Micro 16. Buricul cartierului, fără prelată, în bătaia vântului (FOTO)
Foto: Marius Negri

Micro 16. Buricul cartierului, fără prelată, în bătaia vântului (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(14 voturi)

Cum o dai, cum o întorci, în cartierul Micro 16 toate drumurile duc la Complexul Siret. E buricul cartierului, locul în care vecinii fac şi desfac tot felul de socoteli, veşti, mai stau la un pahar de vorbă, poate e rost şi de o partidă de şah. Unde mai pui că de la Profi şi magazinaşele din jur se mai pot face şi ceva târguieli. Oamenii ar vrea, însă, ca zona să capete ceva mai mult ştaif, iar de ceva idei în acest sens nu duc lipsă.

Chiar dacă ultimele zile au fost ceva mai friguroase, pe băncuţele din faţa complexului comercial tot s-au adunat câţiva pensionari, pentru a face schimb de impresii despre rostul şi mersul politicii, administraţiei, merge o vorbă, două şi despre fotbal sau despre încă un vecin care a plecat prin Italia. În faţă sunt şi câteva măsuţe – zice-se din perioada când era dl Ciucă deputat de Galaţi. Măsuţele au rămas, mandatul s-a dus. Doar amintirea biroului parlamentar, amplasat tot într-o margine a complexului a mai rămas. În apropiere mai sunt vreo două prăvălii scoase la vânzare, o farmacie, câteva tarabe cu legume, pâine şi un mic sediu de bancă.

„Aici se adună lumea din cartier. Acum sunt puţini, că-i rece, dar să vedeţi mai pe după-amiază sau vara ce-i aici! Stă lumea, mai joacă şah, dar am avea şi noi o rugăminte: să ne pună şi nouă aici un soi de prelată, să ne ferească de ploaie sau de soare, vara, să fie puţină umbră”, ne spune nea Nelu Filote. De vorba, aia, când ţi-e sete parcă nu există licoare mai bună pe lume decât un pahar cu apă. Când plouă, ce n-ar da omul pentru o umbrelă, iar când e fierbinţeala soarelui, ce bine prinde niţică umbră. Despre copertina cu pricina s-au făcut ceva vorbe şi pe la Primărie, rămâne însă de văzut dacă în zonă va fi şi amplasată apărătoarea cu pricina sau „verba volant”. Cert e că, dacă tot vorbim de buricul cartierului, n-ar fi bine să-l lăsăm aşa, în bătaia vântului.

Dar dacă tot am pomenit de Complexul Siret, ar mai fi o problemă care ar merita atenţia administraţiei locale. Subsolul complexului, acolo unde pe vremuri se aducea marfa pentru Alimentară, a devenit o hazna - mizerie, şobolani şi putreziciune. Singurii care o apreciază sunt boschetarii. „Dom’le, e nenorocire aici! Dezastru, pericol public! E poarta asta, dar boschetarii sar şi se bagă în subsol – stau acolo, se pişă sau îşi fac alte nevoi, vara e o duhoare de nu poţi să stai aici!”, ne explică Gheorghe Coadă.

Sunt deja ani buni de când, la problema subsolului infernal nu s-a găsit o rezolvare. La un moment dat, cetăţenii din zonă au propus ca locul cu pricina, cu sprijinul administraţiei locale, să fie dezinfectat, văruit, amenajat cât de cât şi să devină, poate, un club pentru pensionari. Ar fi, altfel spus, un loc complementar celui din faţa complexului, unde se adună oricum oamenii. La club s-ar putea merge când vremea e rea, poate se pot desfăşura şi ceva activităţi sau organiza întâlniri de interes public. Oricum, ideea merită reamintită administraţiei – s-au mai schimbat primarii, directorii – poate s-a uitat de ea.

Trasee de autobuz directe pentru piaţă şi spital

Traseele mijloacelor de transport în comun este una dintre preocupările cetăţenilor din Micro 16. În general, lumea a fi mulţumită de schema propusă de Transurb pentru traseele autobuzelor, dar pe de altă parte ar mai fi loc de o serie de îmbunătăţiri. „Problema e că mulţi dintre oamenii de aici sunt în vârstă, e mai greu cu deplasarea dintr-o staţie în alta. O mare rugăminte e să avem şi noi aici, prin zona Complexului Siret, un autobuz care să ne facă legătura cu Piaţa Mare. Să poată merge lumea să mai facă târguieli”, ne spune nea Nicu. Dar o altă problemă ar mai fi şi legătura cu Spitalul Judeţean, completează nea Dumitru Muşat: „Acum nu-i nici o legătură directă dacă ai nevoie să te duci la Spital. Mă gândesc, poate, se găseşte o soluţie – e un autobuz, traseul 28, care cu o uşoară modificare ar putea trece şi pe la noi prin zonă, în aşa fel încât orice om care are probleme să poată ajunge cât mai repede la spital”. Legat de staţia de autobuz de lângă Complexul Siret, ne-a mai fost semnalată o problemă: nu este nici un coş de gunoi. Poate au fost cândva, dar acum au făcut „aripi”. Totuşi, acum, mai bine nişte coşuri noi, decât să toate gunoaiele să fie aruncate pe unde se nimereşte.

Comerţ de semisubzistenţă

Complexul Siret, din Micro 16, are o lungă istorie comercială în spate, încă de pe vremea în care singurul lanţ de marketuri era… Alimentara. Acum, cu economia de piaţă, comerţul merge înainte, iar complexul a tras, în zonă, după el, şi alte afaceri. Unele mai mici, ce-i drept, dar utile pentru cetăţenii din zonă. De la dughene care vând „ace, brice şi ibrice” până la legume, fructe şi chiar ceva confecţii, s-a găsit câte un colţişor pentru întreprinzătorii de modă nouă. Ar trebui, poate, un soi de sistematizare a zonei, mai multă unitate stilistică. Dar, deocamdată, oamenii vor mai mult produse la preţuri acceptabile şi mai mult experimente de ordin estetic. Dar asta nu înseamnă că, în perspectiva unui viitor mai mult sau mai puţin îndepărtat, comerţul semi-stradal n-ar putea lua o înfăţişare ceva mai elegantă. În alte zone din ţară, în situaţii asemănătoare, autorităţile publice au făcut proiecte de amenajare urbană, iar rezultatele au meritat efortul. De ce n-ar fi valabil acest lucru şi în Micro 16. Până la urmă, nu cere nimeni ca administraţia publică să reinventeze roata.

După blocuri, „războiul băncilor” cu reclamaţii pe spaţiul verde

Ştiţi cum este viaţa la bloc: e suficient să fie un „Gică Contra” sau vreo doi, trei vecini care n-au ce face altceva decât să caute nod în papură celorlalţi locatari şi gata, s-a dus tot „feng-shui”-ul din cartier. De exemplu, în zona blocurilor A23-A24, din Micro 16, a izbucnit un veritabil „război al băncilor”. Unii vor piesele de mobilier urban, alţii nici nu vor să audă. S-a lăsat cu liste de semnături, plângeri pe la Primărie, tot tacâmul.

Cine trece, într-o doară, printre blocurile A23 şi A24 n-ar zice că e un loc care a dat naştere la atâtea patimi. Ba, dacă e să-l comparăm unele din imaginile „clasice” de cartier, ar putea spune că e o zonă agreabilă: spaţiile verzi – în fine, acum acoperite de zăpadă – sunt bine delimitate, cu gărduţ, răsaduri de flori se zăresc de sub microserele de protecţie, copacii aliniaţi completează ambientul, până şi faţadele blocurilor sunt ceva mai îngrijite şi mai puţin pestriţe decât prin alte locuri. Din păcate, toată această atmosferă paradiziac-urbană a fost dată peste cap din cauza unor băncuţe.

„Ce s-a întâmplat? Cu ceva vreme în urmă, am reuşit să punem nişte bănci. Şi, ce să vezi? Când am fost plecat, în iarnă, de Sf. Neculai, au dispărut! Când am venit, nici urmă. Când m-am interesat, cică au venit (de la primărie – n.r.) şi-au luat băncile de pe amplasamentul iniţial, pentru că au fost „reclamaţii”. Persoane iresponsabile, domnule, cum poţi să ceri aşa ceva? Aveam şi noi unde să mai stăm puţin la aer, cum să le scoată?”, ne zice indignat dl Nelu Filote.

Lucrurile nu au rămas aşa. Nea Nelu s-a făcut luntre şi punte să aducă băncile înapoi. „M-am dus şi la dl primar Pucheanu. Am făcut şi o cerere, am primit şi răspuns. Am vorbit şi cu dl Onofrei, de la Primărie. Ni s-a zis – dacă oamenii vor bănci, vor avea bănci. Dar trebuie listă de semnături. Am făcut tabel şi am adunat vreo 80 de semnături. Şi toţi s-au mirat cum, înainte, după moftul câtorva persoane, s-au scos băncile”, ni se explică.

„Vă spun, erau oameni bătrâni care plângeau când au auzit că s-au luat băncile! Unii au pensie, vai de capul lor, atâta bucurie mai aveau şi ei – mai ieşeau vara, aici se mai putea sta şi de călduri, mai discutau de una, de alta. Ce motiv au avut să ceară unii să se ia băncile? De răi, să nu fie frumos!”, ne mai spune nea Nelu, susţinut vârtos de câţiva cetăţeni din zonă.

Se pare, totuşi, că lucrurile vor intra pe un făgaş normal. Cu jalba la Primărie, băncile sunt pe cale să revină între blocurile A23 şi A24. Sunt gata pentru a fi montate, numai să se mai limpezească puţin vremea, să treacă zăpezile astea, să se poată apuca muncitorii pe lucru. „Dl Onofrei urma să le pună luni, dar a nins, nu sunt condiţii acum. Dar ne-a promis că le punem când se încălzeşte, săptămâna care vine…”, ne mai spune dl Filote. S-a gândit chiar şi la nişte îmbunătăţiri – nişte coşuri de gunoi, de exemplu, poate de vopsit gărduţul, că tot vine Paştele. Cu sau fără bănci, viaţa merge înainte în cartier. Dacă or să dispară şi motivele de zâzanie, rămâne de văzut.

Cereri pentru un WC public

Una dintre necesităţile reclamate de cetăţenii care se mai adună „la club”, la băncuţele din faţa Complexul Siret, din Micro 16, ar fi amenajarea unor toalete publice, după modelul celor amplasate şi în alte locuri din oraş.

„Ar trebui un WC din acela, ecologic, cum mai sunt pe Faleză sau prin parcuri. Nu de alta, dar aici mai vine lumea, mai este şi staţia de autobuz, poate că nu ar fi o idee tocmai rea. Desigur, problema ar fi amplasamentul, că nu poate fi pus oriunde, să nu deranjeze. O variantă ar putea fi tot prin preajma locului unde sunt containerele de gunoi, lângă complexul comercial. A mai fost acum ceva vreme un wc din acesta în zonă, dar nu ştiu ce s-a întâmplat cu el – am impresia că i-au dat foc unii, ceva de genul acesta. Oricum, în prezent nu mai este. Dar poate merge pus altul”, ne-a declarat dl C. Gheorghe.

Fără parcare, cu garaje ca nuca-n perete

Nu e cartier în Galaţi în care să nu apară discuţii când vine vorba de maşini, garaje şi locuri de parcare. Cartierul Micro 16, în general, zona blocului A22, în particular, nu fac excepţie. „La noi, în dreptul bl. A22, sunt două garaje. Sunt garaje provizorii şi nici măcar nu sunt folosite. Problema e că încurcă toată parcarea. Am ajuns să lăsăm maşinile tocmai dincolo de blocurile învecinate, unde mai găsim câte un loc. Am încercat să mai trimitem pe internet nişte mesaje în atenţia Primăriei, dar deocamdată n-am avut nici un răspuns! Dacă este nevoie, putem să strângem şi listă de semnături - fie să fie mutate garajele acelea, fie să fie desfiinţate. Sunt şi alte baterii de garaje, dar care nu încurcă. Dar astea două încurcă foarte mult”, ne explică dl Marius Maftei.

Într-adevăr, garajele respective sunt cam ca nuca în perete în faţa blocului respectiv, iar maşinile, împrăştiate care pe unde a putut.

Tot legat de traficul din zonă, la un moment dat a fost o propunere ca unele străduţe să fie făcute cu sens unic. Aşa s-ar descongestiona circulaţia, s-ar putea amenaja, poate, şi nişte noi locuri de parcare, să fie toată lumea mulţumită. Ideea este valabilă şi astăzi, dar nu toată lumea din administraţia publică are ochi să o vadă.

Ulițele din mediul urban

Unele dintre aleile dintre blocurile din cartierul Micro 16 cam lasă de dorit. Chiar şi ascunse sub mormanele de nămeţi, unele dintre alei sunt atât de desfundate, încât nici măcar zăpada nu le poate acoperi. Dacă ai face abstracţie de blocuri, mai că ai spune că te afli pe o uliţă sătească. Desigur, cetăţenii din zonă şi-ar dori ca aleile să fie amenajate, să scape de gropi, noroaie, bălţi etc. Ni s-a spus că s-au făcut o serie de sesizări către administraţia locală, dar că li s-a spus să aştepte, până le vine rândul. La cât au aşteptat până acum, se pare că rândul e destul de lung.

 

Citit 9644 ori Ultima modificare Joi, 29 Martie 2018 18:17

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.