CJ Galaţi va investi 1,5 milioane de euro în extinderea UPU (Unitatea de Primiri Urgenţe)

CJ Galaţi va investi 1,5 milioane de euro în extinderea UPU (Unitatea de Primiri Urgenţe)
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

Consiliul Judeţului (CJ) Galaţi a aprobat, în şedinţa din 24 august, solicitarea de trecere a unui teren de peste 700 mp din domeniul public al municipiului Galaţi în domeniul public al judeţului Galaţi. Aceasta este o etapă intermediară în lansarea unui proiect mai amplu ce vizează extinderea şi modernizarea Unităţii de Primiri Urgenţei (UPU) a Spitalului de Urgenţă „Sf. Ap. Andrei” Galaţi.

„Extinderea UPU înseamnă construirea unei clădiri noi lângă actualul spaţiu al Unităţii, dar şi reconfigurarea circuitelor, pentru a evita aglomeraţia care apare în prezent din cauza suprapunerii pacienţilor care vin cu salvarea cu cei care vin din ambulatoriu. Vom avea circuite separate, ele urmând a fi stabilite de specialiştii în domeniu. Noi ne vom ocupa de ce înseamnă pregătirea şi depunerea proiectului, precum şi de partea de monitorizare a realizării construcţiei - implementarea proiectului”, a explicat preşedintele CJ Galaţi, Costel Fotea. Acesta a precizat că procesul de modernizare a UPU va consta şi în dotarea unităţii cu echipamente moderne.

„Este vorba de aparatură medicală, dar şi de mobilier medical. De exemplu, ce ştiu sigur este că UPU va fi dotat cu un computer tomograf, special pentru pacienţii care vin la Urgenţe, ei nu vor mai fi nevoiţi să meargă până la aparatul din spital pentru o serie de analize”, a arătat preşedintele CJ Galaţi.

Valoarea totală a proiectului de modernizare a UPU va fi de aproximativ 1,5 milioane de euro. În prezent, CJ Galaţi este în faza realizării studiului de fezabilitate, urmând ca în cursul lunii octombrie să fie depusă cererea de finanţare. Dacă în faza de verificare şi aprobare a proiectului nu vor fi impedimente, lucrările de modernizare a UPU ar putea debuta în prima jumătate a anului viitor.

Pe agenda consilierilor judeţeni s-a aflat şi aprobarea acordului dintre CJ şi Spitalul Judeţean „Sf.Apostol Andrei” Galaţi privind extinderea şi reamenajarea Secţiei de Radioterapie.

Piesa de rezistenţă a noii secţii va fi acceleratorul liniar de particule, aparatură ultramodernă destinată tratamentului persoanelor cu afecţiuni oncologice. Echipamentul, furnizat printr-un program al Ministerului Sănătăţii, va fi amplasat în subsolul Spitalului de Urgenţă, într-un buncăr special amenajat. Deasupra acestuia, prin investiţia CJ Galaţi, se va construi o clădire nouă, ce va permite, de asemenea, separarea fluxurilor de pacienţi care vin din spital cu cei care vin din exterior.

„Această construcţie, deasupra buncărului, va avea o valoare de un milion de euro. Va cuprinde inclusiv un lift pentru pacienţii dificil de transportat, vestiare, spaţii pentru primirea şi pregătirea pacienţilor, spaţii pentru tratament, va fi amenajată şi o parcare supraetajată. În zilele următoare urmează să lansăm procedura de achiziţie – proiectare şi execuţie – a acestei construcţii”, a arătat preşedintele CJ Galaţi, Costel Fotea.

Potrivit Ministerului Sănătăţii, valoarea echipamentelor cu care va fi dotată Secţia de Radiologie este de 4 milioane de euro, ele urmând să deservească pacienţii din Galaţi, dar şi din judeţele limitrofe.

Citit 6850 ori Ultima modificare Duminică, 11 Iunie 2023 20:08

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.