Ne aşteaptă o nouă MAJORARE a PREȚULUI apei şi canalizării. Ce SCUMPIRI pregăteşte APĂ CANAL

Ne aşteaptă o nouă MAJORARE a PREȚULUI apei şi canalizării. Ce SCUMPIRI pregăteşte APĂ CANAL
Evaluaţi acest articol
(10 voturi)

Gălăţenii vor plăti, în curând, cu cinci la sută mai mult pentru apă rece şi canalizare. Iar până în anul 2023, preţul metrului cub de apă rece va fi majorat în repetate rânduri. Şi canalizarea ne va costa mai mult, în condiţiile în care sunt prognozate anual scumpiri ale tarifului, din 2017 până în 2023.

Cel puţin asta arată Strategia de tarifare a Apă Canal pentru implementarea "Proiectului regional de dezvoltare a infrastructurii de apă şi apă uzată în judeţul Galaţi, în perioada 2014-2020", aprobat prin vot de consilierii judeţeni, în şedinţa de luni. Chiar dacă reprezentanţii operatorului de apă rece şi canalizare nu au făcut, deocamdată, un anunţ oficial cu privire la noua majorare a tarifelor, o anexă a proiectului de hotărâre, în care este prezentat "Planul anual de evoluţie a tarifelor la apă şi canalizare", arată că, anul acesta, atât preţul apei reci, cât şi cel al canalizării vor creşte cu cinci la sută.

Practic, documentele oficiale ale Apă Canal confirmă ceea ce directorul societăţii, Gelu Stan, a fost nevoit să recunoască, în noiembrie 2015, la insistenţele fostului prefect de Galaţi, Dorin Otrocol. Aşa cum vă informam la acea vreme, anunţul conducerii Apă Canal a stârnit iritare în rândul unora dintre sindicaliştii prezenţi la şedinţa Comisiei de Dialog Social de la Prefectură, în special când şeful societăţii a motivat "ajustările tarifare" prin faptul că operatorul are în derulare o serie de proiecte europene, pentru a căror cofinanţare a fost nevoit să contracteze împrumuturi. "La toţi operatorii din ţară este acelaşi fenomen. Asta este situaţia, dacă vrem să avem un nivel civilizat şi normal", declara, la acea vreme, directorul Apă Canal.

Tarifele vor continua să crească, până în 2023

Conform Planului anual de evoluţie a tarifelor, valabil pentru perioada 2017-2023, preţul metrului cub de apă rece se va mai majora cu unu la sută în 2020, cu 1,5 la sută în 2021, cu 1,5 la sută în 2022 şi cu 7,5 la sută în 2023.

Pentru canalizare, documentul arată, pe lângă creşterea de cinci la sută de anul acesta, majorări de doi la sută în 2018, de trei la sută în 2019, de 3,5 la sută în 2020, de 7,5 la sută în 2021, de 10 la sută în 2022 şi de 18 la sută în 2023.

Cel mai probabil, majorarea tarifelor la apă rece şi canalizare, pregătite pentru acest an, se va aplica din vară, întrucât, în documentele oficiale, Apă Canal se precizează că „Strategia de tarifare presupune ajustări ale tarifelor în fiecare an, cel târziu la 1 iulie, atât cu inflaţia cumulată pe ultimul an, cât şi în termeni reali”.

Reprezentanţii societăţii au precizat, însă, că procentele avansate (ajustările în termeni reali, cum sunt numite în documente) nu includ inflaţia în perioada dintre ajustările tarifare şi nici taxa pe valoare adăugată.

Deşi am încercat să îi contactăm telefonic atât luni, după şedinţa Consiliului Judeţean, cât şi ieri, pentru un punct de vedere, reprezentanţii Apă Canal nu au fost de găsit.

În măsura în care vom reuşi să intrăm în contact cu aceştia, vom reveni cu informaţii suplimentare, de interes pentru cititorii noştri.

În prezent, metrul cub de apă rece este 4,19 lei (3,84 de lei fără TVA), iar canalizarea - 2,52 de lei (2,12 lei fără TVA).

PREŢUL APEI RECI a încins spiritele la Prefectura Galaţi - CLICK AICI PENTRU DETALII

Citit 14503 ori Ultima modificare Joi, 27 Aprilie 2017 01:20

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.