MEHID, un focar de infecţie de nestăvilit. Iar autorităţile gălățene nu sunt în stare să facă nimic
Foto: Marius Negri

MEHID, un focar de infecţie de nestăvilit. Iar autorităţile gălățene nu sunt în stare să facă nimic
Evaluaţi acest articol
(13 voturi)

Sticle de plastic, cauciucuri, cârpe, saci cu resturi menajere, sticle, hârtii, conserve, aşezate mormane, mormane. Altfel spus, mai bine de trei hectare de gunoaie, adunate ani la rând, chiar într-o zonă centrală a oraşului, fosta fabrică Mehid. La acestea se adaugă o mulţime de ruine, într-o fază avansată de degradare. Un focar de infecţie, o imensă pată pe obrazul oraşului, faţă de care autorităţile s-au dovedit a fi neputincioase.

În urmă cu un an, "Viaţa liberă" a publicat un material prin care trăgea un semnal de alarmă asupra acestei situaţii, care trenează de mai bine de şase ani. Deşi autorităţile se lăudau atunci că vor lua măsuri, nu s-a întâmplat nimic. Mizeria acumulată acolo agresează privirile trecătorilor de pe strada Unirii şi bulevardul Coşbuc.

Anul trecut pe vremea aceasta, primarul Ionuţ Pucheanu susţinea că proprietarul fostei fabrici, Corneliu Mangalea, a solicitat acord pentru demolare şi avansa ca soluţie supraimpozitarea cu până la 500 la sută de către Primărie a terenului respectiv, ca sancţiune pentru faptul  că acesta nu-şi curăţă zona. Nu ştim dacă măsura chiar a fost pusă în aplicare. Cert este doar faptul că, între timp, alte gunoaie s-au adăugat mormanului deja existent, situaţia fiind mai rea ca înainte.

De altfel, măsura sancţiunilor băneşti nu pare să fie soluţia cea mai eficientă. Tot în materialul publicat anul trecut în ziarul nostru, se preciza faptul că proprietarul Corneliu Mangalea avea de achitat, numai pentru perioada 2011-2015, o sumă de 205.000 de lei, reprezentând amenzile aplicate de Garda Naţională de Mediu - Comisariatul Judeţean Galaţi. Bani din care nu se ştie cât s-a putut recupera, având în vedere că reprezentanţii Finanţelor Publice ne-au declarat că nu pot da publicităţii asemenea date, dar ne-au asigurat că au fost trimise peste 100 de somaţii şi peste 60 de adrese de înfiinţare popriri.

Cum însă fosta fabrică de echipamente hidraulice se află în insolvenţă, având datorii la bugetele de stat şi pierderi de peste trei milioane de lei, practic e imposibil să-l obligi pe patron să-şi facă curăţenie în propria curte. Şi, pentru că procedurile de insolvenţă pot dura ani la rând, nu se întrevăd soluţii nici în viitorul apropiat.

Fiecare cartier cu "uscăturile" lui

Deşi locuiesc într-unul dintre cele mai liniştite şi curate cartiere, nici proprietarii caselor din zona Rizer şi de pe străzile din apropiere nu au scăpat în totalitate de vecinii certaţi cu bunul simţ. Astfel, dacă în cea mai mare parte oamenii păstrează curăţenia, iar lucrătorii de la Ecosal tocmai îşi făceau treaba măturând chiar şi pe lângă trotuare, existau, prin unele locuri, pungi de plastic şi hârtii aruncate prin grădinile din faţa curţilor.

Zi fixă pentru ridicarea gunoiului

Chiar în ziua trecerii noastre prin cartier, locuitorii scoseseră civilizaţi pungile şi coşurile cu resturi menajere pentru a fi ridicate de Ecosal. În lipsa unor containere în care să arunce gunoiul, locuitorii din zona Rizer stau cu el la poartă, în aşteptarea maşinii care să-l ridice. Locuitorii sunt de părere că nu e o situaţie plăcută, deoarece sunt obligaţi să stea cu gunoiul în curte mai multe zile la rând, chiar şi vara, când resturile se încing şi miros.

Parcul Rizer este neîngrijit

Inaugurat cu surle şi trâmbiţe acum şase ani, Parcul Rizer nu mai arată deloc aşa cum ar trebui. Autorităţile s-au oprit cu înfrumuseţarea doar la plantarea câtorva copaci. Restul e golaş şi dă parcului un aer dezolant, mai  ales acum, la ieşirea din iarnă. Pe alei, din loc în loc, se văd plăci dislocate, mesele de tenis sunt vai de capul lor, vopseaua scorojindu-se în timp. Zona arată că nu a fost îngrijită de multă vreme, nisipul de la terenul de sport fiind împrăştiat printre iarba care a început să se iţească în spaţiile verzi. Singurele care încă se păstrează în stare bună sunt aparatele de fitness şi băncile.

Unde venim joi

Joi, 5 aprilie, între orele 9,00 şi 9,30, vă aşteptăm cartierul Traian Nord, la intersecţia străzilor Zimbrului şi Sulfinei, pentru a ne spune care sunt principalele nemulţumiri şi probleme din zona dumneavoastră, dar şi ce pot face autorităţile pentru a le rezolva. În cazul în care nu puteţi ajunge la întâlnirea cu reporterul "Vieţii libere", ne puteţi lăsa sesizările dumneavoastră şi în secţiunea de comentarii a acestui articol sau pe adresa de email Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea..

Citit 6921 ori Ultima modificare Miercuri, 04 Aprilie 2018 11:22

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.