Puf de păpădie şi un curcubeu surpriză (FOTO)

Puf de păpădie şi un curcubeu surpriză (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(22 voturi)

Şiruri lungi de garaje care formează adevărate baricade de apărare împotriva civilizaţiei, maşini parcate după bunul plac al şoferilor pe spaţiile verzi degradate sau pe trotuare, gunoi neridicat, vegetaţie care creşte în voie, blocuri cu faţade ponosite, aşa arată atmosfera dezolantă din spatele M-urilor de pe bulevardul George Coşbuc. În contrast, Păpădia, care oferă un spectacol gratuit celor care au vreme să poposească pe o bancă în faţa ei.

„Uite curcubeul!”, a fost exclamaţia care mi-a atras atenţia asupra fântânii arteziene devenite deja, pentru gălăţeni, un punct de reper al oraşului „La Păpădie”. Într-adevăr, o „panglică” de curcubeu decora căderea de apă, graţie soarelui care hotărâse să le coloreze în rogvaiv dimineaţa gălăţenilor. Şi să le ofere gratuit o imagine bună de admirat, pozat şi postat pe Facebook. Desigur, dacă nu le stricau poza dalele sparte şi degradate din jurul fântânii arteziene al cărei nume oficial este “Puful de păpădie”, după cum apare pe lista monumentelor din Galaţi.

Despre fântâna realizată în anii 1974-1975, de regretatul tehnician Mircea Roibu, aţi putut citi în paginile ziarului „Viaţa liberă” în cadrul campaniei „Monumentele oraşului”. Desigur, nu este singura „Păpădie” din ţară şi nici din lume, dar trebuie spus că părintele ei, Mircea Roibu, a văzut în oraşul Okayama o asemenea fântână arteziană, iar când s-a întors acasă nu s-a lăsat până când nu a realizat, la Şantierul Naval Galaţi, o asemenea lucrare!

În vecinătatea Păpădiei, la picioarele troiţei de marmură l-am descoperit, dormind pe iarbă, pe unul dintre oamenii străzii. Semn că vremea s-a încălzit suficient pentru o „odihnă în aer liber”.

De cealaltă parte a bulevardului Coşbuc în contrast cu elegantele clădiri rezidenţiale construite recent, sunt vechile blocuri gri. Iar în spatele lor, imaginea dezolantă pe care o regăsim în mai toate cartierele Galaţiului. Baterii interminabile de garaje, în faţa cărora sunt parcate autoturisme. Spaţii verzi bătătorite, care au devenit parcări ad-hoc, puncte gospodăreşti unde gunoaiele dau pe-afară, maidanezi. Şi, în contrast, câte-o grădiniţă de bloc îngrijită, în care zâmbesc, colorate, lalelele.

Copaci uscaţi aşteaptă intervenţia autorităţilor

„Sunt copaci uscaţi care ameninţă să cadă peste blocuri sau peste maşini!", ne-a reclamat Damian Niţă, locatar al blocului M2 de pe bulevardul George Coşbuc. Situaţia ne-a fost sesizată şi de Costică Pricope: „Eu locuiesc la blocul M1, iar Asociaţia 252 bis, din care fac parte, a trimis la Primărie nenumărate adrese cu privire la copacii care riscă să cadă pentru că sunt uscaţi! Este vorba despre un arţar care nu e de tot uscat, mai are câteva frunzuliţe în vârf, de un salcâm şi de un nuc, arbori care au nevoie să fie toaletaţi sau tăiaţi! Dar mai sunt şi alţi copaci în spatele blocului, care au nevoie de intervenţii! Am tot trimis adrese în 2016, în 2017, am revenit în 2018, iar ieri am discutat cu administratoarea asociaţiei să revină cu o nouă solicitare! Eu îmi parchez maşina aici. Au mai căzut crengile uscate pe maşini, dar nu avem cu cine să discutăm! Eu nu ştiu ce aşteaptă, de nu intervin!”, ne-a declarat gălăţeanul.

O altă nemulţumire o reprezintă spaţiile goale rămase de pe urma tăierii unor arbori, în care nu au mai fost plantaţi alţi copaci.

„Balet” pe lângă eleşteul din faţa blocului

Pare o glumă, dar nu este! Locatarii Asociaţiei 289 ni s-au plâns că, de fiecare dată când plouă, sunt nevoiţi să meargă pe vârfuri, ca balerinii, prin faţa blocului, pentru că apa care bălteşte formează un adevărat eleşteu! Totul din cauza unor cârpeli făcute pentru astuparea unor surpări. Panta de scurgere a fost modificată, iar apa pluvială nu mai are pe unde să se scurgă. Mai mult, aleea din faţa blocului lor nu are canalizare, iar cea de la scara vecină se înfundă mereu.

Doleanţe şi o invitaţie pentru Ionuţ Pucheanu

„Pe trotuarul din dreptul blocurilor M nu se poate circula pentru că sunt sub orice critică! Sunt pline de maşini şi de gropi, iar bordurile sunt sparte de acum trei-patru ani de zile, de când a deszăpezit, dar nu le-au mai refăcut! Dorim să se repare trotuarele pentru că noi nu putem merge pe jos până la cimitir la tămâiat! Dorim demolarea garajelor şi amenajarea unui parc pentru copii. Vrem o mică piaţă între M1 şi M2 pentru că suntem prea mulţi bătrâni şi nu putem ajunge la piaţa mare. Îl invităm pe strada noastră pe domnul primar Ionuţ Pucheanu nu numai la alegeri!”, ne-a transmis gălăţeanul Damian Niţă, unul dintre locatarii blocului M2 de pe bulevardul George Coşbuc.

Citit 6387 ori Ultima modificare Duminică, 22 Aprilie 2018 18:50

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.