În aşteptarea reabilitării urbane. Ţiglina II, cartier sufocat de garaje şi maşini. REPORTAJ

În aşteptarea reabilitării urbane. Ţiglina II, cartier sufocat de garaje şi maşini. REPORTAJ

Grajele au devenit cămări, iar maşinie sunt parcate pe unde apucă Iulia Kelt
Evaluaţi acest articol
(22 voturi)
5 comentarii

Vizita noastră în cartierul Ţiglina II, în zona cuprinsă între străzile Brăilei, George Coşbuc, Crizantemelor şi Constructorilor, a avut loc după prima ninsoare mai serioasă din acest sezon rece. Acesta este motivul pentru care străzile, trotuarele şi ceea ce ar trebui să fie spaţiu verde erau acoperite de zăpadă şi gheaţă. Între timp, zăpada şi gheaţa s-au topit, dar problemele au rămas aceleaşi.

O zonă îmbătrânită, vădit uitată de autorităţi, cartierul Ţiglina II pare să aştepte, ca mai multe zone ale oraşului, un proiect de reabilitare. Gropile din asfalt, bordurile şi băncile din ciment măcinate de timp, toate arată că pe aici lucrurile nu s-au schimbat deloc în ultimii ani, ba chiar s-au înrăutăţit. Oamenii au speranţe, mai ales că la doar o aruncătură de băţ, în spatele Colegiului Naţional "C. Negri", garajele au fost puse la pământ, iar în locul lor a apărut o parcare nouă. La fel s-a întâmplat şi peste stradă, la Colegiul Naţional "M. Kogălniceanu".

În spatele blocurilor de pe bulevardul George Coşbuc, garajele încă trenează falnice oriunde vezi cu ochii. Aceste clădiri nu doar că ocupă foarte mult spaţiu, dar au şi fost construite haotic, iar în jurul lor gălăţenii îşi parchează maşinile pe unde mai găsesc un petic de pământ.

Până când va ajunge însă şi în această zonă "reabilitarea urbană", întregul cartier rămâne sufocat de zeci de clădiri, care, în marea lor majoritate, nu mai adăpostesc maşini, ci au devenit adevărate cămări pentru gospodarii de la bloc.

Tot reabilitare urbană aşteaptă şi bordurile şi gropile din asfalt, care fac din orice plimbare o cursă cu obstacole. Iar dacă plimbarea mai are loc şi într-o zi ca aceea în care am fost noi în zonă, atunci orice sport extrem devine o banalitate.

Gunoi aruncat la voia întâmplării

Curăţenia şi estetica unui cartier ţine de fiecare cetăţean care locuieşte în el. În Ţiglina II, ca şi în multe alte zone ale oraşului, există cetăţeni cărora nu le pasă că trăiesc înconjuraţi de mizerie. Iar asta se vede la orice colţ de stradă, la orice tomberon de gunoi, unde resturile sunt aruncate la voia întâmplării. În momentul în care am fost în zonă, mai mulţi saci de gunoi erau aruncaţi chiar lângă gardul care înconjoară containerele de gunoi, care erau aproape goale. Asta denotă nu doar lipsă de bun simţ, ci şi o indolenţă dusă la extrem. De asemenea, am văzut resturi alimentare aruncate lângă garaje sau cutii de suc şi bere care tronau lângă o bancă pe care ar fi trebui să se odihnească trecătorii. Aşadar, degeaba se aşteaptă reabilitarea cartierului, dacă oamenii care trăiesc aici nu fac un minim efort să păstreze curăţenia.

Parcările şi tulburarea liniştii publice, probleme cotidiene

Zona cuprinsă între bulevardele Brăilei şi George Coşbuc şi străzile Crizantemelor şi Constructorilor este în responsabilitatea poliţiştilor locali de la Secţia Nr. 2, care are sediul pe strada Energiei, nr. 5, bloc 10A, parter.

Această secţie de Poliţie Locală are şi un post zonal care funcţionează în Ţiglina I, bloc A1, într-un spaţiu pus la dispoziţie de asociaţia de proprietari. Cei care doresc să facă o sesizare pot apela la numărul de telefon 0754.237.138 sau la dispeceratul poliţiei locale. Secţia Nr. 2 Poliţie Locală este condusă de Cornel Coman, care îi primeşte pe gălăţenii din zonă în audienţă în fiecare zi de marţi, între orele 10,00 şi 12,00, şi în fiecare zi de joi, între orele 14,00 şi 16,00.

"157 de sesizări telefonice şi alte 86 scrise au fost în atenţia poliţiştilor locali din cadrul Secţiei Nr. 2, pe parcursul anului 2018. În mare parte, cetăţenii au reclamat cazuri de tulburare a liniştii publice şi situaţii privind maşini parcate în zona instituţiilor de învăţământ sau autoturisme lăsate pe trotuar", ne-a explicat Aurelia Matei, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Locale Galaţi.

Infracţionalitatea din cartierul Ţiglina II nu este una ieşită din comun. Cu toate acestea, poliţiştii locali din cadrul Secţiei Nr. 2 au aplicat, pe parcursul anului 2018, aproximativ 2.400 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de peste 300.000 de lei., Totodată, poliţiştii locali au depistat şi 35 de fapte cu caracter penal.

Şi în 2018, ponderea contravenţiilor constatate şi aplicate o reprezintă cele la Legea 61/1991 privind tulburarea ordinii şi liniştii publice, consum de băuturi alcoolice, dar şi la HCL 260/2018, privind administrarea domeniului public, neprotejarea spaţiilor verzi, salubritate, conservarea şi protecţia mediului, curăţenia străzilor sau distrugerea/degradarea mobilierului urban.

"Problematica din teren de pe raza Secţiei Nr. 2 este legată de tulburarea ordinii şi liniştii publice, parcări neregulamentare, depozitarea de deşeuri în alte locuri decât cele special amenajate, persoane fără adăpost şi comercianţi ambulanţi", ne-a explicat Aurelia Matei.

Pe raza Secţiei Nr. 2 Poliţie Locală au fost identificate un număr de 51 de persoane fără adăpost. La intervenţia oamenilor legii, în cadrul planului de măsuri "Hibernal", cinci dntre acestea au fost internate, alte 19 refuzând ajutorul.

Secţia Nr. 2 Poliţie Locală are ca zonă de competenţă: Drumul Viilor - str. Combinatului - str. Basarabiei - bulevardul George Coşbuc - str. Regiment 11 Siret - bulevardul Marii Uniri - Faleza Dunării - str. Cloşca - Prelungirea Brăilei. Printre zonele de interes din cadrul Secţiei 2 Poliţie Locală se numără: unităţile de învăţământ, Piaţa Ţiglina I, bisericile, Complexul Comercial "Siretul", Palatul de Justiţie, Cimitirul "Sf. Lazăr".

Comercianţii ambulanţi vând produse în condiţii improprii

În urma unui control efectuat în Piaţa Calea Basarabiei, poliţiştii locali din cadrul Serviciului Control Activităţi Comerciale, l-au depistat pe numitul G.G.N., de 22 de ani, în timp ce comercializa produse alimentare în condiţii igienico-sanitare improprii, în alte locuri decât cele special amenajate şi fără a deţine documente de provenienţă a mărfii. Tânărul comerciant a fost sancţionat contravenţional, cu o amendă în valoare de 500 de lei, iar marfa a fost ridicată în vederea confiscării.

Totodată, poliţiştii locali din cadrul Secţiei Nr. 3 au sancţionat-o contravenţional, cu o amendă în cuantum de 200 de lei, pe numita D.O.L., de 25 ani, din Galaţi. Tânăra a fost depistată în faţa unei societăţi comerciale de pe strada Strungarilor, în timp ce efectua acte de comerţ stradal, oferind spre vânzare coroniţe din brad, fără a îndeplini condiţiile prevăzute de lege.

Construcţii fără autorizaţie, proprietari amendaţi

În urma verificărilor efectuate la un imobil situat pe strada Leului, poliţiştii locali din cadrul Serviciului Disciplina în Construcţii şi Afişajul Stradal au constatat că au fost executate lucrări de construcţie, constând în extinderea locuinţei, de către chiriaş, fără autorizaţie, pe terenul proprietatea municipiului Galaţi. În acest caz a fost aplicată o sancţiune contravenţională în valoare de 1.000 de lei şi s-a dispus desfiinţarea extinderii şi aducerea terenului la starea iniţială.

De asemenea, poliţiştii locali au constatat că la un imobil de pe strada Năruja au fost executate lucrări de construcţie fără autorizaţie. Proprietarul imobilului a fost sancţionat contravenţional, cu o amendă în valoare de 2.000 de lei, şi s-a dispus intrarea în legalitate, în conformitate cu prevederile Legii 50/1991, actualizată.

Cu căruţa prin oraş

Poliţiştii locali din cadrul Secţiei Nr. 2 Poliţie Locală l-au sancţionat contravenţional pe P. A., în vârstă de 40 de ani, din comuna Folteşti, judeţul Galaţi. Sus-numitul a fost depistat staţionând cu un atelaj hipo pe trotuarul aferent unei societăţi comerciale din zona Ţiglina II, nerespectând normele privind circulaţia atelajelor hipo. Bărbatul a fost sancţionat cu o amendă în cuantum de 1.305 lei.

Pe 10 ianuarie, venim la Maşniţă

Cotidianul "Viaţa liberă" continuă raidurile în cartierele Galaţiului, pentru a afla direct de la cititori care sunt problemele cu care se confruntă, în zona în care locuiesc. Astfel, joi, 10 ianuarie, între orele 9,00 şi 9,30, vă aşteptăm la Maşniţă, pentru a ne spune care sunt principalele nemulţumiri şi probleme din cartierul dumneavoastră, dar şi pentru a le sugera autorităţilor ce pot face pentru remedierea lor.

În cazul în care nu reuşiţi să ajungeţi la întâlnirea săptămânală din cartierele gălăţene, pentru a ne spune, faţă în faţă, ce vă deranjează în zona în care locuiţi şi cum pot fi îndreptate lucrurile, ziarul "Viaţa liberă" vă pune la dispoziţie o adresă de e-mail la care puteţi face sesizări. Astfel, este suficient să scrieţi sesizarea dumneavoastră pe adresa Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea., de unde va fi preluată şi verificată, în vederea publicării, desigur, cu un punct de vedere din partea autorităţilor în drept. Vă mulţumim!

Citit 4544 ori Ultima modificare Vineri, 04 Ianuarie 2019 00:52

5 comentarii

 • postat de Cristian Joi, 10 Ianuarie 2019 19:52 5.13.250.*** Link la comentariu
  0
  3

  Cartierul Tiglina 2 tine pana in Siderurgistilor, nu se termina in Constructorilor. Si clar nu are treaba cu str Leului din Port, cu str Naruja care e prin IC Frimu/40, ce sa mai zic de Basarabiei. Se putea mentiona faptul ca in spatele Pedagogicului s-a daramat o baterie de garaje pentru a ridica, ghici ce?, o gradinita. Fix exact langa cea existenta. Care are 2 corpuri si in a carui curte ar mai incapea lejer inca un corp de gradinita. In zona este unul din cele mai mari spatii deschise de joaca din cartier, care se va distruge odata cu gradinita. Sa fi inceput lumea sa faca copii in asa hal incat nu mai ajung gradinitele existente?! Stiam ca natalitatea e in scadere de ani de zile.

  Raportează
 • postat de Alergatorul de pe Faleza Joi, 03 Ianuarie 2019 12:08 94.177.47.*** Link la comentariu
  3
  23

  Este aproape de neinteles cum a fost gandita parcarea de langa Liceul Pedagocic. S-a daramat o parte din garaje, s-a facut o bucata de parcare si am inceput sa ne laudam ca uite cum se face reabilitarea urbana. Asta in timp ce restul garajelor din acea zona au ramas in picioare. Este o zona infecta, urata, periculoasa de traversat seara. De ce se face treaba doar pe jumatate? De ce nu exista o viziune de viitor pentru fiecare astfel de proiect?

  Raportează
 • postat de Mariana Joi, 03 Ianuarie 2019 10:30 86.124.205.*** Link la comentariu
  5
  19

  Celor peste 100 de garaje cuprinse in perimetrul blocurilor: B3, F1, M1, E6, C13, C14 si C15 cind le vine rindul la demolare ?
  Sau primaria nu are bani pentru reamenajarea zonei ?
  Sau se crea o zona libera si reabilitata prea mare ?

  Raportează
 • postat de Tureltan Joi, 03 Ianuarie 2019 09:57 95.76.1.*** Link la comentariu
  3
  9

  Anul nou cu sanatate ptr. orasul in care traim! Articolul dvs. mai da o speranta galatenilor ca se poate face ceva si pe la cartiere, dar nu numai de Politia locala. Nota bene ca ati aratat galatenilor cam cine raspunde de cartierele orasului, cu nume si prenume, adrese exacte unde sa se adreseze. Ar mai fi un pas mic de facut, un pas hotarat in urma caruia sa se ia masuri concrete de gospodarirea locala care tine de Primar mai ales. Cate s-ar schimba, daca agentii locali care inventariaza locurile pustiite dupa demolari, dupa redicarea gunoaielor, ar semnala Primariei si aceasta prin gospodarirea locala proprie ar interveni cu forte sporite ptr. a remedia zonele. Asta rapid ,fara mult tam-tam . Asa ar aprea si mici parcari provizorii macar ,bine delimitate , spatii verzi modeste, caci n-ai cum sa gospodaresti sute de ha. Cetatenii s-ar obisnui sa respecte munca si ceva nou,util. Daca aveti curiozitatea uitati-va la unele poze din vest (orasele Germaniei) pana si aleea dintre trotuar si statia de autobuz este betonata , intretinuta. Cetateanul nu calca prin noroi, stratul de beton este rezonabil , oricand putand fi inlocuit. Ei n-au ha. de spatii verzii care numai verzi nu sunt. Totul este folosit! Se poate si la noi? Oare?!

  Raportează
 • postat de gushpi Joi, 03 Ianuarie 2019 08:34 5.13.228.*** Link la comentariu
  2
  11

  ...varză pt completat cratita!
  De când piața de pe basarabiei ține de tiglina2???
  Sa mai continui?

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.