor

Curăţenia de primăvară pare să fi venit şi la asociaţiile blocurilor din cartier, însă dusul la gunoi a fost lăsat pe mâna altora. Astfel, în mai multe locaţii din cartier am dat peste grămezi de crengi, frunze şi alte gunoaie fix pe mijlocul trotuarelor, în aşteptarea cuiva care să le ducă la container. Până atunci, oamenii care treceau prin zonă trebuiau să ocolească prin stradă, printre maşini. Normalitate de Galaţi!

Joi venim în Micro 21

"Viaţa liberă" continuă raidurile în cartierele Galaţiului pentru a afla direct de la cititori care sunt problemele cu care se confruntă în zona în care locuiesc. Astfel, joi, 20 aprilie 2017, între orele 9,00 şi 9,30, vă aşteptăm la chioşcul nostru din Micro 21, vizavi de Poştă, pentru a ne spune care sunt principalele neplăceri în zona în care locuiţi şi ce pot face autorităţile pentru a le remedia.

Citit 9724 ori Ultima modificare Joi, 27 Aprilie 2017 01:23

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.