MEHID, un focar de infecţie de nestăvilit. Iar autorităţile gălățene nu sunt în stare să facă nimic
Foto: Marius Negri

MEHID, un focar de infecţie de nestăvilit. Iar autorităţile gălățene nu sunt în stare să facă nimic
Evaluaţi acest articol
(13 voturi)

Sticle de plastic, cauciucuri, cârpe, saci cu resturi menajere, sticle, hârtii, conserve, aşezate mormane, mormane. Altfel spus, mai bine de trei hectare de gunoaie, adunate ani la rând, chiar într-o zonă centrală a oraşului, fosta fabrică Mehid. La acestea se adaugă o mulţime de ruine, într-o fază avansată de degradare. Un focar de infecţie, o imensă pată pe obrazul oraşului, faţă de care autorităţile s-au dovedit a fi neputincioase.

În urmă cu un an, "Viaţa liberă" a publicat un material prin care trăgea un semnal de alarmă asupra acestei situaţii, care trenează de mai bine de şase ani. Deşi autorităţile se lăudau atunci că vor lua măsuri, nu s-a întâmplat nimic. Mizeria acumulată acolo agresează privirile trecătorilor de pe strada Unirii şi bulevardul Coşbuc.

Anul trecut pe vremea aceasta, primarul Ionuţ Pucheanu susţinea că proprietarul fostei fabrici, Corneliu Mangalea, a solicitat acord pentru demolare şi avansa ca soluţie supraimpozitarea cu până la 500 la sută de către Primărie a terenului respectiv, ca sancţiune pentru faptul  că acesta nu-şi curăţă zona. Nu ştim dacă măsura chiar a fost pusă în aplicare. Cert este doar faptul că, între timp, alte gunoaie s-au adăugat mormanului deja existent, situaţia fiind mai rea ca înainte.

De altfel, măsura sancţiunilor băneşti nu pare să fie soluţia cea mai eficientă. Tot în materialul publicat anul trecut în ziarul nostru, se preciza faptul că proprietarul Corneliu Mangalea avea de achitat, numai pentru perioada 2011-2015, o sumă de 205.000 de lei, reprezentând amenzile aplicate de Garda Naţională de Mediu - Comisariatul Judeţean Galaţi. Bani din care nu se ştie cât s-a putut recupera, având în vedere că reprezentanţii Finanţelor Publice ne-au declarat că nu pot da publicităţii asemenea date, dar ne-au asigurat că au fost trimise peste 100 de somaţii şi peste 60 de adrese de înfiinţare popriri.

Cum însă fosta fabrică de echipamente hidraulice se află în insolvenţă, având datorii la bugetele de stat şi pierderi de peste trei milioane de lei, practic e imposibil să-l obligi pe patron să-şi facă curăţenie în propria curte. Şi, pentru că procedurile de insolvenţă pot dura ani la rând, nu se întrevăd soluţii nici în viitorul apropiat.

Fiecare cartier cu "uscăturile" lui

Deşi locuiesc într-unul dintre cele mai liniştite şi curate cartiere, nici proprietarii caselor din zona Rizer şi de pe străzile din apropiere nu au scăpat în totalitate de vecinii certaţi cu bunul simţ. Astfel, dacă în cea mai mare parte oamenii păstrează curăţenia, iar lucrătorii de la Ecosal tocmai îşi făceau treaba măturând chiar şi pe lângă trotuare, existau, prin unele locuri, pungi de plastic şi hârtii aruncate prin grădinile din faţa curţilor.

Zi fixă pentru ridicarea gunoiului

Chiar în ziua trecerii noastre prin cartier, locuitorii scoseseră civilizaţi pungile şi coşurile cu resturi menajere pentru a fi ridicate de Ecosal. În lipsa unor containere în care să arunce gunoiul, locuitorii din zona Rizer stau cu el la poartă, în aşteptarea maşinii care să-l ridice. Locuitorii sunt de părere că nu e o situaţie plăcută, deoarece sunt obligaţi să stea cu gunoiul în curte mai multe zile la rând, chiar şi vara, când resturile se încing şi miros.

Parcul Rizer este neîngrijit

Inaugurat cu surle şi trâmbiţe acum şase ani, Parcul Rizer nu mai arată deloc aşa cum ar trebui. Autorităţile s-au oprit cu înfrumuseţarea doar la plantarea câtorva copaci. Restul e golaş şi dă parcului un aer dezolant, mai  ales acum, la ieşirea din iarnă. Pe alei, din loc în loc, se văd plăci dislocate, mesele de tenis sunt vai de capul lor, vopseaua scorojindu-se în timp. Zona arată că nu a fost îngrijită de multă vreme, nisipul de la terenul de sport fiind împrăştiat printre iarba care a început să se iţească în spaţiile verzi. Singurele care încă se păstrează în stare bună sunt aparatele de fitness şi băncile.

Unde venim joi

Joi, 5 aprilie, între orele 9,00 şi 9,30, vă aşteptăm cartierul Traian Nord, la intersecţia străzilor Zimbrului şi Sulfinei, pentru a ne spune care sunt principalele nemulţumiri şi probleme din zona dumneavoastră, dar şi ce pot face autorităţile pentru a le rezolva. În cazul în care nu puteţi ajunge la întâlnirea cu reporterul "Vieţii libere", ne puteţi lăsa sesizările dumneavoastră şi în secţiunea de comentarii a acestui articol sau pe adresa de email Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea..

Citit 6437 ori Ultima modificare Miercuri, 04 Aprilie 2018 11:22

6 comentarii

 • postat de Noul Galati
  Luni, 02 Aprilie 2018 19:15
  188.24.212.***
  O bataie de joc ca la Galati e greu de gasit in alta parte ! Vai de orasul asta...Sper ca PNL-ul sa vina cu un candidat serios si experimentat ...
  10
  14
  Raportează
 • postat de Care primar?
  Luni, 02 Aprilie 2018 16:35
  82.137.9.***
  Care primar? Galatiul are primar? Ca dupa cum arata nu prea cred ca are!
  5
  30
  Raportează
 • postat de Nicusor Ciobanu
  Luni, 02 Aprilie 2018 13:21
  109.166.139.***
  "Cainii latra ,ursul merge mai departe" asta e parerea domnului primar Pucheanu in legatura cu focarul de infectie de pe strada Unirii ! INCOMPETENTA si NEPASARE !! A promis multe doar ca sa fie ales ,mai departe se vede.........
  3
  32
  Raportează
 • postat de Filip
  Luni, 02 Aprilie 2018 12:29
  185.220.101.***
  Proprietarul de la Mehid daca nu vrea sa mai riste sa fie amendat, pentru a nu mai platati amenzi ar face bine ca o parte din banii cei dadea pe amenzi sa-i plateasca pe cei de la Ecosal care sa vina cu o FADROMA si sa curete tot terenul de la Mehid.

  Adica proprietarul de la Mehid in loc sa dea banii aiurea pe amenzi, sa redirectioneze acei bani contractand serviciile celor de la Ecosal care cu o fadroma si cu oamenii lor sa vina si sa curete tot terenul de la Mehid.
  Mai tineti minte oamemii de la Ecosal care s-au dus cu fadroma la Padurea Pastragorilor si au facut terenul luna de curatenie?

  Proprietarul de la Mehid sa dea acei bani ce-i platea pe amenzi in schimb celor de la Ecosal. Ce-i asa de greu? Nu-i nimic greu, dar probabil ca in schimb din partea proprietarului de la Mehid e REA VOINTA.
  2
  25
  Raportează
 • postat de Laura
  Luni, 02 Aprilie 2018 11:24
  77.247.181.***
  Si ce...Daca tot refuza "proprietarul" sa-si curete si sa-si igienizeze propria proprietate, fiindca s-a vazut ca nicio amenda nu-l sperie, atunci poate ca s-ar impune masuri mai drastice si anume confiscarea proprietatii. Nu se poate sa stam cu gunoiul sub nas doar fiindca un "smecher" refuza sa-si indeplineasca atributiile pentru a eradica focarul de infectie de pe proprietatea personala care este un "atentat" la sanatatea celor din jur, la sanatatea celorlalti oameni.

  Daca eu ma duc si-mi rastorn cosul de gunoi in fata usii unde locuieste dumnealui e bine? Oare i-ar conveni asa? Sau la randul sau ar fi revoltat, dar asta doar cand i se intampla dumnealui acelasi tip, tratament pe care dumnealui il aplica celorlalti cu sictireala pastrand focarul de infectie de la MEHID. Se impune confiscarea proprietatii daca mai refuza sa-si curete, sa-si igienizeze focarul de infectie care este un atentat la siguranta, la sanatatea cetatenilor acestui oras. Sa puna mana si sa-si faca curatenie. Sa apeleze la Ecosal daca vrea, platindu-i si sa-i curete terenul asa cum Ecosal a curatat Padurea Pastragorilor de toate gunoaiele ce au ramas acolo dupa construirea blocurilor respective.
  1
  36
  Raportează
 • postat de V. ALEX.
  Luni, 02 Aprilie 2018 10:22
  178.138.33.***
  PUNCT DE VEDERE ! Primaria mun. Galati ar putea incerca , pentru viitor, sa studieze posibilitatile de relocare ale tuturor SERVICIILOR POLITIEI JUDETULUI SI MUNICIPIULUI GALATI in spatiul socupat de ruinele MEHID GALATI, prin reproiectarea si reamenajarea actualelor structuri de rezistenta ce apartin inca Dlui MANGALEA. Aceasta relocare ar elibera str. Domneasca de strangularea zilnica a circulatiei in zona _POLITIE ;CATEDRALA ; FACULTATEA DE INGINERIE din lipsa spatiilor de parcare in aceasta portiune. In spatiile eliberate de politie s-ar putea extinde UNIVERSITATEA dUNAREA DE JOS, prin reamplasarea altor spatii actuale cu dispunere excentrica . Desigur este unproces lung, anevoiuos, cu costuri, dar benefic pentru URBE SI POSTERITATE. In zona eliberata de politie si-ar gasi amplasarea, atat o viitoare CASA DE CULTURA UNIVERSITARA CAT SI O BIBLIOTECA UNIVERSITARA FAR CA ZONA SA FIE AGLOMERATA !
  3
  44
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.