Gălăţenii şi-au cumpărat vechime în muncă de două milioane de lei

Gălăţenii şi-au cumpărat vechime în muncă de două milioane de lei
Evaluaţi acest articol
(9 voturi)

Gălăţenii care vor să-şi cumpere vechime în muncă pentru a putea beneficia de pensie sau pensie mai mare pot face acest lucru până  pe data de 27 aprilie. În cele patru luni care au trecut de la intrarea în vigoare a Legii 186/2016, au încheiat contracte pentru acoperirea perioadelor lipsă 385 de gălăţeni.

Conform unei raportări făcută de de Casa Naţională de Pensii, Galaţiul se află pe locul al treilea în ţară la numărul de persoane care s-au grăbit să-şi cumpere vechimea în muncă, după Bucureşti (peste 800 de cereri) şi Constanţa (peste 400).

De la directoarea Casei Judeţene de Pensii, Ana Denis Aramă, am aflat că, până în prezent, gălăţenii au achitat la bugetul de stat aproximativ două milioane de lei, mai exact 1.925.167 de lei.

Cine îşi poate cumpăra vechime  în muncă

Poate încheia contract cu Casă de Pensii pentru plata retroactivă a contribuțiilor orice persoană care încă nu a ieşit la pensie și are perioade anterioare neasigurate în niciun sistem de pensii (fie că vorbim de sistemul public sau de un sistem neintegrat acestuia), dar nu mai mult de 5 ani din urmă. Altfel spus, toţi cei care au vârstă de pensionare dar nu au vechimea necesară pentru a ieşi la pensie, pot să-şi "cumpere" anii/lunile care le lipsesc, achitând retroactiv contribuţia la asigurările sociale.

Cum şi cât se plăteşte

Suma minimă de plată pe lună se calculează la nivelul salariului minim brut pe ţară, pentru cei care vor să fie asiguraţi la nivel minim. "La calculul sumei de plată se va ţine cont şi de coeficientul de inflaţie, dar şi de salariul minim brut pe ţară, care a variat din 2011 încoace, de la 620 de lei cât era atunci, la 1.450 de lei, cât s-a făcut în februarie 2017. De asemenea, variază şi procentul care înseamnă contribuţia la asigurările sociale. Din 2011 până în septembrie 2014 s-a oprit 31,3 la sută, iar de la această dată, până în 2016, a fost de numai 26,3 la sută. Datele sunt introduse într-o platformă on-line, iar calculul se face automat. Prin urmare, suma minimă de plată pentru o vechime retroactivă de cel mult cinci ani este de aproximativ 15.500 de lei", ne mai spune directoarea CJP.

Cei care mai au nevoie de vechime pe o perioadă de mai puţin de cinci ani vor încheia contract pentru acea perioadă, iar suma de plată va fi mult mai mică. Suma se poate plăti integral sau în tranşe aferente lunilor până la expirarea termenului. Cei care încheie contractul pe 27 aprilie trebuie să achite atunci întreaga sumă.        

Citit 12795 ori Ultima modificare Sâmbătă, 17 Iunie 2023 08:33

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.