Gălăţenii, printre cei mai leneşi români

Gălăţenii, printre cei mai leneşi români
Evaluaţi acest articol
(30 voturi)

Un studiu publicat de profit.ro şi bazat pe datele Institutului Naţional de Statistică relevă faptul că gălăţenii sunt printre românii cu cel mai puţin chef de muncă. Galaţiul este, de ani de zile, în top cinci al judeţelor cu cea mai mare rată a şomajului. În plus, şi la fel de puţin onorant, ne aflăm în coada unui alt clasament, făcut pe baza ratei de ocupare a resurselor de muncă.

Conform analizei făcute de site-ul profit.ro, Galaţiul se află pe locul al patrulea din coadă, cu un procent de ocupare de 54,7 la sută, cu 12 procente mai mic decât media naţională. Doar trei judeţe stau mai slab decât noi la acest capitol: Iaşi (53,9 la sută), Călăraşi (51,2 la sută) şi Giurgiu (48,3 la sută).

Rata de ocupare a resurselor de munca reprezintă raportul, exprimat procentual, dintre populaţia ocupată civilă şi resursele de muncă. Resursele de muncă reprezintă categoria de populaţie aptă de muncă, în timp ce populaţia ocupată civilă cuprinde toate persoanele care au o ocupaţie aducătoare de venit.

Nimic surprinzător, în fruntea topului alcătuit pe baza ratei de ocupare, cel mai bine stă Bucureştiul, cu 89,1 la sută, urmat de Regiunea Bucureşti-Ilfov, cu 83,1 procente. Motivele sunt evidente, Capitala şi zona adiacentă reprezentând cea mai importantă destinaţie pentru investitori, care au în vedere calitatea forţei de muncă, piaţa mare de desfacere şi infrastructura. Foarte bine în top, cu rate de peste 70 la sută, stau şi judeţele din vestul ţării, zonă la care ne raportăm în ultimul timp, mai mult retoric. Astfel, Aradul e pe locul 3, Alba şi Clujul, pe 4 şi 5, iar Timişul, pe 11. Sibiul este pe locul 8, cu 73,6la sută, peste media naţională de 66,7 la sută situându-se în total 19 judeţe şi regiuni de dezvoltare, unele dintre ele chiar puţin surpinzătoare, cum ar fi Hunedoara, Teleorman, Vrancea sau Bistriţa-Năsăud.

După cum notează şi profit.ro, rata de ocupare depinde nu numai de disponibilitatea populaţiei de a avea o activitate aducătoare de venit, ci şi de oportunităţi. În Bucureşti şi în judeţele din Transilvania, cererea de forţă de muncă este mai mare decât în alte regiuni, ajungându-se chiar în situaţia ca, din cauza lipsei de angajaţi, firme din judeţele vestice să aducă forţă de muncă din partea de est a ţării sau chiar din Ungaria.

Revenind la cazul Galaţiului, să spunem că, la 1 ianuarie 2016, reursele de muncă erau de 330.400 de persoane, din care 154.900 de femei. Populaţia activă civilă era formată din 198.400 de persoane, reprezentând 180.600 de persoane - populaţia ocupată civilă şi 17.800 - şomeri înregistraţi. Rata media anuală a şomajului înregistrat în Galaţi în anul 2016 a fost de 9,16 la sută, iar la sfârşitul lunii aprilie 2017 era de 9,13 la sută, valoare care ne plasa pe locul 4 naţional. În Bucureşti, de exemplu, la sfârşitul lui 2016, rata şomajului era de numai 1,4 la sută.

Citit 14834 ori Ultima modificare Duminică, 11 Iunie 2023 20:42

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.