Cum ne cumpărăm maşină prin programul RABLA. Procedura, în câţiva paşi simpli

Cum ne cumpărăm maşină prin programul RABLA. Procedura, în câţiva paşi simpli
Evaluaţi acest articol
(9 voturi)

Legea ne spune ce şi când trebuie să facem ca să putem primi prima de casare, în cadrul programului "Rabla". Dacă avem neclarităţi cu privire la prevederile legii, putem cere ajutorul dealerului auto cu care alegem să lucrăm, în cadrul programului

Primul pas pe care trebuie să îl facem, ca simpli gălăţeni, persoane fizice, atunci când ne-am hotărât să ne cumpărăm maşină prin programul „Rabla” este să verificăm lista producătorilor (de fapt, a dealerilor) auto cu care statul a semnat contract, informează Administraţia Fondului de Mediu (AFM). Ne alegem un dealer şi îi facem o vizită, cu dosarul de acte necesare pentru a aplica. De unde ştim ce acte ne trebuie? Aflăm citind articolul 21 din Ordinul 664 emis pe 21 aprlie 2017 (găsiţi legea pe site-ul afm.ro), unde găsim tot ce trebuie să ştim despre actele necesare. Cu dosarul, ne prezentam la producătorul auto, astfel încât acesta să ne poată emite o notă de înscriere în program, generată de aplicaţia PSIPAN. După ce dealerul ne confirmă că PSIPAN a generat informaţii corecte în ceea ce ne priveşte, ca să obţinem primă de casare de 6.500 lei, trebuie să ducem maşina veche, de casat, la un colector specializat. Apoi, o radiem, urmând procedurile specifice, la Direcţia Regim Permise şi Înmatriculare a Autovehiculelor (DRPCIV). Cu actele care dovedesc radierea ne întoarcem la dealer, în maxim 30 de zile de la înscrierea în program, şi cumpărărm maşina. De la momentul înscrierii în program şi până la data cumpărării maşinii nu trebuie să treacă mai mult de 120 zile. Să ne amintim de asemenea că, în niciun moment, pe durata procedurii, nu vom primi 6.500 lei în mână şi nici vreun voucher. Implicaţi în implementarea sistemului de reducere sunt doar statul şi dealerul, nu şi clientul, care doar beneficiază de ea.

Ce acte sunt necesare pentru înscriere?

Pentru a vă înscrie în ediţia din acest an a programului „Rabla”, potrivit articolului 21 din Ordinul 664/21 aprilie 2017, vă trebuie mai multe acte. Mai întâi, actul proprietarului sau, după caz, al persoanei căreia i s-a cedat dreptul asupra primei de casare, în copie certificate „conform cu originalul”. Apoi, se cere o copie legalizată a actului de înmatriculare a maşinii uzate şi tot o copie legalizată a cărţii de identitate a maşinii. Dacă din aceste acte nu reiese anul fabricaţiei, anul primei înmatriculări a maşinii în România şi nici clasa acesteia, e nevoie de un act eliberat de DRPCIV în acest sens. De asemenea, vă e necesar un certificat de atestare fiscală, care să demonstreze că nu există datorii la bugetul de stat în contul maşinii. Va mai trebui să adăugaţi şi o declaraţie pe proprie răspundere cu privire la ceea faptul că vreţi să folosiţi prima de casare pentru a vă cumpăra o maşină nouă.

Furnizorii înscrişi în program la Galaţi

Nu mai puţin de 433 de societăţi şi puncte de lucru ale acestora au semnat deja contracte cu Administraţia Fondului de Mediu pentru a participa la ediţia din 2017 a Programului de Stimulare a Înnoirii Parcului Auto, adică la programul „Rabla”. Cei mai mulţi furnizori, 181, sunt în Bucureşti şi Ilfov. Avem, însă, şi dealeri din Galaţi – societăţi sau puncte de lucru ale unor firme din Bucureşti - care s-au înscris în program.

La Galaţi, furnizorii sunt: Ivas SRL, dealer Skoda (str. Drumul de Centură nr. 42-44), SF TEX, dealer Ford (str. Traian , nr. 239), Irimex SA, dealer Mazda, Peugeot şi Citroen (punct de lucru pe şoseaua Drumul de Centură nr. 42-44), Kia Romanto SRL prin ENA Group (Galaţi, str. Căpitan Vasile Panu, nr. 42), Renault Comercial Roumanie SRL, dealer Dacia, Nissan şi Renault (strada George Coşbuc, nr. 48), Rădăcini Motors, dealer Opel şi Citroen (punct de lucru pe şoseaua Drumul de Centură nr. 42-44) şi Hyunday Auto România (prin Autouniversal SRL, de pe strada Portului, nr. 54-56).

Citit 20504 ori Ultima modificare Luni, 12 Iunie 2023 14:49

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.