Bariera Traian, pe afară-i vopsit gardul, înăuntru-i leopardul (FOTO)

Bariera Traian, pe afară-i vopsit gardul, înăuntru-i leopardul (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(9 voturi)

De îndată ce intri în inima cartierului începi să observi contraste mari. De-o parte, vile cât vezi cu ochii, una mai somptuoasă decât cealaltă, de cealaltă, cocioabe sau case modeste care nu ies cu nimic în evidenţă.

În faţa unora se întinde asfalt ca în palma, în faţa altora străzi de pământ, praf şi pietre. Asta vezi în Bariera Traian, o zonă în care autorităţile să nu fie hotărâte niciodată ce şi cum să facă. 

Deşi cartierul a mai fost modernizat asta nu schimbă cu nimic faptul că încă sunt destule nemulţumiri nerezolvate. Ultima intervenţie a autorităţilor a constat într-un sens giratoriu nou, care, după spusele celor ce locuiesc în zonă, mai mult încurcă decât ajută, coliziunile în trafic fiind aproape la ordinea zilei. 

Bariera Traian, cartierul care îi scoate pe gălăţeni din oraş, este una dintre cele mai aglomerate zone ale urbei. Încă de la primele ore ale dimineţii, staţiile de autobuz se umplu de oameni care pleacă către servici, iar străzile devin neîncăpătoare pentru numărul mare de maşini care vin şi pleacă de acolo. Cu toate astea, locul e mult mai degajat decât în alţi ani în care nici nu se putea respira din cauza chioşcurilor aliniate unul lângă altul în faţa trotuarului. Cartierul semăna, mai degrabă, cu un soi de bâlci decât cu o zonă civilizată a unui oraş ce se doreşte a fi modern.

Din păcate, în ciuda faţadei cât de cât curate şi moderne, se ascunde un cartier cu multe probleme.

Spre exemplu, mare parte din zona Bariera Traian nu dispune de un sistem de canalizare, astfel că oamenii sunt obligaţi să recurgă la fose septice. 

"Aşteptăm de ani de zile să ne pună şi nouă canalizare. În partea aia în spre Metro au reuşit, dar aici, nu" ne-a spus M.D, în vârstă de 50 de ani. 

Într-adevăr, casele care se află chiar în zona tunelului CFR, pe străzile Lăcrămioarei, Răşinari, Tazlăului şi Cerului nu dispun de canalizare, dar nici măcar de nişte străzi asfaltate, aşa cum ar fi de aşteptat. În schimb, oamenii care locuiesc acolo se confruntă în fiecare iarnă cu zăpezi pe care le dau singuri la o parte, iar vara cu noroi provenit de la ploi. Speranţa şi-au pierdut-o de mult şi s-au gospodărit singuri încercând să ţină străzile curate şi degajate, atât cât pot.

Au dărâmat chioşcurile, dar le-au adus înapoi

În ultimii ani, Primăria Galaţi a făcut eforturi pentru a schimba faţa cartierului Bariera Traian. Toate chioşcurile din zonă, care fuseseră ridicate unul lângă altul, au fost dărâmate pentru a mai degaja zona. Cu toate astea, autorităţile au găsit un mod de a le readuce, chiar dacă locuitorii din zonă se arată nemulţumiţi de decizia lor. Mai exact, în staţia de autobuz tronează trei containere în care îşi desfăşoară activitatea câteva magazine. Ce-i drept acestea sunt mai curate decât precedentele însă existenţa lor îi încurcă atât pe gălăţenii care aşteaptă autobuzul cât şi pe şoferii mijloacelor de transport în comun, care ne-au spus că aceste chioşcuri fură din vizibilitate, fiind foarte prost amplasate.

Oamenii care au venit la întâlnirea cu cititorii, de joia trecută, s-au arătat foarte surprinşi de chioşcurile nou apărute şi spun că, deşi e bine că au de unde cumpăra câte ceva, şi-ar dori, mai degrabă un supermarket mai mare în zonă, tocmai pentru a putea scăpa de aceste magazine de cartier. 

"Nu pricep de ce s-a luat decizia asta. Au dărâmat numai ca să le aducă înapoi sub o altă formă" s-a plâns un cetăţean care şi-a dorit să rămână anonim. 

Totuşi, faţă de anii precedenţi, Bariera Traian e cu adevărat schimbată însă mai trebuiesc rezolvate multe aspecte până când se poate spune că acest cartier chiar ar face parte din oraş. 

Gunoaiele şi mizeria, încă la ordinea zilei

Cu toate că Bariera Traian nu mai arată ca acum câţiva ani, când nici nu ai fi zis că face parte din oraş, gunoaiele tot nu au reuşit să dispară în totalitate. Locuitorii din zonă care au venit la întâlnirea cu cititorii de joia trecută, s-au plâns că, deşi se face curăţenie dimineaţa, aceasta nu este suficientă deoarece, în scurt timp, apar întregi saci de gunoi, abandonaţi pe marginea drumului. Ei sunt de părere că doar nişte amenzi zdravene vor stopa fenomenul. 

Strada Malul Brateş, într-o stare deplorabilă

O stradă care arată mai degrabă a uliţă, asta se ascunde în cartierul Bariera Traian. După tufişuri înalte şi dese se poate zări un drum prăfuit şi plin de găuri, pe care autorităţile îl ignoră de ani buni. 

Întrebaţi despre strada cu pricina, oamenii care locuiesc în zonă spun că nu şi-o aduc aminte altfel decât aşa. Aceştia susţin că au făcut nenumărate sesizări la primărie, de-a lungul anilor, însă nimeni nu a venit măcar să vadă despre ce este vorba. 

Între timp, iarba creşte în voie printre crăpăturile dintre pietre, iar gunoaiele se înmulţesc pe zi ce trece deoarece, fiind o stradă dosnică, mulţi ajung să arunce aici întregi saci. 

Primăria Galaţi ar trebui să includă şi strada Malul Brateş într-un plan de reabilitare, pentru că, dincolo de nevoia de confort a locatarilor din zonă, ce-i drept puţini, strada este o carte de vizită pentru oraş. Oricine vine cu trenul în Galaţi vede mai întâi această zonă, unde străzile care seamănă mai mult a uliţe, tufişurile sunt mai înalte decât un om şi degradarea a pus stăpânire peste tot. Astfel că prima impresie despre oraşul nostru e din start afectată. 

Paralel cu Strada Malul Brateş se mai află şi strada Tunelului, care e într-o stare la fel de proastă. Aceasta duce până la Plaja Brateş, însă, în ciuda acestui lucru, nu a fost reabilitată şi asfaltată. 

Pe aceste două străzi, cel mai greu e atunci când plouă sau când ninge pentru că din cauza stării avansate de degradare, dar şi a lipsei canalizărilor, apa bălteşte cu zilele, ori, după caz, se face noroi în care s-ar putea împotmoli şi cele mai performante maşini. 

Vara, problema e că se ridică foarte mult praf, praf care e şi el destul de dăunător. 

Planuri de reparare şi asfaltare ale celor două străzi, nu există. Momentan autorităţile evită subiectul, mândrindu-se cu faptul că au asfaltat alte drumuri care sunt mai la "vedere". Probabil asta este şi ghinionul celor două "uliţe" că se află la marginea oraşului şi că nu deservesc mai mult de una sau două locuinţe. Paradoxal însă, ultimele străzi din oraş sunt primele pe care le vede cineva care vine pentru prima oară la noi cu trenul. Iar priveliştea nu e deloc una atrăgătoare. Acum, că s-a reabilitat intrarea dinspre Brăila, pe dig şi sunt planuri pentru reamenajarea celei dinspre Tecuci, iar în Bariera  Traian, intrarea dinspre Vânători, lucrurile s-au mişcat, e momentul ca autorităţile să-şi îndrepte privirea şi spre priveliştea pe care oraşul nostru o oferă călătorilor cu trenul. 

Fără câini în cartier

O altă problemă care a fost aproape rezolvată în Bariera Traian este cea a câinilor fără stăpân. Dacă odată acest cartier era o oază pentru câinii vagabonzi, acum nu îi mai vezi. 

"Faţă de alţi ani e mult mai bine. Acum nu ne mai e frică că dacă ieşim o să fim muşcaţi" a conchis un cetăţean care şi-a dorit să rămână anonim. 

Cu toate astea mai sunt şi cei care susţin că totuşi ar mai fi ceva căţei rămaşi, însă nici pe departe câţi erau cu doar un an în urmă. 

Cât despre numărul câinilor stăpâni, din vechile estimări reiese că ar fi undeva  între 10.000 şi 15.000 de câini fără stăpân în oraş. Padocul administrat de serviciul public Ecosal adăposteşte, în prezent, în jur de 1.000 de patrupede. Există planuri pentru un nou adăpost, care ar putea fi capabil să adăpostească mult mai multe animale însă, din păcate, autorităţile nu au mai dat nicio informaţie despre asta. 

Totuşi, gălăţenii din Bariera Traian se bucură că nu mai sunt haite de câini pe străzi şi spun că îşi doresc ca situaţia să fie la fel şi în restul oraşului. 

"Nu e normal să vezi câte cinci-şase câini pe stradă, mai ales în centrul oraşului. De ce mai plătim taxa de ecarisaj dacă nu se rezolvă de tot problema?" ne-a spus Ion D. în vârstă de 56 de ani. 

Drumuri proaste, bine ascunse

În spatele drumurilor asfaltate ca în palmă care iau ochii oricui trece doar prin cartier, se ascund nişte străzi care nu fac cinste autorităţilor. 

Unul dintre cele mai bune exemple în acest sens e Strada Malul Brateş care se află într-o stare groaznică de ani buni,nefiind vreodată asfaltată. Străzile Lăcrămioarei, Cerului, Răşinari şi Tazlăului sunt la fel neglijate de către autorităţi, acestea putând să fie foarte uşor confundate cu nişte poteci dintr-un sat.

Staţiile de autobuz au refugii

O schimbare importantă este montarea refugiilor în toate staţiile de autobuz care deservesc cartierul. În trecut oamenii din zonă s-au arătat extrem de nemulţumiţi de faptul că erau nevoiţi să aştepte mijloacele de transport în comun în ploaie, pe soarele puternic sau în vânt. Acum însă situaţia s-a îmbunătăţit şi din punctul acesta de vedere nimeni nu are nimic de obiectat. "Înainte era rău tare, nici nu stăteai să aştepţi autobuzul. Acum sunt chiar şi bănci puse", a conchis un cetăţean.

Fără canalizare în oraş

Sunt ani buni de când se tot discută problema canalizării în Bariera Traian. Autorităţile au reuşit să execute lucrări pentru sistemul de canalizare în doar o parte a cartierului, fără să ofere vreo explicaţie cu privire la cei rămaşi fără o utilitate extrem de necesară. Oamenii din zonele fără canalizări se plâng că atunci când plouă sau ninge sunt numai bălţi pentru că nu are unde să se colecteze apa, dar şi că trebuie să se folosească de fose septice.

Joi venim în Micro 14

"Viaţa liberă" continuă raidurile în cartierele Galaţiului pentru a afla direct de la cititori care sunt principalele probleme cu care se confruntă aceştia la zona în care locuiesc. Astfel, joi, 12 octombrie, între orele 9,00 şi 9,20, vă aşteptăm la chioşcul nostru din Micro 14, pentru a ne spune ce nemulţumiri aveţi legat de cartierul dumneavoastră, dar şi ce pot face autorităţile locale pentru a remedia problemele. 

În caz că nu puteţi ajunge la întâlnirea cu cititorii 

În cazul în care nu reuşiţi să ajungeţi la întâlnirea săptămânală din cartierele gălăţene, pentru a ne spune, faţă în faţă, problemele cu care vă confruntaţi în zona în care locuiţi, "Viaţa liberă" vă pune la dispoziţie o adresă de e-mail la care puteţi face sesizări. Astfel, este suficient să scrieţi sesizarea dumneavoastră pe adresa Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea., de unde va fi preluată spre publicare. Vă mulţumim!

 

        

       

  

 

 

 

 

 

 

Citit 5682 ori Ultima modificare Duminică, 11 Iunie 2023 19:46

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.