Instituţiile de stat au învăţat să tragă ţepe. Profesorii, ciupiţi la bani, în prag de sărbători

Instituţiile de stat au învăţat să tragă ţepe. Profesorii, ciupiţi la bani, în prag de sărbători
Evaluaţi acest articol
(19 voturi)

Cadrele didactice au fost anunţate că s-au depus la Agenţia Naţională de Administrare a Finanţelor propunerile privind redistribuirea bugetelor pentru plata salariilor şi, prin urmare, înainte de sărbători, vor primi doar 93,52 la sută din lefuri, iar din banii care li s-ar fi cuvenit pentru plata hotărârilor judecătoreşti vor primi doar 65,21 la sută.

Vestea a cam aprins spiritele în cancelariile şcolilor în care sunt mai mulţi profesori cu salarii foarte mari, deoarece aceştia au gradaţii de merit, în special în colegiile de elită ale judeţului. Se ştie că la  aceste unităţi sunt anual probleme, din cauză că suma alocată prin costul standard per elev nu acoperă în întregime plata lefurilor, fiind necesare mereu redistribuiri şi suplimentări ale bugetelor.
"Acesta e cadoul pe care ni-l face Guvernul nouă, profesorilor, în prag de sărbători. Nu numai că nu ni s-a dat ce ni s-a promis în campania  electorală, ci suntem şi ciupiţi la banii care ni se cuvin!", ne-a spus, dezamăgit şi supărat, un cadru didactic.
Am discutat cu liderul Sindicatului Învăţământului Preuniversitar (SIP), Lidia Antoniu, care ne-a declarat că profesorii n-ar trebui să-şi facă griji: "Oamenii îşi vor primi salariul net integral. Nu se vor plăti contribuţiile la stat, dar acest lucru nu-i va afecta pe ei. Conform legii şi Codului  Muncii, prioritate au salariile oamenilor, apoi contribuţiile la stat. E adevărat,  însă, că  vor primi bani mai puţini cei care au câştigat procese pe Legea 221 şi Legea 330.  Dar diferenţele urmează să fie achitate în primul trimestru din anul viitor", ne-a declarat Lidia Antoniu.
Dacă salariile vor fi primite, se pare, în întregime, profesorii vor fi totuşi "arşi" la nişte bani pe care-i aşteaptă de multă vreme, cei pe care ar fi trebuit să-i primească, eşalonat, încă de la începutul anului, respectiv sumele cuvenite prin hotărârile judecătoreşti. Unele cadre didactice cu vechime şi grade didactice ar fi trebuit să primească în jur de 4.500 de lei, din care li se va da, până la urmă, numai 2.950 de lei.
"Şi-aşa banii aceştia au fost risipiţi în eşalonări pe mai mulţi ani. Anul acesta, ar fi trebuit să primim trimestrial banii câştigaţi în instanţă. Acum nu ni-i mai dau nici în ultimul ceas? Nici măcar hotărârile de Guvern nu se respectă, ce să mai vorbim de promisiunile electorale!",  ne-a spus alt profesor.

Citit 8031 ori Ultima modificare Marți, 28 Noiembrie 2017 18:12

6 comentarii

 • postat de Maxim
  Miercuri, 29 Noiembrie 2017 14:30
  5.13.236.***
  alta data sa votati cu cei care va promit diamante, case de vacanta, excursii in Dubai ... aveti pretentia sa educati copiii, dar aveti minte taaare putina!
  10
  10
  Raportează
 • postat de membru sindicat :EDUCATIA
  Miercuri, 29 Noiembrie 2017 14:17
  100.99.93.***
  Pentru Presedinte Sindicat "EDUCATIA", va rugam puneti la dispozitia ziarului Viata Libera toate documentele care au fost secretizate atatia ani de zile . Lipsa informarii a permis abuzurile din partea contabililor si a directorilor de scoala care nu au comunicat sumele restante si au impartit sumele dupa bunul plac .In lipsa unui control , s-au facut abuzuri nenumarate . Si sindicatul a sugerat sa tacem . Daca aveti curajul , cereti control de la Curtea de Conturi .
  3
  12
  Raportează
 • postat de Costi
  Miercuri, 29 Noiembrie 2017 10:26
  95.77.96.***
  La ce bun esti pedagog, daca nu esti in stare sa le explici macar propriilor parinti sa nu mai voteze un partid de hoti la conducerea tarii. Acum e prea tarziu sa te lamentezi. Alegerile nu trebuie sa te preocupe doar o data la 4 ani sau nici macar atunci, ci in fiecare zi in care intalnesti un om care este in stare sa dea tara pe mana hotilor pentru cativa lei in plus la pensie/salariu. Mie imi vine greu ca nu am aptitudini de pedagog si tot incerc sa schimb ceva, dar voi....
  12
  17
  Raportează
 • postat de Sindicatul Educația - președinte
  Miercuri, 29 Noiembrie 2017 07:48
  89.136.231.***
  Nu numai acum; întotdeauna personalul din învățământ a primit țepe. Pentru că învățământul este ,,prioritate națională” în lege dar este pe penultimul loc în preocupările guvernanților. De multe ori, vina o poartă, în mare măsură, și salariații din învățământ pentru că nu iau atitudine. În mai, anul acesta, când FSLI a declanșat un referendum pentru blocarea anului școlar și a pichetat parlamentul, liderul național al celeilalte federații sindicale își arăta nedumerirea pe sticlă precum că nu înțelege de ce FSLI protestează pentru că, iată, ,,ni se dublează salariile, vom primi vouchere de vacanță, vom primi integral restanțele la sentințele judecătorești”. Pe 02 octombrie a.c. când noi am pichetat prefecturile, majoritatea covârșitoare a salariaților din învățământ au privit doar la televizor.
  Privind neplata integrală a restantelor la sentințele judecătorești, cauza este și la școli și la ISJ. La școli, contabilii și directorii au interpretat ei cum au vrut prevederile legale cu privire la modul de executare a sentințelor judecătorești iar ISJ a refuzat să se implice în clarificări. Deși până în 2013, pe fiecare sentință privind litigiile de muncă scria ,,Definitivă” chiar din momentul pronunțării, unii contabili au gândit (și au ținut cu dârzenie de ,,gândirea” lor) că e definitivă doar la data legalizării. Legalizarea sentințelor era în obligației fiecărei părți, în primul rând a școlii care primise sentințele ca pe niște titluri executorii dar școlile au așteptat de la sindicate să le primească legalizate. Așa se face că sentințe executorii încă din 2009, 2010, 2011 să fie considerate definitive și executorii de către contabili abia prin 2013 sau 2014, când au fost legalizate de către sindicate care s-au sesizat că (nejustificat, legal) nu sunt sunt puse în plată. Personal, am solicitat comisiei paritare a ISJ-ului, în 2012, să dăm o decizie cu privire la normele procedurale de executare a sentinței judecătorești. În fapt, întocmeam o listă de prevederi legale (ordonaate cu privire la succesiunea procedurilor) care erau foarte clare și constituiaau un îndrumar procedural pentru contabili. Ei bine! Dacă partea care reprezenta ISJ-ul nu a fost de acord, nu au fost de acord nici celelalte sindicate iar solicitarea noastră a fost respinsă. Iată de ce s-a ajuns la situația de acum. Teoretic, toată lumea (Guvern, MEN, ISJ), mai puțin Sindicatul ,,Educația”, știa că mai sunt de restituit diferențe de la sentințele judecătorești pe Legea 330/2009 în procent de 35%. Practic, au rămas de restituit diferențe de 60% sau chiar de 85% pentru că, sentințe care trebuiau să intre în executare din 2012 au intrat în executare din 2014 și s-au plătit efectiv doar 15%. Și, ca să nu spună nimeni că ,,după război...” pot pune la dispoziție înregistrarea depoziției din fața presei, din 02.10.2017, în care spuneam că sunt de restituit sume între 3.000 și 7.000 de lei. Deasemenea, se pot găsi și solicitarea și procesul verbal din 2012, din comisia paritară.
  3
  23
  Raportează
 • postat de bubu
  Miercuri, 29 Noiembrie 2017 07:28
  109.103.134.***
  Deh, alta data sa votati cu cine nu promite doar mariri de salarii, dragi bugetari!
  6
  20
  Raportează
 • postat de URARE DE LA pesede
  Miercuri, 29 Noiembrie 2017 03:52
  95.77.196.***
  LA ANU SI LA MULTI ANI ! SANATATE, NU SI BANI !
  5
  21
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.