Poliţiştii locali continuă să aplice SANCȚIUNI ÎN TRAFIC
Foto: ”Viața liberă”, Marius Negri

Poliţiştii locali continuă să aplice SANCȚIUNI ÎN TRAFIC
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie nr. 11/2017 nu afectează activitatea poliţiştilor locali cu atribuţii în domeniul circulaţiei rutiere, instanţa supremă reţinând că poliţistul local are dreptul să aplice prevederile OUG nr. 195/2002, raportat la atribuţiile expres şi limitativ în cuprinsul art. 7 din Legea poliţiei locale nr. 155/2010, cu excepţia faptului că nu are posibilitatea să solicite proprietarului sau utilizatorului unui autovehicul date despre identitatea conducătorului auto implicat în săvârşirea unei contravenţii rutiere.

În acest sens, instanţa supremă a constatat că "Este, însă, evidentă intenţia legiuitorului de a da şi în competenţa poliţiei locale atribuţia de a constata contravenţii şi de a aplica sancţiuni pentru încălcarea normelor legale privind oprirea, staţionarea, parcarea autovehiculelor şi accesul interzis, precum şi dreptul de a dispune măsuri de ridicare a autovehiculelor staţionate neregulamentar".

Activitate conform Legii 155

Poliţia Locală Galaţi, pe segmentul de siguranţă rutieră, având în vedere decizia pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, va continua să îşi desfăşoare activitatea conform atribuţiilor stabilite de Legea 155/2010. Poliţiştii locali din cadrul Serviciului Siguranţă Rutieră au dreptul de a constata contravenţii pentru încălcarea mai multor norme rutiere (oprirea, staţionarea, parcarea autovehiculelor, accesul interzis, etc), prevăzute în OUG 195/2002, având totodată la dispoziţie o serie de prevederi ale unor hotărâri emise de Consiliul Local, prin care pot sancţiona contravenţional conducătorii auto, pentru diverse abateri.

Conform HCL 79/2002, poliţiştii locali aplică sancţiuni pentru: autoturisme parcate pe spaţiul verde, staţionate sau oprite în parcuri, alei pietonale, insule de dirijare a circulaţiei, esplanade, trotuare. De asemenea, o serie de articole din HCL 307/2006, le dau posibilitatea poliţiştilor locali să aplice amenzi pentru: spălarea autovehiculelor pe domeniul public, abandonarea autovehiculelor pe domeniul public, expunerea spre vânzare a autovehiculelor pe domeniul public, neasigurarea curăţeniei exterioare a autovehiculelor, etc. Tot la hotărâri emise de Consiliul Local intră şi HCL 335/2014, care interzice staţionarea voluntară pe drumurile publice şi terenurile care aparţin domeniului public sau privat al municipiului Galaţi a autovehiculelor de transport marfă cu o masă totală maximă autorizată mai mare de 3,5 tone, a autovehiculelor care au mai mult de nouă locuri pe scaune şi a utilajelor.

De asemenea, pentru identificarea persoanelor care au săvârşit contravenţii/ infracţiuni care nu sunt date prin lege în competenţa Poliţiei Locale, această instituţie cooperează cu structurile teritoriale ale Poliţiei Române, pentru identificarea celor vinovaţi.

Invitaţiile la Poliţia Locală nu se refuză

"Referitor la invitaţiile comunicate de poliţiştii locali persoanelor care au încălcat normele rutiere, precizăm că acestea vor fi emise în baza dispoziţiilor art. 20 alin. (1) lit. b) şi lit. g) din Legea nr. 155/2010, care prevăd că poliţistul local are dreptul să invite la sediul Poliţiei Locale persoanele a căror prezenţă este necesară pentru îndeplinirea atribuţiilor, prin aducerea la cunoştinţă, în scris, a scopului şi a motivului invitaţiei, precum şi dreptul acestuia să legitimeze şi să stabilească identitatea persoanelor care încalcă dispoziţiile legale ori sunt indicii că acestea pregătesc sau au comis o faptă ilegală, inclusiv cele prevăzute de OUG 195/2002, date în competenţa Poliţiei Locale. Este de menţionat că, în decizia pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, nu s-a făcut nicio referire la dreptul poliţiştilor locali de a emite invitaţii în urma constatării unor contravenţii, instanţa supremă reţinând că, în exercitarea competenţelor stabilite la art. 7 din Legea nr. 155/2010, poliţistul local are dreptul să invite la sediu persoanele care au încălcat prevederile legale", ne-a precizat Petrică Hahui, directorul general al Poliţiei Locale Galaţi.

Trebuie precizat şi faptul că refuzul persoanei invitate în baza art. 20 alin. (1) lit. b) şi lit. g) din Legea 155/2010 nu este sancţionat prin actul normativ, astfel că persoana contravenientă poate fi sancţionată în caz de neprezentare, conform art. 2 pct. 31 din Legea nr. 61/1991, potrivit căruia constituie contravenţie "refuzul unei persoane de a da relaţii pentru stabilirea identităţii sale, de a se legitima cu actul de identitate sau de a se prezenta la sediul poliţiei, la cererea ori la invitaţia justificată a organelor de urmărire penală sau de menţinere a ordinii publice, aflate în exercitarea atribuţiilor de serviciu".

Citit 10717 ori Ultima modificare Joi, 08 Iunie 2023 23:52

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.