Un pian pentru copiii Galaţiului

Un pian pentru copiii Galaţiului
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Am avut bucuria, în redacţie, să ne cânte la pian - un superb instrument vechi, dar foarte bine întreţinut, pe care l-am acordat special pentru a le oferi tinerilor talentaţi din oraş încă un spaţiu unde să-şi manifeste măiestria - un elev din clasa a IX-a de la Colegiul Naţional "Mihail Kogălniceanu", Alexandru Ciocan, care studiază pianul la Centrul Cultural "Dunărea de Jos", cu doamna profesoară Olga Chiciuc. Până aici, nimic ieşit din comun, evident, cu excepţia talentului tânărului solist, căruia îi mulţumim încă o dată pentru darul oferit. Nu este singurul elev talentat al Centrului Cultural - care dispune de profesori minunaţi, de pian (doamna prof. Capră Angelica, de exemplu, tocmai a încheiat înscrierile la concursul "Pianul fermecat"), dar nu numai, oameni care fac mult mai mult decât strictul necesar pentru elevii dumnealor. Sute de copii se pregătesc aici pentru o viitoare carieră artistică sau, pur şi simplu, dobândesc deprinderi care îi pot ajuta pe viitor, indiferent că vor face sau nu performanţă din domeniul artistic studiat.

Recent, Centrul Cultural a inaugurat o mult dorită şi necesară sală de festivităţi, potrivită pentru majoritatea spectacolelor de sfârşit de an, dar şi pentru unele competiţii. Numai că, din păcate, la proiectare şi construcţie, nimeni nu s-a gândit că această sală trebuie să permită urcarea mai uşoară pe scenă a unui pian de concert.

În consecinţă, pianul pe care instituţia îl deţine şi care se află în Sala Rondă a sediului din strada Domnească este cel folosit pentru concursuri şi concerte care necesită mai mult decât o pianină electrică. Din păcate, însă, din cauza acoperişului care are nevoie de reparaţii, s-a infiltrat apa de ploaie, udând pereţii Sălii Ronde şi creând un ambient care nu este deloc bun pentru instrument - umezeala putându-l deteriora - dar nici pentru elevi, invitaţi şi public.

Pe lângă necesarele reparaţii ale clădirii, care să prevină pe termen lung asemenea probleme, Centrul Cultural ar avea nevoie de un pian care să rămână permanent pe scena Sălii de festivităţi, astfel încât elevii talentaţi de aici să poată evolua pe un instrument de calitate, într-un ambient nou, curat şi potrivit, spre bucuria celor dragi şi a nouă, a tuturor celor care-i admirăm. Suntem convinşi că un asemenea efort, mare pentru bugetul obişnuit al Centrului Cultural, ar putea fi susţinut şi de Consiliul Judeţean, în subordinea căruia se află instituţia, şi de firmele care doresc să sprijine talentul copiilor noştri.

Evident, până atunci, uşa "Vieţii libere" este deschisă tuturor copiilor şi tinerilor care studiază pianul şi vor să cânte la instrumentul pe care-l avem aici.

Citit 125 ori Ultima modificare Joi, 22 Mai 2025 18:45

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu

Utilizatorul este singurul responsabil de conţinutul mesajelor pe care le postează şi îşi asumă toate consecinţele.

ATENTIE: Comentariile nu se publică automat, vor fi moderate. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare, iar autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate.

Prin comentariul meu sunt implicit de acord cu politica de confidenţialitate conform regulamentului GDPR (General Data Protection Regulation) şi cu Termeni si condițiile de utilizare ale site-ului www.viata-libera.ro