Când încep plăţile pentru achiziţia de centrale termice. Și ajutoare financiare, și căldură la iarnă

Când încep plăţile pentru achiziţia de centrale termice. Și ajutoare financiare, și căldură la iarnă
Evaluaţi acest articol
(25 voturi)

Cei peste 3.000 de gălăţeni care au solicitat municipalităţii ajutor financiar pentru a-şi achiziţiona sisteme individuale de producere a apei calde şi căldurii mai au de aşteptat aproximativ două săptămâni până când Primăria va începe să le vireze banii.

Termenul a fost avansat, ieri, de către primarul Ionuţ Pucheanu, după şedinţa extraordinară a Consiliului Local. „Hotărârile adoptate de Consiliul Local urmează a fi redactate în cel mai scurt timp, cred că va dura circa o săptămână. În aproximativ două săptămâni, vor începe să se facă plăţi. Dosarele depuse până acum sunt valabile. Este posibil să mai fie nevoie de vreun act în plus, nimic mai mult. Noul regulament este uşor adaptat, cu situaţiile care au apărut în perioada aceasta. Vom verifica fiecare dosar în parte şi, acolo unde este nevoie, cu siguranţă, oamenii vor fi contactaţi (…) Consilul Local a luat la cunoştinţă de incapacitatea celor de la Calorgal de a furniza apă caldă, urmând să ajutăm cetăţenii să devină independenţi, pentru a găsi o formă de producere a apei calde. Dacă această soluţie va putea produce şi căldură la iarnă, cu atât mai bine”, a declarat edilul şef.

Negocieri cu CET pentru căldură, la iarnă

Chiar dacă municipalitatea acordă ajutor financiar de 3.000 de lei celor care îşi doresc să evadeze din sistemul centralizat, la iarnă autorităţile locale vor furniza totuşi căldură, întrucât numărul gălăţenilor captivi va fi, cu siguranţă, consistent. Fapt recunoscut de altfel de către Ionuţ Pucheanu. „Încercăm ca, pentru la iarnă, să dăm drumul acestui sistem pentru că am fost aruncaţi cu termenul pe care ni l-am propus pentru ca oamenii să devină independenţi energetic, cu aproape două luni. Recunoaştem, din cauza acestor impedimente cred că suntem în postura în care să nu ne mai batem cu pumnul în piept că până la iarnă cetăţenii vor reuşi să se debranşeze. Prin urmare, din dorinţa ca nimeni să suferedin cauza frigului sau a lipsei apei calde, de săptămâna viitoare vom intra în tratative pentru ca Primăria să se îngrijească de tot ce este nevoie pentru a furniza agent termic în sistem centralizat. Am avut o discuţie cu domnul director de la Electrocentrale să vedem exact care este minimum la care dumnealor se pot duce pentru a nu fi nici dumnealor pe pierdere şi nici noi să nu fim pe pierderi foarte mari”, a declarat primarul Galaţiului.
Întrebat dacă nu consideră că municipalitatea face risipă de bani publici, în condiţiile în care, pe de o parte, acordă ajutor financiar pentru debranşare, iar, pe de altă parte, pompează bani în menţinerea în funcţiune a sistemului centralizat de termoficare, Ionuţ Pucheanu a negat, spunând că oamenii continuă oricum să se debranşeze, iar prin sistarea apei calde se fac economii la buget de aproximativ 3,2 milioane de lei pe lună (pierderea înregistrată în luna aprilie n.r.). „Trebuie să înţelegeţi că nu este un dublu ajutor acordat aceloraşi cetăţeni. Cei care vor beneficia de 3.000 de lei, la iarnă nu vor beneficia de agent termic în sistem centralizat. Cei care nu vor reuşi să se debranşeze sau e opţiunea dumnealor de a mai rămâne încă o iarnă sau câte va fi nevoie, evident că trebuie să ne îngrijim şi de aceşti cetăţeni. E prematur, în momentul de faţă, atâta timp cât cei de la Electrocentrale nu au avansat o cantitate minimă pe care o pot furniza, pe care să ne-o asumăm şi care sperăm să fie cât mai aproape de nevoile Galaţiului (…) Nu poţi obliga pe cineva să rămână prizonier într-un sistem care nu funcţionează. Şi nu va mai putea funcţiona, din punctul meu de vedere”, a declarat Ionuţ Pucheanu.

Citit 25452 ori Ultima modificare Sâmbătă, 10 Iunie 2017 09:25

21 comentarii

 • postat de Nu vreau gaze in apartament
  Marți, 20 Iunie 2017 14:06
  Pucheanule, vreau urgent APĂ CALDĂ acasă!
  M-am săturat să mă spăl la Baia Comunală...
  Modernizează odată PT-urile din Cartiere şi nu mai investi aiurea banii, că sigur vei avea un dosar penal!
  Chiar nu înţelegi că te încarci cu energie negativă ca fraierul?
  1
  1
  Raportează
 • postat de Costică Babusca
  Sâmbătă, 17 Iunie 2017 07:24
  O babilonie! Eu am încercat sa fac dosarul, dar ce spune primarul nu prea este adevărat! Pt cei 3 mii de lei, trebuie sa achit restul de bani pt montarea centralei, ca altfel nu primesc factura proforma !!!asa ca spune-ți la oameni adevărul!
  0
  2
  Raportează
 • postat de RoEXIT
  Duminică, 11 Iunie 2017 22:32
  Singura varianta logica, eficienta si sigura, intr-un oras cu blocuri, este Sistemul Termic Centralizat! Măcar pe zone. Nu întâmplător a fost creat cu mari eforturi acest sistem termic centralizat, ci pentru ca e singura soluţie raţională.
  Nu se poate ca fiecare apartament, fiecare garsoniera sa-si puna centrala termica, ESTE ABERANT, este o nebunie intr-un oras cu blocuri. Despre pericolul de explozie nu vorbeste nimeni, de la zeci de mii de centrale, pericol care nu exista pana acum.
  Problema nu este Sistemul Centralizat, care trebuia modernizat, problema Romaniei este mafia politico-economica de dupa 1989. Mafia e formata din toate partidele si e condusa din exterior, de sistemul bancar-corporatist FMI-SUA-UE.
  Mafia politica executa ordinele primite din exterior, a falimentat si vandut Romania conform acordurilor si tratatelor stabilite de asasinii economici FMI-SUA-UE. Sistemul Termic Centralizat a fost distrus cu premeditare, asa cum s-a procedat cu toata industria Romaniei, pentru ca Occidentul sa-si vândă mărfurile in colonia de sclavi Romania. Noi nu mai avem voie sa producem nimic pentru sufletul nostru, nu trebuie sa mai avem nimic al nostru, nici industrie, nici resurse, nici paduri, ape, pamant si nici identitate nationala nu vom mai avea. Pentru ca ne colonizează fortat cu musulmani teroristi, dupa ce au depopulat Romania de 4 milioane de romani. Asa sunt ordinele de la Uniunea Sovietica Europeana. Iar alogenii de la Bucuresti, clasa politica de criminali alogeni, executa ordinele de 27 de ani.
  Vom dispărea ca popor daca nu iesim toti in strada impotriva mafiei politice 1990-2017!
  2
  6
  Raportează
 • postat de Mati
  Duminică, 11 Iunie 2017 12:35
  Bravo ,,d-le ms " apreciez enorm comentariul dvs.
  2
  11
  Raportează
 • postat de george
  Duminică, 11 Iunie 2017 11:20
  Domnule ms, putini vor mai citi sau reciti articolul acesta.
  In alta ordine de idei, bunul simt nu tine la astfel de oameni. De altfel, bunul simt in politica e un handicap, primarul nu e un handicapat din acest punct de vedere.
  Primarul pe care l-au ales unii cetateni e un bun executant doar, crescut si spalat pe creier la scoala de partid., asemenea unui copil de mingi sau soldat, seful ordona Trage! si el trage.
  De unde atata bun simt? Ori ii suportam asa, ori ii scoatem din Primarie:; vedeti alte variante?
  1
  13
  Raportează
 • postat de dan
  Duminică, 11 Iunie 2017 10:37
  Mai fratilor nu mai bateti campii...cine isi pune centrala pe gaz are costuri mai mari pentru ca la centrala trebuie verificare periodica si platesti , centrala se strica..trebuie sa cumparati piese, se infunda robinetii, gazul e scump acum si nu mai e rentabil sa ai centrala, iti da mari batai de cap o centrala. Da erori, se scrica, cedeaza ceva la ea, se infunda....nu mai fiti naivi. tot mai bine e alta alternativa dar centrala nu mai e o afacere buna pt noi.
  13
  19
  Raportează
 • postat de viper
  Duminică, 11 Iunie 2017 10:14
  tot balamucul asta ept acolitii lui cu firme ce vind centrale de apartament. pe el nu-l intereseaza ce fac oamenii la iarna sa sa modernizeze sistemul de termoficare
  8
  22
  Raportează
 • postat de PSDIST DE MIC
  Duminică, 11 Iunie 2017 07:42
  Ce a iesit domnule Primar? O struto-camila!!
  4
  14
  Raportează
 • postat de ms
  Sâmbătă, 10 Iunie 2017 21:33
  Domnule Primar, imi permit sa fac un comentariu de bun simt pe subiectul respectiv. Sistemul centralizat si cel semicentralizat de incalzire al oraselor a aparut si dezvoltat o data cu revolutia industriala la rusi si aparitia conglomerarilor de locuinte pe mai multe nivele; a fost preluat si dezvoltat ulterior de SUA, Marea Britanie, Franta si ulterior de celelate tari dezvoltate sau in curs de dezvoltare. Sistemul a fost implementat ca o alternativa la incalzirea individuala, pentru acea vreme, cu lemne sau pacura. Avand acest sistem in “minunatul” nostru oras nu inteleg care este problema dvs. – administratia locala. Pana acum cativa ani a fost totul perfect pentru ca CET-ul furniza acest agent termic-electoral defunctului Apaterm si nu incasa nimic; la momentul cand pe CET s-au pus presiuni economice (plata gazului pentru producere agent primar) si inclusiv politice, Apaterm+primarie a inceput sa plateasca din facturi-NIMIC NU ESTE GRATIS DOMNULE PRIMAR si dvs. cred ca o stiti cel mai bine. Daca v-ati uita in curtea vecinilor – RUSIA – veti vedea ca sunt orase comparabile cu Galatiul (poate si mai mari) unde pretul combustibilului pentru asigurarea incalzirii in astfel de sistem (CENTRALIZAT) este subventionat cu pana la 90%; nu mai vorbim de tarile vestice sau de peste ocean unde procentul este ceva mai mic. In toata lumea civizizata, din care noi inteleg ca nu facem parte si nici prea curand, utilitatile, seviciile publice si transportul sunt PUSE LA DISPOZITIE DE ADMINISTRATIILE LOCALE SAU CENTRALE SI SUNT SUBVENTIONATE (procentele difera de la o tara la alta). Toate orasele civilizate cauta solutii pentru eficientizarea acestor sisteme si fug ca dracu de tamaie de sistemele individuale (vorbim de blocuri), numai la GALATI se face taman pe DOS (a se vedea si niste orase de la noi din vestul tarii). De dragul unor afaceristi locali care vand centrale de apartament dati cu piciorul unei soluntii care functioneaza bine in intreaga lume? De banii aceia de care spuneati, ca ajutor financiar nu mai bine faceti contorizare individuala? Mergeti va rog pe strada si intrebati poporu: ba cum vreti? Cu sau fara?, si o sa primiti si acest raspuns: NU!!! De ce? De aia: NU vreau inca o potentiala sursa de explozie nici la mine in casa si nici la vecinu`, NU vreau sa inspir gazele de evacuate de la vecinu atunci cand aerisesc dimineata, NU vreau sa ma oblige ISCIR sa verific si sa platesc o inspectie vizuala pe care o fac si eu da eu o fac gratis si sa o si schimb (centrala) la 10 ani, NU vreau sa ma oblige mai tarziu primaria sa ne construim cosuri de fum pe o scara ca acele tevi de evacuare sunt inestetice, NU vreau sa platesc taxa de mediu (lege care exista dar nu este pusa in aplicare) si motive o sa mai primiti. Domnule primar vedeti ca mortul nu se mai intoarce de la groapa si am convingerea ca solutia pe care o sa o alegeti va fi cea buna.
  8
  32
  Raportează
 • postat de Terente
  Sâmbătă, 10 Iunie 2017 16:26
  Lasati jeluirea si puneti osul la treaba! Toti ce astazi au centrale termice nu le-au gasit pe strada si nu le-au fost facute cadou de Primarie Si le-au cumparat prin munca, economie si prin privatiuni, nu au stat la cersit .
  Faptul ca Primaria cauta sa indulceasca amarul cu 3000 de lei , dupa parerea mea se numeste discriminare, fata de toti ceilalti locuitori.
  31
  41
  Raportează
 • postat de Dana
  Sâmbătă, 10 Iunie 2017 12:51
  Centrala se poate defecta asa ca mai bine in sistemul centralizat: fara revizii, verificari si batai de cap.
  27
  34
  Raportează
 • postat de Mati
  Sâmbătă, 10 Iunie 2017 11:58
  Probabil va-ți gândit la cei bătrâni cu pensii mici si nu nai...
  4
  18
  Raportează
 • postat de Locatar
  Sâmbătă, 10 Iunie 2017 10:22
  Blocurile care nu au gaze? Cum procedeaza locatarii? Centrala electrica implica costuri enorme la exploatare.
  10
  25
  Raportează
 • postat de giovani
  Sâmbătă, 10 Iunie 2017 09:57
  Lasa ca aia care au deja centrala vor plati la iarna iarasi pe toate zonele comune inutile si astfel primaria recupereaza banii care i-a dat ! Plus ca mai scoate profit si eletrocentrale si restul!!

  Misto afacere! Tot "prostul" plateste!
  11
  23
  Raportează
 • postat de Vali
  Sâmbătă, 10 Iunie 2017 08:52
  Deci n-am inteles. Se da si drumul la caldura la iarna dar se dau si bani pentru centrale? Si atunci, care este de fapt motivul acestei nebunii?
  8
  45
  Raportează
 • postat de Romeo
  Sâmbătă, 10 Iunie 2017 07:35
  Poate se incheie odata circul asta.
  7
  26
  Raportează
 • postat de Viorel
  Sâmbătă, 10 Iunie 2017 04:26
  Bravo dle primar !

  Îmi place că aţi luat decizia optimă şi ce este cel mai bine , învăţaţi din experienţă, proces şi deci evoluaţi, ceea ce înseamnă că sunteţi o persoană inteligentă.
  21
  26
  Raportează
 • postat de x
  Sâmbătă, 10 Iunie 2017 02:29
  A propos!
  In goana dupa senzational (edilitar, respective publicistic) ... n-ati uitat ceva care cumva?
  De "caldura din parti", cea de la comun, din subsoluri, ce se mai stie?
  A fost abrogata acea lege/hotarare de ca.at care fura de la unii ca altii sa se simta mai bine, intru "eficientizarea" activitatilor deloc-eficiente ale regiilor locale si a "regilor" locali?
  5
  27
  Raportează
 • postat de Marco
  Sâmbătă, 10 Iunie 2017 01:52
  Măcar asta să facă și Pucheanu în rest nu am mari așteptări de la el.
  21
  14
  Raportează
 • postat de Teutonul
  Sâmbătă, 10 Iunie 2017 01:27
  Deci, din 30000 de apartamente, luăm o cifră aproximativă, au bani de centrală doar 10%.
  Până la sfârșitul anului, cifra poate se dublează.
  Restul de 80%, ce se întâmplă cu ei?
  The best think!
  Exact ca la alegeri...
  14
  33
  Raportează
 • postat de OITA ION
  Sâmbătă, 10 Iunie 2017 00:40
  BUNA , este dificila treaba , de apa calda iti mai bagi un boiler ,dar cu caldura cum se va face ,nu rezolva problema cu cei 3000 de roni pentru centrala ca mai trebuie 7000 la finalizarea lucrarii. dar de ce Primarul nu se intereseaza sa vada cati oameni au probleme si sa le monteze ei tot si costul integral al lucrarii ,dupa care sa le puna o rata lunara si sa-si recupereze banii , altfel va fi o mare problema pentru ca nu au venit toti sa isi depuna dosarul pentru cele 3000 roni ,saracii se gandesc la diferenta de banuti de unde sa completeze Multumesc CU STIMA .
  28
  33
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.