28 de răniţi, 130 de copaci rupţi şi 11 case avariate la Galați
Foto: Marius Prisacariu

28 de răniţi, 130 de copaci rupţi şi 11 case avariate la Galați
Evaluaţi acest articol
(9 voturi)

Efectele furtunii de marţi după-amiază erau vizibile şi ieri în jurul prânzului. Pe străzi şi trotuare erau încă crengi şi copaci căzuţi, iar la spital încă soseau oameni care se plângeau de dureri după ce au fost loviţi în timpul furtunii.

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă a înregistrat zeci de apeluri de la cetăţeni, iar ambulanţele şi echipajele SMURD au dus zeci de oameni la spital. Conform medicului Lidia Şandru, la Unitatea de Primiri Urgenţe au ajuns 28 de persoane. „În cursul serii de marţi, dar şi în timpul nopţii, au fost 22 de prezentări, persoane care aveau diferite traumatisme după ce au fost lovite de crengi, dar şi atacuri de panică. Alte şase persoane s-au prezentat la UPU miercuri dimineaţă. Dintre acestea, cinci persoane au rămas internate, una dintre ele necesitând internarea pe secţia de Reanimare deoarece a avut un traumatism de bazin şi de coloană lombară”, a precizat Lidia Şandru,  medic UPU - SMURD din cadrul Spitalului de Urgenţă Galaţi.

Pe lângă persoanele rănite în urma furtunii, s-au înregistrat şi foarte multe pagube materiale. Conform centralizării de la Primăria Galaţi, în urma fenomenelor meteorologice nefavorabile, peste 130 arbori au căzut sau au fost rupţi, iar 17 autoturisme şi 11 imobile au fost avariate. De asemenea, a fost avariată şi reţeaua de alimentare cu energie electrică în mai multe cartiere (Cantemir, zona Parc CFR), dar şi linia de contact pentru tramvaie şi troleibuze, acestea rămânând imobilizate pe traseu.  

Forţe în teren pentru intervenţie

Primăria Galaţi a convocat Comitetul Municipal pentru Situaţii de Urgenţă şi a trimis în teren mai multe echipe. „În seara zilei de marţi au fost luate măsuri urgente pentru protejarea vieţii şi bunurilor cetăţenilor municipiului Galaţi, cât şi pentru deblocarea căilor de acces, precum şi cele de comunicaţii, punerea în siguranţă a reţelelor de utilităţi publice”, se arată într-un comunicat de presă al Primăriei Galaţi.

Conform sursei citate, în teren s-a intervenit cu şase echipe de la Serviciul Public Ecosal, cu un autocamion, trei încărcătoare frontale, două tractoare cu remorcă şi două autoutilitare. De asemenea, S.C. Gospodărire Urbană S.R.L a scos în teren, marţi seară, trei echipe de intervenţie, acestea fiind suplimentate miercuri dimineaţă cu încă o echipă, toate acţionând cu  şase motofierăstraie şi trei autoutilitare. În teren au ieşit şi patru echipe de la S.C Transurb S.A, cu două autoturnuri de intervenţie, un autotractor şi un autocamion, dar şi o echipă, cu o autoutilitară, a Societăţii  Apă Canal S.A.

Nici poliţia locală nu a lipsit din teren, oamenii legii fiind organizaţi în 13 echipaje, cu tot atâtea autoturisme. „Acţiunea de intervenţie a continuat pe toată durata nopţii, iar începând cu dimineaţa zilei de 26 iulie 2017 s-a procedat la înlocuirea forţelor de intervenţie şi suplimentarea cu utilaje pentru lucrul la înălţime (utilaje cu brat ridicător, macarale).

Ordinea intervenţiilor a fost stabilită în funcţie de gradul de pericol existent, cât şi în funcţie de complexitatea acestora.

Citit 9764 ori Ultima modificare Duminică, 11 Iunie 2023 20:45

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.