Primăria se pregăteşte să pună cruce termoficării | Centralele de apartament, soluţia pentru încălzirea populaţiei?

Primăria se pregăteşte să pună cruce termoficării | Centralele de apartament, soluţia pentru încălzirea populaţiei?
Evaluaţi acest articol
(38 voturi)

 

Cel puţin, asta este concluzia dezbaterii de ieri pe tema sistemului centralizat de termoficare, care a durat mai bine de trei ore.

Chiar dacă reprezentanţii la vârf ai Primăriei au precizat că nu au luat o decizie cu privire la viitorul termoficării, din expunerile primarului Ionuţ Pucheanu, city managerului Marius Humelnicu şi viceprimarului Sorin Enache se conturează o singură concluzie: municipalitatea nu mai dispune de fonduri pentru a pompa în acoperirea pierderilor şi subvenţiilor din termoficare, iar soluţia pentru cei dependenţi de căldura şi apa caldă furnizate în sistem centralizat este centralele de apartament.

"Nu am de gând să menţin în viaţă un mort mai mort decât celălalt - no offence - doar de dragul că există nişte angajaţi acolo sau că unii sau alţii vor judeca din punct de vedere politic. Mi-o asum. Poate că prind doar un singur mandat, dar vreau să ştiu că în urma mea las lucrurile rezolvate. Asta îmi doresc şi de asta am fost trimis în Primărie, să rezolv probleme. Vreţi să dăm subvenţii în permanenţă sau să ne dezvoltăm? Este inadmisibil pentru un oraş de talia Galaţiului să obişnuim oamenii cu pomeni. În permanenţă, luăm de la dezvoltare să punem la funcţionare. Am avut un mort, Apaterm, creăm un semidefunct - Calorgal, care în doi ani, vă spun de pe acum, moare. Nu are sustenabilitatea necesară, la baza conceperii acestor societăţi nu au stat principii economice, ci sociale", a spus, tranşant, edilul şef.

Engie spune că poate face faţă unui val de branşări

Dacă, în ultimii doi ani, reprezentanţi ai Engie declarau că nu ar face faţă unui val masiv de branşări, unul dintre şefii din cadrul companiei a declarat, ieri, că poate să execute lucrările de redimensionare a reţelelor, în cazul în care cei dependenţi de sistemul centralizat vor opta pentru centrale de apartament.

În momentul în care reprezentanţi ai sindicatelor au amintit de vechile informări emise de Engie şi Electrica, primarul Ionuţ Pucheanu a replicat: "Nu mă puneţi să vă spun de unde a apărut acea hârtie de la gaze şi cât s-a rugat un om din Prefectura Galaţi să o obţină. Şi la Electrica, la fel. Nu sunt reale. Nu au fost niciodată reale".

Aşa cum era de aşteptat, unii dintre participanţii la dezbatere (Calorgal, CET, sindicate) au optat pentru menţinerea în funcţiune a sistemului centralizat, cu modernizarea şi eficientizarea lui, în timp ce alţi participanţi au pledat pentru centrale de apartament.

Dezbaterile vor continua. Până la finele lunii, când va fi aprobat bugetul oraşului, autorităţile vor comunica oficial decizia.

Potrivit autorităţilor, în sistemul centralizat sunt 25.000 de apartamente în care se consumă efectiv energie termică. Conform unor estimări, Primăria ar cheltui, pentru a le asigura acestora surse alternative pentru producerea apei calde şi căldurii, în jur de 13 milioane de euro.

 

Citit 19381 ori Ultima modificare Sâmbătă, 17 Iunie 2023 08:30

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.