Nici zonele cu pretenţii din oraş nu sunt ferite de mizerie (FOTO)
Foto: Iulia Kelt

Nici zonele cu pretenţii din oraş nu sunt ferite de mizerie (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(28 voturi)

Cine ar fi crezut că în buricul târgului, în spatele impozantelor sedii de bănci de pe strada Brăilei şi în spatele sediilor de la Telefoane se potriveşte vorba aia cu "afară e vopsit gardul…". Bine, nu-i nici un "leopard" pe-acolo, doar câte o mâţă jigărită, dar şi multe terenuri sau construcţii ce par a fi lăsate de izbelişte.

Încă de la stradă, cam prin dreptul staţiei de autobuz, la intersecţia dintre străzile Morilor şi Brăilei, dai peste un teren transformat într-un fel de parcare improvizată. "Proprietate privată", scrie undeva, să nu cumva să apară vreo confuzie imobiliară. Aşa o fi, însă imaginea de ansamblu e a noastră, a tuturor, şi e cam vai de ea. Acum, după ce s-au mai topit zăpezile, iar în urmă au rămas doar mormane de mizerie, imaginea e şi mai dezolantă. Bine cel puţin că o reclamă uriaşă ne îndeamnă să trăim "bio"…

Acum, să nu credeţi că peste drum e mai bine, ne spune dl Vasile Manea: "Eu locuiesc lângă Hiperdia. E un teren acolo, a rămas în paragină de vreo patru ani, nu a mai venit nimeni să-l întreţină. Şi aruncă toţi gunoaie acolo. Şi mai zici că e centrul Galaţiului! S-a pus şi un container de gunoi acolo… E în faţa casei mele, mă uit peste gard acolo. Iar cei de la Ecosal nu-şi fac treaba ca lumea. Iau ce-i în container, iar ce rămâne pe jos nu-i interesează. Şi se aruncă tot felul de lucruri acolo. Una peste alta, poate vine cineva, al cui o fi terenul acela, să facă ordine. Eu nu zic, e proprietatea cuiva, face ce vrea, dar poate se face puţină ordine… Vara începe să pută de la gunoi, mai cresc şi oţetarii aceia aşa de repede, de zici că-i junglă!".

Acum, iarnă fiind, suntem ceva mai feriţi de experienţe olfactive neplăcute, dar zona are… potenţial. De după nişte garduri ruginite mai zărim, chiar pe strada Morilor, pungi de gunoi zvârlite de vreun "om de bine", iar în alte locuri terenurile par a fi cotropite de un fel de vegetaţie semisălbatică.

"Da, sunt vreo câteva locuri pe aici unde s-a mai început câte o casă, dar au stagnat. Acum, pe la unele s-au mai oploşit câini vagabonzi, dacă n-are cine să-i alunge şi-au făcut "teritoriu" acolo. Culmea, şi hingherii dacă ar veni, nu prea au ce să le facă. De, e proprietate privată, n-au cum să intre acolo!", ne spune şi dl.Costel Iftime.

Cum s-ar mai putea remedia aspectul zonei? "Cred că ar fi bun un fel de regulament local - poate chiar există, dar nu e aplicat - fiecare să se îngrijească de aspectul proprietăţii. Dacă nu, poate e stimulat cu vreun avertisment, măcar, dacă nu cu vreo amendă. Până la urmă, aspectul oraşului, străzii, ne interesează pe toţi", mai spune dl Costel.

Aşa-i cu urbanismul ăsta la comun!

Pentru spaţii verzi, Parcul "Viva" ar merge…. multiplicat

Zona cartierului Mazepa II, deşi per ansamblu nu ar arăta chiar aşa de rău, duce lipsă de spaţii verzi, amenajate eventual cu unele locuri de odihnă pentru persoanele mai în vârstă sau pentru scos copiii la plimbare, ne spune dl Ioan Vaslie: "Da, ar merge îmbunătăţit pe partea asta de spaţii verzi. Ar fi bune şi mai multe bănci, că sunt foarte puţine şi prea mulţi bătrâni. Dacă ar fi, ar mai sta oamenii pe ele, mai stau la taclale, socializează, că majoritatea sunt singuri. Iar socializarea este elementul primordial ca să-ţi trăieşti viaţa şi s-o mai prelungeşti cât de cât. Acum oamenii se duc la Păpădie, unde sunt câteva bănci, stau la rând - pleacă unul, vine altul. Mai merg şi la Viva, cei care stau în partea aia. Acolo, într-adevăr, e un parc foarte frumos. Se cunoaşte că s-a făcut ceva. Sperăm să se şi păstreze aşa. Acum e bine întreţinut, îmi place. Dar între blocuri mai trebuie plantat un pom, o floare. Alta atmosfera, dacă e ceva frumos acolo!". Poate că, pe ici, pe colo, ar mai merge plantaţi nişte copaci. Vara, pe căldură, umbra lor ar fi mai mult decât binevenită.

În loc de ghiocei, răsar răhăţei

Mazepa II nu duce lipsă de iubitori de animale. Se vede asta după… urmele de excremente rămase de la patrupede. Topirea zăpezii a lăsat în urmă "o colecţie" de răhăţei de câine care îi exasperează pe cetăţenii din zonă. Vasile Manea: "Ar fi bine să mai scrieţi de asta, poate mai înţelege lumea. Iubeşti un animal, foarte frumos. Dar nu lăsa în urmă tot felul de "chestii"…. O să mai dureze la noi, nu cred că se rezolvă peste noapte, dar hai să încercăm să fim puţin mai civilizaţi".

Educaţie cu carenţe

Din teribilism, poate, unii tineri sunt cam slobozi la gură. Şi mai gălăgioşi decât e cazul, ne spune dl Vasile Manea: "Nu ştiu, poate ar trebui mai multă educaţie în şcoală, în familie. Când îi auzi pe unii cum vorbesc pe stradă, rămâi uimit! Nu te-ai aştepta! Ar trebui să le mai atragă atenţia profesorii, părinţii. Ce părere îţi faci despre cineva care vorbeşte porcos pe stradă? Ar trebui să ştie să respecte lumea, că se respectă în primul rând pe ei!".

Comerţ de cartier pentru situaţii de urgenţă

La concurenţă cu supermarketurile, pe ici, pe colo, mai rezistă câte o prăvălie de cartier cu pretenţii de "magazin mixt". Pentru situaţii de urgenţă, găseşti acolo o pâine, o apă, iar unele s-au dotat chiar cu dozatoare pentru trecătorii care doresc să servească o cafea "la botul calului". Mai prind bine, am observat noi, în Mazepa II, cabinetele de cosmetică. Obrazul subţire cu cheltuială se ţine!

Câte bordeie, atâtea obiceiuri, chiar şi când e vorba de… arhitectură

În locurile în care, înainte de Revoluţie, era doar un amalgam de case şi străduţe aducând mai degrabă cu un soi de mahala, acum se ridică vile impozante. În Mazepa II, capitalismul a venit la pachet cu bani pentru unii, iar etajele investiţiilor imobiliare sunt tot mai numeroase, chiar dacă, totuşi, rămân încă în umbra blocurilor.

Pe străzile Morilor sau Alexandru Cernat, de exemplu, poţi asista la o veritabilă expoziţie imobiliară. Ce-i drept, "câte bordeie, atâtea obiceiuri" sau… gusturi estetice. Unele vile sunt făcute cu ceva rafinament, altele sunt pur şi simplu nişte "cutii" fără nici o personalitate arhitecturală. În fine, unii au mai încercat cu nişte brizbrizuri să dea caselor un aer mai impozant sau mai luxos. De cele mai multe ori, însă, inovaţiile cu pricina sunt vecine cu kitschul. Semn că banii nu aduc neapărat mai multe simţ estetic. Dacă tot au oamenii bani şi vor să facă o investiţie într-o casă care, teoretic, ar trebui să rămână mai multor generaţii, nu ar fi rău să apeleze la un arhitect. Nu numai pentru că, în locul unor căsoaie greu de digerat într-un cadru urbanistic civilizat, ar avea, poate, o vilă care chiar să-şi merite numele de vilă. Unde mai pui că poate ar ieşi şi mai ieftin decât să arunce cu tone de cărămizi, termopane şi betoane. Unele dintre construcţii sunt încă "la roşu". Să vedem ce-o ieşi la final. Cert este că zelul imobiliar tinde să cotropească fiecare colţişor rămas liber. Chiar şi între blocuri, acolo unde terenul a permis, nu trebuie să te mire dacă apare o casă. Drept este că, sub apăsarea blocurilor, vilele respective par mai degrabă apariţii bizare, dar nu poţi să te pui cu confortul proprietarului. Dar cu atâţia ochi în jur nu prea se poate spune că te poţi bucura de intimitate în curtea ta. Poate tocmai de asta, unii dintre proprietarii vilelor şi-au înconjurat casele cu nişte ziduri ce ar putea concura cu cele de la Sing-Sing. Uneori, construcţiile acestea auxiliare înghit atâtea materiale că s-ar mai putea construi o casă cu ele. Ce nu face omul pentru… puţină libertate! Chiar şi garduri de doi, trei metri! Undeva, "rătăcită" parcă printre atâtea cutii din beton, o casă de la 1909 încă mai rezistă, cu modestie, în faţa timpurilor. Şi zău dacă nu are un aer mai elegant decât "suratele" ei mai tinere cu 100 de ani.

Maşini cât să nu ai unde să arunci un ac

Locurile de parcare par a fi eterna problemă a cartierelor gălăţene, inclusiv Mazepa II. Fiecare străduţă este invadată de sute de maşini, claie peste grămadă, fiecare pe unde a apucat să parcheze. Prilej pentru dl Costel Iftime de meditaţii de simplu pieton: "Acum, nu ştiu dacă mi se pare, dar parcă de la o vreme s-au înmulţit maşinile. Şi nu cred că mi se pare, pentru că am înţeles că s-au scos nişte reglementări care erau înainte şi acum poate oricine să aducă "de afară" orice maşină vrea, chit că e veche de 20 de ani… Acum, uitaţi, n-ai unde să arunci un ac! Trotuarele sunt pline de maşini, n-ai pe unde să treci, pe stradă nici… maşinile nu mai au loc uneori să treacă una pe lângă alta! Acum, sincer să fiu, nici nu ştiu cum s-ar putea reglementa problema asta, pentru că străzile, de la început, au fost croite pentru maşini mai puţine. Acum, ce să faci? Să muţi blocurile? Poate cu nişte parcări din astea, supraetajate, s-ar putea rezolva. Dar nu vedeţi, că era vorba că se face una în Mazepa I, dar se cam bate pasul pe loc. Dar aglomeraţia merge mai departe!".

Concurenţă între gropi

Singurele "ornamente" urbane care rezistă indiferent de anotimp, de cartier, de stradă, sunt… gropile. Se vede că în unele locuri s-a mai încercat câte o cârpeală, dar reparaţiile au, de multe ori, viaţă scurtă. În jurul canalizărilor, de exemplu, nu de puţine ori găseşti asfaltul făcut praf. La început apare o "ciupitură" mai mică, apoi maşinile mai "sapă" şi ele, fisurile se lărgesc şi uite aşa te trezeşti într-o zi cu ditamai groapa. Desigur, te aştepţi să vină cineva să pună o plombă. Dar ai de aşteptat. Cu atâtea găuri în târg, e concurenţă mare!

Muguri sub ploaia îngheţată

Capriciile vremii au dat peste cap şi bioritmul copacilor care încă mai rezistă pe străzile Galaţiului. Când cald, când rece. Ploaia îngheţată de joia trecută a prins unii copaci chiar în prag de înmugurire. Gheaţa s-a depus peste ei, iar mugurii au rămas şi ei încremeniţi sub încleştarea rece. Dacă atingeai crengile, cădeau ţurţuri de parcă un candelabru s-ar fi făcut ţăndări. Or fi rezistat mugurii? Vom vedea la primăvară.

Joi, venim în zona Gării

"Viaţa liberă" continuă raidurile în cartierele Galaţiului, pentru a afla direct de la cititori care sunt problemele cu care se confruntă. Astfel, joi, 31 ianuarie, între orele 9,00 şi 9,30, îi aşteptăm pe locuitorii din zona Gării CFR şi a blocurilor ANL în faţa gării, ca să ne spună ce îi nemulţumeşte şi să le sugereze autorităţilor ce trebuie făcut în cartier şi în zona adiacentă. Cititorii ne pot transmite problemele lor şi pe e-mail, la adresa Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea..

Citit 4216 ori Ultima modificare Marți, 29 Ianuarie 2019 01:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.