ANALIZĂ VLG | Cei mai puţini bani de investiţii din ultimii şapte ani
Foto: Foto-arhivă ”Viața liberă”, Sorin Pană

ANALIZĂ VLG | Cei mai puţini bani de investiţii din ultimii şapte ani
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

Cei 27,5 milioane de lei, prevăzuţi pentru cheltuieli de dezvoltare în bugetul local pe 2017 - în forma supusă dezbaterii publice - reprezintă cea mai modestă sumă alocată pentru investiţii în ultimii şapte ani.

Nu mai puţin adevărat este că sumele iniţiale pentru investiţii au suferit, de-a lungul fiecărui an, rectificări, fiind majorate sau diminuate. An de an, Galaţiul a rămas cu banii de investiţii necheltuiţi.

Pentru că mai important decât ceea ce îţi propui este ceea ce realizezi, vă propunem o analiză a banilor de investiţii din 2011 încoace. Am pus faţă în faţă sumele alocate pentru investiţii - conform bugetelor de venituri şi cheltuieli adoptate de aleşi la începutul fiecărui an - şi cele efectiv cheltuite, conform conturilor de execuţie bugetară votate, de asemenea, de aleşi.

2011: "Austeritate"

"Bugetul pe 2011 este unul de austeritate. Va trebui să fim realişti, să gândim exact în limita banilor pe care îi putem avea, altfel nu va exista un echilibru", declara primarul Dumitru Nicolae. Austeritatea însemna că în bugetul pentru investiţii erau prevăzute cheltuieli de 95 de milioane de lei. În final, suma cheltuită efectiv pentru dezvoltare a fost de 68,8 milioane de lei.

2012: "Mai prost"

"Bugetul este mai prost decât în 2011. Nicio investiţie nouă sub soare, numai continuarea unor investiţii începute deja şi lucrările pe fonduri nerambursabile", declara, nemulţumit, primarul Dumitru Nicolae. Conform documentului votat de aleşi, cheltuielile bugetului de dezvoltare se ridicau la 111,1 milioane de lei. Suma a fost rectificată de-a lungul anului, aşa că, la final, plăţile efective pentru investiţii au fost de 146,3 milioane de lei.

2013: "Echilibrat"

În opinia primarului Marius Stan, Galaţiul urma să aibă parte, în 2013, de primul buget echilibrat în ceea ce priveşte funcţionarea şi investiţiile. Mai ales că unul dintre principiile de bază ale fostului edil era că "dacă îţi propui puţin, realizezi şi mai puţin. Noi ne propunem mult, ca să realizăm mult". Conform documentului adoptat, noua administraţie a oraşului îşi propunea să cheltuiască pentru dezvoltare nu mai puţin de 134,7 milioane de lei, sumă care depăşea net alocările anilor precedenţi. Concret, însă, în 2013, plăţile pentru dezvoltare au fost de 76,8 milioane de lei.

2014: "Realist"

"Apreciez bugetul pe anul acesta. Este realist şi bine formulat", declara, la şedinţa de adoptare a proiectului cu pricina, unul dintre reprezentanţii Opoziţiei din Consiliul Local, Victor Dobrea (PD-L). În cifre, cheltuielile bugetului de dezvoltare prevăzute erau în sumă de 141,5 milioane de lei. Din suma generoasă alocată, plăţile efectuate efectiv au fost de doar 76,2 milioane de lei, conform execuţiei bugetare.

2015: Buget blocat, apoi deblocat

S-a întâmplat în 2015, când, pe fondul contrelor politice, aprobarea bugetului a fost blocată şi a fost nevoie de o şedinţă de îndată pentru votarea lui. "Este un buget echilibrat. Avem o sumă consistentă pentru dezvoltare, pe proiecte aflate în curs de execuţie şi proiecte care au fost deja licitate", declara primarul Marius Stan. Suma consistentă era de 171,3 milioane de lei, alocată la cheltuielile bugetului de dezvoltare. Conform execuţiei bugetare, plăţile efectuate au fost de 104,2 milioane de lei.

2016: "Ce ne permitem din ce avem"

"Bugetul pe 2016 este unul echilibrat, ceea ce putem să ne permitem din ce avem", declara primarul Marius Stan, după aprobarea bugetului oraşului pe 2016. Conform documentului, erau prevăzute cheltuieli de dezvoltare de 59 milioane de lei, pentru continuarea obiectivelor de investiţii începute şi pentru finalizarea celor realizate prin fonduri europene nerambursabile. Câţi bani s-au cheltuit în realitate pentru dezvoltarea oraşului vom afla, cel mai probabil, în luna mai, când va fi supusă aprobării execuţia bugetară a anului trecut.

Ce spune primarul Pucheanu despre bugetul pe 2017

"Pentru prima oară, bugetul Primăriei municipiului Galaţi este unul real, care acoperă cheltuielile pentru întreg anul. În anii trecuţi, tocmai pentru a da bine la presă şi a se declara "un buget echilibrat, jumătate pentru funcţionare, jumătate pentru investiţii", cheltuielile Primăriei erau bugetate doar pentru primele şase-opt luni, dar în realitate banii nu ajungeau nici pentru salarii. Aşa că de prin iunie se făceau tot felul de artificii: rectificări prin care banii alocaţi pentru investiţiile care nu aveau nicio şansă erau trecuţi la funcţionare", ne-a declarat primarul Ionuţ Pucheanu.

Edilul admite că bugetul de funcţionare este afectat de creşterile salariale, aşa cum se întâmplă la toate primăriile. "Nu îmi propun mai mult decât pot face", afirmă edilul cu privire la investiţii, precizând că şi-a stabilit clar priorităţile, de care promite că se va şi ţine. Astfel, la finalul dezbaterii publice a bugetului, suma pentru investiţii care va fi supusă aprobării aleşilor ar putea fi mai mare.

Citit 5972 ori Ultima modificare Miercuri, 01 Martie 2017 19:21

9 comentarii

 • postat de Teutonul
  Joi, 02 Martie 2017 22:49
  5.13.212.***
  Mișto poză pt articol, cu o biserică la mijloc, pe rit vechi. Adică mai rău ca înainte.
  Se pare că toată campania electorală a fost o gargară nesimțită, pardon, s-a povestit despre o himeră.
  Vom regresa, nu ne vom dezvolta.
  Întrebarea cea mare e:
  CÂT ESTE BUGETUL ȘI CUM A FOST ÎMPĂRȚIT?
  0
  1
  Raportează
 • postat de Liviu
  Joi, 02 Martie 2017 18:12
  5.13.207.***
  daca tot nu aveti ce face macar mai mariti salariile functionarilor (ca ne fac foarte ferciti la cozi si doamne fereste de vre-o problema ca is plini de bunavointa si solutii) eventual sa taiati de tot investitiile sau mai bine sa fim pe minus, iar la anul sa mai mariti putin cu 20% taxele locale sa o rezolvam si pe asta. O sa ne spuneti ca aceasta crestere trebuia facuta de mult si ca ailalti nu au avut curaj...
  Si poate reusim sa aplicam aceasta solutie miraculoasa an de an, sa vedeti ce salariu frumos o sa ia functionarii peste 10-20 de ani... si ce oras stralucit....
  0
  5
  Raportează
 • postat de ati votat
  Joi, 02 Martie 2017 12:07
  165.225.80.***
  Stan nu era bun, il injurati toti cu toate ca doar in mandatul lui s-a mai miscat ceva in oras si s-au mai vazut ceva investitii/dezvoltari.
  Ati votat PSD. Aveti ce ati votat.
  4
  16
  Raportează
 • postat de ss
  Joi, 02 Martie 2017 11:26
  5.13.152.***
  Tare statistica in privinta bugetului pt. investitii, acum 7 cand a fost cel mai mare buget pt. investitii ani erau la guvernare PDL si Romania impreuna cu intreaga lume erau in criza......felicitari PSD, coruptia si impotenta voastra sunt desavarsite, ne scufundam incet dar sigur!
  2
  11
  Raportează
 • postat de Ea
  Joi, 02 Martie 2017 10:24
  82.76.132.***
  Si acesta e abia inceputul ... din pacate. Asa ne trebuie daca inghitim toate kkturile din campania electorala!
  @Tonys@ - bine ca s-a oprit investitia "tunelul peste Dunare" am fi fost de rasul curcii ... cel de sub Dunare e intradevar pacat ca s-a oprit investitia.
  2
  12
  Raportează
 • postat de Tonys
  Joi, 02 Martie 2017 09:46
  213.233.84.***
  Dupa ce ca nu face investitii, mai si opreste unele dintre ele(vezi tunelul peste Dunare). Nu inteleg de ce societatea civila nu ia atitudine si sa-i ceara sa continue aceasta investitie in conditiile in care societatea care facea studiul de fezabilitate, se angaja conform contractului sa aduca si investitor pentru construire. Era evident ca astfel de lucrare implica societatile galatene din domeniul constructiilor si serviciilor ceea ce s-ar fi tradus in locuri de munca deci dezvoltare.
  1
  19
  Raportează
 • postat de Claudiu
  Joi, 02 Martie 2017 09:33
  86.127.209.***
  Un oras care din impozitele si taxele colectate cheltuie nepermis de mult pentru:
  - transportul in comun( 10 milioane euro pe an)
  - incalzirea locuintelor prin sistem centralizat( care este un lucru util, dar scapat din mana)
  - salarii la functionari
  - incalzirea in exces a spatiilor de invatamant din subordinea primariei ( sunt scoli unde in birouri sunt 28 de grade Celsius)
  - ajutoare sociale la toti rromii.
  si mai ramane doar cu 6 milioane de euro pentru investitii nu are mare viitor.
  As ruga pe consilierii locali sa incerce sa compare bugetul Galatiului cu cel al Brasovului unde nu exista cheltuieli sociale in exces .
  3
  23
  Raportează
 • postat de IC
  Joi, 02 Martie 2017 07:10
  82.76.11.***
  2017=27,5 milioane ,2016=59 milioane ,47% , rezulta ca si schema Primariei ,cel putin pe sectorul dezvoltare-investitii ,trebuie sa fie redusa in acelasi procent dar si alocatiile consilierilor locali , acestia nu au ce sa analizeze si sa hotarasca ,daca baii se duc pe salarii ,ajutoare si subventii . In ritmul acesta si cu promisiunile populist-electorale ale guvernarii actuale ,pana la urmatoarele alegeri locale ,in bugetul municipiului ,capitolul investitii va ajunge cat bugetul de investitii al unei comune mai rasarite iar Galatiul va arata mai rau decat o comuna.Ai mama noastra,pe ce minti si maini am intrat....................
  1
  21
  Raportează
 • postat de Mda
  Joi, 02 Martie 2017 00:04
  5.13.225.***
  Orasul Zero
  4
  35
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.