Cei mai buni dintre cei mai buni. MIRUNA RUSU va învăţa la Imperial College of London
Foto: Foto ”Viața liberă”, Marius Prisacariu

Cei mai buni dintre cei mai buni. MIRUNA RUSU va învăţa la Imperial College of London
Evaluaţi acest articol
(14 voturi)

Miruna Rusu, elevă în clasa a XII-a D la Colegiul Naţional "Vasile Alecsandri", a fost admisă la una dintre cele mai prestigioase instituţii de învăţământ superior din Marea Britanie, Imperial College din Londra, la o specializare deloc uşoară - Inteligenţă artificială.

"Am doar un metru şi şaizeci de centimetri. De la înălţimea aceasta, Imperial College pare destul de mare. Normal că mi-e teamă, nu ştiu dacă mă voi descurca", îmi spune Miruna, jumătate serios, jumătate  glumind, cu o  sinceritate dezarmantă.

Însă ceva din privirea şi atitudinea ei îmi spune că nu se va da bătută prea uşor şi că va fi hotărâtă să muncească şi să răzbească acolo unde şi-a propus să ajungă. De altfel, dacă ar fi avut cel mai mic dubiu că nu s-ar descurca, profesorii de la Imperial nici n-ar fi selectat-o, având în vedere că la o universitate de un aşa calibru filtrele sunt foarte fine.

"Consecvenţa e ceea ce m-a recomandat. Chiar am fost surprinsă că m-au acceptat. De obicei, cei de la Imperial aleg olimpici. Eu nu am avut premii la olimpiade. Dar mi-a plăcut de mică informatica şi matematica, deşi am mai cochetat şi cu alte discipline, precum biologia. Au fost impresionaţi de faptul că am fost membră a Clubului de robotică din clasa a V-a, membră a Consiliului Elevilor din clasa a VI-a, am organizat concursuri de robotică -  Robogal şi am participat alături de alţi colegi, în echipă, la olimpiada de robotică. Plus alte concursuri şi organizaţii în care am activat", explică tânăra.

Imperial College, mult mai "uman" decât Cambridge

Deşi nu a primit undă verde la Cambridge, pe  lângă Imperial,  a mai fost admisă şi la King's College, tot în Londra, şi aşteaptă răspuns de la alte două universităţi. A fost plăcut impresionată de modul în care a decurs interviul. Profesorul de securitate cibernetică, la care a fost repartizată, a fost foarte prietenos, spre deosebire de cel de la Cambridge (Miruna a susţinut un interviu şi aici, dar nu a fost selectată), care i s-a părut destul de distant.

"Testul de la Imperial, cu probleme de analiză matematică şi logică, mi s-a părut destul de uşor. După selecţia pe baza aplicaţiei, doar 9-10 la sută dintre candidaţii la Imperial College sunt chemaţi la interviu, prin urmare şansele să fii admis sunt destul de mari. Nu pot să mă laud că am făcut acte de eroism, au fost întrebări de rutină. Aşa mi-am dat seama că totuşi în România se face carte cum trebuie, la nivel de liceu. În grupa mea erau tineri din Franţa, de exemplu, care n-au ştiut să răspundă la întrebări care mie mi s-au părut elementare. Ei nu învăţaseră aşa ceva la şcoală", povesteşte Miruna.

Un viitor în cercetare, dar peste graniţe

În urmă cu ceva vreme, Miruna Rusu îşi dorea să devină medic, dar i s-au părut mai sigure cifrele şi algoritmii. Cu toate acestea, îşi doreşte ca după ce va face şi masterat,  să  urmeze un curs de neuroştiinţe, pentru că este fascinată de modul  în care funcţionează creierul uman.

"Acasă, am început să lucrez la o reţea neurală, un soi de creier creat pe computer. O adaptezi, o programezi şi introduci seturi de date, foarte multe date, iar reţeaua începe, pe baza exemplelor tale, să înveţe singură anumite lucruri. Am vrut să văd dacă sunt în stare să creez aşa  ceva. Sunt departe de ceea ce ar trebui să fie, pentru că sunt nişte funcţii care depăşesc materia de liceu, dar voi continua să lucrez la ea, pas cu pas, pe măsură ce încep să înţeleg cât mai multe", povesteşte ea, cu pasiunea citindu-i-se în ochi.

Viitorul şi-l vede în cercetare, într-un domeniu de tipul biotehnologiilor, pentru că nu-i place programarea de dragul programării, ci cu un anumit scop. A înţeles cât de importantă e informatica încă din clasa a IX-a, când a fost la Bruxelles, într-un internship la Nokia, şi a văzut cum se lucrează la programarea hărţilor.

"Cu sinceritate am să spun că nu intenţionez să mă întorc în România, pentru că la noi nu sunt şanse să faci prea mare lucru în cercetare. Vreau să fac masteratul tot la Imperial Colllege, pentru că  am văzut ce dotări importante are şi cum se implică anual mediul de afaceri să  investească şi să facă parteneriate cu universitatea, pentru că de acolo vin ideile şi progresul. Doctoratul îl voi face acolo sau în altă parte. Voi avea timp să mă gândesc pe parcurs", concluzionează Miruna.

Citit 13259 ori Ultima modificare Sâmbătă, 17 Iunie 2023 08:37

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.