INTERVIU cu Florin Nini, antrenorul echipei masculine de baschet Phoenix şi preşedinte al clubului cu același nume | Un sezon cu suişuri şi coborâşuri
Foto: În imagine, Florin Nini | "Băieţii au jucat un baschet frumos, iar fetele şi-au atins obiectivul"

INTERVIU cu Florin Nini, antrenorul echipei masculine de baschet Phoenix şi preşedinte al clubului cu același nume | Un sezon cu suişuri şi coborâşuri
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

Problemele de ordin financiar, cele sportive, regulamente interpretate, toate acestea au dus la un final de sezon neaşteptat pentru cele două echipe gălăţene de baschet din prima ligă. Florin Nini, antrenorul echipei masculine de baschet Phoenix şi preşedinte al clubului cu același nume, a încercat să facă o scurtă recapitulare a ceea ce s-a întâmplat în acest sezon.

- Care a fost obiectivul pe care vi l-aţi propus la începutul sezonului?

- În conferinţa de presă de la începutul campionatului, am spus că dacă ar fi să stabilesc obiectivul real, ţinând cont de bugetul pe care îl aveam la acea dată, acesta ar fi fost de menţinere în ligă. Ceea ce ne-am propus noi, ca suflet şi ca motivaţie, era, din nou,  calificarea în play-off. Niciodată, cu asemenea buget, nu puteam să sperăm mai mult. S-ar fi creat nişte iluzii ce s-ar fi transformat în deziluzii.

- Cum caracterizaţi evoluţia sportivă pe tot timpul campionatului?

- Pe parcursul sezonului, noi am stat în cea mai mare parte pe loc de play-off, de aceea consider că echipa şi-a depăşit condiţia. Anul acesta, faţă de sezonul anterior, bugetele echipelor au crescut, dar la noi nu a fost aceeaşi unitate de măsură. Am avut întârzieri salariale încă de la începutul sezonului. Travis Daniels a jucat doar două meciuri, după care alte cinci a stat pe bancă, pentru că nu îşi primise drepturile salariale, drept urmare ne-am şi despărţit. Ceilalţi băieţi au înţeles situaţia şi au fost alături de noi.

- Dacă din punct de vedere sportiv, lucrurile sunt clare, cum sunt cele financiare?

- În luna decembrie, a venit acea rectificare bugetată. A fost binevenită, deşi nu la cota la care ne-am fi aşteptat. A trebuit să plătim tot ţinea de salariile anterioare şi am început luna ianuarie cu handicap. La ora la care discutăm, ce vă pot spune este că noi aşteptăm să se voteze bugetul cluburilor, şi nu cel general, pentru a achita salariile pe luna ianuarie. Când discutăm de aşa ceva nu cred că mai putem vorbi de performanţă, obiective, de ce a fost bun, de ce a fost rău. Vreau să le mulţumesc atât jucătorilor, cât şi jucătoarelor, care au rămas alături de noi până la capăt şi care au înţeles această problemă. Este o situaţie cu care noi nu ne-am confruntat de la intrarea în prima ligă, în 2013, la fete. Chiar dacă suntem un club cu buget mic, chiar cel mai mic la băieţi, măcar aveam seriozitatea şi dădeam salariile la timp.

- Retragerea echipei din Baia Mare v-a lăsat fără punctele obţinute cu ei, dar v-a şi adus contracandidata directă la un loc de play-off, Dinamo, mai aproape. Cât de mult a influenţat această decizie starea de spirit din cadrul echipei?

- Consider că acea decizie de anulare a rezultatelor nu a fost corectă, pentru că fiecare campionat şi fiecare situaţie trebuie tratate cu particularităţile sale. O echipă care face eforturi, financiare şi sportive, nu trebuie privată de rezultate, mai ales când o astfel de decizie vine aproape de finalul competiţiei. Anularea punctelor a fost un lucru care a produs un oarecare dezechilibru, dar sportivii noştri au dat dovadă de voinţă şi au făcut tot ce a ţinut de ei în competiţie.

- Aţi primit invitaţia de a participa cu echipa masculină în Liga Balcanică, din sezonul viitor. În ce fază a discuţiilor sunteţi în acest moment?

- Am primit aviz favorabil din partea FR Baschet. Pentru noi este o onoare să putem juca într-o competiţie internaţională. De acum, aşteptăm atât aprobarea bugetului pentru sezonul viitor, cât mai ales suma, pentru că în funcţie de aceasta putem să ne facem planurile pentru viitor. O competiţie de amploare necesită un efort financiar şi sportiv pe măsură. Legat de Liga Balcanică (LB), după ce vom avea un buget al clubului clar şi o confirmare a numărului de echipe participante în această competiţie, vom avansa bugetul suplimentar, ni se va spune dacă intră sau nu, iar dacă se va aproba, în ce cuantum va fi. Altfel riscăm să facem o încurcătură să punem un buget, dar de fapt să fie inclusă şi LB. Vreau să fie transparenţă totală.

- Ce concluzii trageţi la final de sezon?

- Fetele joacă în continuare pentru locurile 5-6. În acest moment, că este locul 5 sau locul 6, consider că ele sunt în obiectiv, în al doilea, de fapt, cel stabilit după greva sportivelor străine şi plecarea unora dintre ele. Băieţii au fost mai tot timpul pe loc de play-off. Consider că au jucat un baschet bun, frumos, având în vedere condiţiile, posibilităţile şi valoarea jucătorilor. Faptul că la masculin am încheiat pe locul 9 nu ne mulţumeşte, dar nici nu pot să consider că acest sezon a fost unul nereuşit.

Citit 2713 ori Ultima modificare Sâmbătă, 17 Iunie 2023 09:09

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.