Achiziţie de 12 milioane de euro. Când va avea Galaţiul tramvaie noi

Achiziţie de 12 milioane de euro. Când va avea Galaţiul tramvaie noi
Evaluaţi acest articol
(24 voturi)

Achiziţionarea unui număr de opt tramvaie noi, în valoare de aproape 12 milioane de euro, a fost aprobată de aleşii locali, la recenta întrunire ordinară.

În expunerea de motive a proiectului de hotărâre se arată că, în acest moment, societatea locală de transport are în parc 44 de tramvaie, al căror an de fabricaţie variază între 1957 şi 1988. În condiţiile în care vârsta lor medie este de 35 de ani, rezultă clar gradul mare de uzură al tramvaielor, eforturile financiare ridicate pentru întreţinere şi reparaţii, dar şi consumurile mari de energie electrică regăsite în costurile pe kilometru. La toate acestea se adaugă confortul redus oferit călătorilor, cel mai grav fiind faptul că niciunul dintre tramvaie nu oferă acces pentru persoanele cu dizabilităţi, aşa cum prevăd normele europene.

"Pentru a atrage călătorii către acest tip ecologic de transport, este necesară mărirea confortului, a vitezei de deplasare, precum şi micşorarea consumului de energie şi a poluării fonice", se arată în expunerea de motive semnată de primarul Ionuţ Pucheanu.

Prin proiect, se propune achiziţia a opt tramvaie noi, având lungimea totală între 27 şi 32 de metri şi lăţimea totală maximă de 2,4 m. Valoarea totală a investiţiei este de 55.177.920 de lei cu TVA - 11.995.200 euro cu TVA, în condiţiile în care costul estimat al unui tramvai este de 6.897.240 de lei bucata. Sursa de finanţare o reprezintă fondurile de europene, la care se adaugă fondurile de stat şi cele nerambursabile.

De ce opt şi nu mai multe

Consilierul local PNL Paul Găvănescu a fost curios să afle de ce opt tramvaie şi nu şase, zece sau 15. Explicaţiile le-a dat primarul Ionuţ Pucheanu: "Sumele pe care le putem atrage din fonduri europene pentru astfel de proiecte se situează în jurul a 12 milioane de euro. Din studiile de piaţă realizate de către specialişti din cadrul Primăriei până în momentul de faţă, cred că ne putem încadra cu această sumă pentru achiziţia a maximum opt astfel de garnituri. Acesta este şi motivul pentru care supunem atenţiei un număr de opt, pentru că această sumă de 12 milioane deocamdată nu poate fi suplimentată. Poţi să ceri şi 10, şi 20, dar cu siguranţă nu va veni nimeni, pentru că preţul nu va fi unul realist", a declarat primarul.        

Citit 9161 ori Ultima modificare Joi, 08 Iunie 2023 23:43

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.