Investiţii făcute, la vedere, doar de ochii lumii. REPORTAJ
Foto: Iulia Kelt

Investiţii făcute, la vedere, doar de ochii lumii. REPORTAJ
Strada Tecuci a fost modernizată şi arată aşa cum ar trebui să fie un cartier european
Evaluaţi acest articol
(20 voturi)

Pe afara-i vopsit gardul, înăuntru-i leopardul. Zicala se potriveşte de minune în cartierul I. C. Frimu, în zona Bisericii "Sf. Mina". Strada Tecuci, care trece chiar pe lângă biserică, a fost asfaltată, au fost montate bănci şi ar arată chiar ca într-un cartier european, dacă şi locuitorii din zonă ar avea grijă şi ar da dovadă de civilizaţie.

Dar, din păcate, sunt mulţi cei care uită de acest aspect şi distrug mobilierul urban, gen coşurile de gunoi, sau îşi fac nevoile pe unde apucă. Cât am stat de vorbă cu cititorii au fost nevoiţi să suportăm un miros înţepător de urină, semn că cei care îşi duc veacul în zona barurilor din vechiul complex au mari probleme şi îşi fac nevoile pe după chioşcuri sau chiar lângă băncile frumos amplasate de autorităţi.

"Aici, la stradă, mai sunt încă coşuri de gunoi, în spate nu mai este niciunul. Au distrus tot. Nu mai spun că prin spatele cimitirului îţi este frică să treci", ne-a spus un cititor. "S-au pus bănci, dar sunt rupte şi distruse de tinerii care îşi duc veacul pe aici. Păcat de investiţiile făcute", ne-a spus Victor Frumuzache.

Aşadar, degeaba se face, dacă nu ştim să avem grijă de ceea ce ni se oferă. Iar asta ţine de civilizaţia oamenilor, nu de cât fac sau nu autorităţile.

Dar, revenind la autorităţi, trebuie să le atragem şi lor atenţia, pentru că, în ciuda faptului că strada a fost modernizată, parcarea din faţa Bisericii "Sf. Mina" este încă plină de tot felul de autoutilitare, care îşi aşteaptă clienţii pentru a fi închiriate. Iar asta ţine doar de autorităţi.

Tot de autorităţi ţine şi faptul că, în spatele bisericii, străduţele din cartier arată ca după bombardament. "S-au făcut denivelări peste tot, abia poţi circula. Nimeni nu vine aici să vadă ce se întâmplă. Am sunat două luni să vină cineva să ne repare o ţeavă. Parcă este cartierul nimănui. Mai grav este că apa de ploaie se duce la baza blocurilor şi, peste câţiva ani, cu siguranţă vor apărea probleme. La unele deja sunt probleme, pentru că se tot crapă hidroizolaţia de sus. Dar cui să-i pese?", ne-a semnalat un cititor.

Aşadar, degeaba s-au făcut investiţii dacă nu sunt şi apreciate de gălăţeni sau dacă au fost făcute doar la vedere, în timp ce cartierul moare încet şi sigur.

Asfalt umflat ca după bombardament

Trotuarele din cartierul I.C. Frimu arată ca după bombardament. Bordurile sunt rupte, iar gropile din asfalt devin adevărate pericole pentru trecători. Mai greu este pentru mămicile cu cărucioare, care au de trecut un adevărat test atunci când îşi scot copiii la plimbare. Şi asta pentru că fie trebuie să ocolească gropile sau maşinile parcate, fie sunt obligate să ridice căruţul pe sus pentru că asfaltul s-a umflat, pur şi simplu, şi s-a ridicat în sus. Iar situaţia nu este de ieri, de azi, mai ales că aceste crăpături sunt pline cu frunze uscate. Păcat că nicio autoritate nu trece pe aici să se plimbe, ca să vadă în ce condiţii sunt obligaţi oamenii să circule.

Garajele, locuri bune de ateliere de lucru

Garajul este locul ideal pentru unii de a avea o locaţie de depozitat diferite locuri. În ciuda faptului că aceste clădiri ar trebui să adăpostească maşini, în multe dintre cazuri garajele devin adevărate ateliere. Mărturie stau chiar şi bancurile de lucru care au fost instalate la uşile garajelor.  Acesta este un semn de hărnicie, dar şi de lipsă de bun simţ din partea unora, care au avut noroc la un moment dat să primească autorizaţie pentru un garaj.

Pentru unii, oază, pentru alţii, groază

Garaje, grădini la parter de bloc, dar niciun parc. Ca în toate cartierele din oraş, şi în I. C. Frimu câinii fără stăpân şi garajele par să fie marile probleme ale cetăţenilor. În spatele Şcolii Gimnaziale Nr. 12, garajele ocupă foarte mult loc, în condiţiile în care vezi maşini parcate peste tot, inclusiv pe trotuare.

"Dacă ar dărma cinci garaje ar face loc pentru 20 de maşini. Dar proprietarii de garaje îşi parchează maşinile tot pe trotuar, iar în interior şi-au făcut debara. Nimeni nu-i întreabă nimic. Nu mai avem loc pe unde să circulăm din cauza maşinilor parcate. Nu se poate aşa ceva. Mai mult, ar trebui să dărâme aceste garaje şi să facă şi pe la noi prin zonă nişte parcuri. Nu există niciun parc până în Aurel Vlaicu. Mai grav este că s-au dat autorizaţii pentru aceste garaje şi au fost construite până lângă bloc", ne-a povestit un gălăţean din cartier.

Oamenii sunt supăraţi şi pentru că locatarii de la parterul blocurilor şi-au îngrădit, fiecare după cum l-a dus capul, şi şi-au făcut propriile grădini. "Grădinile din jurul blocurilor au fost acaparate de cei de la parter. Şi-au pus grătare, bănci, leagăne. Unii au transformat aceste grădini în padocuri pentru câini. Seara îţi este şi frică să treci pe lângă ele că sare patrupedul la tine", ne-a povestit un alt cititor.

Luat la pas, cartierul arată dezolant. Şi asta pentru că fiecare a construit ce şi cum a vrut, alţii au îngrădit pur şi simplu o bucată mare de teren în jurul blocului şi au lăsat totul în paragină, cu gardurile ruginite şi buruienile uscate de soarele arzător de vară. Trebuie să recunoaştem că unii au avut grijă de grădini, au plantat gazon şi flori, dar, cu toate acestea, tot nu este corect ceea ce au făcut, mai ales că şi-au instalat mese, scaune, umbreluţe şi balansoare, parcă să le facă în ciuda vecinilor care locuiesc la etajele superioare.

Probabil că mulţi dintre cei care şi-au construit grădini la parter de bloc nu au nici măcar autorizaţie. Dar asta ţine tot de autorităţile gălăţene, care ar trebui să facă o vizită prin zonă şi să îi ia la întrebări pe cei care au ocupat ilegal terenul din jurul blocurilor. Teren care, în unele cazuri, ar putea fi uşor transformat în parcări, astfel încât maşinile să nu mai ocupe trotuarele pe care ar trebui să circule pietonii.

"Artiştii" de ocazie distrug refugiile

Comparativ cu alte cartiere, în I.C.Frimu există câteva locuri special amenajate pentru aruncatul gunoiului. Asta nu îi ajută însă prea mult pe cei lipsiţi de bun-simţ. Gunoiul se aruncă după bunul plac, unde şi cum vrea fiecare. Tot de bunul simţ al cetăţenilor ţine şi păstrarea mobilierului urban, gen staţiile de transport în comun. În această zonă, ca în multe altele ale oraşului, staţiile de autobuz amplasate de autorităţile locale au devenit şevalet pentru iubitorii de artă stradală. Dar, în ciuda faptului că acest lucru este ilegal, aceşti "iubitori" nu au nici talent artistic, aşa că au lăsat în urmă doar câteva dungi colorate, care urâţesc aspectul refugiilor. Iar unde nu au ajuns "artiştii" au ajuns cei care organizează diferite pelerinaje şi excursii, care au lipit afişe fără să ţină seama că pentru asta au nevoie de autorizaţie.

Cum se pregătesc legumele pentru iarnă

Viaţa la bloc poate fi grea pentru o gospodină. Şi asta pentru că nu are unde să îşi pregătească legumele şi conservele pentru iarnă. Unele gospodine se descurcă însă şi improvizează, ad-hoc, un grătar între blocuri. Vinetele şi ardeii se coc mai bine la foc de lemne şi unde mai pui că sunt şi mai gustoase. Important este să te descurci, chiar dacă încalci legea şi rişti să provoci şi un incendiu atunci când laşi grătarul nesupravegheat.

Joi, venim în Micro 40

Cotidianul "Viaţa liberă" continuă raidurile în cartierele Galaţiului, pentru a afla direct de la cititori care sunt problemele cu care se confruntă, în zona în care locuiesc. Astfel, joi, 6 septembrie, între orele 9,00 şi 9,30, vă aşteptăm în Micro 40, la chioşcul nostru din staţia de autobuz, pentru a ne spune care sunt principalele nemulţumiri şi probleme din cartierul dumneavoastră, dar şi pentru a le sugera autorităţilor ce pot face pentru remedierea lor.

foto 1, galerie, strada Tecuci a fost modernizată şi arată aşa cum ar trebui să fie un cartier european; foto 2, parcarea este încă plină de maşini de închiriat; foto 3, coș de gunoi distrus; foto 4-7, trotuare ca după bombardament; foto 8, garajele, locuri bune de ateliere de lucru; foto 9, maşinile ocupă trotuarele, iar pietonii curculă pe stradă; foto 10, aşa arată o grădină de la parterul unui bloc; foto 11, garajele ocupă foarte mult spaţiu, iar copii nu au niciun parc de joacă; foto 12, "artiştii" de ocazie distrug refugiile; foto 13, cum se pregătesc legumele pentru iarnă:

Citit 7208 ori Ultima modificare Marți, 04 Septembrie 2018 00:09

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.