Comerţ în ploaie şi vânt, printre băltoace. Piaţa Ruşilor, încremenită în vremurile de tristă amintire (FOTO)
Foto: Iulia Kelt

Comerţ în ploaie şi vânt, printre băltoace. Piaţa Ruşilor, încremenită în vremurile de tristă amintire (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(11 voturi)

O comerciantă încerca să cureţe cu mătura noroiul dintre două tarabe şi se „lupta” cu şuvoaiele provocate de ploaia torenţială, în timp ce alţi comercianţi îşi ştergeau marfa de apă şi o lustruiau cum ştiau mai bine, pentru a-i atrage pe cumpărători. După ce a turnat cu găleata timp de câteva minute, cumpărăturile pentru cei câţiva clienţi pe care i-am întâlnit în piaţă au însemnat un slalom permanent printre băltoace şi noroaie, căci Piaţa Ruşilor din Micro 17 a rămas încremenită în timp, atât în ceea ce priveşte infrastructura, cât şi condiţiile de comerţ, care, din păcate, sunt departe de a fi civilizate.

Joi dimineaţă, la vizita noastră în cartier, turnase cu găleata în câteva reprize şi aşa ne-am putut da seama cât de greu este pentru unii dintre vânzătorii de la tarabă, dar şi pentru cei care obişnuiesc să cumpere din piaţa din Micro 17, de altfel una dintre cele mai ieftine din Galaţi. Străduţa de acces în piaţă, ciuruită şi degradată, era plină de bălţi care cu greu puteau fi ocolite. În piaţă, printre unele tarabe, băltea apa, iar o alee destinată cumpărătorilor era plină de noroi. Pentru că acoperişul din tablă este foarte vechi, plouase chiar şi pe marfa unora dintre comercianţi, iar vânzătorii îşi ştergeau, fiecare cum putea, produsele expuse la vânzare. În timp ce noi am făcut un tur al pieţei, alţi comercianţi au pus mâna pe mături şi pe mopuri pentru a îndepărta apa şi noroiul de lângă tarabe ori din zonele de acces dedicate cumpărătorilor. „Aşa ne chinuim de fiecare dată când plouă. Când ninge, la fel avem probleme. Este greu... Dar ce putem face? Tarabele pe care le vedeţi astăzi (joi n.r.) neocupate, din cauza ploii au rămas aşa. Nu a mai venit lumea pe vremea asta la vânzare”, ne-a spus o vânzătoare, în timp ce îşi ştergea cu o cârpă obiectele expuse pe tarabă. De aspectul pieţei, care lasă mult de dorit, precum şi de infrastructura distrusă de vreme ni s-a plâns şi un gălăţean care locuieşte în zonă. „Nu mă deranjează prea multe lucruri în cartier. Singura problemă, în opinia mea, este piaţa. Arată rău. Se tot lucrează la cea nouă, dar parcă se mişcă tare greu. Cred că sunt vreo doi ani de când au început lucrările şi nici acum nu e gata. Avem nevoie de o piaţă decentă, civilizată”, ne-a spus bărbatul, indicându-ne cu privirea construcţia metalică, la doi paşi de tarabele cu legume.

Piaţă nouă, la toamnă

Piaţa din Micro 17 ar fi trebuit să aibă acum trei hale noi funcţionale, dacă graficul de lucrări ar fi fost respectat. Conducerea Administraţiei Pieţelor Agroalimentare ne-a declarat că acestea ar fi trebuit recepţionate la finele lunii iunie, însă există o întârziere de două luni, iar constructorul (Trans PEC SA), care ar putea suporta penalităţi de întârziere, a cerut devansarea termenului. Viorica Sandu promite că „Piaţa Ruşilor”, unde sunt prevăzute şi alte lucrări de investiţii, „va arăta cu totul altfel” din toamna acestui an.

Străzile nimănui

Cine ajunge în zona pieţei din Micro 17 şi nu cunoaşte cartierul are mari şanse să se piardă, întrucât multora dintre străzi le lipsesc indicatoarele. Ne aflam pe strada Barboşi, dar cum artera nu avea nicio plăcuţă de identificare, am întrebat cel puţin cinci persoane pe ce stradă ne aflăm şi niciuna dintre ele nu a ştiut să ne răspundă. Din dorinţa de a ne fi de ajutor, cei mai mulţi dintre gălăţenii pe care i-am întrebat căutau cu privirea un indicator, ridicau din umeri şi concluzionau: "Nu scrie nicăieri". Un şofer ne spunea că ne aflăm pe strada Oltului... iar Google Maps ne-a luminat - eram pe strada Barboşi!

Micro 17, cartierul contrastelor

Micro 17 este unul dintre cele mai „colorate” şi „pestriţe” cartiere ale oraşului, care nu încetează să te surprindă atunci când îl iei la pas. Sunt blocuri cu grădini frumoase, îngrijite cu migală de gălăţenii care iubesc frumosul şi pentru care traiul la comun nu se rezumă doar la a-şi plăti întreţinerea, sunt parcări relativ noi şi trotuare asfaltate, dar şi străzi şi alei pline de gropi ori doar din pământ, pe care abia poţi circula după ploaie, fără cizme de cauciuc.

Gălăţenii care locuiesc la doi paşi de „Piaţa Ruşilor”, la blocul L (scările 1, 2 şi 3) se pot mândri cu o parcare generoasă, cu spaţii verzi îngrijite, cu grădini cu flori şi gard viu întreţinut şi trotuare reabilitate. La doi paşi de bloc, însă, către Şcoala Gimnazială nr. 9, infrastructura este dezastruoasă – străduţele şi trotuarele sunt foarte degradate, iar asfaltul este măcinat şi „mâncat” de gropi mari şi mici. Mai mult, deşi pare surprinzător, în imediata apropiere a unităţii de învăţământ există chiar şi o alee din pământ, care, după ploaie, se transformă în mocirlă şi arată mai rău decât un drum de ţară. Trotuare şi străzi în stare deplorabilă am întâlnit în raidul nostru şi în spatele „Pieţei Ruşilor”, dar şi în zona magazinului „Penny”. Semn că aproape întregul cartier are nevoie de reabilitarea infrastructurii.

Bălăriile din curtea Şcolii nr. 9, o pată pe obrazul Gospodărire Urbană

La vizita noastră în cartier, curtea Şcolii Gimnaziale nr. 9, şcoală care a fost recent consolidată şi arată de altfel bine, era invadată de bălării. Buruienile de mari dimensiuni ne-au indicat faptul că spaţiul verde al unităţii de învăţământ nu mai fusese de multă vreme întreţinut. Am întrebat-o pe directoarea Daniela Nicolaev Malaxa de ce curtea şcolii este neîngrijită, iar reprezentanta unităţii de învăţământ a arătat cu degetul către Gospodărire Urbană, care nu s-a sinchisit să răspundă cererii unităţii de învăţământ de a rade buruienile. Aşa am aflat că, pe data de 14 iunie, festivitatea de încheiere a anului şcolar s-a ţinut printre buruieni, în condiţiile în care Gospodărire Urbană nu a dat curs adreselor repetate ale unităţii de învăţământ, în timp ce reprezentanţii Primăriei au comunicat conducerii şcolii că este de datoria societăţii Gospodărire Urbană.

Conducerea unităţii de învăţământ a luat decizia de a-şi cumpăra propria motocoasă, însă abia după încheierea anului şcolar. „Sunt extrem de dezamăgită de felul în care au venit în întâmpinarea nevoilor noastre”, ne-a spus directoarea.

Joi venim în Micro 40

Cotidianul „Viaţa liberă” continuă raidurile în cartierele Galaţiului, pentru a afla direct de la cititori care sunt problemele cu care se confruntă în zona în care locuiesc. Joi, pe data de 5 iunie, între orele 9,00 şi 9,30, vă aşteptăm în staţia de autobuz din Micro 40, pentru a ne spune care sunt principalele nemulţumiri şi probleme din cartierul dumneavoastră, dar şi ce pot face autorităţile pentru a le rezolva. În cazul în care nu puteţi ajunge la întâlnirea cu reporterul „Vieţii libere”, ne puteţi lăsa sesizările dumneavoastră şi în secţiunea de comentarii a acestui articol sau ni le puteţi transmite pe adresa de email Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea..

 

Citit 8653 ori Ultima modificare Miercuri, 04 Iulie 2018 13:42

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.