Poliţiştii locali continuă să aplice SANCȚIUNI ÎN TRAFIC
Foto: ”Viața liberă”, Marius Negri

Poliţiştii locali continuă să aplice SANCȚIUNI ÎN TRAFIC
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie nr. 11/2017 nu afectează activitatea poliţiştilor locali cu atribuţii în domeniul circulaţiei rutiere, instanţa supremă reţinând că poliţistul local are dreptul să aplice prevederile OUG nr. 195/2002, raportat la atribuţiile expres şi limitativ în cuprinsul art. 7 din Legea poliţiei locale nr. 155/2010, cu excepţia faptului că nu are posibilitatea să solicite proprietarului sau utilizatorului unui autovehicul date despre identitatea conducătorului auto implicat în săvârşirea unei contravenţii rutiere.

În acest sens, instanţa supremă a constatat că "Este, însă, evidentă intenţia legiuitorului de a da şi în competenţa poliţiei locale atribuţia de a constata contravenţii şi de a aplica sancţiuni pentru încălcarea normelor legale privind oprirea, staţionarea, parcarea autovehiculelor şi accesul interzis, precum şi dreptul de a dispune măsuri de ridicare a autovehiculelor staţionate neregulamentar".

Activitate conform Legii 155

Poliţia Locală Galaţi, pe segmentul de siguranţă rutieră, având în vedere decizia pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, va continua să îşi desfăşoare activitatea conform atribuţiilor stabilite de Legea 155/2010. Poliţiştii locali din cadrul Serviciului Siguranţă Rutieră au dreptul de a constata contravenţii pentru încălcarea mai multor norme rutiere (oprirea, staţionarea, parcarea autovehiculelor, accesul interzis, etc), prevăzute în OUG 195/2002, având totodată la dispoziţie o serie de prevederi ale unor hotărâri emise de Consiliul Local, prin care pot sancţiona contravenţional conducătorii auto, pentru diverse abateri.

Conform HCL 79/2002, poliţiştii locali aplică sancţiuni pentru: autoturisme parcate pe spaţiul verde, staţionate sau oprite în parcuri, alei pietonale, insule de dirijare a circulaţiei, esplanade, trotuare. De asemenea, o serie de articole din HCL 307/2006, le dau posibilitatea poliţiştilor locali să aplice amenzi pentru: spălarea autovehiculelor pe domeniul public, abandonarea autovehiculelor pe domeniul public, expunerea spre vânzare a autovehiculelor pe domeniul public, neasigurarea curăţeniei exterioare a autovehiculelor, etc. Tot la hotărâri emise de Consiliul Local intră şi HCL 335/2014, care interzice staţionarea voluntară pe drumurile publice şi terenurile care aparţin domeniului public sau privat al municipiului Galaţi a autovehiculelor de transport marfă cu o masă totală maximă autorizată mai mare de 3,5 tone, a autovehiculelor care au mai mult de nouă locuri pe scaune şi a utilajelor.

De asemenea, pentru identificarea persoanelor care au săvârşit contravenţii/ infracţiuni care nu sunt date prin lege în competenţa Poliţiei Locale, această instituţie cooperează cu structurile teritoriale ale Poliţiei Române, pentru identificarea celor vinovaţi.

Invitaţiile la Poliţia Locală nu se refuză

"Referitor la invitaţiile comunicate de poliţiştii locali persoanelor care au încălcat normele rutiere, precizăm că acestea vor fi emise în baza dispoziţiilor art. 20 alin. (1) lit. b) şi lit. g) din Legea nr. 155/2010, care prevăd că poliţistul local are dreptul să invite la sediul Poliţiei Locale persoanele a căror prezenţă este necesară pentru îndeplinirea atribuţiilor, prin aducerea la cunoştinţă, în scris, a scopului şi a motivului invitaţiei, precum şi dreptul acestuia să legitimeze şi să stabilească identitatea persoanelor care încalcă dispoziţiile legale ori sunt indicii că acestea pregătesc sau au comis o faptă ilegală, inclusiv cele prevăzute de OUG 195/2002, date în competenţa Poliţiei Locale. Este de menţionat că, în decizia pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, nu s-a făcut nicio referire la dreptul poliţiştilor locali de a emite invitaţii în urma constatării unor contravenţii, instanţa supremă reţinând că, în exercitarea competenţelor stabilite la art. 7 din Legea nr. 155/2010, poliţistul local are dreptul să invite la sediu persoanele care au încălcat prevederile legale", ne-a precizat Petrică Hahui, directorul general al Poliţiei Locale Galaţi.

Trebuie precizat şi faptul că refuzul persoanei invitate în baza art. 20 alin. (1) lit. b) şi lit. g) din Legea 155/2010 nu este sancţionat prin actul normativ, astfel că persoana contravenientă poate fi sancţionată în caz de neprezentare, conform art. 2 pct. 31 din Legea nr. 61/1991, potrivit căruia constituie contravenţie "refuzul unei persoane de a da relaţii pentru stabilirea identităţii sale, de a se legitima cu actul de identitate sau de a se prezenta la sediul poliţiei, la cererea ori la invitaţia justificată a organelor de urmărire penală sau de menţinere a ordinii publice, aflate în exercitarea atribuţiilor de serviciu".

Citit 10509 ori Ultima modificare Luni, 30 Octombrie 2017 19:08

3 comentarii

 • postat de ulise
  Marți, 31 Octombrie 2017 10:21
  91.208.234.***
  Politia locala ma poate invita pe mine, ca proprietar de autovehicul, la sediul politiei locale, cf. art. 20 alin.1, lit B din Legea 155 a politiei locale.
  Dar, nu are posibilitatea să solicite proprietarului sau utilizatorului unui autovehicul date despre identitatea conducătorului auto implicat în săvârşirea unei contravenţii rutiere, cf deciziei ICCJ
  Adica ma pot chema la politie, dar nu ma pot intreba cine a condus masina si a parcat-o neregulamentar
  Sanctiunile la regimul se aplica conducatorului auto nu proprietarului autovehiculului.
  Asa ca sa nu mai incerce sa rastalmaceasca legea ca nu suntem chiar prosti.
  Politistul local poate aplica amenda doar daca identifica el soferul care a parcat regulamentar.
  2
  4
  Raportează
 • postat de GL...
  Marți, 31 Octombrie 2017 06:38
  5.13.203.***
  Poate Politia locală va aplica amenzi celor care ocupă parcarile din supermarketinguri si din fata blocurilor
  2
  13
  Raportează
 • postat de ifrim
  Marți, 31 Octombrie 2017 02:08
  89.137.137.***
  Politia locala e facuta ca sa adune bani la buget dand amenzi dar pe infractori se fac ca nu ii vad sau nu stiu unde sunt. Unde sunt gastile si golanii de cartier nu se duc ca nu au curaj dar la cetatanii pasnici stiu sa dea amenzi ca si-au parcat nu stiu cum masina. Faceti locuri de parcare cum ati promis apoi sa dati amenzi.
  0
  29
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.