DESCOPERIRI arheologice remarcabile la BARBOȘI

DESCOPERIRI arheologice remarcabile la BARBOȘI

Evaluaţi acest articol
(30 voturi)
7 comentarii

Zidurile turnului central al Castellumului roman, folosit ca punct de observaţie şi supraveghere a navigaţiei pe Siret şi Dunăre, ziduri de incintă ale Castrului roman, locuinţe romane, dar şi un bogat material ceramic şi numismatic, toate acestea au fost descoperite în urma săpăturilor arheologice finanţate de Primăria Galaţi, la situl Tirighina Barboşi.

Aşa cum aţi mai putut citi în ziarul „Viaţa liberă”, Primăria municipiului Galaţi a hotărât punerea în valoare a potenţialului turistic şi ştiinţific al celui mai vechi monument istoric din sudul Moldovei, Aşezarea dacică, Castrul şi Castellum-ul roman de la Tirighina Barboşi. În acest scop, municipalitatea încearcă să câştige o finanţare europeană de 4,5 milioane de euro.

Pentru depunerea cererii de finanţare europeană, municipalitatea avea nevoie şi de avizul Comisiei Naţionale a Monumentelor Istorice pe care, din păcate, la finele anului trecut, nu l-a obţinut. Autorităţile de la Ministerul Culturii au transmis Primăriei că mai întâi trebuie făcută cercetare arheologică, după care se trece la etapa de restaurare şi valorificare.

Primăria a organizat o licitaţie şi a atribuit Muzeului de Istorie „Paul Păltănea” contractul pentru „Servicii de cercetare arheologică preventivă prestate de muzee pentru situl arheologic Tirighina-Barboşi” .

Săpături arheologice după 180 de ani

La 180 de ani de la primele săpături făcute de profesorul ieşean Gheorghe Săulescu, situl arheologic Tirighina-Barboşi a avut parte din nou de cercetări arheologice pentru care Primăria va plăti 305.830 de lei cu TVA, de la bugetul local.

„Obiectivul cercetării arheologice de acum este acela de a evidenţia patrimoniul arheologic în anumite segmente din Castrul şi fortificaţia de tip Castellum de la Tirighina-Barboşi, în vederea valorificării acestuia printr-un proiect cu finanţare europeană. Echipa de arheologi de la Muzeul de Istorie a realizat cercetarea arheologică preventivă în perioada mai - iunie 2017, pe o suprafaţă afectată de proiectul de finanţare europeană de 800 m.p. Artefactele descoperite vor fi restaurate, conservate şi valorificate ştiinţific şi turistic”, ne-a transmis Biroul de Presă al Primăriei Galaţi.

Pe baza descoperirilor făcute, Primăria va solicita, din nou, avizul necesar de la Comisia Naţională a Monumentelor Istorice.

Acest proiect al Primăriei municipiului Galaţi vine după aproape 25 de ani de când Muzeul de Istorie din Galaţi solicită reînceperea cercetării arheologice la situl Tirighina Barboşi, potrivit Biroului de presă al Primăriei Galați.

Citit 19096 ori Ultima modificare Vineri, 16 Iunie 2017 19:00

7 comentarii

 • postat de Patriotul gălățean Luni, 19 Iunie 2017 01:53 Link la comentariu
  0
  3

  Nici nu știți ce valoare inestimabilă vor avea piesele ce se vor descoperi aici peste vremuri. Dacă nu avem grijă de vestigiile de pe teritoriul unde ne-am născut, atunci degeaba mai trăim și muncim aici.
  Știu că suntem frustrați de unele lucruri, supărați pe regimul actual, etc.., dar totuși, aceste lucruri trebuiau făcute de mult pentru a ști de unde venim, ce au construit înaintașii noștri și avem datoria de a le conserva în continuare.
  Paradoxul e că acum noi am cam uitat să mai construim, iar dacă mai construim pe ici pe colo câte ceva, o facem prost!

  Raportează
 • postat de iubitor de frumos Duminică, 18 Iunie 2017 16:25 Link la comentariu
  1
  9

  mergeti la muzeul de istorie. e super frumos si costa cit o bere, 4 lei de adult. este expusa colectia "äurul si argintul dacilor". va garantez ca aveti ce vedea si cel mai important ...luati copiii cu voi!. va doresc o viata mai buna.

  Raportează
 • postat de adiilie Duminică, 18 Iunie 2017 08:40 Link la comentariu
  4
  9

  305 000 lei pentru 5 oameni o luna sa sape ?. ca ala in costum a venit doar pentru poza si a stat 5 minute ca se c...a pe el de cald

  Raportează
 • postat de marcu Sâmbătă, 17 Iunie 2017 13:18 Link la comentariu
  5
  13

  Nu au descoperit nimic decat niste cioburi care au mai fost scoase la suprafata si ingropate...acum le-au rascolit iar si au distrus zona care era un punct de panorama asupra barbosi si oras si mai rau au facut. Bani aruncati aiurea, zona distrusa si au descoperit ceea ce altii au descoperit prin anii 60-80. Mai bine ar fi avut grija sa nu se distruga catrul roman cat inca avea acea arca si asa mai departe. Acum e prea tarziu ! S-au trezist si comunistii din galati ca le pasa de istorie si de ce a fost pe acolo dupa ce au lasat zeci d ani in paracina si distrugere.

  Raportează
 • postat de Marco Sâmbătă, 17 Iunie 2017 10:42 Link la comentariu
  14
  15

  M-am și speriat am crezut că au descoperit vreun dinozaur!

  Raportează
 • postat de Adela mihaila Sâmbătă, 17 Iunie 2017 08:28 Link la comentariu
  24
  19

  Mai bine ar tunde boscheții din Mazepa 1...este primul an cand acest cartier este lăsat sa fie atat de mizerabil.....Pucheanu, tu pe unde mergi?

  Raportează
 • postat de Acoperire descoperita Sâmbătă, 17 Iunie 2017 00:10 Link la comentariu
  10
  41

  ,,Descoperirile'' alea sunt ...descoperite (cel putin) de acum 40 de ani ... doar ca au fost acoperite din nou cu pamant, pentru conservare !
  Cand eram mic ma jucam eu pe acolo ... prin ,,descoperiri'' !

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.