Primăria se pregăteşte să pună cruce termoficării | Centralele de apartament, soluţia pentru încălzirea populaţiei?

Primăria se pregăteşte să pună cruce termoficării | Centralele de apartament, soluţia pentru încălzirea populaţiei?
Evaluaţi acest articol
(38 voturi)

 

Cel puţin, asta este concluzia dezbaterii de ieri pe tema sistemului centralizat de termoficare, care a durat mai bine de trei ore.

Chiar dacă reprezentanţii la vârf ai Primăriei au precizat că nu au luat o decizie cu privire la viitorul termoficării, din expunerile primarului Ionuţ Pucheanu, city managerului Marius Humelnicu şi viceprimarului Sorin Enache se conturează o singură concluzie: municipalitatea nu mai dispune de fonduri pentru a pompa în acoperirea pierderilor şi subvenţiilor din termoficare, iar soluţia pentru cei dependenţi de căldura şi apa caldă furnizate în sistem centralizat este centralele de apartament.
"Nu am de gând să menţin în viaţă un mort mai mort decât celălalt - no offence - doar de dragul că există nişte angajaţi acolo sau că unii sau alţii vor judeca din punct de vedere politic. Mi-o asum. Poate că prind doar un singur mandat, dar vreau să ştiu că în urma mea las lucrurile rezolvate. Asta îmi doresc şi de asta am fost trimis în Primărie, să rezolv probleme. Vreţi să dăm subvenţii în permanenţă sau să ne dezvoltăm? Este inadmisibil pentru un oraş de talia Galaţiului să obişnuim oamenii cu pomeni. În permanenţă, luăm de la dezvoltare să punem la funcţionare. Am avut un mort, Apaterm, creăm un semidefunct - Calorgal, care în doi ani, vă spun de pe acum, moare. Nu are sustenabilitatea necesară, la baza conceperii acestor societăţi nu au stat principii economice, ci sociale", a spus, tranşant, edilul şef.

Engie spune că poate face faţă unui val de branşări

Dacă, în ultimii doi ani, reprezentanţi ai Engie declarau că nu ar face faţă unui val masiv de branşări, unul dintre şefii din cadrul companiei a declarat, ieri, că poate să execute lucrările de redimensionare a reţelelor, în cazul în care cei dependenţi de sistemul centralizat vor opta pentru centrale de apartament.
În momentul în care reprezentanţi ai sindicatelor au amintit de vechile informări emise de Engie şi Electrica, primarul Ionuţ Pucheanu a replicat: "Nu mă puneţi să vă spun de unde a apărut acea hârtie de la gaze şi cât s-a rugat un om din Prefectura Galaţi să o obţină. Şi la Electrica, la fel. Nu sunt reale. Nu au fost niciodată reale".
Aşa cum era de aşteptat, unii dintre participanţii la dezbatere (Calorgal, CET, sindicate) au optat pentru menţinerea în funcţiune a sistemului centralizat, cu modernizarea şi eficientizarea lui, în timp ce alţi participanţi au pledat pentru centrale de apartament.
Dezbaterile vor continua. Până la finele lunii, când va fi aprobat bugetul oraşului, autorităţile vor comunica oficial decizia.

Potrivit autorităţilor, în sistemul centralizat sunt 25.000 de apartamente în care se consumă efectiv energie termică. Conform unor estimări, Primăria ar cheltui, pentru a le asigura acestora surse alternative pentru producerea apei calde şi căldurii, în jur de 13 milioane de euro.

Citit 19111 ori Ultima modificare Vineri, 03 Martie 2017 10:32

31 comentarii

 • postat de Pentru Centralist
  Marți, 14 Martie 2017 14:23
  5.13.171.***
  "Centralistule", nu te poti dezbara de ceapeu, centrala de bloc sau cartier inseamna in continuare rai platnici care nu pot fi debransati si afectarea celor buni platnici ! Centrala de apartament il constientizeaza pe fiecare sa plateasca ce consuma nu sa astepte pomana electorala ! Si inceteaza cu "poluarea", in nici un caz centralele de apartament nu polueaza cat sistemul centralizat cu pierderile generate pe banii nostri ai tuturor, asta e o gaselnita a celor care militeaza pentru sistemele centralizate, de unde se alimenteaza pusculitele de partid ! Eu am centrala de apartament de 15 ani si sustin cu tarie ca e cel mai eficient mod de incalzire si apa calda menajera ! Fiecare se incalzeste cat il tine cureaua si cand nu are cu ce plati inchide centrala ! Punct !
  5
  2
  Raportează
 • postat de Centralistul
  Vineri, 03 Martie 2017 21:37
  86.122.130.***
  Domnule primar, asta nu este dezbatere publică!
  Unde este societatea civilă acolo, câte asociații de proprietari, câți specialiști în energetică ați chemat, etc..?
  Dacă i-ați chemat pe cei de la ENGIE e normal că ăștia vor să pună CT de apartament la toată lumea ca să își umfle buzunarele, iar profitul lor să plece afară. Îi doare în fund pe ei că ne vom polua ca proștii și vom avea 1000 de țevi în bloc. De ce nu vin ei cu o propunere mai DEȘTEAPTĂ ca să investească în CENTRALE DE BLOC sau de CARTIER și să câștige din exploatarea lor pe termen îndelungat la un preț concurențial cu sistemul centralizat?
  E clar că NU e bună varianta cu Sistemul centralizat, dar nici cel cu CT la fiecare apartament cu coșuri la fiecare geam!
  Așa că dle Primar, discută mai mult pe VARIANTA a 3-a cu CT de Cartier și nu crea panică în oraș că doar de asta ai început cu proiectul de încălzire pe cartiere ca cel din Micro 19!
  10
  14
  Raportează
 • postat de pop
  Vineri, 03 Martie 2017 21:16
  82.79.114.***
  In tari ca: Suedia, Olanda, Danemarca etc.; modernizarea sistemului centralizat s-a facut cu fonduri europene, dar cu tehnologie de ultima ora:
  - conductele preizolate de la sursa de energie termica,pana la scara blocului, alimentand un "Modul termic" dimensionat pentru toate apartamentele;contoare la fiecare apartament, - - sau Modul termic la fiecare apartament.
  Acest sistem duce la reducerea costurilor cu 50%, eliminand veriga intermediara, distribuitorul.
  Domnule PRIMAR, va rog sa constatati ca unul din autorii "Strategiei de alimentare cu energie termica a municipiului Galati 2017-2030" este si director de dezvoltare la CALORGAL.
  Consider ca acesta este motivul pentru care nu s-au pus in discutie folosirea de echipamente si solutii tehnice de ultima generatie, aceasta situatie generand si CONFLICT DE INTERESE.
  7
  11
  Raportează
 • postat de traim intr-o societate stricata. crez
  Vineri, 03 Martie 2017 20:59
  89.136.187.***
  toate institutiile locale de sub umbrela politica a primariei, cl sau cj sint niste masinarii de vot.asa a fost indiferent de culoarea polica a celor ce conduc. angajatii sint in numar supradimensionat, sefii lor sint numiti de partide si o duc regeste si nu fac mai nimic dar consuma resursele locale. in loc de a se face ceva in orasul asta din taxele si impozitele platite de toti se hranesc institutii energofage ce sint masini de vot si armata locala pentru puternicii locali, la nevoie. un exemplu: repetentii claselor din generala sint acum imbracati in uniforma si fac licee si facultati ca sa le creasca salarii platite din bani locali. traiasca societatea stricata din romania! in numele democratiei ne conduce o mafie institutionalizata, o mafie de partide si de stat, o mafie ce a demolat o tara si un neam. crez.
  0
  7
  Raportează
 • postat de Viorica
  Vineri, 03 Martie 2017 18:52
  5.13.189.***
  Foarte interesanta părereaDomnului primar! Nu sunt adepta centralei de apartament! Nu îți scoți investitia în veci! În sistem centralizat, chiar dacă Primăria nu mai subvenționarea gicacaloria, factură la căldură e mai mică decât factura la gazul consumat pentru încălzire! Primăria subvenționeaza multe " chestii" fără să se documenteze așa cum trebuie! Limbajul folosit în exprimare lasă mult de dorit! Adică nu se cramponează de câteva sute de oameni care își pied serviciul! Totul e simplu! Le montează centrale gratuit și apoi le oferă ajutoare( subvenții) pentru plata facturii deoarece nu muncesc nicăieri! Subiectul acesta trebuie tratat cu mare responsabilitate si întors pe toate părțile! O să se ajungă tot la subvenționarea "a ceva"! Oare cum își vor plăti factura la gaz pensionarii cu 400 lei pe luna care sunt scutiți si acum de plată intr-un anumit procentaj? Atenție mare! Așa cum zicea cineva intr-un comentariu este o pâine buna de mâncat pentru unii; de ce nu chiar si pentru primărie?
  11
  12
  Raportează
 • postat de Liviu
  Vineri, 03 Martie 2017 17:23
  5.13.234.***
  O idee foarte buna, era bine sa fie discutata si aplicata cu multi ani in urma. Dar in primul rand trebuie incetat cu subventia pentru caldura. Un ajutor pentru familiile cu venituri mici pe timp de iarna indiferent de forma de incalzire trebuie avut in vedere. Poate chiar si pentru instalarea centralei de apartament. Nu sunt deacord cu centrale gratuite pentru toata lumea date de catre primarie, pentru ca nu sunt gratuite, ci platite de ceilalti vecini care au centrale de apartament. Trebuie sa mergem inainte, trebuie sa o facem si pe asta.
  Centrale de bolc ar fi o idee forte buna dar greu de aplicat; se vor gasi vecini care ba nu au bani, ba e prea frig prea e prea cald ba nu prticipa la reparatii ba nu dau bani la schimbat nus ce robinet, ca asa e la noi.
  Poate incepem si noi un proiect important pe care sa-l si terminam in cativa ani, gen aeroport, port comercial, turisti, etc.
  4
  28
  Raportează
 • postat de ro
  Vineri, 03 Martie 2017 17:03
  91.216.52.***
  Primaria....pentru a cata oara face analize? Auzim mereu aceeasi poveste. Pentru ce alegem primarii si consilierii? Unse sunt solutiile argumentate prin calcule si agreate de cei care ar fi implicati? Unde este responsabilitatea asumata, plecand de la existenta unui sistem si de la iresponsabilitatea atator generatii de primari? Care sunt exemplele atator alte orase care au trait experiente similare? Care sunt variantele din alte tari pentru sisteme asemanatoare?
  Pentru ce s-a votat si aprobat bugetul pentru realizarea unei centrale de cartier incepand cu micro 19?
  Ne-am saturat de minciuna aruncata cu dezinvoltura si de manipularea prin vorbe iresponsabile a celor care urmaresc numai scopuri meschine.
  Iar o intoarceti ca la Ploiesti? Cred va trebui noi sa o intoarcem .... ca la Galati!
  Rusine pentru atitudinea fata de nevoile reale ale orasului!
  11
  20
  Raportează
 • postat de din pacate astea-s vremurile
  Vineri, 03 Martie 2017 16:54
  89.136.187.***
  mai uitati comunismul. de ce trebuie sa-i dai cuiva ceva fara sa plateasca. de ce sa plateasca multi pentru unii. la gaze, curent, cabluri, tv,telefonie, etc..totul e rezolvat. platesti, ai. nu platesti, nu ai. la fel si la caldura.ai bani sa-ti pui centrala, panouri, radiatoare, aeroterme, etc..ai caldura. nu ai bani incerca sa muncesti sa-i ai sau fa in asa fel din pensie sa aduni ca sa-ti cumperi macar un calorifer cu ulei sau du-te si aduna cartoane si haine de la container sa treci iarna. asta e, dar nu poti obliga ca din banii incasati de la ceilalti sa ai pretentii la caldura moka si o ditamai institutie cu sute de angajati si sefi platiti regeste sa cheltuie banii pentru dezvoltarea orasului. sa vada si aia cu monopolul pe apa, APACANAL, ca si lor li se poate infunda. acolo-i monopol, preturi f. mari platite din bani publici si calitatea apei f. proasta.... asta e, comunismul s-a dus. asta e istoria......nu putem muncii pe salarii de nimic ca sa platim impozite si preturi umflate ca sa acoperim salarii regesti si cheltuieli pentru altii, unii ce chiar iti rid in nas.
  2
  29
  Raportează
 • postat de Nelu
  Vineri, 03 Martie 2017 16:46
  82.79.114.***
  O sa fie gazele inchise la cei care nu platesc nu va bucurati

  .

  .
  1
  19
  Raportează
 • postat de ELLA
  Vineri, 03 Martie 2017 16:05
  89.137.136.***
  Desfiintati sistemul centralizat si schimbati legile ce ii lasa pe rai platnici sa faca datorii de milioane de lei la intretinere.Nu ai platit intretinerea 2 luni,a treia luna ai proprire pe pensie sau salariu.Fara legi draconice nu se poate face ordine.
  9
  26
  Raportează
 • postat de Chingi
  Vineri, 03 Martie 2017 13:56
  109.166.137.***
  In alte judete si orase deja sa facut operatiunea asta , in orasul hunedoara de exemplu nu exista termoficare desi a fost foarte multi ani , singura solutie in cazurile de fata ramane centrala de apartament pentru ca alta solutie nu exista !
  13
  15
  Raportează
 • postat de Elena
  Vineri, 03 Martie 2017 13:54
  109.99.197.***
  Calorgal societate pe actiuni , ma intreb , aceasta societate nu a venit cu un capital? , actionarii nu au depus un capital conform numarului de actiuni cu care au participat la formarea capitalului societatii? .Patrimoniul fostei Apaterm a fost preluat ca dota ? Sau societatile pe actiuni din oras sunt subventionate de Primarie?
  7
  6
  Raportează
 • postat de hadrianus
  Vineri, 03 Martie 2017 13:32
  82.78.255.***
  Domnu' Andrei, nu va obligă nimeni sa va puneti centrala, alte calorifere si renovare de apartament. Rămâneți cu instalația intactă ca doar ati dat bani pe ea.... Asa cum nici primaria nu cred ca e obligată sa va dea dvs. Caldura pentru producerea careia e nevoie sa plătim noi toti galatenii... Iar daca vreti sa va judecați... judecati-va cu cei care au pus pe butuci sistemul de încălzire centralizat care, recunosc si eu, deținător de centrala de apartament, era cel mai potrivit pentru blocurile in care locuim noi. Daca totusi va razganditi si renunțați la instanță găsiți dvs. o metoda de încălzire ... electric, pe gaz, pe lemne... asta e... daca sunteti proprietar trebuie sa va preocupati si de confortul dvs. si al familiei. Doar nu o sa se ocupe altcineva. ..
  9
  21
  Raportează
 • postat de @Andrei
  Vineri, 03 Martie 2017 13:04
  213.233.84.***
  Bai Andrei, pai ce făceai mai băiatule dacă luai un apartament in paragina? Se vede ca ești praf.
  Ai schimbat cumva faianta? Cum doamne sa schimbi ceva in casa dacă așa l-ai cumpărat?
  Prietene....împușca-te!
  Apropo, la caldura mai plătești și tu....?
  20
  13
  Raportează
 • postat de titi
  Vineri, 03 Martie 2017 12:56
  82.208.137.***
  daca se renunta la CALORGAL economia de 13 mil. euro ar putea acoperi aproape 50% din costul cetralelor de apartament necesare a 25000 de locuinte din sistemul centralizat. In conditiile in care fiecare beneficiar si-ar plati esalonat datoria pentru un astfel de imprumut, timp de 3 ani bugetul local ar primi in plus cate 4,3 mil. euro care ar putea fi investiti in altceva. Pentru ca a arde 13 mil. euro pe iarna este ca si cum ai incerca sa bei apa cu sita.
  20
  19
  Raportează
 • postat de Un cetățean
  Vineri, 03 Martie 2017 12:53
  109.166.129.***
  Să facem un calcul sa zicem 25000 de centrale cu 2000 de euro per centrala ( centrala calorifere furnitura și gaz) 50 000 000 euro , o pâine buna în piața pentru unii poate deaja unii înființează firmele de montaj. Apoi sa incepem cu instituțiile de stat școli grădinițe și altele gen prefectura primărie alea nu de încălzesc cu centrale de 24 de kw deci altele costuri și procedurile licitații cu sau fara dedicații alți bani publici de păpat de menționat că subvenții care o da acum primăria la gigacalorie nu de duce la băieții deștepți ci se duce la stat prin plata gazului la Romgaz. Engie e proastă să zică că nu poate să asigure gazul ce ii strica 25 000 de consumatori la o medie de 40 de euro lunar un milion de euro lunar merge la Engie care nu mai e stat român. Apoi poluarea ce facem cu ea și poate unul nu vrea centrala pe gaz și vrea un godin cu lemne sau poate ceva cocs din combinat atunci sa te tii, cu ceva burlane pe fațada blocurilor . Centralele de apartament au o durata de viață de 10 ani iar cum romanul cumpără ce e ieftin după 6-7 ani alta o pâine tot ptr cei de afară gen ariston Bosch viessman Vaillant fertili etc . sistemul centralizat a funcționat de prin 70 și fără victime că la 25000 probabilitatea să facă cate una loc exista că românul mai și improvizeaza. Și pot continua cu argumente dar as propune domnului primar și consilierisa reducă personalul la calorgal la 200 de oameni doar exploatare cu vreo 200 la CET poate nu mai facturează calorgal cu 400 și pe când CET i-o facturează cu 200 aproximativ primăria să reducă subventia și să bage bani in contorizare individuala și înlocuit conducte apoi de poate gândi și la o sursă noua de producție
  14
  13
  Raportează
 • postat de Gheorghe
  Vineri, 03 Martie 2017 12:43
  5.13.182.***
  N u stiu ce sa zic in acest caz, dar intr o garsonera de 20 mp unde sa o mai pui,si cu o capacitate cit de mica, tot mare este.
  9
  23
  Raportează
 • postat de george
  Vineri, 03 Martie 2017 12:38
  188.252.31.***
  Bun, in sfarsit lucruri normale se intampla.
  Ceva se va face pentru ca lumea nu ii mai suporta, sunt prea multi nemultumiti iar ei stiu asta. Ei, conducatorii nostri iubiti, desigur.
  Acum, din categoria carcotas :), de ce ne va obliga UE sa cumparam doar centrale in condensare, scumpe, care in cazul unui apartament se amortizeaza in foarte multi ani? Sa nu spunem nu progresului dar, de analizat ... Pentru un apartament mic nu renteaza.
  Alta intrebare :)) : sa ne asteptam la taxa de mediu? Scot gaze, deci polueaza, de aici si principalul motiv pentru varianta in condensare, consuma mai putin gaz = polueaza mai putin.
  Alta constatare :) : mana cereasca pentru toate firmele de proiectare / avizare apropiate ... conducatorilor iubiti, se stiu ei. De asta e valabil la noi "... dai intr-unul, tipa doi!".
  Hotarari de CL cu dedicatie, documentatie stufoasa, mergi la firme ca iti rezolva ele totul - te costa dublu.
  21
  15
  Raportează
 • postat de Vali
  Vineri, 03 Martie 2017 11:44
  86.127.209.***
  La acest moment orase cu peste 100.000 locuitori care mai au sistem centralizat de incalzire functional cred ca sunt:
  - Timisoara
  - Ploiesti
  - Constanta( unde nu au fost conducte de gaz metan pana de curand)
  Brasovul a terminat de mult cu termoficarea, Iasiul nu sta deloc bine,
  Bacaul se zbate,
  Clujul mai are putine apartamente in sistem centralizat
  15
  15
  Raportează
 • postat de Liviu
  Vineri, 03 Martie 2017 11:09
  79.116.103.***
  La Braila cand sa inchis termoficarea sa dat ajutor populatiei pentru centrala de apartament sper sa faceti la fel si vreau sa stiu cei care nu au platit facturile la caldura daca se inchide ce se intampla se mai platesc sau nu
  6
  17
  Raportează
 • postat de Diana72
  Vineri, 03 Martie 2017 11:08
  81.12.149.***
  Dacă se va trece la centrale de apartament va fi o adevărată nebunie pentru toată lumea, mai ales pentru cei care stau în apartamente mici sau garsoniere şi nu au loc unde să instaleze o centrală termică. Nu mai spun de deranjul din locuinţă, multitudinea de ţevi din bloc şi poluarea excesivă cu toate coşurile de fum afară din balcoane (ţigăneală curată).
  Cred că cea mai bună soluţie este Centrala de bloc sau de cvartale de blocuri. În acest fel o parte din salariaţii Calorgal ar putea lucra la mentenanţa acestor Centrale.
  14
  35
  Raportează
 • postat de CETATEAN
  Vineri, 03 Martie 2017 11:02
  193.230.156.***
  de ani buni stafurile primariei dezbat problema termoficarii Galatiului. Ca toti au avut si au capete de capra o dovedeste situatia la care s/a ajuns , ADICA NIMIC.
  3
  15
  Raportează
 • postat de dragos
  Vineri, 03 Martie 2017 10:46
  5.2.209.***
  normal ar fi sa se renunte la calorgal.
  32
  39
  Raportează
 • postat de Terente
  Vineri, 03 Martie 2017 10:31
  86.34.180.***
  Salut decizia primarului...Este in acord cu timpurile pe care le traim. Felicitari!
  41
  44
  Raportează
 • postat de Dinu
  Vineri, 03 Martie 2017 09:34
  46.97.34.***
  Domnu Pucheanu: daca vreti ceva maret, faceti o centrala electrica pe deseuri menajere, cum ati vazut in Europa aia vizitata pe banii galatenilor, si subventionati kilowattul pentru caldura la toata lumea.
  Pastrati si salariatii Calorgal si rezolvati si problema caldurii, la toti, nu numai la cei de la blocuri...
  23
  49
  Raportează
 • postat de Stoika
  Vineri, 03 Martie 2017 09:33
  194.105.20.***
  Pana cand 2 treimi din oras vor da pomeni la 1 treime ?
  40
  35
  Raportează
 • postat de George
  Vineri, 03 Martie 2017 09:24
  5.13.208.***
  Aprind cu drag o lumanare la mormantul Calorgal. Chiar incepe sa-mi placa primarul asta. "Este inadmisibil sa obisnuim oamenii cu pomeni" Domnul Pucheanu, vezi poate te dau astia afara din PSD pentru ca ai inceput sa ocolesti doctrina. Ce sa zic? Doamne, ajuta!
  P.S.Domnul care urma sa fie director de dezvoltare ce face acum? Ramane cu spaga data si fara post sau o primeste inapoi?
  44
  49
  Raportează
 • postat de Simona
  Vineri, 03 Martie 2017 07:23
  89.137.225.***
  F bine!să fie anunţat acum pt ca populaţia să-şi rezolve pb încălzirii până la iarnă!
  Asta trebuia făcută cu ani în urmă..e un sac fără fund,ineficient!
  Nu l-am votat pe actualul primar, dar începe să-mi placă !
  Controale mai dese şi la autobuz, pt a merge toată lumea cu bilet, şi se va îmbunătăţi şi transportul local.
  39
  50
  Raportează
 • postat de Viorel
  Vineri, 03 Martie 2017 06:45
  5.15.222.***
  Nu va fi un dezatru pentru cei care distribuie gazul, ci pentru cei care au deja centrala si trebuie sa ii incalzeasca pe vecini. Primaria sa acceseze fonduri si sa anvelopeze blocurile daca nu mai vor sa distribuie agentul trmic in oras.
  7
  47
  Raportează
 • postat de Un cetatean fara interese
  Vineri, 03 Martie 2017 04:57
  79.116.107.***
  Si uite-asa, de unde pe vremuri, sistemul de termoficare, acum muribund, ne dadea atata caldura, de stateam cu ferestrele deschise si tavite cu apa pe calorifere si se putea asta fara probleme, cetatenii rau platnici si autoritatile incapabile, fiind singurele motive pentru distrugerea unui sistem civilizat, am ajuns la improvizatii fara acoperire, mai multi someri daaar...probabil ca asta merita un oras " de talia galatiului"...Problemele adevarate abia de - acum vin :)
  7
  32
  Raportează
 • postat de andrei
  Vineri, 03 Martie 2017 04:01
  5.13.215.***
  Mergem direct in instanta unde o sa i cerem domnului primar bani pentru centrala, calorifere, montaj si curatenie generala in casa! Avem si practica judiciara in sensul asta! O sa plateasca primaria de o sa zica multumesc daca scapa fara faliment??? Ce gandire e asta " sa las lucrurile rezolvate in urma mea??? Pai tocmai le lasi nerezolvate.... Cum adica sa ma fortezi sa mi pun centrala???? Eu am cumparat apartamentul cu sistem de incalzire pe care l am platit odata, daca nu asigura primaria TOTI banii de care este nevoie la montarea unei centrale atunci mergem in instanta cu dumnealor si vom vedea
  PS sigur nu mai prinde un mandat....
  65
  35
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.