Supărare mare pe serviciile edilitare. ”Să ne spună primarul cine ne face curat!” | REPORTAJ
Foto: Iulia Kelt

Supărare mare pe serviciile edilitare. ”Să ne spună primarul cine ne face curat!” | REPORTAJ
Evaluaţi acest articol
(14 voturi)

Locuitorii unei zone cu pretenţii din Galaţi, care în ultimul deceniu s-a dezvoltat şi unde preţurile au crescut proporţional cu blocurile moderne şi apariţia unor centre comerciale în apropiere, sunt extrem de nemulţumiţi de ceea ce le oferă serviciile plătite din taxele şi impozitele lor: curăţenie, iluminat, siguranţă publică.

Capătul străzii Siderurgiştilor, cuprins între Inelul de Rocadă şi Spitalul de Copii a fost şi este apreciat ca o "zonă bună", inclusiv din punct de vedere imobiliar, care contrastează mult cu "peisajul muncitoresc", nu într-un sens pozitiv, prezent tot mai pregnant cu cât înaintezi spre zonele IREG şi I.C. Frimu. Scuarul cu trandafiri, blocurile, cele vechi cochete, cele noi, arătoase, îţi fură ochiul şi, de departe, dau cartierului o notă civilizată.

Nu e chiar aşa - ţin să ne avertizeze câţiva locuitori vechi care stau în zonă şi care sunt gata să jure că angajaţii Primăriei, cei care ar trebui să le întreţină şi lor zona în condiţii decente, nu o prea fac. Sau când o fac, o fac în dorul lelii. Cuiul lui Pepelea, tocmai amfiteatrul cu o arhitectură ce dă o notă distinctă zonei, cu galeria de coloane şi sălciile ce oferă o minunată perdea de umbră sub soarele verii.

Noi, câinii şi gunoaiele

Un amestec care nu ar avea, în mod normal ce să caute într-o zonă de relaxare, singura de altfel, într-un cartier cu pretenţii. Dar se întâmplă, ne asigură câţiva locatari nemulţumiţi de felul în care angajaţii societăţilor edilitare înţeleg să îşi facă treaba, şi cu curăţenia, şi cu tunsul ierbii, şi cu îngrijirea florilor de pe domeniul public.

"Noi vrem să ne recreem aici şi nu putem din cauza celor care îşi scot câinii la plimbare. Unii sunt civilizaţi, alţii nu. E normal să stea câinele pe bancă sau să îşi facă nevoile şi stăpânul să se facă că nu vede şi să plece mai departe fără să cureţe? Unde e Poliţia Locală cu amenzile? Apoi, avem aici cea mai frumoasă alee cu trandafiri din tot oraşul. Nu au venit să prăşească tufele astea, le-au năpădit buruienile. Nu au udat o dată în vara asta, noroc că a plouat", ne spune Marin Drăgan, un pensionar care a venit joi, 2 august, la întâlnirea cu noi, la Casa Roşie.

Supărarea oamenilor care îşi văd neglijat colţişorul de rai creşte când vine vorba de cui ar trebui să ceară socoteală pentru că aleile parcului nu sunt măturate, cele câteva petece de iarbă nu sunt tunse, iar fântânile arteziene, în care se adună ierburi, frunze şi alte diverse gunoaie aruncate de indivizi certaţi cu bunul simţ, sunt loc de scăldat pentru oamenii străzii.

"În acestă locaţie cine trebuie să facă curat? Unii zic că Ecosalul, alţii că ADP-ul (n.r. - Gospodărire Urbană). Lumea mai lasă mizerie, că vin oameni de peste tot aici. Muncitorii au venit, au tăiat nişte iarbă şi au plecat. Nu au tuns peste tot. Nu mătură. Vin, stau pe bancă, la umbră, dar nu fac curat. Uitaţi fântânile! Vin câte şase inşi de la ADP, bagă un băţ în apă şi pleacă. Funcţionează la un sfert din capacitate şi mai vin şi boschetari sau aurolaci şi se scaldă în ele. Vrem să ne găsim şi noi cu domnul primar să îi spunem ce probleme avem şi să aflăm şi noi cum stă treaba cu gospodărirea. Vrem să fim şi noi luaţi în seamă, e o zonă destul de centrală. De ce îşi amintesc de noi doar la alegeri?", vine reacţia unui alt pensionar, Dorel Gohoreanu.

Galerie în beznă 

Ceea ce dă o notă distinctă parcului, galeria de coloane, nu este nici pe departe pusă în evidenţă aşa cum ar merita. Pe lângă faptul că s-a transformat în loc de bătut mingea pentru copiii şi tinerii cartierului, iar buruienile au năpădit printre dalele pavajului, nici becurile care luminau odată coloanele nu mai funcţionează.

"Nu e un bec aici, la galeria asta de coloane. Înainte, toate lămpile erau funcţionale. Nu mai arde niciuna. Le-au stricat şi cu mingea, că tot joacă fotbal aici, dar nici nu şi-au dat interesul să vină să repare şi să întreţină. Nu mai funcţionează de vreo cinci ani", conchide un alt gălăţean , vecin cu "monumentul".

Fără loc de joacă, într-o zonă de lux

Una dintre principalele probleme cu care se confruntă gălăţenii ce locuiesc în zona Casei Roşii este lipsa unui loc de joacă special amenajat. Nu există niciun leagăn, niciun tobogan ori balansoar. Autorităţile par a fi uitat cu desăvârşire că în zonă trăiesc tineri părinţi ce au copii care au nevoie să iasă, să îşi consume energia şi să se joace. Singurele locuri din zonă în care copiii pot fi scoşi la plimbare sunt parcul de lângă Spitalul de Copii şi parcul cu fântâni de pe strada Siderurgiştilor. Din păcate, niciunul nu este potrivit pentru copii. Doar cele câteva bănci amplasate alocuri pe lângă cele trei fântâni pline cu apă murdară, ce nu funcţionează la capacitate maximă, cel mai probabil pentru a nu consuma prea multă apă plătită cu bani publici, îţi amintesc că te afli într-un parc. Nu există spaţii verzi, ci doar câteva porţiuni de teren cu iarbă netunsă. "Vin copii, tineri şi joacă fotbal printre coloanele alea. Nu poţi să le spui nimic că imediat îţi spun că nu e terenul tău. E drept că de când terenurile de la şcoli se închiriază pe bani, nici ei nu mai au unde să se joace. E un cerc vicios", ne argumentează un pensionar care locuieşte în zonă. (Mirela Buruiană)

 

Parcul în care timpul stă pe loc

Parcul de lângă Spitalul pentru Copii "Sf. Ioan" pare că a fost uitat de autorităţi. Locul în care, în mod normal, pacienţii, vizitatorii şi locuitorii din zonă ar trebui să meargă pentru a se relaxa, arată deplorabil. Dalele sunt găurite şi denivelate, încă de la intrare. Tufişurile ornamentale, plantate pentru a înfrumuseţa aleile parcului, deşi sunt înflorite, arată ca şi cum ar duce dorul foarfecelor celor de la Gospodărire Urbană. Semn că părculeţul nu este pe lista de priorităţi a angajaţilor de la serviciile edilitare, care ar trebui să îi asigure o curăţenie în adevăratul sens al cuvântului, dar şi al lipsei de civilizaţie a celor ce îl vizitează este şi faptul că, de la primele ore, printre floricelele roz poţi găsi aruncate pungi goale de plastic şi diverse ambalaje. Iarba, îngălbenită şi uscată de soare, nu a mai fost nici ea tunsă de mult timp. Între coşuri pline cu resturi care pe soarele de foc emană mirosuri nu tocmai îmbietoare tronează ceasul imens din mijlocul parcului, care nici el nu mai funcţionează aşa cum trebuie. Scheletul metalic a fost mâncat de rugină şi, cel mai important, nu mai arată ora exactă. Ne aduce în schimb, la cunoştinţă, că Primăria Galaţi ne doreşte o zi bună!

Trotuarele au devenit locuri de parcare

Trotuarul din faţa blocului a devenit loc de parcare pentru majoritatea gălăţenilor ce locuiesc în zona, de altfel destul de selectă din punct de vedere a pieţei imobiliare. Lipsa unei parcări este resimţită de toată lumea, şi de cei care locuiesc aici, şi de cei aflaţi în tranzit. Cetăţenii îşi lasă maşinile unde găsesc o bucăţică de trotuar liberă. Unele ajung să fie parcate chiar şi pe pământ, lângă sau în bălţile lăsate în urmă de ploaie. Pietonii sunt nevoiţi să ocolească cu grijă automobilele ce ocupă zona pe care ar trebui şi este legal să meargă. Mame cu bebeluşi în căruţ sau copilaşi de mână merg pe stradă, atente să nu vină vreo maşină din faţă sau din spate, pentru că nu au pe unde altundeva să treacă. Trebuie să faci slalom printre maşinile vecinilor pentru a ajunge în scara blocului în care locuieşti. Şi circulaţia este îngreunată din cauza modului în care maşinile sunt parcate. Problema lipsei locurilor de parcare le-a fost semnalată autorităţilor de mai multe ori în ultimii ani, iar gălăţenii care locuiesc în zonă încă mai speră că, într-o zi, se va găsi o soluţie şi pentru "aerisirea" cartierului lor. (Mirela Buruiană)

"Poliţia să mai patruleze şi pe jos!"

Gălăţenii de la "Casa Roşie" şi-ar dori să dea mai des nas în nas cu poliţia. Oamenii vor ca patrulele să fie mai dese, iar agenţii să ajungă mai aproape de problemele pe care le pot îndrepta, cum ar fi stăpânii iresponsabili de câini sau cei care fac mizerie ori tulbură liniştea publică. "Avem Poliţie Locală şi nu îşi face datoria. Se plimbă cu maşinile şi atât. Pe jos trebuie să meargă, să vadă unde sunt problemele şi să dea amenzi!", argumentează Marin Drăgan, un pensionar din zonă.

Joi, venim în Ţiglina III

Cotidianul "Viaţa liberă" continuă raidurile în cartierele Galaţiului, pentru a afla direct de la cititori care sunt problemele cu care se confruntă, în zona în care locuiesc. Astfel, joi, 9 august, între orele 9,00 şi 9,30, vă aşteptăm la chioşcul nostru de la complexul "Continental", pentru a ne spune care sunt principalele probleme din cartierul dumneavoastră. Dacă nu ajungeţi, "Viaţa liberă" vă pune la dispoziţie o adresă de e-mail la care puteţi face sesizări: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea..

Casa Roşie, sub cod roşu de paragină [DETALII]

Citit 5631 ori Ultima modificare Luni, 06 August 2018 16:02

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.