Primul proiect de regenerare urbană. Uzina de Apă s-ar putea transforma în zonă de agrement (FOTO)
Foto: Florin Răvdan

Primul proiect de regenerare urbană. Uzina de Apă s-ar putea transforma în zonă de agrement (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(16 voturi)

În locul unei epave industriale, Galaţiul ar putea avea prin „Regenerare urbană Uzina de Apă nr. 1” un „spaţiu de recreere, sport şi educaţie activă”.

Bazinele de decantare transformate în fântâni arteziene sau oglinzi de apă cu iluminat ambiental integrat, convertite în amfiteatru, parc de skate sau, de ce nu, în teren de sport! Spaţii expoziţionale, ateliere de creaţie, trasee pentru role şi biciclete, mici piaţete, zone de odihnă, lectură şi puncte de belvedere, toate acestea ar fi posibile prin regenerarea urbană a Uzinei de Apă nr. 1, aflată, din 2011, în conservare. Cel puţin aşa scrie în caietul de sarcini al licitaţiei lansate de Primăria municipiului Galaţi pentru servicii de proiectare - faza studiu de prefezabilitate. Valoarea estimată a contractului este de 67.226 de lei, iar criteriul de atribuire este preţul cel mai scăzut.

Şase ani de conservare

Pe 3 august, se împlinesc şase ani de când Uzina de Apă nr. 1, prima din ţară care a furnizat populaţiei apă potabilă în sistem centralizat, a fost închisă definitiv. Pusă în funcţiune în anul 1872, uzina era dotată cu filtre de lână, în condiţiile în care azi se folosesc filtre cu nisip cuarţos.
Potrivit Apă Canal, Uzina de Apă nr. 1 şi-a încetat activitatea în contextul finalizării Proiectului ISPA - modernizarea sistemelor de apă potabilă şi canalizare şi construirea unei noi staţii de epurare a apelor uzate. „Atât prin studiul de fezabilitate care a stat la baza proiectului cât şi prin Memoradul de finanţare încheiat între Comisia Europeană şi Guvernul României privind asistenţa financiară nerambursabilă, s-a prevăzut ca la finalizarea investiţiei, ca rezultat al reducerii costurilor efective de operare, a costurilor cu energia electrică şi materialele de tratare, Uzina de Apă nr. 1 să fie închisă definitiv”, spune operatorul regional.
Uzina a intrat în conservare pe perioada de garanţie a lucrărilor realizate prin Proiectul ISPA, garanţie care a expirat în decembrie 2012.

Pol de agrement cu destinaţii multiple

Autorităţile par convinse că Uzina de apă nr. 1 are un potenţial real pentru amenajarea unei zone de agrement cu destinaţii multiple. Terenul, cu o suprafaţă totală de 47.160 de metri pătraţi, din care 21.652 mp suprafaţă construită, este în pantă, cu amplă deschidere spre Dunăre şi Grădina Botanică.
"Dată fiind poziţionarea foarte avantajoasă a acesteia, pe malul Dunării, în corelare cu Plaja "Dunărea" şi Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii, bazele sportive "Siderurgistul" şi "Atlas", municipiul Galaţi doreşte crearea unui pol care să satisfacă nevoia de agrement şi recreere a populaţiei, prin accesarea de fonduri europene nerambursabile, fonduri de la bugetul local sau alte surse conexe de finanţare. Se propune crearea unui ansamblu dinamic, divers, dar unitar şi coerent. Se vor crea circuite de promenadă, vizitare şi desfăşurarea de activităţi diverse", se arată în caietul de sarcini.

Ce doreşte Primăria

În primul rând asanarea şi sistematizarea zonei, adică eliminarea vegetaţiei parazitare, a deşeurilor, consolidarea, modernizarea şi igienizarea construcţiilor existente, asigurarea acceselor carosabile şi pietonale, dar şi a unei parcări pentru vehicule de orice tip, de la biciclete la autocare şi transport de echipamente.
Pe lângă "bazinele de decantare radiale amenajate ca fântâni arteziene sau oglinzi de apă cu iluminat ambiental integrat", Primăria propune "amfiteatru în aer liber sau semiacoperit pentru spectacole, concerte, serbări şi festivităţi, în locul bazinelor de decantare din partea de nord".
"Se va analiza posibilitatea amenajării unui parc pentru skate în interiorul bazinului de decantare prevăzut cu parament înclinat", prevede caietul de sarcini, care impune trasee pentru role, biciclete etc., distincte de cele pietonale şi carosabile.
Conform documentaţiei licitate, bazinul de decantare cu azbest poate deveni teren de sport, păstrându-se pasarela transversală, dar cu reconfigurarea scărilor.
De asemenea, ar urma să fie create spaţii exterioare destinate copiilor de vârstă mică, echipate cu mobilier urban, gropi de nisip, arteziene, panouri de expunere, echipamente versatile şi multifuncţionale.
Municipalitatea îşi mai doreşte spaţii expoziţionale pentru activităţi permanente şi temporare, dar şi ateliere de creaţie cu spaţii de expunere/vânzare: "Se vor amenaja spaţii de diferite dimensiuni destinate artelor plastice (inclusiv graffiti), tinerilor muzicieni, artelor culinare, ateliere pentru produse handmade, ateliere de sezon (mărţişoare, decoraţii pentru Crăciun)".
Lista lungă a Primăriei mai cuprinde: spaţii pentru alimentaţie publică închise şi în aer liber, spaţii media, spaţii de lectură, amenajări peisagere destinate plimbării şi odihnei, alei şi mici piaţete dalate, dar şi puncte de belvedere, utilizându-se construcţiile existente, amplasate în zone înalte, iluminat ambiental al tuturor spaţiilor, WI-FI şi supraveghere video. Până şi incinta ar trebui împrejmuită cu elemente transparente, de calitate, estetice.
Câştigătorul licitaţiei va trebui să prezinte soluţiile de transformare a zonei industriale în 90 de zile de la semnarea contractului.

Ce declara primarul Ionuţ Pucheanu

Mai trebuie spus că licitaţia a fost lansată la şapte luni după ce primarul Ionuţ Pucheanu nominaliza, în decembrie 2016, pe lista sa de priorităţi, transformarea Uzinei de Apă nr. 1 în spaţiu neconvenţional pentru promenadă şi evenimente artistice, printr-o axă de finanţare europeană care face posibilă reintroducerea zonelor industriale în circuitul urban: „Avem extrem de mulţi tineri talentaţi şi trupe de teatru care nu au unde să-şi desfăşoare activitatea, şi toată lumea caută neconvenţionalul ba pe la subsoluri de clădiri, ba prin locuri mai mult sau mai puţin insalubre şi nesigure, şi atunci ne-am gândit să facem şi o zonă de aşa ceva.
La Uzina de Apă, avem prima pompă de apă care a funcţionat în România şi putem transforma hala în care se află într-un mic muzeu al industriei gălăţene. Am avut deja discuţii cu companiile mari - Damen, Arcelor, Intfor - care încă mai deţin vechi maşini industriale, ce pot fi cedate viitorului muzeu.
Sper ca acest ansamblu să prindă contur, pentru că este un proiect care-mi este foarte drag”, declara Ionuţ Pucheanu.

Citit 12203 ori Ultima modificare Joi, 06 Mai 2021 10:56

19 comentarii

 • postat de macarie banu
  Luni, 10 Iulie 2017 19:15
  Nu va mai agitati...terenul este ochit si s-a incercat de muuulta vreme sa se puna mana pe el.Se pare ca acum,in sfarsit "CINEVA" a castigat sau va castiga lupta.Asta in conditiile in care nu apare vreun mostenitor care sa reclame ca ii apartine.Cum s-a intamplat cu terenul unde este Auchan.Toata parcarea ceea imensa plus terenul pe care se afla mall-ul este de fapt inchiriata."CINEVA" destept si cu informatia la timp a pus mana pe teren....apoi s-a construit REAL care a platit chirie acolo si tot asa.Sau va urma concesionarea pe 49 de ani unuia care sa ne invete cum se taie frunza la caini.
  0
  3
  Raportează
 • postat de Albert
  Luni, 10 Iulie 2017 18:24
  Pai de ce sa pastrezi ruinele acelea? De ce nu eradicati orice constructie mizerabila de acolo si nu plantati copaci astfel incat sa faceti un parc mare central precum Central Park din New York. Noi facem "muzeu" cica. Muzeu de vechituri si ruginituri. Tot comunisti am ramas bai nene? Ar merge pe acolo facut/amenajat o bucata, un colt de natura, padurice, cu spatii verzi, iar in groapa/ripa acea de langa Sala Arcelor sa fie amenajat un iaz, sa fie umplut cu pamant si adus la nivel iazul cu Sala Arcelor, cu malurile amenajate si umplut cu apa si ar fi ca un iaz inconjurat de copaci, un colt de natura in oras. Dar nu...ca noi vrem sa adunam vechituri ruginite, sa le expunem si sa ne mandrim cu ele. Mai oameni buni, parca depasisem era comunista si lasasem totul in urma. Nu mai avansam si noi de la stadiul de dughene/vechituri/ruginituri? Faceti un mare parc extins cu terenurile de tenis, cu Sala Arcelor, cu Padurea Pastragorilor...dar noi vrem sa adunam vechituri la un loc, ca sa arate locatia ca la Cernobil. Ati vazut vreounul cum arata Cernobil si ce fel a ramas locul cu tot felul de cladiri si fieratanii ruginite? Sa fie gazon, copaci, ca in Central Park, nu dughene ruginite. Toata zona ar arata extraordinar daca ar fi renovat si Parcul Coposu cu dale antiderapante, cu alei, cu Padurea Pastragorilor, cu ripa de langa Sala Siderurgistul transformata in iaz.
  1
  3
  Raportează
 • postat de Relu
  Luni, 10 Iulie 2017 17:27
  Pucheanule tu si neconventionalul tau...tu vorbesti de locuri de agrement si alte chestii, dar baiatule, cand te uiti la ultima poza pur si simplu te doare sufletul cand noi Galatiul, oras ce ne vrem a fi european inca mai traversam fluviul cu mizeriile voastre de bacuri ca nu ai vrut tu sa se continue proiectul subtraversarii Dunarii ca sa aiba si orasul asta cu ce se mandri in lume. Dar nu, ca tu si mintea aia a ta habauca ne vei trimite sa traversam in judetul Tulcea tocmai pe la Braila, copile. Te durea capu daca avea si orasul acesta un proiect maret realizat precum tunelul de subtraversare a Dunarii? De ce a trebuit sa viciezi tu sansele orasului de a avea un proiect grandios realizat? Ce era daca avea si Galatiul tunel pe sub Dunare? Oricum bacurile vor disparea odata ce se va construi podul la Braila si asta tocmai hat...cand draq se va construi. Dar tie iti strica sa aiba si orasul nostru, Galatiul un mare proiect realizat. Dar tu ce comenzi ai primit de la partid asta ai facut, ca doar se stie ca asta a fost primul lucru pe care l-ai facut in functia de primar, ai anulat proiectul subtraversarii Dunarii de la Galati. Sa-ti fie rusine bai Pucheanu.

  Dar cine sa auda? Pucheanu? Pucheanu nu aude decat ce-i dicteaza partidul.
  2
  4
  Raportează
 • postat de Ionut Ordu
  Luni, 10 Iulie 2017 14:49
  Ce viseaza Pucheanu noaptea ne spune noua ziua. Cel mai de caterinca primar din Romania .
  0
  4
  Raportează
 • postat de Tiberiu
  Luni, 10 Iulie 2017 12:54
  Da ma, Uzina de Apa ca Uzina de Apa, merge zona modernizata, dar alesii nostri locali dorm in ceea ce priveste zona La Popescu? S-a promis ca dupa modernizarea si dupa extinderea Talciocului toate mizeriile de dughene din zona La Popescu vor fi mutate in Talcioc, dar nici pana astazi nimic facut concret pentru mutarea, deratizarea mizeriei din zona La Popescu. Dughenele mizerabile din zona La Popescu trebuie sa dispara de acolo...Acolo ar merge spatiu verde, copaci sau pur si simplu locuri de parcare. Hai, la treaba primaria Galati, nu dormitati 4 ani de zile, ca dupa aceea va treziti pe final de mandat ca va plangeti ca timpul a fost scurt si ca nu va ajuns timpul. Nu pierdeti timpul, orice zi irosita nefacand nimic pentru modernizarea Galatiului e un pas irosit pe loc.
  2
  15
  Raportează
 • postat de Marcu
  Luni, 10 Iulie 2017 12:22
  Sa nu uite Pucheanu ca s-a promis si implementarea unui proiect de Aventura Parc (cu tiroliana) in Padurea Pastragorilor. Astfel ar rezulta un parc si mai mare ingloband in centrul orasului: Parc Coposu extins cu Padurea Pastragorilor padure ce ar contine Aventura Parc extins si extins si cu Uzina de Apa (uzina ce s-ar moderniza ca zona de promenada). Ar rezulta ceva frumos...Intrebarea este daca se vrea? Ca de putut sigur se poate daca ai ambitie sa realizezi ceva frumos, ceva modern pentru infrumusetarea si pentru modernizarea orasului. Dar politicienii isi dau la gioale unii altora crezand ca sunt rivali cand de fapt si unii si altii, toate partidele candideaza cu aceeasi lozinca: "de a face ceva bun poporului roman, de a face de bine pentru cetatenii acestei tari". De putut sunt sigur ca se pot face multe dar de vrut se vrea oare? Sau pur si simplu ii doare la basca pe politicienii locali de modernizarea intregului oras. Poate nu vor dormi in ghete in urmatorii 4 ani. De sperat tot speram, dar acum sa vedem si fapte.
  2
  7
  Raportează
 • postat de PATRIOTUL
  Luni, 10 Iulie 2017 12:00
  Numai bazaconii are in cap acest baiat de cand a ajuns la carma urbei noastre printr-o intamplare aranjata (alegeri intr-un singur tur de scrutin!). El vrea sa distruga "durabil" tot!
  In zona aceea trebuie sa se construiasca un drum de legatura intre Faleza din Galati si care sa duca spre Braila. Avem un trafic aglomerat si trebuie sa-l decongestionam cu cap. In plus trebuie sa-i dam plusvaloare si Falezei noastre!
  Acest lucru se face prin prelungirea Falezei superioare, din zona cotului de la Gradina Botanica, pe un viaduct (construit deasupra drumului ce duce la Trecere Bac si a balariilor concesionate de Pucheanu pt construirea unui debarcader), pana la Uzina de Apa nr.1 si apoi pe langa Turnul Televiziunii spre Universitatea Danubius. De aici, mai departe, spre Braila, se poate face in urmatoarele etape NOUA FALEZA UNITA ce poate deveni CEA MAI MARE ATRACTIE turistica a Conurbatiei Galati-Braila!
  3
  11
  Raportează
 • postat de PATRIOTUL
  Luni, 10 Iulie 2017 11:35
  Numai bazaconii are in cap acest baiat de cand a ajuns la carma urbei noastre printr-o intamplare aranjata (alegeri intr-un singur tur de scrutin!). El vrea sa distruga "durabil" tot!
  In zona aceea trebuie sa se construiasca un drum de legatura intre Faleza din Galati si care sa duca spre Braila. Avem un trafic aglomerat si trebuie sa-l decongestionam cu cap. In plus trebuie sa-i dam plusvaloare si Falezei noastre!
  Acest lucru se face prin prelungirea Falezei superioare, din zona cotului de la Gradina Botanica, pe un viaduct (construit deasupra drumului ce duce la Trecere Bac si a balariilor concesionate de Pucheanu pt construirea unui debarcader), pana la Uzina de Apa nr.1 si apoi pe langa Turnul Televiziunii spre Universitatea Danubius. De aici, mai departe, spre Braila, se poate face in urmatoarele etape NOUA FALEZA UNITA ce poate deveni CEA MAI MARE ATRACTIE turistica a Conurbatiei Galati-Braila!
  11
  19
  Raportează
 • postat de niki
  Luni, 10 Iulie 2017 11:13
  Ineresant proiect,dacă se concretizează ar fi excelent.
  12
  12
  Raportează
 • postat de vlaico
  Luni, 10 Iulie 2017 11:03
  M- am prins! Ori de câte ori dl. primar își dorește un orgasm, aruncă pe piață un plan pentru Galați. Curios este cum se va simți când va reuși să ducă măcar unul din ele la bun sfârșit.
  3
  20
  Raportează
 • postat de Liviu
  Luni, 10 Iulie 2017 10:58
  Doamne ajuta?
  Ei nici macar nu au rezolvat cu cartierele Galatiului care inca e in oras inabusit de mizerie si de tot felul de rahaturi. Dar ma bucur ca se va face ceva si cu acea zona, numai sa nu uite primarul de cartierele Galatiului, care mai au nevoie inca de foarte multe modernizari.
  3
  14
  Raportează
 • postat de Păi Plaja Dunărea nu am putut să o întreținem și o dăm în recreere ?
  Luni, 10 Iulie 2017 10:21
  Și uite așa, vor apare niște vile gen pe Faleza Superioară, că la asta, ne pricepem să dărâmăm faleze prin ''reamenajare''. Păi Primăria nu a fost în stare, să amenajeze Plaja Dunărea din apropiere și ne apucăm de o lucrare ce nu ne arde ? Păi cu banii alocați, de ce nu ați amenajat, Plaja Dunărea, sau Bazinul Olimpic din apropierea Săli Sporturilor, ori amenajarea Parcului Cloșca , de lângă Kaufland ? Dar aleile pietonale dintre blocurile Țiglina Unu, Doi, de ce nu sunt amenajate, că unele sunt cu dale de beton, de pe timpul lui Gheorghe Gheorghiu Dej ? Este mai rău decât a țară !!!
  1
  16
  Raportează
 • postat de Terente
  Luni, 10 Iulie 2017 09:46
  Pt. Inceput , construiti artera de circulatie prin curtea fostei Politii de frontiera, contiunuuati apoi so extindeti cu cativa metri pe laga IVAS, spre Dunare, unde in locul vechii dane a granicerilor fluviali faceti pontoane pt bacurile ce vin de la Tulcea si lasati actuala platforma pt traverasea Dunarii spre Tulcea. Altfel spus vom avea 2 sensuri pt traversarea Dunarii, descongestionand "nodul" de la sensul girator aflat la intersectia dintre bld. Marii Uniri, cu Closca si Saturn...Apoi treceti la altele. Intai ganditi caile de comunicatii apoi faceti obiectivele , nu invers, capete de stiuca ce sunteti!
  0
  17
  Raportează
 • postat de Din seria teren de fotbal in panta etc.
  Luni, 10 Iulie 2017 09:06
  Niste aiureli, dar sa le mai spui si proiecte ... Pai daca sunt (au fost) bazine de apa, se presupune ca sunt construite corespunzator pentru acest scop, dpdv al hidroizolatiei samd. Si atunci, de ce sa nu le transformi intr-o baza olimpica de inot sportiv, pentru ca nu avem asa ceva si poate ca s-ar face cu costuri mai mici pentru infrastructura, deja existenta. Este doar o propunere, pot fi si altele mai bune. Dar hai sa terminam cu aberatiile si sa facem lucruri concrete si necesare, valabile si pentru viitor.
  2
  15
  Raportează
 • postat de vader
  Luni, 10 Iulie 2017 08:36
  asa cum am mai scris: voi nu sunteti prosti, ci golani pusi pe capatuiala. prosti sunt cei care va mai cred.....sa va cerem un minim de bun simt, astfel incat sa terminati cu aburelile sau cu gainariile? e mult prea mult pentru voi, caci acest concept va este complet necunoscut voua. si celor care va mai cred.....
  2
  19
  Raportează
 • postat de macovei
  Luni, 10 Iulie 2017 08:06
  Auzi la ei...cica zona va fi supravegheata video...pai eu ma duc acolo sa fiu relaxat sau stresat si supravegheat video ca la penitenciar?! mai aveti putin si puneti camera video si pe plaja sa va uitati la sanii femeilor. Asta nu mai e relaxare. Acolo in zona aia merge doar un superb Aqualand.
  6
  6
  Raportează
 • postat de Pensionarii, ca salariatii nu mai e !
  Luni, 10 Iulie 2017 05:07
  Chelului tichie de margaritar ii trebuie !
  5
  10
  Raportează
 • postat de MM
  Luni, 10 Iulie 2017 00:33
  Si uite asa orasul de la mila 80 pe nume Galati, din 01.01.1990 cu "S-AR PUTEA!", "ERA CAT PE-AICI!" si cu nenumarate STUDII de FEZABILITATE si PREFEZABILITATE s-a transformat intr-o FRUMUSETE de GROAPA de GUNOI ce o i-a la vale spre Dunare!
  7
  36
  Raportează
 • postat de Simeon
  Luni, 10 Iulie 2017 00:09
  Nu aveti pe ce sa aruncatii banii sau mai nou nu mai stiti cum sa furati, facand fel si fel de proiecte de milioane de lei. Reabiliati ceva concret si investiti in ceva durabil.
  7
  30
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.