Informările despre dezastre, trimise populaţiei prin SMS. La unii, dorinţă, la alţii, realitate
Foto: ”Viața liberă”, Marius Negri

Informările despre dezastre, trimise populaţiei prin SMS. La unii, dorinţă, la alţii, realitate
Sistemul de informare prin sms funcţionează de aproape doi ani
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

Furtuna din vestul ţării, de la sfârşitul săptămânii trecute, care a luat tribut opt vieţi omeneşti, a fost un semnal de alarmă pentru autorităţile locale şi centrale. Dacă la nivel central se discută despre un sistem de alarmare a populaţiei atunci când au loc fenomene meteo extreme, în judeţul Galaţi un astfel de sistem funcţionează deja. A fost implementat încă de acum doi ani de primarul din Târgu Bujor, Laurenţiu Viorel Gîdei.

După dezastrul de la Timişoara, edilul a decis însă să îmbunătăţească acest sistem şi le-a cerut ajutorul localnicilor, pe o pagină de socializare. Mai exact, primarul a postat un anunţ în care le solicită locuitorilor din Târgu Bujor, dar şi celor din Umbrăreşti şi Moscu, satele arondate, să-i trimită numerele de telefon, pentru a fi trecuţi în baza de date.

Iniţiativa nu a rămas fără ecou, sute de oamenii urmând sfatul edilului. Mai mult, pagina sa de socializare s-a umplut cu mesaje de felicitare şi încurajare. "Eu m-aş bucura tare mult să se îndeplinească ceea ce spune domnul primar, pentru că avem nevoie de siguranţă. Sunt de acord cu toate propunerile domnului primar, suntem bucuroşi de proiectul dumnealui. Eu locuiesc în Italia şi acolo sistemul de alarmare este la fel cu ceea ce doreşte acum domnul primar să facă", ne-a spus Nela Munteanu.

Un sistem care funcţionează deja

Laurenţiu Gîdei a gândit acest sistem de mai mult timp şi l-a folosit pentru a-i anunţa pe localnici despre diferite evenimente care au loc în oraș, dar şi pentru a-i avertiza că vor rămâne fără apă sau curent electric. "Încercăm cât mai multe măsuri, pentru ca populaţia să fie informată foarte repede, atunci când situaţia o impune. Sistemul pe care l-am gândit, l-am gândit nu doar pentru a informa în situaţii de urgenţă, ci şi punctual, atunci când sunt evenimente pozitive. Am, de exemplu, un SMS din 19 august, când informam populaţia dintr-o zonă din Târgu Bujor că rămâne fără electricitate, din cauza unor lucrări. La fel, anunţ şi când se opreşte apa, când vine o furtună", explică Laurenţiu Gîdei.

În imagine, Laurenţiu Gîdei, primarul din Târgu Bujor

Astfel de anunţuri sunt făcute şi pe pagina de socializare a primarului, dar acesta este conştient că nu toţi oamenii stau pe Facebook, pentru a vedea în timp real ceea ce se întâmplă, aşa că a decis să îşi mărească baza de date cu numere de telefon. "Pentru că nu toţi sunt conectaţi în timp real la Facebook, le dau SMS-uri, singura metodă rapidă de a-i informa, pe lângă sistemele de alarmare pe care le avem în caz de dezastre. Câteva sute de persoane ne-au întregit baza de date cu numere de telefon. Până acum aveam cam 800, acum avem 1.300 - 1.400 de numere de telefon. Dacă ajung la 2.000 de persoane în baza de date, eu sunt mulţumit, pentru că orice mesaj al meu vine şi cu completarea de a anunţa vecinii, prietenii şi pe toţi cei care nu sunt conectaţi la tehnologie", a conchis primarul din Târgu Bujor.

Mulţi dintre cei aproximativ 6.000 de cetăţeni din cele trei localităţi pe care le păstoreşte Laurenţiu Viorel Gîdei nu au auzit încă de acest proiect, motiv pentru care edilul le spune informaţia tuturor celor pe care îi întâlneşte. "Eu nu am internet, dar am telefon. Foarte bună ideea şi o să vin şi eu la Primărie, să vă aduc numărul de telefon", a replicat o bătrânică.

Ţinând cont că judeţul nostru este deja sub avertizare de Cod galben, iniţiativa edilului pare a fi de bun augur pentru cetăţenii din cele trei localităţi.

Avertizările ajung la primari în doar câteva secunde

Avertizările privind fenomenele extreme sunt date de Administraţia Naţională de Meteorologie şi ajung, în primul rând la inspectoratele pentru situaţii de urgenţă. De aici, informarea pleacă mai departe, către primarii din judeţele avertizate. "Intră în atribuţiunile primarului, conform Legii 481, alertarea, protecţia şi instruirea populaţiei, în caz de situaţii de urgenţă. Orice este în plus şi vine în sprijinul cetăţenilor în parte de alertare şi adăpostire în situaţii de urgenţă este benefic. Noi transmitem imediat ce primim avertizările către administraţia locală, în speţă către primar sau înlocuitorul acestuia, ei având obligaţia să-şi alerteze populaţia prin sirene sau, dacă implementează acest proiect, prin SMS. Noi primim de la ANM în cel mai scurt timp, iar de la noi pleacă imediat către populaţie şi autorităţile locale, având prioritate localităţile care sunt vizate în mod direct. Toate acestea se fac în câteva secunde, dar nu mai mult de un minut", ne-a declarat lt. col. Eugen Chiriţă, purtătorul de cuvânt al ISU Galaţi.

Proiect plătit din bani publici

Ideea primarului din Târgu Bujor pare a fi una bună, mai ales că, de curând, chiar premierul Mihai Tudose şi-a exprimat dorinţa să fie pus la cale un sistem de alertare a populaţiei prin mesaje pe telefonul mobil. Până când la nivel central se va pune bazele unui astfel de proiect, edilul din Târgu Bujor poartă deja discuţii cu firmele de telefonie mobilă, pentru a găsi cea mai bună şi mai rapidă soluţie. "Proiectul pe care l-am gândit nu înlătură programul pe care vrea să îl implementeze Guvernul, ci îl suplineşte la nivel local. Fiind o comunitate mică, comunicarea prin SMS va fi foarte eficientă. Am luat legătura şi caut o soluţie tehnică cu providerul care ne oferă serviciile de telefonie mobilă şi mi s-au propus trei soluţii. Una dintre ele, pe care o voi discuta în amănunt, este cea de a se trimite 10 SMS-uri pe secundă şi cred că va fi cea agreată, dacă şi costurile vor fi pe măsura aşteptărilor mele. Costurile vor fi achitate din bani publici, pentru că este un sistem de alarmare public, nu unul personal", ne-a explicat Laurenţiu Gîdei.

Edilul este conştient că, atunci când se întâmplă o nenorocire, se caută şi vinovaţi, motiv pentru care vrea să aibă o comunicare cât mai bună cu toţi cetăţenii din localităţile pe care le conduce.

Moscu nu are sistem de alarmare

În caz de fenomene meteo extreme, primăriile au la dispoziţie şi sistemul de alertare cu sirene, care a fost verificat anul acesta de trei ori. La Târgu Bujor există două astfel de sisteme, unul în Târgu Bujor şi unul în Umbrăreşti. „Nu avem sistem de sirene la Moscu, dar până la finalul anului vom achiziţiona şi pentru această localitate unul, astfel încât să putem alerta populaţia cât mai eficient”, ne-a declarat Laurenţiu Gîdei, primarul din Târgu Bujor.

Citit 4187 ori Ultima modificare Duminică, 11 Iunie 2023 19:54

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.