Statistici dezarmante. Galaţiul, doar loc de tranzit pentru turişti | Obiective care merită vizitate în judeţul Galaţi
Foto: ”Viața liberă”, Marius Prisacariu

Statistici dezarmante. Galaţiul, doar loc de tranzit pentru turişti | Obiective care merită vizitate în judeţul Galaţi
În Galaţi, potenţialul turistic al Dunării nu este exploatat la adevărata sa valoare
Evaluaţi acest articol
(20 voturi)

Un turist petrece, în medie, mai puţin de două zile în Galaţi, ceea ce face din judeţul nostru, cu precădere, un punct de tranzit, mai degrabă decât o destinaţie turistică în sine. Mai mult, locurile de cazare disponibile în hotelurile, pensiunile şi vilele din judeţul Galaţi rămân în mare parte neocupate, pe tot parcursul anului, potrivit Direcţiei Judeţene de Statistică (DJS) Galaţi.

Ultimele date disponibile cu privire la situaţia turismului din judeţul Galaţi datează din luna martie a anului în curs. În a treia lună din 2017, în judeţul nostru au sosit 7.348 de turişti, cu 15,6 la sută mai mulţi decât în luna martie a anului precedent. Din totalul turiştilor, 863 au fost străini. Şapte din zece turişti au preferat hotelurile, în dauna pensiunilor şi a altor structuri de primire turistică, se arată într-un comunicat al DJS Galaţi.

În medie, un turist român a petrecut în Galaţi 1,5 zile, în timp ce media sejururilor turiştilor străini a fost de 2,2 zile. Tot în martie 2017, turiştii au preferat să se cazeze în structuri de primire turistică de trei stele (79,0 la sută), acestea fiind urmate de cele de patru stele (10,1 la sută), două stele (7,6 la sută) şi o stea (3,3 la sută).

Turişti mai mulţi, sejururi scurte

Comparând, din punct de vedere turistic, luna martie a acestui an cu luna martie 2016, reiese că numărul turiştilor străini sosiţi în judeţul Galaţi a crescut cu 5 la sută, în timp ce numărul turiştilor români a crescut cu 17,1 la sută. Totuşi, în ciuda acestei creşteri, durata mică a sejururilor (nici măcar două zile, în medie - n.r.) denotă mai degrabă caracterul de punct de tranzit pe care îl ocupă judeţul nostru, în ceea ce priveşte interesul turiştilor.

Dintre turiştii străini, 85,1 la sută au fost din Europa, 6,4 la sută din Asia, 3,7 la sută din America de Nord, şi 4,8 la sută din ţări situate pe alte continente.

Dacă ne referim la gradul de ocupare a locurilor de cazare disponibile în judeţul Galaţi, observăm că nici măcar o cincime dintre acestea nu au fost ocupate în luna martie, trend care se menţine, cu mici variaţii procentuale, şi în restul lunilor anului.

În anul 2016, cei mai mulţi turişti au vizitat oraşul în lunile mai şi iunie, iar cei mai puţini în aprilie şi decembrie.

Cele mai frumoase obiective care merită vizitate în judeţul Galaţi

Atunci când vine vorba de realizarea unei liste cu cele mai frumoase locuri din judeţul Galaţi, părerile pot fi împărţite. Cu toate acestea, obiectivele de mai jos merită cu siguranţă să fie vizitate. Lucrurile ar sta şi mai bine, dacă aceste locuri ar fi modernizate şi promovate într-un mod profesionist de către autorităţi. Iată o listă cu cele mai frumoase obiective din judeţul Galaţi, prezentate nu neapărat într-o ordine anume: Faleza Dunării, biserica fortificată Precista, Castrul roman de la Barboşi-Tirighina, Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii, Casa Cuza Vodă, Muzeul Istoriei şi Spiritualităţii Creştine, Palatul Administrativ (clădirea Prefecturii), Pădurea Gârboavele, mănăstirea Adam etc. De asemenea, în centrul oraşului Galaţi se găsesc încă multe clădiri de epocă, toate cu poveşti care de care mai interesante. Un tur al acestor monumente de patrimoniu poate readuce la viaţă, pentru turiştii interesaţi de istorie, perioada de aur a Galaţiului de acum peste 100 de ani.

Citit 13185 ori Ultima modificare Luni, 12 Iunie 2023 07:36

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.