Mazepa II, una dintre puţinele oaze de verdeaţă şi linişte ale oraşului

Mazepa II, una dintre puţinele oaze de verdeaţă şi linişte ale oraşului
Evaluaţi acest articol
(12 voturi)

Aproape că te umple invidia, la modul admirativ, pe locuitorii cartierului Mazepa II, zona situată în apropierea Tribunalului, în spatele băncilor şi al Palatului Telefoanelor. Dacă apuci să te plimbi într-o dimineaţă de mai însorită pe acolo, observi că zona e plină de străduţe înguste, dar şi de spaţii verzi generoase între blocuri, având un aer uşor rural, dar în sensul bun al cuvântului.

După ce treci de primul rând de blocuri, aflate în zona băncilor, în spatele Palatului Telefoanelor, e linişte şi pace. Nimeni nu ascultă manele date la maximum. Din când în când mai trece cineva grăbit, după treburi.

Cum e  viaţa în Mazepa II ne spune Antonela Paneluţă: "E bine. Nu aş vrea să locuiesc în altă parte în Galaţi. Ies seara în balcon şi spun că-s la munte. E aer curat, sunt mulţi copaci. Chit că Faleza este aproape, nici nu mai e nevoie să mergi până acolo, ca să te bucuri de natură".

Singura dovadă că, totuşi, în blocurile ascunse de coroanele mari ale arborilor forfoteşte viaţa sunt maşinile parcate şi pe stânga şi pe dreapta străduţelor, astfel încât niciun sens nu mai e liber în întregime. Se circulă pe banda din mijloc şi noroc de faptul  că străduţele sunt destul de scurte, iar şoferii aşteaptă la intersecţii, până când se poate trece. Pe trotuare sau pe lângă trotuare, fiecare bucăţică de spaţiu e ocupată, astfel că, dacă vii şi vrei să parchezi în zonă, ai o mare problemă. Te învârţi după un loc să-ţi laşi maşina chiar şi pe distanţă de câteva blocuri. Noroc că mini-plimbarea pe care eşti forţat s-o faci e totuşi o încântare, printre grădinile care abundă în vegetaţie, îngrijite frumos de oamenii care au ca pasiune grădinăritul. E curat. Nu sunt nici măcar pet-uri sau hârtii aruncate pe nicăieri, semn fie că Ecosal îşi face treaba, fie că locuitorii de aici sunt mai civilizaţi decât în alte părţi ale oraşului, ceea ce nu e de mirare, având în vedere că Mazepa II este unul dintre primele cartiere care s-au construit în Galaţi.

La parterul blocurilor, oamenii au amenajat grădinile, ba chiar şi câte un loc pentru fumat, cu canapeluţă, scrumiere şi coş pentru aruncat chiştoacele.

Oamenii cu care am discutat pe stradă ne-au spus că, în afara maşinilor parcate de-a valma, nu sunt alte probleme. Gunoiul este ridicat la timp, cu iluminatul nu sunt probleme, iar câinii comunitari s-au împuţinat vizibil. Fiind un cartier cu populaţie îmbătrânită, sigurele probleme despre care îţi vorbesc locuitorii interpelaţi pe stradă sunt cele de sănătate.

Parcul "Viva", bijuteria cartierului

Pe lângă faptul că se află la doi paşi de Faleza Dunării şi are spaţii verzi destul de întinse, Mazepa II a primit ca bonus unul dintre cele mai frumoase parcuri din oraş - Parcul "Viva". Pe lângă vegetaţie şi un iaz cu peşti, sunt aici şi spaţii de joacă pentru copii şi adolescenţi, iar faptul că se asigură pază tot timpul a făcut ca toate leagănele, balansoarele şi băncile să rămână aproape intacte şi la atâţia ani de când parcul este dat în folosinţă. Nu mai vorbim  de curăţenia exemplară care domneşte peste tot, parcă n-ar fi tot gălăţenii cei care populează parcul. "E un loc cu care ne putem mândri şi de care ne putem bucura. Seara e plin aici de copii. Însă e doar unul singur. După acelaşi model, ar trebui să se facă parcuri în mai toate cartierele oraşului", spune Mihai Marian.

Multe garduri, prea ca la ţară

Angela Zaharia recunoaşte că Mazepa II e una dintre cele mai curate şi mai liniştite zone ale Galaţiului, dar, spune ea, asta nu înseamnă că nu mai sunt lucruri de ajustat. "Mie  nu-mi  plac gardurile de sârmă făcute după gustul celui care întreţine grădina de la parter. Arată ca la ţară, chiar şi în buricul târgului. Ar trebui să se pună gard verde, să existe cineva care se să se ocupe ca grădinile să arate într-un anumit fel. Nu după cum îl taie capul pe fiecare", spune femeia.

Spaţii verzi improvizate la bateriile de garaje

Pentru că suntem într-o zonă mai apropiată de centru, în care oamenii fac tot posibilul ca locurile să arate cât mai frumos, în locul ţigănelii specifice magaziilor cu titlul de garaje din alte cartiere, în Mazepa II găseşti grădini suspendate pe acoperişuri, unde mâinile unui gospodar a plantat pomi, dar şi o întreagă boltă de viţă-de-vie. Cum locul este şi foarte curat, poţi spune că până şi garajele au aici aer de centru.

Garajele şi parcările, eternul scandal

Garajele inestetice şi lipsa parcărilor reprezintă una dintre problemele parcă veşnic generatoare de nemulţumiri. Şi pe bună dreptate. Trist este că unii dintre susţinătorii demolării garajelor au ajuns să regrete acest lucru, atunci când în locul lor se construiesc străzi.

Domnul Ifrim Ivanciu este unul dintre gălăţenii nelipsiţi de la întâlnirile cu cititorii "Vieţii libere". Este profesor de muzică pensionar,  are 79 de ani şi stă într-un bloc din zona Tribunalului încă din 1979. Cu ceva timp în urmă, dumnealui se număra printre cei mai fervenţi susţinători ai demolării garajelor, astfel încât să se poată construi locuri de parcare pentru mai multă lume. De data aceasta, a venit la întâlnirea cu cititorii nemulţumit de faptul că, deşi s-au dărâmat garajele din spatele blocului său, aşa cum şi-a dorit, în loc să construiască doar parcări, autorităţile s-au gândit să facă şi o stradă care să înconjoare imobilul. "În primul rând, strada este inutilă, nu va duce la descongestionarea traficului. În al doilea rând, ne strică liniştea, nouă, locatarilor, şi nici nu se rezolvă problema parcărilor aşa cum ar trebui. Cel mai mult mă necăjeşte însă că, pentru construirea acestei străzi inutile, se va lua mai bine de trei sferturi din grădina din spatele blocului, se vor tăia copacii pe care i-am plantat în urmă cu mulţi ani. Am scris peste tot, dar n-am primit niciun răspuns", spune domnul Ivanciu, arătându-mi un întreg dosar de plângeri, făcute, împreună cu alţi locatari, la Primărie, la Garda de Mediu, la Inspecţia de Stat în Construcţii, chiar şi la arhitectul-şef al oraşului. Făcute pe la începutul lunii martie, plângerile gălăţenilor de la Asociaţia 221 au rămas până acum fără absolut niciun răspuns.

Situaţia, deşi ar părea uşor hilară, scoate la iveală un fapt care n-ar trebui neglijat: problema parcărilor nu se rezolvă prin cârpeli, distrugând spaţiile verzi şi aşa puţine ale oraşului. Trebuie găsite soluţii de ansamblu, care să aducă suficiente locuri de parcare, nu doar câteva, pe care vecinii rămân să se certe în continuare.

Trotuare nereabilitate de când s-a construit cartierul

Ocupate de maşini, foarte înguste, cu gropi şi bucăţi mari de asfalt decopertate, nici trotuarele din Mazepa II nu fac notă aparte faţă de cele din mai toate zonele oraşului. Oamenii se plâng că nu au mai fost reabilitate din anii '70, de când s-a construit cartierul.

"Sunt locuri prin care nu ai pe unde să mergi. Pe stradă circulă cu nemiluita maşini, iar pe trotuarele şi aşa înguste sunt parcate altele. Unde nu sunt automobile, sunt gropi să-ţi rupi picioarele. Ne-ar trebui aripi ca să putem zbura, astfel încât să avem şi noi pe unde circula", ne spune o bătrână.

Autorităţile promit că vor include şi cele două cartiere Mazepa într-o reabilitare a trotuarelor, dar rămâne de văzut cum şi când se va face acest lucru.

Dacă nu sunt câini, sunt pisici

Chiar dacă nimeni nu s-a plâns de câinii comunitari, cetăţenii din Mazepa II au altă problemă legată de animalele fără stăpân: pisicile. Numărul lor s-a înmulţit peste măsură şi deranjează mai ales în perioadele de împerechere, când fac o grămadă de zgomot. Însă şi în restul timpului, micile feline îi nemulţumesc pe locatarii blocurilor din zonă. "Nu poţi ţine o floare în grădini, că vin şi scurmă. Am fost nevoită să fac din cauciucuri peluze cu flori şi să pun plasă deasupra, ca să nu mai poată intra, să-mi arunce pământul pe jos", spune Manuela Maftei, mândrindu-se cu grădiniţa îngrijită de ea.

Încă nemulţumiţi de mutarea staţiei

De atâţia ani, oamenii nu s-au obişnuit cu mutarea staţiei din faţa Palatului Telefoanelor. "De când s-a mutat staţia de autobuz de la Telefoane, la 100 de metri mai în faţă, la bănci, le este foarte greu bătrânilor să ajungă la timp acolo. Mama mea e bătrână, se deplasează mai încet şi e o distanţă foarte mare de unde stă ea până în staţie. Înainte era mai bine. De ce nu se poate aduce înapoi staţia? Doar strada e la fel de lată”, ne-a spus o tânără, care locuieşte chiar în spatele Palatului Telefoanelor.

Joi, ne vedem în Piaţa din Micro 39

"Viaţa liberă" continuă raidurile în cartierele Galaţiului, pentru a afla direct de la cititori cu ce probleme se confruntă în zona în care locuiesc. Astfel, joi, 24 mai, între orele 9,00 şi 9,30, vă aşteptăm la chioşcul nostru de pe Aleea Comerţului din Piaţa din Micro 39, pentru a ne spune ce probleme sunt în cartierul dumneavoastră, dar şi pentru a le sugera autorităţilor ce pot face pentru remedierea lor.

Citit 9066 ori Ultima modificare Miercuri, 23 Mai 2018 10:25

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.