RUINELE MEHID, un ”cartof fierbinte” pentru autorităţile Galaţiului | AMENZILE de la Mediu nu au rezolvat nimic
Foto: Printre ruinele fostului Mehid se poate turna un film post-apocaliptic | Foto ”Viața liberă”, Marius Prisacariu

RUINELE MEHID, un ”cartof fierbinte” pentru autorităţile Galaţiului | AMENZILE de la Mediu nu au rezolvat nimic
Evaluaţi acest articol
(24 voturi)

Ne dăm oraş european, vrem aeroport, pod sau tunel, încercăm să atragem turişti şi investitori, plantăm panseluţe şi vopsim bordurile, dar nu suntem în stare să scăpăm de… elefantul din sufragerie!

La doar câţiva metri de cel mai important centru comercial al Galaţiului, stă ditamai ruina fostei întreprinderi Mehid, ajunsă acum o bombă ecologică, plină de deşeuri toxice, un pericol pentru întreaga zonă, pe care o otrăveşte cu duhorile emanate. Şi vara este foarte aproape…

Cu o istorie veche de un secol, Mehid SA, fostă I.M.E.H., cu sediul pe bulevardul Coşbuc, era, la începutul anilor ’90, unul dintre cei mai importanţi furnizori de echipamente hidraulice pentru Tractorul Braşov, principalul său client. Odată cu intrarea în insolvenţă a societăţii braşovene, a început şi declinul Mehid. Istoria este cunoscută, nu o mai reluăm aici.

Cert este că, din anul 2010, omul de afaceri Corneliu Mangalea, cel care cumpărase Mehid-ul prin firma Metal SA, a decis să mute sediul întreprinderii pe Calea Prutului şi să lase fabrica de pe Coşbuc abandonată. Pur şi simplu. Au intrat în acţiune şi hoţii, astfel că, la această oră, în ruinele fostului Mehid (situate, repetăm, într-o zonă locuită şi foarte circulată) se poate turna fără probleme un film post-apocaliptic.

Zona de peste trei hectare de pe bd. Coşbuc a devenit, şi este în continuare, o bombă ecologică, deosebit de periculoasă pentru sănătatea gălăţenilor. În noiembrie 2015, în urma celui mai recent control al Gărzii de Mediu - Comisariatul Judeţean Galaţi, „au fost constatate depozitări necontrolate de deşeuri (deşeuri inerte, deşeuri de hârtie, carton, sticlă, deşeu de material plastic, anvelope uzate, benzi de cauciuc, deşeuri de hidrocarburi, uleiuri uzate, substanţe periculoase etc.)”. S-au dat amenzi de către Garda de Mediu, multe amenzi, totalizând zeci de mii de lei, pentru nesalubrizarea terenului şi pentru faptul că nu s-au solicitat şi obţinut acte de reglementare pentru dezafectarea instalaţiilor, dar degeaba, locul arată exact la fel.

Ecologizarea zonei, doar la stadiul de hârtii

Conform Direcţiei Generale Regionale a Finanţelor Publice Galaţi, Mehid SA a intrat în procedura insolvenţei din data de 29.09.2015, conform Sentinţei nr.347/ 29.09.2015, emise de Tribunalul Galaţi. Administrator judiciar este Sierra Quadrant SPRL Filiala Bucureşti.

Cazul Mehid pare un „cartof fierbinte” pentru cei ce au condus Galaţiul în ultimii ani, care n-au reuşit, n-au încercat sau n-au vrut ca zona să fie ecologizată şi salubrizată. Eforturile comisarilor de Mediu şi ale Agenţiei pentru Protecţia Mediului nu au fost de ajuns. Au fost puse sechestre şi s-au încercat executări silite, dar cu rezultate aproape nule. Chiar nu este în stare nimeni să ia taurul de coarne şi să rezolve o dată pentru totdeauna problema ruinelor de pe Coşbuc?

În august 2016, Primăria Galaţi a eliberat către Mehid un certificat de urbanism pentru demolare. A rămas doar hârtia, nu s-a demolat nimic.

Tot anul trecut, pe 9 noiembrie, Mehid SA a transmis la APM Galaţi o solicitare în vederea obţinerii acordului de mediu pentru proiectul „Desfiinţare totală imobile”, propus a fi realizat pe amplasamentul din municipiul Galaţi, str. George Coşbuc nr. 256, judeţul Galaţi.

„Urmare analizării documentaţiei depuse, a verificării amplasamentului, APM Galaţi a emis Decizia de evaluare iniţială nr.915/17.11.2016, prin care s-a comunicat SC MEHID SA necesitatea declanşării procedurii de evaluare a impactului asupra mediului pentru proiectul «Desfiinţare totală imobile». Până la această dată, SC MEHID SA nu a transmis la APM Galaţi documentaţia solicitată prin Decizia de evaluare iniţială. APM Galaţi va parcurge procedura de reglementare, după ce va primi documentaţia solicitată, urmând să analizeze memoriul de prezentare şi lucrările prevăzute prin proiectul de desfiinţare/demolare, şi să decidă asupra condiţiilor de realizare a acestora. Subliniem că societatea în cauză nu a transmis instituţiei noastre nicio altă solicitare pentru obţinerea acordului de mediu privind proiectul de desfiinţare a imobilelor, în afara celei din data de 9.11.2016”, precizează răspunsul oficial remis de Agenţia pentru Protecţia Mediului Galaţi, la solicitarea „Vieţii libere”. 

Aşadar, cum spuneam, numai hârtii, nimic concret. Şi certificatul de urbanism pentru demolare emis de Primărie, şi timida încercare de a obţine avizul de mediu din partea APM Galaţi au rămas fără urmări.

Conform datelor existente pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice, „noua” Mehid SA Galaţi, cu sediul pe Calea Prutului nr. 11, a raportat numai pierderi în fiecare din ultimii 6 ani: 1,47 milioane lei în 2015, 1,19 milioane în 2014, 701.286 lei în 2013, 1,15 milioane în 2012, 1,19 milioane în 2011 şi 1,54 milioane în 2010.

Nu discutăm în articolul de faţă aptitudinile de manager ale lui Corneliu Mangalea, patronul Mehid, care nu a putut fi contactat pentru a-şi expune punctul de vedere. Sigur, Corneliu Mangalea ar putea spune că nu are bani să facă ecologizarea zonei din Coşbuc. Dar noi, oraşul, ce vină avem?

Ce ar fi trebuit să facă patronul Mehid

Agenţia pentru Protecţia Mediului Galaţi ne-a comunicat măsurile de siguranţă pe care reprezentanţii Mehid SA ar fi trebuit să le ia la încetarea activităţii în sediul de pe bulevardul Coşbuc. Acestea sunt: „asigurarea pazei obiectivului; golirea tuturor spaţiilor, a instalaţiilor şi a containerelor de stocare a deşeurilor şi substanţelor periculoase; asigurarea managementului tuturor tipurilor de deşeuri şi substanţe chimice periculoase de pe amplasament în conformitate cu prevederile legislaţiei specifice în vigoare; punerea în siguranţă a tuturor instalaţiilor şi a clădirilor; menţionarea într-un registru de evidenţă a tuturor evenimentelor ce apar pe amplasament; anunţarea la Agenţia pentru Protecţia Mediului Galaţi şi la Garda Naţională de Mediu – Comisariatul Judeţean Galaţi a oricărui eveniment produs (indiferent de factorul de mediu afectat - apă, aer, sol), care ar putea conduce la accidente/incidente ecologice”. Nu s-a făcut nimic din toate acestea.

Mai multe controale de la Garda de Mediu între 2011 şi 2015

Garda Naţională de Mediu – Comisariatul Judeţean Galaţi a realizat mai multe controale la Mehid SA în perioada 2011-2015. În 2011, în afară de sancţionarea contravenţională cu o amendă de 30.000 lei, a fost dispusă şi măsura de solicitare şi obţinere a actului de reglementare pentru realizarea lucrărilor de dezafectare a instalaţiilor existente pe amplasament. Lucru care s-a întâmplat abia în 2016, deci 5 ani mai târziu.

Citit 15451 ori Ultima modificare Sâmbătă, 17 Iunie 2023 08:53

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.