Când încep plăţile pentru achiziţia de centrale termice. Și ajutoare financiare, și căldură la iarnă

Când încep plăţile pentru achiziţia de centrale termice. Și ajutoare financiare, și căldură la iarnă
Evaluaţi acest articol
(25 voturi)

Cei peste 3.000 de gălăţeni care au solicitat municipalităţii ajutor financiar pentru a-şi achiziţiona sisteme individuale de producere a apei calde şi căldurii mai au de aşteptat aproximativ două săptămâni până când Primăria va începe să le vireze banii.

Termenul a fost avansat, ieri, de către primarul Ionuţ Pucheanu, după şedinţa extraordinară a Consiliului Local. „Hotărârile adoptate de Consiliul Local urmează a fi redactate în cel mai scurt timp, cred că va dura circa o săptămână. În aproximativ două săptămâni, vor începe să se facă plăţi. Dosarele depuse până acum sunt valabile. Este posibil să mai fie nevoie de vreun act în plus, nimic mai mult. Noul regulament este uşor adaptat, cu situaţiile care au apărut în perioada aceasta. Vom verifica fiecare dosar în parte şi, acolo unde este nevoie, cu siguranţă, oamenii vor fi contactaţi (…) Consilul Local a luat la cunoştinţă de incapacitatea celor de la Calorgal de a furniza apă caldă, urmând să ajutăm cetăţenii să devină independenţi, pentru a găsi o formă de producere a apei calde. Dacă această soluţie va putea produce şi căldură la iarnă, cu atât mai bine”, a declarat edilul şef.

Negocieri cu CET pentru căldură, la iarnă

Chiar dacă municipalitatea acordă ajutor financiar de 3.000 de lei celor care îşi doresc să evadeze din sistemul centralizat, la iarnă autorităţile locale vor furniza totuşi căldură, întrucât numărul gălăţenilor captivi va fi, cu siguranţă, consistent. Fapt recunoscut de altfel de către Ionuţ Pucheanu. „Încercăm ca, pentru la iarnă, să dăm drumul acestui sistem pentru că am fost aruncaţi cu termenul pe care ni l-am propus pentru ca oamenii să devină independenţi energetic, cu aproape două luni. Recunoaştem, din cauza acestor impedimente cred că suntem în postura în care să nu ne mai batem cu pumnul în piept că până la iarnă cetăţenii vor reuşi să se debranşeze. Prin urmare, din dorinţa ca nimeni să suferedin cauza frigului sau a lipsei apei calde, de săptămâna viitoare vom intra în tratative pentru ca Primăria să se îngrijească de tot ce este nevoie pentru a furniza agent termic în sistem centralizat. Am avut o discuţie cu domnul director de la Electrocentrale să vedem exact care este minimum la care dumnealor se pot duce pentru a nu fi nici dumnealor pe pierdere şi nici noi să nu fim pe pierderi foarte mari”, a declarat primarul Galaţiului.

Întrebat dacă nu consideră că municipalitatea face risipă de bani publici, în condiţiile în care, pe de o parte, acordă ajutor financiar pentru debranşare, iar, pe de altă parte, pompează bani în menţinerea în funcţiune a sistemului centralizat de termoficare, Ionuţ Pucheanu a negat, spunând că oamenii continuă oricum să se debranşeze, iar prin sistarea apei calde se fac economii la buget de aproximativ 3,2 milioane de lei pe lună (pierderea înregistrată în luna aprilie n.r.). „Trebuie să înţelegeţi că nu este un dublu ajutor acordat aceloraşi cetăţeni. Cei care vor beneficia de 3.000 de lei, la iarnă nu vor beneficia de agent termic în sistem centralizat. Cei care nu vor reuşi să se debranşeze sau e opţiunea dumnealor de a mai rămâne încă o iarnă sau câte va fi nevoie, evident că trebuie să ne îngrijim şi de aceşti cetăţeni. E prematur, în momentul de faţă, atâta timp cât cei de la Electrocentrale nu au avansat o cantitate minimă pe care o pot furniza, pe care să ne-o asumăm şi care sperăm să fie cât mai aproape de nevoile Galaţiului (…) Nu poţi obliga pe cineva să rămână prizonier într-un sistem care nu funcţionează. Şi nu va mai putea funcţiona, din punctul meu de vedere”, a declarat Ionuţ Pucheanu.

Citit 25783 ori Ultima modificare Luni, 12 Iunie 2023 07:39

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.