Bani publici irosiţi la Spitalul Judeţean/ CJ a demarat o anchetă

Bani publici irosiţi la Spitalul Judeţean/ CJ a demarat o anchetă
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

Angajaţii Spitalului Judeţean care lucrează în spălătoria unităţii sanitare şi-au desfăşurat activitatea, până de curând, în condiţii inumane, la temperaturi de 40-50 de grade Celsius, din cauză că noua instalaţie de climatizare, la care „s-a tăiat panglica” în urmă cu doar doi ani, este doar o glumă proastă.

Consiliul Judeţean (CJ) a investit, în legislatura trecută, din bugetul propriu, aproximativ un milion de lei în reabilitarea ventilaţiei artificiale a blocului alimentar şi a spălătoriei, pentru ca, în final, lucrarea să se dovedească a fi un real eşec, din cauză că instalaţia nu funcţionează nici pe departe la parametri optimi. Conform proiectului de hotărâre iniţiat de fosta conducere a Consiliului Judeţean şi aprobat de aleşi în august 2012, investiţia ar fi trebuit să îmbunătăţească microclimatul din incinta celor două săli. „Aerul umed cu temperaturi ridicate, ce se acumulează în incinte ca urmare a proceselor tehnologice de preparare a hranei şi spălării şi igienizării echipamentelor este evacuat forţat în exterior, creându-se astfel condiţii normale pentru desfăşurarea activităţilor din aceste incinte. Lucrările de reabilitare a ventilaţiei se realizează concomitent cu cele de igienizare şi reabilitare a spaţiilor (înlocuiri de tâmplărie PVC, vopsitorii, zugrăveli, reparaţii pavimente şi faianţă pereţi), se execută cu respectarea legislaţiei impusă de UE (…)”, se arată în hotărârea adoptată de aleşi în 2012.

Aer condiţionat, în loc de climatizare reabilitată şi… tăcere

După mai multe sesizări ale Sindicatului Solidaritatea Sanitară, care a reclamat reprezentanţilor spitalului condiţiile inumane în care îşi desfăşoară activitatea personalul instituţiei, conducerea unităţii sanitare a ales să rezolve această problemă prin achiziţia şi montarea mai multor aparate de aer condiţionat. În schimb, nu a dispus vreo anchetă pentru a afla din ce cauză nu funcţionează instalaţia de climatizare (exemplu: proiect prost făcut sau lucrări defectuoase) şi nici măcar nu a informat actuala conducere a Consiliului Judeţean, ordonatorul principal de credite şi instituţia care, de altfel, a şi finanţat această investiţie.

Cel puţin, asta reiese din declaraţia preşedintelui CJ, Costel Fotea, care a afirmat că a aflat despre aceste probleme de la jurnalişti. „Voi trimite o echipă tehnică, să vedem care sunt cauzele, de ce acea instalaţie nu funcţionează la capacitate sau de ce nu asigură o climatizare optimă pentru spălătorie. Voi trimite o echipă de specialişti să vadă despre ce este vorba, ce s-a întâmplat. Este prima dată când aflu că acolo nu funcţionează la parametri optimi instalaţia şi sunt probleme. Până în momentul de faţă, nimeni nu mi-a adus la cunoştinţă că ar fi probleme cu climatizarea. Vă garantez că voi verifica şi vom şi rezolva”, a spus preşedintele Consiliului Judeţean, care a şi dispus de altfel efectuarea unui audit în unitatea sanitară pe care o are în subordine.

Dr. Mihaela Debita, managerul Spitalului Judeţean, nu a dorit să comenteze prea mult problemele semnalate, spunând că aşteaptă ca reprezentanţii CJ să finalizeze auditul. „Cine a greşit, să plătească, dacă a greşit. O să dăm în judecată responsabilul, dacă va fi cazul. Nu ştiu dacă lucrarea a fost cu probleme sau nu, pentru că nu sunt de specialitate. Ştiu că la recepţia unei lucrări există o comisie formată din reprezentanţi ai Inspectoratului de Stat în Construcţii, ai Consiliului Judeţean şi nu numai… Nu am ce să vă zic mai mult. Acolo va fi cald tot timpul”, a declarat managerul spitalului, care a ţinut totodată să sugereze că o parte din vină revine şi angajaţilor spălătoriei din cauză că deschid geamurile şi instalaţiile de răcire nu mai fac faţă. Întrebată ce firmă a executat lucrările de reabilitare a sistemului de ventilaţie, dr. Mihaela Debita a spus că nu îşi aminteşte.

Vom reveni cu rezultatele auditului comandat de conducerea Consiliului Judeţean.

 

Citit 9675 ori Ultima modificare Duminică, 11 Iunie 2023 22:31

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.