Cum va arăta Centura Galaţiului, după modernizare

Cum va arăta Centura Galaţiului, după modernizare
Evaluaţi acest articol
(23 voturi)

Patru benzi de circulaţie, un viaduct de la Talcioc până la ANL-uri, menit să scoată traficul greu din oraş, trei sensuri giratorii, piste pentru biciclete, trotuare pentru pietoni şi iluminat public, aşa ar putea arăta Centura Galaţiului, în 2022, dacă va fi modernizată cu bani europeni.

Reuniţi în şedinţă extraordinară, aleşii locali au aprobat ieri transferul Drumului de Centură din proprietatea municipiului la Consiliul Judeţean (CJ), în vederea modernizării cu fonduri europene.

Potrivit city managerului Marius Humelnicu, modernizarea vizează următoarea rută: intrarea în Galaţi dinspre Tecuci, cu ieşire în bulevardul Coşbuc, de unde, după parcurgerea a 250 de metri, urmează străzile Al. Măcelaru, apoi Traian, sensul giratoriu, Macului, Tunelului şi reintrarea în DN 2B, ieşirea spre Giurguleşti. "Se va circula pe patru benzi până în Traian, din Traian vor fi două benzi pe sens, separatoare de drum, vom avea piste de biciclete, vom avea trotuare, iluminat. Azi am fost cu dl preşedinte Costel Fotea şi cu dl primar să vedem dacă se poate crea un viaduct de la Talcioc până la ANL-uri, în aşa fel încât traficul greu să nu treacă prin oraş, şi aşteptăm un calcul al proiectantului. Documentaţia de avizare a lucrărilor de intervenţie, dar şi studiul de trafic sunt făcute de noi", a precizat Humelnicu.

"Vor apărea trei sensuri giratorii: la intrarea dinspre Tecuci va fi refăcută giraţia - proiect aflat deja în licitaţie pe banii Primăriei, o nouă giraţie va apărea la intersecţia cu prelungirea Brăilei, în zona Arabesque, şi o a treia va fi la intersecţia Centurii cu Coşbuc", a explicat primarul Galaţiului, Ionuţ Pucheanu.

Cel puţin 14 exproprieri

Potrivit edilului-şef, extinderea şoselei la patru benzi, dar şi amenajarea sensului giratoriu de la intersecţia cu bulevardul Coşbuc va impune două zone de expropriere. La un prim calcul, au ieşit la socoteală cel puţin 14 exproprieri, pentru care se estimează că ar fi nevoie de aproximativ un milion şi jumătate de euro, dar urmează a fi făcut un studiu în acest sens. Marius Humelnicu a dat asigurări că exproprierile sunt eligibile pe fonduri europene, în limita a zece la sută din proiect. Dacă scapă de plata despăgubirilor, Primăria va trebui să asigure finanţarea temporară, până la momentul decontărilor din fonduri europene, pentru că va deveni partener alături de Consiliul Judeţean.

Când ar putea fi gata

"Consiliul Judeţean este singura entitate eligibilă pentru a atrage fonduri pentru un astfel de proiect, care se va ridica la aproximativ 40 de milioane de euro. Din calculele noastre, cu tot cu licitaţii, cred că implementarea va dura aproximativ trei-patru ani. Este un proiect extrem de important pentru municipiul Galaţi, pentru că ar rezolva extrem de multe probleme legate de traficul greu, dar şi de accidente. Sperăm din tot sufletul să-l putem duce la bun sfârşit pentru că termenele sunt foarte scurte. Să dea Dumnezeu ca în 2021-2022 să poată fi finalizat. Ulterior, drumul va reveni în administrarea municipalităţii, nu şi în proprietate", a spus primarul.

Al cui e meritul

Primarul Ionuţ Pucheanu a ţinut să mulţumească public atât Consiliului Judeţean şi preşedintelui Costel Fotea, dar şi echipei proprii şi în special city managerului Marius Humelnicu: "Va trebui să dau Cezarului ce-i al Cezarului! E un proiect al domnului city manager, care s-a zbătut şi se zbate în continuare pentru el. A văzut oportunitatea, prin relaţiile de la ministere - na, că nu ne-am născut învăţaţi peste noapte! Asta arată şi cât de mult s-a implicat la nivelul Ministerului Transporturilor, atunci când a fost secretar de stat. Îl felicit că, în două-trei săptămâni de când a apărut oportunitatea, am reuşit, împreună cu aparatul de lucru al Primăriei, ce n-am reuşit în ultimii doi, trei ani", a spus primarul.

Acesta s-a simţit dator cu o precizare: "Sunt discuţii că de ce nu facem o centură pe la Smârdan. Pentru că nu mai cade în sarcina municipalităţi, acolo e terenul altor localităţi de jur împrejurul Galaţiului".

Citit 17377 ori Ultima modificare Joi, 09 Noiembrie 2017 18:35

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.