Statistici dezarmante. Galaţiul, doar loc de tranzit pentru turişti | Obiective care merită vizitate în judeţul Galaţi
Foto: ”Viața liberă”, Marius Prisacariu

Statistici dezarmante. Galaţiul, doar loc de tranzit pentru turişti | Obiective care merită vizitate în judeţul Galaţi
În Galaţi, potenţialul turistic al Dunării nu este exploatat la adevărata sa valoare
Evaluaţi acest articol
(20 voturi)

Un turist petrece, în medie, mai puţin de două zile în Galaţi, ceea ce face din judeţul nostru, cu precădere, un punct de tranzit, mai degrabă decât o destinaţie turistică în sine. Mai mult, locurile de cazare disponibile în hotelurile, pensiunile şi vilele din judeţul Galaţi rămân în mare parte neocupate, pe tot parcursul anului, potrivit Direcţiei Judeţene de Statistică (DJS) Galaţi.

Ultimele date disponibile cu privire la situaţia turismului din judeţul Galaţi datează din luna martie a anului în curs. În a treia lună din 2017, în judeţul nostru au sosit 7.348 de turişti, cu 15,6 la sută mai mulţi decât în luna martie a anului precedent. Din totalul turiştilor, 863 au fost străini. Şapte din zece turişti au preferat hotelurile, în dauna pensiunilor şi a altor structuri de primire turistică, se arată într-un comunicat al DJS Galaţi.

În medie, un turist român a petrecut în Galaţi 1,5 zile, în timp ce media sejururilor turiştilor străini a fost de 2,2 zile. Tot în martie 2017, turiştii au preferat să se cazeze în structuri de primire turistică de trei stele (79,0 la sută), acestea fiind urmate de cele de patru stele (10,1 la sută), două stele (7,6 la sută) şi o stea (3,3 la sută).

Turişti mai mulţi, sejururi scurte

Comparând, din punct de vedere turistic, luna martie a acestui an cu luna martie 2016, reiese că numărul turiştilor străini sosiţi în judeţul Galaţi a crescut cu 5 la sută, în timp ce numărul turiştilor români a crescut cu 17,1 la sută. Totuşi, în ciuda acestei creşteri, durata mică a sejururilor (nici măcar două zile, în medie - n.r.) denotă mai degrabă caracterul de punct de tranzit pe care îl ocupă judeţul nostru, în ceea ce priveşte interesul turiştilor.

Dintre turiştii străini, 85,1 la sută au fost din Europa, 6,4 la sută din Asia, 3,7 la sută din America de Nord, şi 4,8 la sută din ţări situate pe alte continente.

Dacă ne referim la gradul de ocupare a locurilor de cazare disponibile în judeţul Galaţi, observăm că nici măcar o cincime dintre acestea nu au fost ocupate în luna martie, trend care se menţine, cu mici variaţii procentuale, şi în restul lunilor anului.

În anul 2016, cei mai mulţi turişti au vizitat oraşul în lunile mai şi iunie, iar cei mai puţini în aprilie şi decembrie.

Cele mai frumoase obiective care merită vizitate în judeţul Galaţi

Atunci când vine vorba de realizarea unei liste cu cele mai frumoase locuri din judeţul Galaţi, părerile pot fi împărţite. Cu toate acestea, obiectivele de mai jos merită cu siguranţă să fie vizitate. Lucrurile ar sta şi mai bine, dacă aceste locuri ar fi modernizate şi promovate într-un mod profesionist de către autorităţi. Iată o listă cu cele mai frumoase obiective din judeţul Galaţi, prezentate nu neapărat într-o ordine anume: Faleza Dunării, biserica fortificată Precista, Castrul roman de la Barboşi-Tirighina, Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii, Casa Cuza Vodă, Muzeul Istoriei şi Spiritualităţii Creştine, Palatul Administrativ (clădirea Prefecturii), Pădurea Gârboavele, mănăstirea Adam etc. De asemenea, în centrul oraşului Galaţi se găsesc încă multe clădiri de epocă, toate cu poveşti care de care mai interesante. Un tur al acestor monumente de patrimoniu poate readuce la viaţă, pentru turiştii interesaţi de istorie, perioada de aur a Galaţiului de acum peste 100 de ani.

Citit 12729 ori Ultima modificare Luni, 03 Iulie 2017 18:22

19 comentarii

 • postat de Petrus
  Miercuri, 05 Iulie 2017 03:28
  N-am citit mesajele dar pe mine ma supara ca nu exista plimbari cu vaporasul pe Dunare zilnice. Nici la Braila! Isi spun orase dunarene dar nu tu plimbari pe Dunare! In orasele cu adevarat turistice care au si ape exista plimbari cu vaporase. La noi pauza.
  0
  3
  Raportează
 • postat de Ghid turistic Galati.
  Marți, 04 Iulie 2017 19:48
  Turistii ar putea vizita in 2-3 zile cele putin 15 obiective turistice doar in orasul Galati, pe care multi galateni nici nu le stiu: catedrala, turnul de televiziune, teatrul dramatic, teatrul liric, universitatea, palatul episcopal, palatul copiilor, palatul capitaniei, prefectura, casa sindicatelor, casa studentilor, templul meseriasilor, club cfr, faleza superioara, lacul brates, lacul vanatori etc. Aceste obiective si altele nu sunt puse in valoare de nimeni.
  0
  1
  Raportează
 • postat de Je
  Marți, 04 Iulie 2017 18:41
  Galatiul e o fundatura a UE-ului, nu atrage cu nimic investitorii sau turistii, trebuie sa ne obisnuim cu asta.
  Poate veni orice primar, nu poate face mare lucru, Galati nu atrage prin nimic, dezavantajat de pozitia geografica.
  Singura solutie este sa plecati din acest oras
  1
  0
  Raportează
 • postat de Adrian
  Marți, 04 Iulie 2017 15:42
  Am citit acest articol si am ras cu gura pana la urechi :)))))
  Ce obiective turistice avem in Galati? Va spun eu ZERO!
  Suntem un oras industrial in care nu ai ce vedea, doar blocuri, garaje, zone pietonale execrabile, parcuri la fel de execrabile, caini comunitari, marlani care sparg seminte si beau alcool la scara blocului, spatii verzi neingrijite, parcari lipsa, trotuare praf, strazi praf, ruine peste tot, mijloace de transport in comun mizerabile vechi si poluante, o faleza de toata jena, un oras murdar plin de curve si de proxeneti, un oras plin de plopi care produc puf, etc.
  Am prieteni din Cluj care cand au venit in vizita in Galati si-au pus mainile-n cap, nu am avut ce sa le arat. Rusine autoritatilor!!!
  1
  11
  Raportează
 • postat de Costi
  Marți, 04 Iulie 2017 12:41
  Ati uitat cel mai important obiectiv turistic: garajele. Nu se gasesc nicaieri mai multe si mai urate.
  1
  19
  Raportează
 • postat de Caţavencu
  Marți, 04 Iulie 2017 12:19
  Ca să atragi turişti în Galaţi trebuie să ai o viziune clară, unitară şi responsabilă, precum şi luarea unor măsuri în acest sens. Dar pentru asta îţi trebuie o STRATEGIE serioasă, bine dezbătută public şi asumată de toţi factorii responsabili.
  Dar cum să faci astfel de Strategii cu actualul Primar, când el nici măcar Strategia de încălzire a oraşului nu e în stare să o facă?
  Până când nu o să plece din Primărie această "marionetă a PSD-ului" nu o să reuşim să facem nimic serios în acest oraş!
  1
  11
  Raportează
 • postat de MM
  Marți, 04 Iulie 2017 12:00
  Eiiiii astai culmea si cu voi. Pai ce vreti sa se trezeasca vreun turist strain ca aceasta GROAPA de GUNOI are potential de afaceri. Sa vina ala sa creeze locuri de munca decent platite, sa aiba ala proasta inspiratie sa mai cheme inca vreo 2,3 prieteni afaceristi si prin investitiile facute si locurile de munca create de ei sa trezeasca la realitate, masa amorfa/bazinul electoral al POLITICHIEI galatene formata din ASISTATI SOCIALI sa inceapa sa emita pretentii de genul: transport in comun civilizat, spital modern, aeroport, locuri de recreere si distractie, etc, etc, etc. Pai aceste pretentii costa bai nene. Aceste pretentii cer multa competenta si multa bunavointa din parte oficialitatilor. Aceste pretentii ar face ca POLITICHIA galateana sa dispara din viata politica pt o perioada luuuunga de timp. Deci ce bai nu e mai bine cum e acum?....Si anume comunitatea din ce in ce mai SARACA si FLAMNDA iar POLITICHIA galateana din ce in ce mai BOGATA, MESCHINA si FLEGMATICA la adresa comunitatii!?
  0
  10
  Raportează
 • postat de Huidu
  Marți, 04 Iulie 2017 11:59
  Orasul este mort dar circotasii sunt vii.
  4
  11
  Raportează
 • postat de Teutonul
  Marți, 04 Iulie 2017 10:49
  Prostia doare și aduce pagubă.
  Noul LOGO va aduce puhoi de turiști mai ales dacă ne promite cei care câștigă din promisiuni.
  0
  12
  Raportează
 • postat de glg
  Marți, 04 Iulie 2017 10:10
  Cine dracu sa vina la Barbosi, cand nu e nimic amenajat acolo? Am avut nefericita idee sa cobor in gara, mirosea ca si cum groapa de gunoi reunita a "aglomerarii urbane Galati Braila (Brailati - cum mai zic unii)" se revarsase acolo.

  Muzeul Istoriei şi Spiritualităţii Creştine - o gluma nereusita, o palida umbra a muzeului de arta care a fost inainte,. De vizitat doar pentru a constientiza pentru a mia oara foame de bani, grandomania si opulenta BOR ului. Cum zicea unul "cand ploua cu foame te aperi cu pelerina din fir de aur (vesmantul preafericitilor)"

  Si intrebarea fundamentala cum sa vina cineva in oras cand nici macar galatenii nu mai vor / nu mai au pentru ce sa stea si pleaca pe capete oriunde vad cu ochii?
  2
  12
  Raportează
 • postat de vader
  Marți, 04 Iulie 2017 09:01
  Pai eu zic sa ii ducem pe turisti sa le aratam Gropzilla, pentru inceput! pun pariu pe ce vreti ca lucrarea nu se va face cum trebuie si ca peste cel mult un an, groapa va fi la loc. dupa care zic sa le aratam traficul absolut demential de la orele de varf din cateva interesectii.
  Apoi, pentru cunoscatori, propun sa ii plimbam un pic cu masinuta sa le aratam strazile cu asphalt deteriorate si fosta noastra industrie. si daca mai vor, as propune sa le aratam tasarea falezei! si daca nici acum nu s-au saturat, eu zic sa ii ducem la iesirea spre tecuci, poate reusesc sa ii sperie definitive baragladinele care tot spurca centura.... ce ziceti? hai, ca avem atractii turistice destule!
  1
  12
  Raportează
 • postat de Dragos S
  Marți, 04 Iulie 2017 08:55
  Ati fumat iarba la greu ?
  Ce sa vizitezi mai in el ?

  Faleza Dunării - 30 de minute si gata, mai ales daca nimersti langa teava de deversare o sa fie minunta.
  Biserica fortificată Precista - asta da minune a Europei
  Castrul roman de la Barboşi-Tirighina - saracii turisti daca ii bagi cu masina pe acolo sigur nu mai vor inca o data
  Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii - deci unul le Cluj, Bucuresti ii dat pe spate, o sa zica ca ASA NU
  Casa Cuza Vodă - e de obicei inhcisa, oricum nu e mare pierdere
  Muzeul Istoriei şi Spiritualităţii Creştine - asta sigur e lozul castigator , pardon pierzator
  Palatul Administrativ (clădirea Prefecturii) - daca si asta e obiectiv turistic (am uitat de la iarba iarasi)
  Pădurea Gârboavele - ii chemati eventual la o curatenie. Acu pe bune ce sa vezi acolo ?
  Mănăstirea Adam - destul de departe de Galati, dar asa minune arhitectonica merita ocolita ...

  Ca oras sunt varza, drumuri varza. TOTUL e VARZA.
  5
  13
  Raportează
 • postat de Alooo
  Marți, 04 Iulie 2017 07:00
  Se sperie turistii si o rup la fuga cand vad cum arata Galatiul. Alooo Primaria, Prefectura nu mai dormiti.....
  1
  11
  Raportează
 • postat de 10 ob turistice in orasul GL
  Marți, 04 Iulie 2017 05:06
  Turnul de televiziune, catedrala, universitatea,faleza, palatul episcopal, palatul capitaniei, palatul copiilor, gradina botanica, prefectura, liceul Costache Negri
  3
  11
  Raportează
 • postat de tepes v.
  Marți, 04 Iulie 2017 00:23
  Nu avem un vapor care sa ne duca la Tulcea - Sulina sau Braila si voi vorbiti de orasul Galati?!! Un bazin olimpic nu avem si doar e orasul dintre ape. Nu avem o sala acoperita de atletism cum e cea de la Bacau! Nimic nu gasesti in orasul asta mort !
  1
  47
  Raportează
 • postat de Dar moldovenii care vand in piata ,
  Sâmbătă, 01 Iulie 2017 22:53
  de ce nu ii puneti la socoteala , ca turisti straini ??
  9
  19
  Raportează
 • postat de Asteptam cu interes
  Sâmbătă, 01 Iulie 2017 14:56
  De ce nu sugereaza autorul articolului si cateva OBIECTIVE TURISTICE demne sa atraga turistii (eventual straini) in Galati ?
  La fel de util ar fi si un inventar al infrastructurii in domeniul turismului , in orasul Galati .
  1
  26
  Raportează
 • postat de Balmus George
  Sâmbătă, 01 Iulie 2017 14:30
  La toate mizeriile si lipsurile arătate mai sus , se mai adaugă și inexistența turismului să zicem asa , dunărean. Galatiul degeaba are Mare gara fluvială , degeaba are iesire la Dunăre dacă nu este legat navigabil de orașele porturi ale Dunării românesti si străine. Nu există nici un vaporas cu care sa se faca macar plimbari pe Dunăre , nu mai zic croaziere la distanță. Acum 30 de ani din Galati puteai merge cu vaporul la Tulcea Sulina , Brăila si mai departe iar acum cu adevărat est eun oraș mort si din acest punct de vedere. Pâna când ? Pâna când ne vom mira de ambarcatiunile si canalaele navigabile existente in țările din Vest la tot pasul? Doar să ne minunăm de realizările altora stim? Cum de nu iese nimeni in stradă si pentru treaba asta?
  2
  37
  Raportează
 • postat de Un galatean
  Sâmbătă, 01 Iulie 2017 07:43
  Galatiul arata ca un ORAS MORT :( gunoaie, caini comunitari, sosele si trotuare cu gropi, balarii, dughene, garaje, aurolaci, etc...Cine sa ne viziteze ?
  Dezvoltarea fenomenului turistic nu se poate realiza fără existenţa unei infrastructuri turistice adecvate
  7
  48
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.